@kırçiçeğii,
Merhaba,
Öncelikle çok geçmiş olsun. Ben doğuştan amputeyim ancak benzer diyebileceğim bir olay yakın zamanda başımdan geçti. Umarım tecrübelerim size ve okuyan herkese yardımcı olur.
Sağ diz altı amputeyim ve oldukça aktif şekilde hayatımı sürdürüyorum. Yılbaşı gecesi protezim yokken başıma gelen bir sakatlık nedeniyle 40 gün kadar protez kullanamadım. Şimdi çok şükür çok daha iyiyim ancak protez kullanıcısı arkadaşlar için de yardımcı olabilecek tecrübeler edindim.
1- İsterseniz 1 adım bile atmayın, protezinizi giymeniz her zaman giymemenizden iyidir. (GÜDÜKTE ENFEKSİYON, YARA, AKINTI YOKSA)
2- Test soketi (yeni protez yaptırma zamanında) döneminde her güdük İNCELİR. Bu çok normaldir zaten bu sebeple test soketi ile mümkün olduğunca hareket etmeniz önemlidir.
3- Bu çok genel olacak ama her gün sadece suyla bile olsa güdük, liner, dizlik yıkanması protez kullanım konforunuzu yükseltir. Yeri geldiğinde gün içinde bile terlediğini hissettiğim zaman protezimi çıkarıp güdük ve linerı durulayıp(ve tabi kurulayıp) günüme çok daha yüksek konforla devam ettiğim oldu.
4- Sokette rahatsızlığınız varsa, örneğin batan ağrıyan bir yer olabilir. Mutlaka protezcinizle görüşmenizi tavsiye ederim. Elbette soket ile çözülemeyecek sorunlar olabilir ancak ilk başvuruyu protezinizi yaptırdığınız yere yapmanız en hızlı çözümü getirecektir.
5- Son maddede güdük bakımı ile ilgili birkaç şeyi eklemek isterim. Eğer güdüğünüz yumuşak dokudan çok zenginse ( yani şişmeye meyilliyse ) protez kullanmadığınız zamanlarda elastik bandajda tutmak en verimli çözüm. Sizi rahatsız eden yerlere uygun medikal çözümleri(krem, merhem gibi) sürmek için de en uygun zaman güdüğünüzü sardığınız zamanlar olabilir.
Elimden geldiğince tüm arkadaşlara açık şekilde tecrübelerimi yazdım. Eğer farklı sorularınız olursa bu konu üzerinden beni alıntılayarak sorabilirsiniz.
Sağlıklı günler diliyorum,
Ampute Kardeşiniz Mert