Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Çok az bir çalışma ile primleri dışarıdan bir seferde ödeyip emekli olunur mu?

yigit105

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

Annemin %87 raporu var. Gençliğinde kıza bir süre sigortalı olarak çalışmış. Ancak bu gerçekten çok kısa bir süre. Acaba benim nakit olarak primlerini ödemem halinde annemin emekli olup maaş bağlanması mümkün müdür? Mümkünse bunu yapmama değer mi?

Teşekkürler.

Maalesef, toptan prim ödeme ve emekli olma gibi bir seçenek bulunmuyor

Merhabalar,

Ben annemin emekliliği ile ilgili bilgili arkadaşlara danışmak için yazıyorum.

Annem 1958 doğumlu ve geçnçliğinde sigortalı olarak çalışmış (1979/80 yılları civarı 508 prim günü). Ayrıca annem için 2013 yılında %87 engelli olduğuna dair rapor aldık. Doğum borçlanması işe yararsa diye 2 kardeş olduğumuzu da belirtmek isterim.

Bu şartlar altında emeklilik için hangi yol en az maliyetli olacaktır bulmaya çalışıyorum. Anladığım kadarıyla her halükarda SGK'ya belli miktar toplu para ödememiz gerekecek. Bunu ancak kredi ile yapabiliriz ve bu sene evleneceğim için aynı anda bir kredi daha ödemem mümkün değil. Haliyle anneme bağlanacak maaşın en azından kredi taksitlerini ödeyebilmesi ve biraz para da kalması en faydalısı olacaktır.

Alternatiflerimiz malulen emeklilik ve engellilere tanınan vergi indirimiyle erken emeklilik galiba. Malulen emeklilik için düşük maaşlardan bahsedildiğini görüyorum. 570 TL gibi maaşlar yaklaşık 15000 TL kredi taksitlerine bile yetmeyecektir.

Bu arada raporu yenilememiz gerektiğini söylüyor SGK. Ancak heyet bulamıyoruz. Kartal Lütfi Kırdar Hastanesi taa hazirana heyet olur diyor :(

Bu konuyla ilgili bilgili arkadaşların kılavuzluğu benim için çok faydalı olacaktır.

Teşekkürler.

Ayrıca şimdi prim gününü tamamlamak için ödeme yaparsam ve sağlık raporunu zamanında alamazsam işlem iptal oluyor, paranı geri almak sıkıntılı süreç olur diyorlar SGK çalışanları. Yolu yordamı tam öğrenip öyle bu işe girişmezsek maddi olarak sarsıcı olabilir gibi görünüyor.

Anneniz malulen emekli olur. Yapmanız gereken annenizi bir iş yerinde 10 gün kadar ssk lı çalışan gösterin bu 10 gün süre içerisinde ssk ya 2 çocuk için doğum borçlanması müracaatı yapın. Doğum borçlanmasından 4 yıl yani 1440 gün kazanın, 508 günde ödenmiş prim var diyorsunuz.
Şimdi hesaplama yapalım,
1440+508: 1948 gün yapar (malulen emeklilik için 1800 gün yeter)
Prim şartını tamamladıktan sonra ssk ya malulen emekli olmak için müracaat edin ssk a sizi rapor vermeye yetkili hastaneye sevk eder. %60 ve üzeri rapor alır ve inceleme sonucu raporunuz onaylanır ise anneniz malulen emekli olur.
NOT:Malulen emeklilikte rapor için kurum sevki şarttır. Kendi başınıza aldığınız rapor malulen emeklilikte geçersizdir.

Ben yazarken cevap gelmiş. Teşekkürler.

Doğum borçlanması için para ödemem gerekecek mi acaba? Bir de erken emeklilik bir seçenek değil mi bizim durumumuzda.

Bu arada 508 gün SSK'da zaten. 10 gün bir yerde çalışma ne için hocam?

Son düzenleme:
Ödeme tabi ki yapacaksınız yapmadan prim gün hakkı kazanamazsınız. 1 doğum için 720 gün borçlanan bilirsiniz. 30 gün için 342,72 tl (taban ödeme bu rakam ve 30 haziran 2014 e kadar geçerli) 2 doğuma 48 ay,
48x342,72: 16450,56 tl ödeyeceksiniz.
10 gün ssk lı olma ise ödediğiniz doğum borçlanması bağ-kur a sayılmasın diye
Bu şartlar altında ben olsam hiç durmam hemen ödeme yapıp malulen emekli olmaya bakarım.

yeni bir yasa çıkabilir teklif edilmiş çalışmadığığ süreleri ödeyerek engelli emekli olabilir ya bekleyin yada başka çözümler arayın

Güzel söylüyorsunuz ancak 16500 TL az para değil ve ben bu sene evleniyorum. Bu şekilde bir emeklilikte maaşın ne olacağını hesaplamanın bir yolu var mı? Mali durumumu çok iyi ayarlamam lazım yoksa hayatım kabusa dönebilir bu aşamada :(

Verdiğiniz bilgiler için de çok teşekkür ederim.

ssk en düşük emekli maaşı 987 tl dir. Temmuz ayında 1010 tl olacak bu rakamlar en düşük rakamlardır. Bankadan kredi çeker iseniz tahminen karşılar 3 yılda bu parayı aylık ödemesi de 500 tl civarında olur.

officer;

Bu şekilde uygun olur. Malulen emeklilik olduğu için normal emekli maaşından düşük oluyor diye düşünmüştüm. Belli bir yüzde ile kesiliyor gibi. Böyle ise tek sıkıntı parayı ödeyip de emekli yapmazlarsa sıkıntısı kalıyor o zaman:rolleyes:

Teşekkürler.

Babam çalışıyor göstermeden işlemleri başlatmış bile.

Bu durumda bağkurlu mu olunacak :( Hastane Haziran'ın son haftası gel randevu al demiş :(

Bu şekilde işlemler devam ederse bağkur emeklisi mi olur annem?

Burda officer arkadaş hatalı bilgi vermiş.Doğum borçlanması evraklarını tamamlayarak parasını yatırmadan malulen emekliliğe müracaat edebilirsiniz.Kabul edildikten sonra parayı yatırınca maaşı takip eden ay başlatırlar.Eğer ödemiş olsaydınız maaş hem malüllüğe müracaat ettiğiniz ay başlardı hemde sgk rapor sırasında hastanenin ücretini karşılardı.birde 10 gün ssk olmanıza gerek yok zaten geçmişte ssk var.Doğum borçlanması ssk kapsamında olan bayanlara var,diğer bağ-kur ve memur olan bayanlara yok.
O yüzden bağkura yatırılması gibi bir durum olmaz.sizin tek kaybınız parayı yatırmadığınız için hastane masrafları ve 2-3 ay maaş almama durumudur.ssk dan emekli olur anneniz.Yalnız çok geç randevu vermişler.bu zamana kadar doğum borçlanmasının miktarıdaartar.Eğer 30 hazirana kadar ödeyebilirseniz ödeyin yoksa 1 temmuzda asgari ücrete bağlı olarak artar.Ve son olarak keşke küçük bir ilde annenizi 3-5 gün sigortalı gösterip orda müracat etseydiniz.Aynı gün kurula girer en geç 1-2 ayda maaş bağlanırdı

Bu çok kötü. Ben nasıl güvenip bu işe girebilirm şimdi :( Maaşın miktarını bilebilmek de mümkün değil sanırım. Aslında sonuçta bu işin bir hesaplama formülü olması lazım. SGK ve emeklilik işlemleri için Ali Tezel isimli kişinin şirketi var danışmaknlık hizmeti veriyorlar anladığım kadarıyla. Hizmet alsam faydalı olur mu?

yakupuygar;

düzeltme için teşekkürler.

yakupuygar;

"Doğum borçlanmasını yapınca 1 ay içinde işlemleri bitirmelisin yoksa paran içeride kalır, alırsın ama uğraşırsın" falan demişler SGK'dan. Zaten paramız yok hazırda o da ayrı konu. Maaş miktarını bilmeden bu işe girip kendimi iyice zor bir duruma sokmak istemiyorum açıkcası.

Düzeltme için teşekkür ederim.

Üst Alt