Merhaba;
Yeni sistemde ehliyet için süreci anlatayım, belki lazım olur, zaten sürücü kursları detaylı bilgiyi veriyor:
1.Adım: Sürücü Olur Raporu
Aile hekimi-> Aile hekiminin sevk edeceği uzman branş doktoru-> İl sağlık kurulu, sırasıyla bu süreçte Sürücü Olur Raporu alınacak.
Raporda mutlaka hem sizin fotoğrafta hem de raporun üzerinde "mühür/imza" yazan yerde aile hekiminin imza ve mührü olmalı, aksi halde emniyetten bu işlemin yapılmasını isteyeceklerdir, bende rapor üzerindeki fotoğrafta doktorun mühür ve imzası olmadığı için geri yollamışlardı beni
2.Adım: Ehliyet Kursuna Kayıt
1. adımda olumlu sonuç alan adaylar için, Sürücü Olur Raporunda işaretlenen kodlara göre ve ehliyet sınıfına göre ehliyet kursuna kayıt işlemi yapılmalı. Mesela bazı kurslar B sınıfı ehliyeti 3'e bölmüş, B-Normal, B-Otomatik, B-Engelli, ama aslında tek bir B sınıfı var, kafa karışıklığı olmasına gerek yok. Bana verilen Sürücü Olur Raporunda otomatik vites kısıtı olduğu için B-Otomatik sınıfına yazılmıştım. Sürücü Olur Raporunu kursa veriyrosunuz. 2016 yılı İstanbul içindeki kursların taban fiyatı 1300 TL'dir, bu fiyatlar valilikçe belirleniyor ve ilden ile farklılık gösterebiliyor.
3. Adım: Yazılı Sınava Giriş
Sürücü kursundaki dersler bittikten 1 veya 2 hafta sonra(girilecek sınav tarihine göre değişiyor) teorik yani yazılı sınava giriliyor. sınavdan 1 hafta öncesine kadar sınav harcı yatırılması gerekiyor, fiyatı 60 TL diye hatırlıyorum. 2016 yılına ait yeni sistemde 50 soru var, 35 ve üstü doğru cevapta geçiyorsunuz, yanlışlar doğruları götürmüyor, sallamak serbest, eski sınav sorularına çalışmanız yeterli, çoğu soru eski sınav soruları havuzundan çıkıyor. Yılda 4 yazılı sınav hakkı bulunuyor, dördünde de kalırsanız, para vererek yeniden kursa kayıt yaptırmanız gerekiyor. Bu arada sınav 10-12 gün içinde açıklanıyor.
4. Adım: Direksiyon Sınavına Giriş
İlgili sınav tarihi kurs tarafından size bildiriliyor,direksiyon sınav ücreti 2016 için 70 TL size bildirilen saatten en az 30 dk öncesinde sınav yerinde olun, sakın geç kalmayın, yoksa sınavdan kalırsınız. Kurs tarafından size gerekli direksiyon eğitimi veriliyor, ama şunu belirteyim, trafiğe her katılmak istediğinizde mutlaka sola sinyali, park etmek veya durmak istediğinizde ise sağa sinyali veriniz, yoksa daha sınavın başında, sınav başkanı size 'hadi evladım biz inelim' diyebilir, ve dakika 1, gol 1 durumu oluşabilir.
Yılda 4 direksiyon sınav hakkı var, yazılıda olduğu gibi, hepsinden kalırsanız, yeniden para vererek kursa kayıt yaptırmak zorundasınız.
Sınav sonucunu aynı gün akşam kursu arayarak öğrenebilirsiniz.
5. Adım: Ehliyeti Almak
Direksiyon sınavınını geçtiğinize dair kurstan size telefon veya sms geldiğinde, kursa sınavı geçtiğinize dair MEB den Başarı sertifikası yollanacak, bu işlem 2 hafta falan sürüyor. Bu belge ve K sınıfı sürücü belgesi+sağlık raporunuz+ kurstan verilecek birkaç belge ile önce bankaya gidip ehliyet harcı ve vakıf katkı bedellerini bankalara ödeyebilirsiniz, zaten bankalar bunu biliyor. Ben Halk Bank ve Ziraate ödemiştim. Harç bedelleri ödendikten sonra
https://surucurandevu.egm.gov.tr/ adresinden randevu alıyorsunuz. Yeni ehliyet alanlar, kurstan verilen belge+banka dekontları+2 fotoğraf+ kan grubu belirtir belge(belge yoksa yazılı beyan da oluyor, ben öyle yapmıştım) ile ilgili emniyet müdürlüğüne gidip ehliyet başvurusu yapıyorsunuz. Size 15 gün geçerliliği olan geçici sürücü belgesi veriliyor, adresinize 1 hafta içinde ehliyetin aslı belirttiğiniz adrese geliyor(bana 3 iş gününde gelmişti sanırım), geçici sürücü belgesini yırtıp atabilirsiniz ehliyeti alınca.
Süreç bu şekilde, inşaallah başarılı olursunuz.