Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Doğum Borçlanması Nasıl Yapılır?

StratoS

Aktif Üye
Konular
33
Reaksiyonlar
3
Öncelikle herkesi saygıyla selamlarım,
Ufukalp hocama özel mesaj atacaktım fakat belki benim gibi merak edenler olur diye konu açarak sormak istedim. Eşim bu konuda benden destek istediği için araştırma yapıyorum.

Kısaca sorularım şunlar:

Doğum Borçlanması

"Doğum Borçlanması" olarak geçen konuda SGK'nın yukarıdaki şekilde bir bilgilendirmesi var. Fakat anlamadığım konular:

=> Doğum gerçekleşti. Ve izin bitti, işe başlama yapıldı. 5 yıl sonra çocuk için borçlanma yapılabilir mi?
=>1. çocuk için borçlanma yapılmadı, 2. çocuk doğduktan sonra 2 çocuk içinde borçlanma yapılabilir mi?

Borçlanma süreleri

- Sigortalı kadının doğumdan sonraki sekiz haftalık, çoğul gebelik halinde ise on haftalık süreleri, doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışması halinde, doğum sonrası istirahat süresine eklenen süre dahil toplam istirahat süresi ile birlikte toplam iki yıllık süre borçlanılabilir.
- Kadın sigortalılar doğum nedeniyle çalışamadıkları en fazla üç defa olmak üzere ikişer yıllık sürelerini (toplamda en fazla 6 yıla tekabül etmektedir.) borçlanabilir.
- Doğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalıların doğum yaptığı tarihten sonra adına primi ödenmiş süreler borçlanma hesabında dikkate alınmaz. Prim ödenmiş süreler iki yıllık süreden düşülerek kalan süre borçlandırılacaktır
- Doğum borçlanması yapılacak sürede çocuğun vefat etmesi halinde vefat tarihine kadar olan süreler borçlanılabilir.
- İlk doğumunu yaptıktan sonra iki yıl dolmadan ikinci doğumunu yapan kadın sigortalı, ilk doğumdan ikinci doğuma kadar geçen süre ile ikinci doğum için borçlanabileceği iki yıllık sürenin toplamı kadar geçen süreyi borçlanılabilir.

Yukarıdaki yazıyı gerçekten anlayamadım?

StratoS
Özel mesaj yerine buradan sormanız doğru tercih.
Forumdaki bilgi paylaşımı amacının en üst düzeyde hasıl olması için özel mesajlara çok acil olmadıkça dönüş yapmıyorum.
Gelelim konuya.
Her iki sorunuzun cevabı da evet.
Doğum borçlanmasında sıralama ya da zamanaşımı yoktur.
Ama örneğin 2 çocuktan birini borçlanacaksanız 2008 den, özellikle de 2000 yılından önce doğum varsa onu borçlanın. Çünkü borçlanma doğumun olduğu tarihe sayılır, ve aylık bağlama oranları o tarihler için daha yüksektir.
Doğumlar sigorta girişinden sonra olmalıdır.
Her çocuk için 2 yıl olmak üzere toplam 3 çocuk için doğum borçlanması yapılabilir.
Çocuklar sağ doğmalı ve yaşamalıdır. 2 yıl içinde ölen çocuk için borçlanma ölüm tarihine kadar yapılabilir.
Borçlanılacak süreler çalışılmamış, prim ödenmemiş olmalıdır.
2 yıldan önce tekrar çalışılmaya başlandı ise borçlanma sadece çalışılmaya başlanan tarihe kadar yapılabilir.
Doğum borçlanması sigorta başlangıç tarihini geriye çekmez, sadece prim gün sayısı kazandırır.
Bunlar ilk anda konuyla ilgili aklıma gelenler.
Aklınıza takılan başka hususlar olursa bu başlık altında sorabilirsiniz.

Ufukalp

Abi tekrar teşekkürler.

Şimdi biraz daha özele indiregeyerek anladıklarımı da yazarak sorayım:

=>Oğlumuz 2018 doğumlu. Borçlanma yapılmadı. Eşim işe başladı. Allah nasip ederse ilerde 2. çocuğumuz oldu. Yıllar geçti, ve eşimin prim ödeme süresi 3 yıl kaldı. Eşim işinden ayrılıp, kalan 3 yılı ödeyip (1. Çocuk için 2, 2. çocuk için de kalan 1 yılı) yaşını beklemeye geçebilir değil mi? (Engelli arkadaşlar yaşını beklemeden emekli olabilir.)

=> Borçlanma ne kadar? Yani son prim üzerinden mi borçlanılıyor yoksa standart bir ücreti mi var?

StratoS
2018 yılında çocuğumuz oldu, eşim işe başladı demişsiniz.
Eşinizin 2018 deki doğumdan önce sigorta girişi var mıydı ?
Ya da eşinizin sigorta başlangıç tarihi nedir ? Ona göre cevap vereyim.

Ufukalp

Abi 2006 sanırım başlangıcı, 2006 den beri aktif çalışıyor. (2006 dan sonra 1 yıllık bir iş değişikliği arası vardı.)

StratoS
Eşiniz sigorta başlangıç tarihi itibariyle doğum borçlanması için uygun.
Evet borçlanma ile prim gün sayısı tamamlanıp yaş ya da sigorta süresi için çalışmadan beklenebilir. Süre ve yaş şartı da oluştuğunda emeklilik için başvurulabilir.
Dediğiniz gibi birinde 2 yıl, birinde 1 yıl gibi kısmi borçlanma yapılabilir.
Şunu tekrar hatırlatmak istiyorum:
Bir çocuk için doğum borçlanması azami süresi 2 yıldır. Ancak bu süre içerisinde çalışmamış, prim ödememiş olması gerekmektedir. Daha erken çalışmaya başlamış ise sadece çalışmadığı süreyi borçlanabilir.
Doğum borçlanması miktarı brüt asgari ücret ile bunun 7,5 katı arasında sizin tercihinize bağlı olarak herhangi bir matrah üzerinden %32 olarak ödenir.
Şu anda brüt asgari ücret 2.558 TL, asgari borçlanma tutarı ise aylık 818 TL civarındadır.

Tamamdır, şuan her şey kafamda net.

Tekrar teşekkür ederim.

StratoS
Rica ederim, yardımcı olabildiysem ne mutlu.
Profil resminizdeki çocuğunuz mu, maşaallah çok tatlısınız baba-oğul.
Allah bahtını açık, ömrünü güzel etsin inşaallah.

Ufukalp

Abi çok sağol :). Evet, oğlum, Ömer Ege.

Allah isteyen herkese versin, ve hepsine uzun ömür versin.

Çocuklarin doğumundan sonra dogum iznini takiben işine devam etmisse aktif çalışılan sure icinde dogan çocukları borçlanamaz ben çalismadigim surede dünyaya gelen kizimi borçlanabildim

reyhan21

Dediğinizi çok anlamadım. Daha doğrusu anlamıştım, tekrar kafam karıştı.

Eşim doğum yaptı. Doğum izni bitti işe başladı. Sonra yıllar geçti (2. çocuğu karıştırmıyorum.), emeklilik şartı için prim ödeme gün sayısında 2 yıl kaldı. Ve iş yerinden ayrılıp, o kalan 2 yılı doğum borçlanması şeklinde ödeyip, emeklilik için yaşı bekleyemez mi?

Başlıkta bu şekilde sormaya çalışmıştım. Ufukalp hocam yapabilir dedi. Şimdi siz yapılamaz mı diyorsunuz?

StratoS
Kafanızı hiç karıştırmayın.
Eşiniz doğum nedeniyle çalışmadığı süreyi, 2 yılı aşmamak şartıyla borçlanabilir. Tabi ne kadar çalışmamışsa o kadarını.

Ufukalp

Abi selam.

Geçtiğimiz aylarda konuştuğumuz bu konuda, bir yakımın şu soruyu sordu:

*Borçlanma ödemesini hemen mi yapmak daha iyi (doğumlardan sonra hemen yapılabilir mi?) yoksa emekli olurken dilekçe verildiğinde mi yapmak daha iyi? (Normalde o zaman mı yapılıyor?)

Teşekkürler.

StratoS
Doğumdan hemen sonra borçlanma nasıl olabilir ki, zaten mümkün görmüyorum ben.
Bir doğum için 2 yıl borçlanılabilir, bu 2 yılda çalışılmamış, prim ödenmemiş olmalıdır, bunları konuşmuştuk.
Bu süre geçmeden, çalışıp çalışmayacağı belli değilken zaten borçlanamaz ki.
Soruyu yanlış anladı isem düzelt lütfen.

Ufukalp

Geçmişte senle konuştuğumuzda ben şöyle anlamıştım:

Doğum yaptı. İzninden sonra çalışmaya başladı. Emeklilik prim gününe 2 yıl kaldı, 2 yılın parasını yatırıp emekli olmuyor mu?

Doğru anladıysam ve bana sorulan soru şu: Doğum oldu, çalışmaya başladı, 2 yılı peşinen ödesin? Gerçi dediğin gibi mantıksız geliyor...

Emekli olurken hesaplaşması mantıklı.

Sormadım varsay, kusura bakma.

Sevgiler,

StratoS
Hiç bir borçlanma türünde şartlar oluşmamışken peşin (ileriye doğru) ödeme mümkün değil.
Örneğin askerlik borçlanmasında askerliği yapmış olmak şart, yapıp bitirmeden borçlanma da mümkün değil.
Doğum borçlanmasının da şartları var.
*Borçlanılacak süre çalışmadan boşta geçmiş olmalı.
*Doğan çocuk bu süre içerisinde yaşıyor olmalı.
Kısaca çocuğun 2 sene yaşayacağı bile belli değilken, peşin peşin 2 sene borçlanma mümkün değil.

Ufukalp

Tamamdır abi.

Dediğim gibi, bende sakin kafayla düşününce mantıksız buldum. Ve dün akşam bu şekilde cevap verdim arkadaşa :)

Son düzenleme:
Ufukalp

Abi sana 2 kez özel mesaj atım bu konu detayında ama sanırım bakmıyorsun ve görmedin. Detay olduğu için bu başlıktan paylaşmamıştım ama kısaca paylaşayım:

Eşim:

7200 günden yaşı bekleme ile emekli olacak. (Sanırım yaş sınırı 58 di.)

Ben 7.200 günü'ü doldurup, çalışmamasını yani çalışmadan yaşı beklemesini istiyorum.

Bunun içinde şuan 7 yılı (2.550 günü) var. Başlıkta da sorduğum gibi 1 oğlumuz var. Birkaç yıl sonra 2. çocuğu düşünüyoruz.

Benim planım şuydu, 2-3 yıl sonra 2. çocuğumuz olursa kalan 4 yılı 2 çocuktan borçlanıp yaşını beklebilir ve tazminat alabilir di. Ama ilgili kanuna baktığımda 7.200 günü (emeklilik şartı) doldurmadan yaş beklemede tazminat alınamayacağını okuyorum.

Seninde dediğin gibi doğum borçlanmalarını emeklilik tarihinde yapacağımız için 7.200 dolmamış oluyor. Bu durumda, doğum borçlanması bu hesaba girmiyor mu? Yani çalışma olarak 7.200 ü tamamlayıp mı tazminatı hak edecek? (Doğum borçlanması yapmadan)

Bu durumda takdir edersin ki doğum borçlanmasının bir anlamı da kalmıyor?

Şimdiden değerlendirmen için teşekkür ederim.

Sevgiler,

@StratoS
Mesaj attım.

Eşinizin ilk sigorta başlangıç tarihini yazar mısınız ?

Ufukalp Abi,

2006 girişli.

Benim gördüğüm kadarıyla 7.000 gün ve 58 yaş emeklilik şartı. İşte emekliliğine 6 yıldan az kaldığı çıkıyor. İşte doğum borçlanması ile 3.5 yıla kadar düşürebiliyoruz diye hesapladım.

Üst Alt