Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Dişçi korkunuz var mı?

CORTU

Üye
Konular
32
Reaksiyonlar
128
Merhaba arkadaşlar çok önceden yada çocuklukta yaşadıgınız dişci korkunuz varmı ? Benim diş hekimleriyle ilgili yaşadıgım olumsuz deneyimlerim fazla. Aynı anda 2 dişin çekilmesi hiç açıklama yapmadan dr. Dişin üstünü açıp ben ben yapamıyorum deyip kapatması uzun süren iyi yapılmayan kanal tedavileri başka diş dr. Dişimi çeken dr. Neden yataga yatırdın tekerlekli sandalyede çekseydin demesi sonuç bir çok diş kaybı diş dr larindan nefret edip dişciye gitmeyi erteleme. Şuan özel bir diş hekimine gittim kanal yada diş çekimi olacak. Kanal deneyip üzerini kapatmadan çekim yapacak kanal tedavisi işe yaramazsa saydıgım tedavilerin hepsi devlette baglı diş hastanelerinde yapıldı. Diş doktoru konusunda çok şanssızım inşallah özelde iyi olur diş hekimi fobimi aşamadım maalesef....

@CORTU,

Kanal tedavisi yapıldıktan sonra, dolgu koyuyorlar. Diş kaybı fazla ise kaplama yaptır dolgu yerine, çok daha dayanıklı oluyor. Bende kanal tedavisi oldum, kısa sürede konulan dolgular kırıldı. 2 tanesini kaplama ile kurtardım ama 2 tanesini de çekmek zorunda kaldı doktor. Baştan kaplama yapılsa kurtarılabilirdi. Doktoruna sorarsın kaplama olur mu diye.

Stresten dişlerimi sıkıyorum Bu yüzden azı dişlerimin kenarı kırılıyor. O derece yani.

Doktor diş plağı verdi. Onu kullanıyorum.

Babamın diş teknisyeni ve kendi muayenesi olmasına rağmen küçükken gitmekten korkardım. Dişini çektiği hastaların katır kutur sesini duyunca ve hastanın acıdan kıvrandığını görünce korkum başlamıştı. Hatta küçükken ramazan da gece sahura kalkıp dişim apse yapmış sağ yanağım erik yemiş gibi şişmiş farkında değildim. Babam dişin mi ağrıyor dediğinde yoo demiştim meğer yanağım balon gibi şişmiş farkında değildim.

Üni'ye başladıktan sonra kaçıs yok diyip korkuların üstüne gideyim dedim gittim. Sigara içmediğim halde diş taşı temizliği yaptırdım o bile değişik bir deneyim olmuştu. Sonra diş teli taktırmak istediğimi söyledim ön dişim öne doğru fırladı gibi geliyordu. Yapmadı başka diş doktoru arkadaşına götürüp 19 yaşında 20'lik dişlerimi çektirdi. Diş iskeleti gösterip detaylı açıklama yaptı ikna oldum. Diş teli taktırtmadılar. Amalgam dolgu, eksik dişim, porselen, normal dolgu... vs ne ararsan var dişlerimde.

Diş ile ilgili sorun yaşayınca korkusuz gidiyorum. Yaşın verdiği olgunluğunda etkisi olabilir zamanla geçiyor. En azından benim için öyle. Ama dediğiniz gibi iyi bir doktora denk gelmekte önemli.

acil bir şekilde dişçiye görünmem lazım ama korkumdan gidemiyorum.
5 6 yıl önce en arka üst dişim ağrıyordu 1 hafta antibiyotik kullandım gittim çekilecekti. 1 iğne vurdu uyuşmadı acı vardı. 2. iğneyi vurdu gene çekemedi acıyordu. doktor Allah Allah deyip 3. uyuşturucu iğneyi vurdu.(sanırım kullandıgım ilaçlar yuzunden etkisi az geliyordu) neyse 3 iğneden sonra uyuştu. çekerken çatırt diye ses geldi. doktor sakin sakin tükür dedi. bir türkürdümdiş parçaları.
çekerken dişi parçalamış. 1 saat uğraştı kökleri cımbız gibi bir şeyle çekip durdu tabi o ara 4. iğneyi de vurdu. ben artık bayılacak duruma gelmiştim. işlem bitti eve gittim uyudum direk.1 ay sonra çekilen dişimin yanındaki diş ağrı yaptı öyle ağrıyordu ki dayanamadım gittim tekrar doktora. film çektiler. meğersem çekilen dişin köklerinden biri çekilmemiş . diş etinin altından yandaki dişe baskı yapıyormuş. çekin dedim biz yapamayız cerrahi işlem bu deyip gönderdiler.ABD de olsam acaba ne kadar tazminat alırdım ama burada kendi hatalarını bile düzeltmediler. öyle kaldı o diş. şimdi başka dişimin dolgu ihtiyacı var ama gidemiyorum içimde hep bir korku var

@Ben_Claudius, diş çektirmek için, kesinlikle çene cerrahisi olan hastaneye gidin. Bu yaşadığınız olayları yaşamazsınız. Cerrahlar tecrübeli böyle uğraşmıyorlar Max 10 dakikada hallederler. Kırık diş değilse uyuştuktan sonra 1 dakikada bitiyor. Korkma diş hastanesine git. Devlette çalışan doktorlar uzman. Özele gideceksen de gene büyük diş hastanelerini tercih et klinik yerine. Devlette zaten normal doktor diş çekmez. Muayene eder o işin uzmanına sevk eder. Böyle olaylar yaşamazsınız.

2 kez dişimi çektirdim ilkince 2 gün sigara içmedim

Benim gibi bir bipolar arkadaş dişçiye gitmiş. Normalde zaten dişçiye giderken sakinleştirici alıyordu, sanırım ativan expidet. Tam hatırlamıyorum bir şey yapma demiş, istemsizce arkadaş da yapmış. Doktor malzemeleri oraya buraya atmış , yarım kalmış tedavisi. Sonra arkadaş sekretere ben tedavi almadım demiş gitmiş.

Bu olaydan sonra diş tedavisinden değil dişçilerden çekiniyorum.

doktorlar bu 2 saati nerden buldu 2 saat sonra yemeğe içmeğe başlayabilirsin dediler bana

@idosente diş hastanesinde yada üniversite hastanesinde kanal tedavisi yaptırdıgımda kesinlikle doktorlar kaplama yaptırırsan daha uzun süre dişi kullanabilirsin diye söylemedi. Ben çok kızıyorum doktorlar bunu veya benzeri şeyleri söylemekte neden zorlanırlar. Özel diş kliniginde ögrendim kaplama yapıldıgında uzun süre kullanılacagını keşke engellilerin diş kliniklerinde tedavi ücretleri devlet tarafından ödense daha iyi tedavi olabilsek. Ama maalesef yapılmıyor..

Söyledikleriniz için çok teşekkür ederim

@Ahmet T, yaptıkları uyuşturucu iğnenin etkisi 2 saat sonra geçiyor. Uyuşukken birşey yersen yanağını filen ısırıp parçalayabilirsin hiçbir şey de hissetmessin 🤣 ben bir kere su içeyim dedim içemedim ağzımdan döküldü 🤣 garip bir his.

@Descartes stresten dişlerinizi sıktıgınızın farkına varmışsınız. Ben hiç farketmiyorum sıktıgımı sıktıgim için sıkıntı oluşmuş. Kanal tedavisi yada çekim yapılsın. Bende diş plagı kullanmam gerekiyor çok geçmiş olsun diş sıkma tedavisi olabilirsiniz yada psikolojik destek alın diş sıkma için

@CORTU, rica ederim, devlette böyle prosedür. Kanaldan sonra diş kaybı çok değilse otomatik dolgu koyuyorlar. Şansın varsa uzun süre gidiyor. Kırılıp dişin çoğu gittimi de kaplama diyorlar. Tavsiyem ilk gittiğinizde doktor çok büyük dolgu koyacaksa kaplama isteyin. Çünkü büyük dolgular çabuk kırılıyor. Birde dolgu ufak bile kırılsa hemen doktora gidin ki , kaplama yapılabilsin. Beklerseniz çok fazla kırıldımı kaplamada yapılamayacak hale geliyor.

Psikolojik engeli olanlar için, diş hastanelerinde uyutarak diş tedavisi de yapılıyor. Korkmayın gidip tedavi olun. Diş ağrısı çekilecek şey değil.

@Ben_Claudius dolgu için gidebiliyorsanız özele gidin korkularınızı anlatın. Tabi dolgu zamanı geçmediyse. İnşallah geçmemiştir. Diş çekiminide anlatırsınız belki çekerler ama dolgu için maddi durumunuz iyi ise özele gidin. Ben diş hastanelerinden memnun kalmadım. Davranışları kötü doktorların ben uzun süre aynı pozisyonda kalamıyorum..

@CORTU, cevabınız için teşekkürler. Evet ; dişlerimi sıktığımın farkındayım. Kanal tedavisi veya çekime gerek yok :) Sağlam dişimi neden çektireyim ? Diş sıkma tedavisi nasıl olur bilmiyorum. Psikiyatri tedavim devam ediyor zaten. Doktorumla her görüşmede psikoterapi yapıyoruz Uzun zamandır stabilim ve remisyondayım ama işte günlük çalışma strestenden kaynaklı böyle şeyler olabiliyor. İnsan bedeni farklı şekillerde reaksiyon gösteriyor. Kimisinde mideye vurur gastrit yapar. Bir başkasında migren olur , baş ağrısı yapar. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Kırılsa da sıkıntı yok Dişçiye gidip dolgu yaptırıyorum Size de geçmiş olsun.

@idosente şimdiye kadar sürekli diş. Hastanesine gittim hepsi çekti dişi. Yani korkularım diş yapılırken kanalda acı hissettgim için. Azda olsa hissettim. Uzun süreli aynı pozisyonda kalamıyorum. Bacaklarımı hareket ettirmeliyim. Şimdi gittigim diş doktoru kanal ile kurtarabilirse kurtaracak kurtaramazsa çekim olacak. Kaplamayı yapar sanırım yinede söylerim biliyor doktorum. Her yaşadıgim sıkıntıyı anlattım diş konusunda psikolojik engelli degilim... Söyledikleriniz için teşekkür ederim. Eger kanal tedavisi yaparsa seanslar fazla olacak ben uzun süre Aynı pozisyonda kalamıyorum agrı oluyor dişçide belli bir süre aynı pozisyonda kalmak gerekiyor biliyorsunuz.

@Descartes dişlerinizde sıkıntı yoksa tabiki gitmeyin geçmiş olsun

@Descartes benimde diş plagı kullanmam gerekiyormuş. Bana yapılacak kanal tedavisi yada çekim sizin için söylemedim kanal tedavisini yada çekimi

Son düzenleme:
@Alman insan engelli olunca yaşadıklarından dolayı biraz zorlaniyor. Çocuklugumdan beri sürekli hastanede ve olumsuz doktor davranışlarıyla karşılaştıgım için tabi anne ve babanın tutumuda önemli olumsuz dr. Davranışlarına maruz bırakmamak gibi diş hastanesi ne gittigimde diş dr. Elinde diş çekme aletleriyle gelip 2 dişi aynı anda çürümüş deyip çekmesi. İgneyi birden saplaması vb. Durumlar insan nasıl korkuyorsa bir digeride aynısını yaparsa diye düşünüyor insan. Zaten engelli olmak benim için dezavantaj üstüne birde buna benzer durumlar olunca ben biraz daha fazla etkileniyorum

4 kez diş çektirdim. hepsi de iç bölgede çürümeydi. O şekilde olunca çekme işleminde parçalanarak geliyor. Kökler de sağlam olunca üstüne dizini destekleyerek bile çekebilir.
Doktor odaklanamazsa parça kalabilir tabi. 4 çekimde hiç sorun yaşamadım. Kadın dişçiler çekim işleminde güçsüz kalabiliyor bir de :geek:

@Ahmet T, enfeksiyon olmasın diye demiş. Tabi onunda tedavisi var ama bazen hastanın gözünü korkutmak daha etkili çözüm 🤣🤣

@CORTU, aynı pozisyonda kalmak benide yoruyor %90 engelliyim, ama yapacak bir şey yok. Özellikle ağzı açık tutmak ve yutkunamamak sıkıntı. Tecrübeli doktora denk gelirsen tek kanal 15 dakikada bitiyor. Baştan rica ediyorum 3-5 dakikada bir bir nefes arası veriyor. Onlar için de zor bizim gibi hastaları tedavi etmek. Neyse ki anlayışlı doktorlara denk geliyorum. Valla devamlı diş ağrısı çekmektense, 1 saat sıkıntı çekmek çok daha iyi.

Son düzenleme:
@idosente bende anlattım diş doktorlarıyla yaşadıgım sıkıntıları bedensel sıkıntılarımı arada 3 - 5 dakika dinlenecegim. 1 kanal 15 dakika sürüyor demişsiniz. Sinirleri öldürmek mi 15 dk. Yoksa kanal tedavisinin tamammı mı 15 dakika? Önceki kanal tedavisini hissetmiştim inşallah bu defa hissetmem.

İlk kanal tedavime hanım ile birlikte gittik. O kanal tedavisi yaptırırken iğne ile uyuşturulmayı istemedi. Sıra bana gelince erkekliğe b*k sürmemek için ben de iğne yaptırmadım kanal tedavim için ve sonuçta bağırta bağırta siniri aldı doktor hanım. Fakat beynim sanki yerinden oynadı. Daha sonraları ise iğneyi tercih ettim. Bir, iki derken alıştık damaklara iğne yemeye. İlk bir iki tedavi belki insana korku veriyor ancak işin sıkıntılı kısmı sadece iğne safhası, iğne safhasını sağ salim aşmayı başarabildiğinde problem kalmıyor. Çekim de aynı şekilde iğneden sonrası kolay.

@alifatih1958 siz iyi cesaretli ve dayanıklıymışsınız. Ignesiz yaptırabilmişsiniz. Ben daha önce dişcilerle yaşadıgım sıkıntılardan dolayı korkuyorum . Hastanelerde iyi ve anlayışlı doktora denk gelebilmek zor engelimden dolayı aynı pozisyonda kalamıyorum igneyi çok sert yapanlarda oldu vb. Durumlar. Söyledikleriniz için teşekkür ederim

@CORTU, uyuşma olduktan sonra 15 dakikada komple bitti benimkiler. Devlet hastanesinin malzeme kalitesi kötü olsada doktorları çok iyi oluyor. Tabi hasta çok oluncada alışmışlar hızlı çalışıyorlar 🤣 hele çene cerrahisi, dişi ne ara çekti anlamıyorsun 🤣

Dişçi korkum oldum olası var. En son yıllar önce yarı gömük 20 lik dişimi çektirdim. Devlet hastanesinde Allaha şükür doktor çok iyiydi. Ağrısı dayanılmaz olmasaydı dişçiye gitmezdim o kadar korkarım.

Korktuğum tek şey iğnenin vurunca ki o kısa acı. Öncesinde sonrasında rahatım.

@idosente kanal tedavisi 15 dakika yada diger tedaviler iyi hızlıymış tabi kanal varsa. Ama diş agrısı çekmek kötü. İnşallah benimkide kısa sürede biter

@_suna_ dişçi korkunuz neden oluştu? Ne güzel sadece 1 diş için doktora gitmek

@Yusuf islam ben igneden de yapılan tedavileri hissedersem diye korkuyorum. Uyuşunca aynı pozisyonda kalmak uzun süreli benim için zor

Son düzenleme:
@CORTU, tedavi sırasında acı hissedersen, söyle doktora bir iğne daha yapıyor. Bişey hissetmessin daha. Sonradan yapılan iğneyi de hissetmiyorsun.

@BayKukla benimde içten çürügü için çekim yada kanal olacak. Bayan yada erkek dt tercihi yapmadım. Yapsaydım belki kanal tedavisi daha iyi olabilirdi. Sadece korkularımı kaygılarımı anlayan biri olsun dedim her seferinde fobim oluştu

Üst Alt