Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bağkur'dan, SGK'ya geçince 3,5 yıl şartı engelliler içinde geçerli mi?

cipscips

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
ilk defa ssk lı olarak çalışmaya başladım. sonrasında bağkurlu oldum. bağkurlu iken kby ile (diyalize girerken) malulen emekli oldum. böbrek nakli sonrası emekliliğim kesildi (birkaç maaş da iade ettim..:) ). tavsiyeler üzerine tekrar ssk lı oldum. şu an vergi indirimim var. sgk ilgilisi, malulen değil ama vergi indirimli olarak emekli olabileceğimi (ifade memura ait idi / özürlü emekliliğini kasdetti sanırım) şifahen söyledi.. 3600 primi doldurmama çok az vardı fakat kurum değiştirme sebebi ile 3,5 yıl (veya 1200 küsür gün) daha çalışıyor olmam gerektiği söylendi. dolayısı ile emekliliğim bu mesajı yazdığım tarih itibariyle 2014 haziranına sarktı.
malulen emekli olmak için resmen teşebbüse geçmedim, 95 yüzdeli heyet raporum var ve vergi indirimine mesned kabul edildi (başbakanlık özürlü kartı da %95 olarak verildi). evvelce bağkurda çok yordular beni. gidip gelmekten hasta oldum. artık 3600 ü doldurayım derken yani 7-8 ay çalışacakken (çalışıyor görünecekken) + 3,5 yıl olayı çıktı.
1) kurum değiştirmekle ortaya çıkan 3,5 yıl çalışma şartı biz özürlüler için de geçerli mi?
2) sakın gülmeyiniz ama halen "özürlü emeklisi" ve malulen emekli" farkını anlayabilmiş değilim, aynı şartlarda emekli olunacağı varsayılırsa (prim/yıl/yaş) emekli maaşı hangisinde daha fazla olur?
3) primlerimi ödemekte çok da zorlandığımı söyleyemem, bu durumda bana 3,5 yılı doldurup özürlü emeklisi olmamı mı tavsiye edersiniz?
teşekkür ediyorum. bilvesile çalışmalarınızın devamını diliyorum.
yeni üyeniz..:)

1-Evet geçerli bağ-kur dan ssk ya geçtiğiniz için 3,5 yıl (1261 gün) ssk ya prim ödemek zorundasınız.
2-Malulen emeklilik ile erken emeklilik farklı şeylerdir.Bakınız burada detaylı bir açıklama mevcut.
http://www.engelliler.biz/forum/eme...-vergi-indirim-hakki-ile-emeklilik-nedir.html
3-Prim ödemelerinizi ödemekte sıkıntı çekmiyor iseniz ssk dan emekli olmak her zaman iyidir.En azından ssk nın emekli maaşı bağ-kur a göre daha iyi..
Son olarak,
Bağkurdan da erken emekli olma imkanınız var şu tabloda şartları sağlıyor iseniz kurumunuza 5510/28 yasasından faydalanarak emekli olma talebinde buluna bilirsiniz..

bagkur.PNG

2011 /58 sayılı genelge

[FONT=Verdana]Genelgenin ilgili kısmını aşağıya kopyaladım. Bunun bir çıktısını alın ve sigorta müdürlüğüne giderek "benim emeklilik işlemimi 5510 sayılı yasanın 28. maddesine göre aşağıdaki genelgedeki talimatlar çerçevesinde gerçekleştirin" dyeceksiniz....[/FONT]

2.2.1.2. Çalışma gücündeki kayıp oranı % 60 dan az olanlar
[FONT=Verdana]Çalışma gücü kayıp oranlarının % 60 ın altında olması nedeniyle malul sayılmayan sigortalılardan, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce veya sonra çalışma gücü kayıp oranının % 60 ın altında olduğu tespit edilenlere, Kanunun 28 inci maddesinin beşinci fıkrasında yine belirli bir sigortalılık süresi ve prim gün sayısı koşullarını yerine getirmeleri halinde yaşlılık sigortasından aylık bağlanması öngörülmüştür. [/FONT]
[FONT=Verdana]Buna göre; Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Kocatepe Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi bünyesindeki Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının; [/FONT]
[FONT=Verdana]a) % 50 ila % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün, [/FONT]
[FONT=Verdana]b) % 40 ila % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün, [/FONT]
[FONT=Verdana]malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla herhangi bir yaş şartı aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanacaktır. [/FONT]

[FONT=Verdana]Bu fıkra gereğince Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Kocatepe Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi bünyesindeki Sağlık Kurulunca düzenlenen raporlarda oranın % 59 ve daha üzerinde belirlendiği durumlarda da aylığa hak kazanma şartları ve oranı Kanunun 28/5-(a) bendi hükümlerine göre belirlenecektir. [/FONT]

[FONT=Verdana]4/1-(a) sigortalıları için ilk defa 2008/Ekim ayı başında sigortalı olanlardan Kanunun geçici 6 ncı maddesinin yedinci fıkrasının (d) bendinde 4320 gün, (e) bendinde de 4680 gün için kademelendirme öngörülmüş olup, [/FONT]4/1-(b) sigortalıları için ise Kanunun yürürlük tarihinden sonra talepte bulunanlara, koşulların yerine gelmesi halinde aylık bağlanacaktır.
[FONT=Verdana]Ancak, Kanunun yürürlük tarihinden önce sigortalı olup, sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlandığını gerek Kanunun yürürlük tarihinden önce gerekse Kanunun yürürlük tarihinden sonra tespit ettiren 4/1-(a) sigortalılarının sakatlık derecelerine göre aylığa hak kazanma koşulları 506 sayılı Kanunda olduğu şekliyle korunmuştur.[/FONT]

Her zaman derim: en erken hangi statüde ve ne zaman emekli olabiliyorsanız, olun. Erkenden emekli maaşı almaktan daha avantajlı hiç bir durum olamaz.

Üst Alt