Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Aracın kendi donanımı (yağmur sensörüsü vb) özel tertibat sayılır mı?

hakanalpaslan04

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar
Sağ el dirsek altı ampute engelim var. Eski ehliyetimi değişmek için rapor aldım. Raporda direksiyondan sol eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları, uyarlanabilir park freni ve direksiyon topuzu kısıtlaması ve otomatik vites kullanabilir denildi.
Ancak borçlarım sebebi ile malum icralık olduğumdan kardeşimin adına olan 2006 model Passat 1.6 FSI araçta Orjinal olarak otomatik vites, Orjinal elektronik park freni, yağmur sensörü var . Yani silgi koluna gerek duymadan sensör çalıştıracak silgileri. Bu araca direksiyon topuzu sadece eksik kalıyor onu takip bu aracı kullanabilir miyim yeni ehliyetim ile.
Yoksa araç adıma mutlaka olmalı ve ruhsata özel donanımlı araç yazmasımi gerekli. Bilgi rica

Tekrar herkese merhaba
Yeni tip ehliyetimde ki kodlar anladığım kadarı ile silgi kolu sola, el freni sola alınmalı ayrıca otomatik vites ve direksiyona topuz istenmektedir.
Sorun şu birçok Mercedes marka aracin Orjinal olarak el freni solda ve silgi koluda solda e şimdi bu araca (otomatik vites tabiki) direksiyon topuzu alıp başka bi işlem yapmadan kullanamazmiyim. Yada elektronik park freni ve yağmur sensörü olan aracıda aynı şekilde...

Kardeşinizin aracını kendi üstünüze almalısınız. Yoksa yetkisiz ehliyete girer. Sağlam birinin tır kullanmasından farkı yok mevzuat açısından.

Bu sefer de sizin durumunuzda ortada topuz haricinde tertibat namına bir donanım olmadığından, ruhsatı üstünüze almadan önce TSE'den "aracın sağlam kişiler tarafından da kullanılabilmesine mani bir durum olmadığına dair" yazı alamayacağınız için noter aracı sadece siz kullanabilecekmiş gibi ruhsat çıkartabilir.

Yurt dışında portatif gaz fren tertibatı ile Doğan Kabak ya da otopark.com misali otomobil tanıtımı yapan bile var, ama ülkemiz mevzuatı bu açıdan çok geride.

Mehmet Can kardeşim cevabınız için çok teşekkür ederim ancak silgi kolu sola alınması yerine yağmur sensörü ünde bir özel donanım olduğunu düşünüyorum tıpkı otomatik vitesin özel donanım sayıldığı gibi. Yada mercedeslerde silgi kolunun solda olması gibi. Kısaca aracım Yok eşimin var ve bu özelliklerde bu konuda resmi mercihe başvurmak gerek ben başvurdum vergi muafiyeti bahsediyorlar konuyu tam bilen yok ben muafiyetsiz ve ehliyetimdeki donsnimlara sahip eşimin aracını kullanmak istiyorum. Yada geçmişten adıma büyük icralar var araç adıma alamiyorum hibi

@Mehmet_Can, yani kısacası araç zaten benim ehliyetimde yazan donanımlara sahip ve vergi muafiyetsiz almışım neden onayı alayım ki araca zaten üretilirken bu donanımlar ilgili mühendisliklerce eklenmiş üzerime olması şart mı adımı almıyorum vergiden muaf istemiyorum gibi

@Mehmet_Can, @OturanBoğa kardeşim bu konulara hakim ve kurumlarda çözüm üreten biri olduğunuzu çok iyi biliyorum bahsi edilen konuda haklılık payım 100 de 100 bu konuda benim ve tum engelli bireylerin önünün açılması için gerekli girisimlerinizi rica ederim.

@OturanBoğa değerli kardeşim yardım rica.
Diyelmki aracım 2000 model Mercedes c200. Ehliyetimde bende istenen silgi kolu sola al. Park freni sola al, araç otomatik olsun direksiyonda topuz olsun. Bende ilgili mühendisliğe gittim kardeşim bunları sola al. E zaten bunlar bu aracın orjinalinde solda .

@hakanalpaslan04,
Hakan bey çok çok haklısınız ama maalesef Sağlık bakanlığı-Emniyet-Karayolları öyle saçma kodlar yazmışlarki akıl sır ermiyor.Güncelleme hiç düşünmüyorlar.
Bende aynı şekilde mağdurum.10.04 uyarlanmış vites kolu diyor (zaten araç otomatik araç sürüşüne hiçbir katkısı yok araç hareket halinde kullanılmıyor-araç hareket etmeden sağ kolun bile olmasa sol el ile takarsın)-aynı şekil el freni sol kol ile yaparsın. Yağmur sensörü çok haklısınız çok iyi bir donanım.35.03 kodunu iptal etmesi gerekir.Direksiyon topuzuna çok bişey diyemiyorum.Geçen gün aldım taktım faydalı bi sıkıntısını görmedim.şimdi devlet tarafından bakalım Her araç farklı dediğiniz gibi onlarda neye göre rapor düzenlesinler.mercedeslerde ayak freni var-silgi kolu yok solda bu durumda sadece topuz kalır ama TSE ye nasıl anlatılır yada Polis çevirmesi kaza durumunda bu tertibatları isteyecekler maalesef yok.Durumlar çok karışık.Birde tertibatlı araç Engelli kişinin adına olması lazım.Tse onay vs.Bu işin tek çözümü Komisyonda gerçek araç ile muayene edilip insanların araçlarını nasıl kullandıklarına bakıp ona göre yol çizmelilier.
oooo çok sıkıntılı.Rabbim hepimizin yardımcısı olsun.

Son düzenleme:
@saimakdeniz, birlik olup baskıyla haklı olduğumuz konular için mücadele edelim haklıyız çünkü . Vergi indiriminden faydalanmamisim ehliyetimde istenenen özelliklere sahip aracımız var zaten bu araç onay alıp öyle üretilmiş daha ne proje TSE ugrasayim

Üst Alt