Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

B Engelli mi yoksa B Otomatik mi? Alınması gereken ehliyet sınıfı hangisi?

Sky_Walker

Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
Merhaba;

Geçen hafta il sağlık müdürlüğünden ehliyet için sağlık raporumu aldım. Sol koldan engelli olduğum için bana aşağıdaki kodları verdiler:

78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir
102. Ticari araç, resmi araç, ambulans kullanamaz
47. İki tekerlekli araç kullanamaz
35.04 Direksiyondan sağ*eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları
01.06. Gözlük veya kontakt lensler

Dün sürücü kursuna gittiğimde beni B otomatik sınıfına kaydettiler, B engelliye kaydetmediler. Emniyet müdürlüğünü aradığım halde açan yok.

Benim ehliyet için hangi sınıfa başvurmam gerekiyor? B Engelli mi B Otomatik mi?

Teşekkürler.

usta raporunda ötv indirimine dair bir ibare var mı ? senin aldığın rapor ötv indirimli araçları alırken aranan kodlar. ancak şimdi bu ötvden muaftır ibaresi varmı yok mu ?

Yeni ehliyet raporları ÖTV için kullanılmıyor, ÖTV için yazı yok, sadece kısıt kodları yer alıyor. Sadece ehliyet alımı için kullanılıyor.

ÖTV için eskisi gibi rapor almak lazım. Bu kodları atayan Sağlık Bakanlığındaki birim ile görüştüğümde alınan raporun ÖTV için kullanılmadığını söyledi.

iyide şimdi hastanelerde diyor ki ötv indirimi kararı bizden çıktı biz vermiyoruz. kime neye inancaz

Şuan kimse bilmiyor, ortalık feci karıştı.

Mesela az önce sürücü belgesi için farklı ildeki trafik tescil bürosunu aradım, ben bilmem diyor, sürücü kursu ile görüş, sürücü kursu da bilmiyor. Önceden H sınıfı vardı, herkese H veriyorlardı, ama artık hem B otomatik var hem de B engelli var...
Ben şimdi B Engelli mi yoksa B otomatik sınıfına mı kayıt olmalıyım anlamadım.

b engelli kardeş seninki. tertibatlar yazıyor. direk otomatiğe kayıt olursan tertibat kullanamazsın

B engellindiye bursey yazmiyor yasada a yada b olcak dior b engelli dir birsey dememiş b olur

Ehliyet alan biri açıklayabilir mi?
Dün sürücü kursuna yazıldım, bana 3 seçenek sundular, B manuel, B otomatik ve B engelli.
Ben de sürücü kursundakilere sol koldan engelli olduğumu ve il sağlık kurulundan ilk mesajdaki gibi kodları olan raporu sundum.
Raporda "78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir" ifadesi yer aldığı için seni B otomatiğe kaydettirelim dediler, dün bu şekilde kayıt yaptırdım, ama şüpheye düştüm.
B sınıfı ehliyetlerde B engelli diye bir şey var mı(ehliyet listesinde göremedim)?
Kurslar sadece B sınıfı ehliyet sertifikası verip, emniyet müdürlüğünde de sürücü belgesi işlemlerinde sağlık kurulu kodlarını mı basıyorlar(bu şekilde engelli bilgisi mi tanımlanmış oluyor)?

Sky_Walker

B-engelli olmalı diye düşünüyorum. Çünkü maliye "manuel vitesli aracı kullanamayacağı, buna karşın otomatik vitesli aracı başkaca bir donanım olmadan kullanabileceği" tespit edilen engellilere araç alımında vergi istisnası uyguluyor.

OturanBoğa

Kurs olarak otomatik vitesliye yazıldım. Aslında bu konuyu ne kurs ne de emniyet tam biliyor :)
Olay çok basit: Aslında tek tip B ehliyeti var, ancak bazı kurslar kendi kendilerine B ehliyetini sınıflandırmış(manuel, otomatik ve ya engelli diye). Eğer ehliyette engel/kısıt kodu varsa ehliyette ona göre engelli olup olmadığı belirleniyor.
Gereksiz stres oldum yani :)

bende şimdi b normal ehliyeti b engelliye çevirmek için il sağlık müdürlüğü komisyon kararını bekliyorum.sıkıntım sağ ayakta 5 cm kısalık ötvde faydalanmam için hem otomatik vites hemde 5cm kısalığı giderici gazfren yükseltilmesi gibi bi kod yazdırırsam ötvde geçerli olur mu ?

Sağlık Bakanlığının bu engel kodları ile ilgili birimini aradığımda ehliyet için alınacak raporun ÖTV indirimi için kullanılamayacağını söylemişti. O yüzden il sağlık kurulundan alacağınız raporun sonucu ÖTV'yi etkilemiyor.
ÖTV için eskisi gibi heyet raporu almak gerekecek. Şuan sistem karışık, çok aceleniz yoksa ÖTV konusunda beklemeniz daha uygun.
Ben ilk defa ehliyet alacağım için ÖTV'yi şuan düşünmüyorum.

Sky_Walker

ÖTV için sağlık kurulu raporu veriliyormuş öğrendik kardeş. Özel olarak ÖTV için alınacak bir Sağlık kurul raporu. Kimi hastaneler yok desede çoğu hastane veriyor.

fsmehmet
ilk defa duydum bunu, acaba İstanbul'da da böyle midir? Sanırım yeni ehliyet düzenlemesinden sonra kimse ÖTV başvurusu yapmadı henüz. Başvuru yapanlar süreci anlatsa iyi olur, dediğin gibi il sağlık kurulunun ÖTV için rapor verdigini bilen hastane var mıdır o da meçhul :(

Üst Alt