Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Araç alımı için sağlık kurulu raporu mu yoksa engelli raporu mu gerekli?

aydin05y

Yeni Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
hastanenin vereceği sağlık raporunda engelli sağlık kurulu raporu olarak mı geçmesi gerekiyo yada sağlık kurulu raporu olarak yazması gerekiyor. bu konuda kafam karışık. birinde gördüm "sağlık kurulu raporu" yazan rapor almış o şekilde araç almış diğer kişilerde "engelli sağlık kurulu raporu" yazması gerekir diyo. bunu hastane mi belirliyo bilen varsa yardımcı olabilrse sevinirim

Öncelikle Merhabalar

Bağlı Bulunduğunuz İlde Dilediğiniz Devlet Hastanesinin Sağlık Kurulu Birimine Başvuru Yapıyorsunuz Yanınızda Kimlik Fotokopisi ve 2 Adet Fotoğraf İle Size Rahatsızlıklarını Soruyorlar Hastanın Daha Sonra Ne İçin İstediğinizi Soruyorlar Nerede Kullanacağınıza Dair Siz Onları İşaretliyorsunuz Araç Almak İstiyorsanız O Şıkkıda İşaretleyin Yoksa Araç Alma İzni Vermeyebilirler Kimi Hastanede Özürlü Sağlık Raporu Kimi Hastenede Sağlık Raporu Olarak Geçer İsimlere Bu Kadar Takılmanıza Gerek Yok. Benim Babamınkinde Özürlü Sağlık Raporu Yazıyor Mesela

Birde Eğerki Hastanızın Akıl Sağlığı Yerinde Değil İse Özürlü Sağlık Raporu İle Birlikte Akli Dengesinin Yerinde Olmadığına Dair Heyet Raporunuzuda Alın Araç Alımı İçin Vasi Tayin Etmeniz Gerekecek En Azında Mahkemeye 2 Raporuda Sunarsınız

İyi Günler

teşekkürler cevaplarınız için. şimdi netleşti :)

aydin05y

Bir de, %90 ve üzeri rapor söz konusuysa, raporda özel bir ibare aranmaz.

Malesef isimlere takılmayın görüşüne katılamıyorum.
Bu forumda raporu özürlü sağlık kurulu raporu değil de normal sağlık kurulu formatı şeklinde düzenlenmiş olduğundan vergi dairesinin onay vermediği örnek mevcut.Hem zaten vergi dairesi raporda engel oranı olmasını şart koşuyor bu da özürlü sağlık kurulu raporu ile mümkün. Riske girmenize gerek yok özürlü sağlık kurulu raporu alınız.

şöyle bir durum var ben daha önce 3 yıl kadar önce oran durumu için özürlü sağlık kurulu raporu aldığım için sistemden sorguluyolar. eğer böyle bir rapor alındıysa tekrar özürlü sağlık kurulu raporu vermiyolar mükerrer kayıt olmaması için diğer sağlık kurulu raporu veriyolar. bunu ordaki memurlara anlattım ordakiler bu şekilde veriyoruz diyo. dün ben sağlık kurulu raporu aldım raporda da şu ibare var " sol ayak fren ve gaz kullanacak şekilde özel tertibatlı araç alabilir, h sınıfı ehliyet alır" yazmakta. şimdi bu rapor bi işime yaramayacak mı?

- Engellilik durumunun tevsikinde ibrazı zorunlu olan engelli sağlık kurulu raporunun,

maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile

başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli taşıtların)

kullanılabileceğine dair değerlendirmeyi içermesi ya da bu hususun anlaşılabilmesini

sağlayacak şekilde açık olması gerektiği

şimdi burdaki altı çizili kısım sağlık kurulu raporu alanlar için geçerli olmuyor mu? burda benim anladığım 3 durum var yanlış mı yardımcı olabilirmisiniz..birincisi engelli sağlık kurulu raporunun, ikincisi maluliyeti, üçüncüsü de sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların kullanılabileceğine dair değerlendirmeyi içermesi ya da bu hususun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açık olması gerektiği şeklinde belirtiliyo ben bunu 3 durum olarak anlıyorum. sağlık kurulu raporu alanlar içnde bu 3.ibarede belirttiğim şekilde geçerli olması gerekmiyo mu?

Ya da olmuyorsa 3 yıl önceki rapora araç ibaresi ekletmek için itiraz edin.

Ufukalp önceki raporu değiştirme imkanımız oluyo mu peki? dediğiniz gibi bir ibare eklettirebilirmiyim? benim raporlar farklı hastaneden. raporu aldım dedğim gibi "sol ayak fren ve gaz kullanacak şekilde özel tertibatlı araç alabilir, h sınıfı ehliyet alır" yazmakta. bir sorum şu bu oran olur raporu yeni nisandaki değişikle mi geldi daha önceden de varmıydı? benim aldığım rapor şeklinde 2 kişiye denk geldim raporlarını inceledim herhangi bir oran bulunmuyo. ve bimerden yazdım oranın önemli olmadığı yönünde cvp geldi bu konuyu kime danışabilirim vergi dairesine mi?

aydin05y

Rapora ibare eklemezler maalesef. Yakın zamanda alınmış olsa bi ihtimal başhekim inisiyatif kullanabilir derdim ama, böyle eski tarihli raporda mümkün değil.

Ne olursa olsun raporda bir oran yazmalı. Aksi halde vergi dairesi işlem yapmaz.

Bugün vergi dairesiyle görüştüm buraya yazdıktan sonra. durumu anlattim bu 444 0 189 olan numarayla.raporda bir oran olması gerek olmadığını söyledi %90 altı olduğu için elinizdeki rapor gecerli ehliyetinizle araç bayisine başvurun denildi. Ne kadar doğru bilmiyorum yarında bizzat vergi dairesi ile görüşeceğim.

aydin05y

Uygulama yukarıda yazdığım gibi, ille de oran arıyor Maliye. Ancak o zaman "ngelli" sınıfına sokuyor. Bakalım sizin işlemde nasıl bir sonuç çıkacak...

süreçleri burada paylaşacağım bakalım bizimki nasıl olacak.

Aynı rapora farklı konunun değerlendirilmesi için başvurulabiliyor, her yerde kafaya göre farklı uygulama olunca da hiç bir şey netlik kazanmıyor.

raporu hangi hataneden aldıysan o hastanenin rapor bolumune basvur raporumda H sınıfı ehlıyet alabılır bolumunun degerlendırılmesını talep edıyorum dıye dılekce ver ozaman senıtekrar hataalıgna gore muane ederler eger varsa sorunun verırler ben aynı yolu izledım aldım olmaz molmaz derlerse olmayacagına gore genelge yazısını sor yanı kanunu varmı dıye sor cunku hastanede calısanda kanunları bılmıyorlar benım raporbolumunde calısan tanıdıgım vardı o yol gosterdı kolaygelsın

Merhabalar, yaklaşık 4 ay önce araç almak için bu siteye üye oldum. Çoğu bilgiye bu site sayesinde kavuştum ve bu sayede araç sahibi oldum. Yardım eden herkese teşekkür ederim. öncelikle yaşadığım süreçleri paylaşmak istiyorum belki bundan sonra araç alacaklar için yardım olur..
1.Aşama: Öncelikle tam teşekküllü bir hastaneye giderek sağlık kuruluna başvurdum. "h sınıfı ehliyet ve özel tertibatlı araç almak için" rapor almak istiyorum diye.(benim problemim sağ ayakta olduğu için özel tertibat gerektiğini öğrendim). Benden daha önce “Engelli Sağlık Kurulu Raporu” alınıp alınmadığım soruldu sürekli bir raporum vardı aldığımı söyleyip sistemden kontrol ettiler, mükerrer kayıt olmaması için bana "oran belirtir" rapor veremeyeceğini "Sağlık Kurulu Raporu" vereceğini söyledi. Bu mükerrer rapor olmamasını araştırdım resmi gazetede yayınlanmış bir yönetmelik var. Bu raporla bir sıkıntı yaşayıp yaşayamayacağımı sorduğumda ise biz bu şekilde veriyoruz şimdiye kadar herhangi bir sıkıntı yaşayan olmadı demesine güvenerek rapora başvurdum. Veya diğer sistemde gözüken sürekli raporunu iptal ettirip tekrar başvurabileceğimi söyledi bu biraz zaman alacağı için bu işe hiç girişmedim. 1 hafta içinde “Sağlık Kurulu Raporu’nu” aldım. Raporumda “sol ayak gaz ve fren kullanacak şekilde özel tertibatlı araç kullanabilir ve h sınıfı ehliyet alabilir” ibaresi düşüldü.
2.Aşama: Ehliyet için kurs araştırdım Önceden almış olduğum b sınıfı ehliyet vardı. Bu şekilde sadece direksiyon sınavına girdim. Eğer sizlerin de b sınıfı varsa daha uygun ücretlere kurs bulabilirsiniz. Eğer hiç yoksa her şey baştan yapılıyor.
3.Aşama: Ehliyeti aldıktan sonra araç araştırıp bayiye başvurdum. Araç için anlaştıktan sonra benden raporun noter onaylı örneğini, vekaletname istenildi ve ehliyetimi alarak işlemlere başlanıldı. Bundan sonrasında problem yaşamaya başladım. Sıkıntı şuydu bayi benim evraklarımı vergi dairesine sorgulattığı sırada oradaki memurun bu almış olduğum “Sağlık Kurulu Raporu” nun geçersiz olduğunu bu raporda oran yazılması gerektiğini söylemiş ve raporun “Engelli Sağlık Kurulu Raporu ” olması gerektiğini söylemiş. Sonra bizzat ben gidip aynı kişiyle görüştüm. Sürekli raporum olduğu için tekrar aynı raporu vermediklerini ve resmi gazetede yayınlanan yönetmeliği göstererek memuru ikna ettim. Vergi dairesine 2 raporumuda verdim birinde engel oranı yazmakta diğerinde araçla ilgili ibare yazmaktadır. Sonra işlemler devam etti. Vergi dairesinden sonra emniyet trafik sicile gidiyor evraklarınız. Bu işlem 1 hafta gibi bir sürede hallediliyor. Ve aracınız teslim ediliyor. Siz herhangi bir şeye karışmıyorsunuz her şeyi bayi hallediyor.
Şimdilik aklıma gelen bunlar eğer sormak istediğiniz olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Benim işlemlerim bu şekilde oldu. belki başka yerlerde farklılıklar olabilir bunlarıda duydum araştırırken.

Vergi dairesi raporu “Engelli Sağlık Kurulu Raporu”olarak istiyor. benim daha önce almış olduğum sürekli rapor nedeniyle " Sağlık Kurulu Raporu" verildi. benimki biraz farklı oldu bu konuda dikkat etmenizi tavsiye ederim ben bu yüzden biraz uğraştım.

aydin05y

Hayırlı olsun. Bilgilendirme için de teşekkür ederim.

Not: Şu anda sürücü belgesi için alınacak raporlar değiştir. Siz de 5 yıl içinde H sınıfı ehliyetinizi B sınıfı ile değiştireceksiniz...

Üst Alt