Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Doğuştan engelliyim. Yeni çıkan yasayla emekli olabilir miyim?

eser37

Üye
Konular
63
Reaksiyonlar
1
Slm arkadaslar bu yeni cıkan yasayla malulen emekli olabılme imkanı varmış galiba ben sıpastık engelliyim %94 ağır özürlü sürekli gecerli engelli raporum var benım bildiğim kadarıyla benim % 65 in üzerinde raporum olduğu için 3600 gün pirimle emekli olacam,şimdi bu yeni cıkan yasa ile spastık engellilerde malul sayılırsa eğer bu yasanın bana ne gibi yararı olacak? cevaplarınıza tşkler.

İlk sigortalı olunan tarihte maluliyet derecesinde işgücü kaybının bulunmaması lazım ki malulen emeklilik hakkı doğsun. Oysa siz doğuştan -malul sayıılacak derecede- engellisiniz. Yani, malulen emekli olamazsınız.

10 yıl 3,600 e tabıyım o zaman eskısı gibi,ama neden spastık engellilerinde bu yasada adı gecmesi benım kafamı karıştırdı ve azda olsa umut ışığı olmuştu.bülent abi

ilgili yeni yasanın okuyabileceğimiz linki vs yok mu? zira doğru mu bilmiyorum ama engelli çalışıpta engel oranı artanların emekli olabileceğini duydum!

ayrıca engelli çalışanım ama olaki sonradan trafik kazası gecerdim yada kanser vs türünden ağır hastalık gecirdim bu durumda normal çalışanlar 5yılda emekli olabiliyorken, biz engellilerin emekli olamayıp ölümüne süründürülmesi anayasanın eşitlik ilkesine aykırı değil midir?

hani yasada engelli, engelini artıracak şekilde çalıştırılamazdı, ki bu durumda artıyor...

esmer37 10yıl degil 15 sene 3600den emekli olursun 1 dereceden vergi indirimin var ise özdemir şartların vergi indirimi almış isen erken emekli likten yararlanırsın kimse seni raporun yüksek diye zorla malülen emekli etmeye zorluya maz rahat ol

Düşle ilk işe giriş tarihinde malüliyet derecesinde değil ise engelin 60 altında ise sonradan 60 şın üstüne çıktı ise malülen olursun malülen olamaz isen engellilere tanınan erken emeklilikten yararlanırsınız alacagınız rapor oranında erken emeklilikten yararlanırsınız sıkıntı yok egerki hangi şartları hak ediyor ve o oranda rapor alabileceginizi düşünü yorsanız erken ve ya malülen emekli olma şansınız var

hep merak etmişimdir dıyelım %60 raporla işe girdin zaman içinde tekrar hastahaneden rapor akdın ve bu raporun oranı orneğin %90 oldu o zaman emekliliğide etkılıyormu? ben 94 le işe basladın vergi indirimi alabılır yazıyor raporumda.

eser etkiler 60 raporla 2 inci derceden vergi indirimin olur raporun artı 80-90 oldu tekrar dilekce veri p 1 inci derece vergi indirimi alıp daha erken emekli olursunuz

Ilk işe girdiğinde en fazla 59 raporun var ise daha sonra derecen 60 üzerine çıkmış ise emekli olma imkanın var Ayrirıca ilk işe girdiğinde 60 raporun olduğunu var sayarsak daha sonra mevcut hastalığının dışında başka bir hastalığın çıkarsa yine malulen emekli olabiliyorsun. Yada bir kaç hastalığın toplamı 60 ve üzerinde olursa yine emekli olma durumu söz konusu eğer sürekli raporunuz varsa kontrol süreside verilmiyor iyleştikten sonra maaşınızda kesilmiyor eski malulen emeklilik yasasında buna izin verilmiyordu. Bunun dışında bazı genetik hastalıklarda hastalık listesine alındı bunların en önenemlisi müsküler disrofidir.

ali imran dost lütfen bahsettiğin yasayı da ekler misin?

Doğuştan engelliyim. Malulen emekli olabilir miyim?

21 çeşit hastalığa emeklilik haberi

benim % 94 ağır özürlü raporum var 1400 günde ssk var bu yazıya gore malülen emekli olurmuyum spastık palsi dıyor doktorlar. kendimi bildim bileli engelliyim
bana 15 yıl ssk 3600 gün prim ile emekli olabilirsin demişlerdi ancak yazıyı okurken şu cümle dikatimi cekti-Yürüyememe, -Yürüyememe, standart toplu taşıma araçlarını kullanamama durumunda sigortalı malul sayıldı.

yazısı ben yuruyemıyorum ve standart toplu tasıma araclarını kullanamıyorum sız arkadaslara bı soruyumm dedım tşk.

olabilirsin arkadaşım yeni çıkan maluliyet yasasında belirtilen hastalıkların çoğu doğuştan gelen hastalıktır.

Doğuştan gelen hastalık ve sakatlık'ta malulen emeklilik hakkı yok diye biliyorum.Yani sigorta başlangıcın'dan önce %60 üzerin de engel teşkil eden hastalık veya sakatlık vardıysa bu hakkı kaybediyoruz.Tabi bu benim görüşüm kesin demiyorum.Bende aynı durumdayım,bir çok yer den sordum böyle diyorlar.En iyisi müracaat etmek.

Serebral Palsi:
IQ düzeyi 50 veya altında
veya
Zarar vericilik veya duygusal instabilite gibi anormal davranış şekilleri
veya
Konuşma, işitme veya görsel kusur nedeniyle olan belirgin iletişim bozukluğu
veya
3B’de tarif edildiği şekilde olan motor fonksiyon bozukluğu
3B:
  1. Kaba ve beceri gerektiren hareketlerde veya yürüme ve duruşta devamlı bozukluğa neden olan, etkilenen vücut yarısında veya tek ekstremitede motor fonksiyonun belirgin ve kalıcı olarak bozulması ve efektif ambulasyonun[1] ve kendine bakım aktivitelerinin sağlanamaması. (Bozukluğun değerlendirilmesi parmak, el ve kol kullanım engeli ve/veya hareket engeli derecesine bağlıdır.)

[1] Efektif ambulasyon sağlayamama, ince ve kaba hareket becerilerini efektif yapamama
Efektif ambulasyon, günlük yaşam aktivitelerini devam ettirebilmek için yeterli bir mesafeyi makul bir yürüme hızıyla sağlayabilme yeteneğine sahip olmayı ifade eder. Efektif ambulasyon sağlayamama, yürüme yeteneğinde ciddi kısıtlanma olduğunu ve genellikle her iki alt ekstremitenin yetersizliği sonucu kullanılan yardımcı cihaz/cihazlar ile her iki üst ekstremite fonksiyonun limitlendiğini gösterir.
Aşağıdakilerle sınırlı kalmamak üzere, efektif ambulasyonu sağlayamama şu örnekleri içerir.
- Tekerlekli sandalye düzeyinde olmak,
- İki baston, iki kanadyen, walker v.b. mekanik destek ve/veya yardımcı cihaz olmadan yürüyememek,
- Tek el desteğine rağmen yardım olmaksızın yürüyememek, standart toplu taşım araçlarını kullanamamak, rutin aktiviteleri sürdürememek v.b.
- Bilateral üst ekstremite yardımcı cihaz/cihazlarına ihtiyaç duyulmadığı veya uygun olmadığı hallerde de (ankiloz, diz kalça ve ayak bileğinin kontraktürü, ileri düzeyde kas hastalıkları, Parkinson v.b.) efektif ambulasyon sağlanamayabilir.
Evde yardımcı cihaz kullanmadan bağımsız yürümek ambulasyonu efektif sağladığı anlamına gelmemektedir.
İnce ve kaba hareket becerilerini efektif yapamama, her iki üst ekstremite fonksiyonlarında ciddi kayıp sonucu, kişinin etkilenmiş ekstremiteleri kendine bakım veya günlük yaşam aktivitelerinde kullanamadığını ifade etmektedir. (El beceri testleri, günlük yaşam aktivitesi ölçekleri ile değerlendirilerek.)

_____

maluliyet cetveli 'ne göre rahatsızlığınızın sigorta başlangıcından önce bu seviyede olmaması, ve sigorta başlangıcından sonra bu seviyeye ilerlemiş olması gerekiyor.....

%45 le işe basladım rahatsızlıgım tek daldandı. şuan %73 ve buna kbb kardıolojı de eklendi buna göre malüllüğe başvuru yapabılıyor muyum. engelim cp +distoni hastasıyım..
artı işten cıkmadan bunun kesın tespıtının sgk tarafından yaptırabılıyormuyum.. şimdiden çok teşekkürler.

Yeni yayınlanan yönetmeliğin 9. maddesine göre: "b) Eski ve çalışmaya engel olmayan bir hastalığın, Ek-1 Hastalık Listesi’nde belirtilen seviyelere yükseldiği Kurum sağlık kurulunca tespit edilen sigortalı malul sayılır"

yukarıdaki seviyeye ilerlemişse malulen emekli ederler, evet işten çıkmadan maluliyet tespiti yaptırabilirsiniz. malul sayılırsanız sgk kayıtlarına geçer ve emeklilik başvurusunda yeniden rapor istemezler sizden...

10 yıl 1800 pirim var ise canan hanım işten çıkmadan malülen emeklilik için malüliyet tespiti yaptıra bilirsin egerki olumlu çıkar ise emeklilik için çıkışınızı verir emekli olur sunuz bahsettiginiz hastalık kapsıyormu net bilmiyorum fakat sgk ya başvurup bilgi alabilirsiniz

emekli maası neden bu kadar düşük

slm arkadaslar babam1980 de ssk girişi var 4 ay önce5 bin 200 gün primle ssk dan emekli oldu 670 tl maas alıyor hiç bır malüliyeti yok neden bu kadar düşük maas alıyor

şunu sormak lazım aslında doğuştan kronik hastalar doğuştan böbrek yetmezliği bulunanlar doğuştan kalp hastalığı bulunanlar veya şeker hastalığı bulunanlar(en az 3 organın etkilenmiş olması şartı getirilmiş bunda) bu kişiler emekli olabiliyor. ozaman şöyle sorarım bende hani doğuştan engeli olanlar emekli olamıyordu, okadar vatandaşı senelerce boşunamı beklettiler doğuştan sakatsın özürlüsün diyerek. açılan mahkemelerin tarafımıza verilmiş olan olumsuz kararları nolucak acaba. eyvallah derde geçermiyiz, yoksa hesap sormaya cesaret edebilirmiyiz bu yeni çıkan yasadan sonra. sanırım eyvallah deyip geçmek emekliliği hakeden birine gayet normal gelir. sadece bi soruydu:) Allah herkesin yolunu açık etsin gerisi hikaye der geçeriz...

Üst Alt