EHLİYET DEĞİŞİM SÜRECİ
Araç alımında ilk iş olarak bayiye gittim ve ehliyetimi değiştirmem gerektiğini, il sağlık kurulundan rapor alıp emniyete gidip ehliyetinizi yenileyin dendi.
Not: İstanbul'da oturuyorum.
Önce aile hekimine- orası hastaneye- orasıda il sağlık kuruluna sevk etti- toplamda 1 ay felan sürdü.
1 hafta aile hekimi ve hastanenin sağlık kurulu (esenyurt devlet hastanesi) sürdü. Hastaneden rapor çıkınca il sağlık kuruluna sevk etti. İl sağlık kurulu(komisyonu) 20 gün sonra gel heyete gir dedi. 20 gün sonra gidip, heyete girdiğim gibi raporu elden hemen aldım.
Ardından emniyete gidip ehliyetimi değiştirdim (15-16 tl civarı ziraata para yatırmıştım giderken.)

ARAÇ ALIM SÜRECİ
Ehliyeti alınca gittim bayiye. Bayiye Aşağıdaki raporumu verdim. Vergi Dairesine sordular ve araç alabilirsiniz dedi bayi(renault bayisi- florya'da)
Araç 73.400lerdeydi. Ben tüm bayileri aradım, en uygun teklif 47 bindi ve aracı satın aldım. (clio edc dci 1.5 2016 model)
Ödemeyi yaptıktan sonra!
Tertibat takıldı. Fakat tertibat takılırken ehliyette yazanlar çok dikkate alınmadı. Ehliyette 2 tertibat yazıyorsa, vergi dairesi aşağıdaki rapora bakarak 3 tertibat yazdı.
Tertibata yaklaşık 1200 tl civarı ödeme yaptım.
aracın muayeneye gidip gelmesi 300-400 ona ödedim.
Aracı aldıktan 1 hafta sonra aracı teslim aldım.
(Raporda ötv indirimi, araç alıp alamayacağımla ilgili birşey yazmamasına rağmen, vergi dairesinde bir sorun çıkmadı, zaten firma şubesi başta soruyor bunları. Demekki vergi dairesi rapora bakıp araç alıp alamayacağı , tertibat gerekp gerekmeyeceği ile ilgili yetki ve bilgi sahibi)

ARAÇ VERGİSİ(MTV)
Aracı teslim alırken, bayi yetkilisi dediki: Biz araca vergi çıkmaması için vergi dairesine gerekli evrakları gönderdik ama siz yinede takip edin, eğer çıkarsa vergi dairesine uğrayın bi.
Aradan 1 ay geçti baktım ki MTV çıkmış 1000 tl.
Gidip vergi dairesine gerekli formları doldurup, rapor ruhsat ehliyet hepsinden 1 er nüsha verdim.
Aradan 2 ay geçti, internetten bakınca hala vergi gözüküyor.
Gelişmeleri yazacağım MTV ile ilgili.
Son düzenleme: