Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

95 sigorta girişi ve 2. derece sakatlık indirimi ile ne zaman, nasıl emekli olurum?

Serkan KAYA

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba;

Ben 01 08 1995 tarihinde ssk prim ödemem başlamıştır.
2000 yılı öndesi 1208 gün,2000-2008/10 arası 2881 gün,2008/10 sonrası 2583 gün,toplam 6672 prim günüm bulunmaktadır.

22 12 2015 tarihinde sağlık nedenleriyle %63 oranında sağlık raporu aldım.
Gelirler vergi dairesine vergi indirimi için müracat ettim.26 01 2016 tarihinde %63 oranı onayladığı ve vergi indiriminden yararlana bilir diye yazı gelmiştir.

Ben vergi indiriminden yararlanarak emekli olmak istiyorum.Malulen değil de erken emeklilik olma şansım olduğunu ve emeklilikten sonrada başka biryerde çalışabileceğimi ögrendim.
Çalışma yılım ve prim günlerimin çok olmasından dolayı ben nasıl emekli olabilirim. SGK nasıl müracatta bulunabilirim.ne yapmam gerekiyor herkez malülen emeklilikten başka bir emeklilik bilmiyor.B ana yol gösterirmisiniz.

SGK hangi tür emeklilik müracatında bulunacağım.Malülen emekli olunduğunda ya çalışmıyacaksınız yada kaçak çalışacaksınız ben bunları istemiyorum.
20 yıl ve 6672günün var ve erken emekliliği hak ediyorum.
SGK tahsis talep ve beyan taahüt belgesi verdibize ama kimse bilmiyor nasıl doldurulacağı ben emekli olabilirmiyim olursam nasıl olacagım.Ne yapmam gerekiyor. Şu an çalışmaktayım.İşten çıkışının verilmesi gerekiyor diyorlar ne yapacağımı şaşırtım lütfen yardımcı olun
İyi akşamlar

İşyerinden emeklilik için çıkış al.İşten çıkış bildirgesini al.Onunla birlikte sgk'ya git.Ordakiler sana yardımcı olur.

Serkan KAYA

SGK ya vergi indirimi belgenizin bir nüshası ile başvurun ve başvuruda da vergi indirimine istinaden erken emekli olmak istediğinizi söyleyin karışıklık olmaz.

Serkan KAYA

Merhaba
%63 sağlık raporun var vergi dairesi onayladı.SGK erken emeklilik için müracaatta bulundum.Sağlık raporum süreli bir yıl sonra kontrol diyor bir yıl sonra raporu gene istediğimiz hastaneden alabilirmiyiz.Sağlık raporu yenilemek için SGK mi yoksa vergi dairesine mi başvuracağım yardımcı olursanız sevinirim.

Bir yıl süreli emeklilik için müracat ettim sgk haber bekliyorum.26 01 2017 rapor kontrolü olacak gene istediğim hastaneden raporu yenilere bilecekmiyiz yoksa vergi dairesi mi SGK gönderecek

Kontrol tarihinizden 45 gün önce SGK ya müracaat etmeniz gerekiyor.
Onlar sizi,kendi istedikleri bir hastaneye sevk edecekler.

Yazan Serkan KAYA [Dün saat 18:05]
Merhaba %63 ile erken emekliliğim onaylandı.raporum bir yıl süreli olduğundan tekrar kontrole gideceğim.Bu süre içinde çalışmaya resmi olarak devam edebilirmiyim.Kaçak olarak çalışmak istemiyorum.İşyeri beni sigortalı olarak göstere bilirim maaşımdan herhangi bir kesinti olurmu kısacası bana bir problem olurmu?

Serkan KAYA
Emekliliğiniz vergi indirimiyle erken emeklilik olduğundan emekli olarak çalışmaya devam edebilirsiniz.
Evet resmi olarak sigortalı çalışacaksınız, ancak işe giriş bildirgesinde emekli çalışan olarak gösterilmeniz ve primlerinizin SGDP (sağlık güvenlik destek primi) olarak ödenmesi şart. Aksi durumda normal giriş ve uzun vadeli sigorta kollarına prim ödemesi olursa emekliliğiniz iptal edilir.
Emekli maaşınızdan hiç bir kesinti olmayacak.

Ufukalp abi peki emekli çalışan SGDP olarak devam edilirse iş veren yine sigorta pirimi yatırıyormu şayet iş verenin sigorta pirimi yatırma zorunluluğu varmı?

Dost_26
Elbette işveren prim yatırıyor, hem de SGDP de normal sigortadan daha fazla işverenin payı.

Ufukalp Nasıl yani iş verenin payı daha fazla sonuçta hem prim hemde maaş yatırıyor eskisi gibi devam etmiyormu burada iş verenin kârı ne abi?

Abi birde vergi indirimine istinaden bir iş yerinde engelli çalışanı emeklilik günü dolduğunda iş veren artık emeklisin diye kendi çağırıyormuş böyle bir uygulama varmı?

@Dost_26
İşverenin karı var demedim tak aksi sgdp de işveren zararda.
Şöyle ki:
Normal uzun vadeli sigorta kollarında olsun, sgdp de olsun tehlike sınıfı hariç sigorta primi toplam oranı %30 dur.
Normal sigorta priminde çalışan ve işveren payları hemen hemen yarı yarıya paylaşılmış durumda, %14 -%15,5 gibi, iken
SGDP de bu oran çalışan %7,5, İşveren %22,5 dur.
Görüldüğü gibi sgdp de işveren payı çok daha fazladır.
Bu yüzden eğer kalifiye eleman değilse ya da engelli kadrosunu dolduracak eleman sıkıntısı yoksa emekli çalışan pek tercih edilmez.

İkinci soruna gelirsek:
İşveren de dahil hiç kimse kimseyi emeklilik için zorlayamaz.
Şartlarınız oluşsa dahi işveren sizi çağırıp da emeklisin diyemez, o işverenin insiyatifinde bir konu değil, ne zaman isterseniz o zaman emekli olursunuz.
Ha ne olur, işveren ancak işten çıkarabilir, emekli olursunuz ya da başka yerde çalışırsınız yahut işe iade davası açarsınız orasına karışamaz. İşten çıkardığında kıdem tazminatına ek olarak ihbar tazminatı da ödemek zorundadır.

Vermiş olduğun bilgiler için çok teşekkür ederim abi eksik olma.

Benim sağlık raporum süreli bir yıl sonra kontrole gideceğim bu süre içinde sgdp yatırılırsa sgk tarafından bir olumsuzluk olabilirmi çünkü sgk da görünecek çalıştığım

Serkan KAYA

Vergi indirimi ile emeklilikte sgdp ödeyerek çalışmak sizin hakkınız. Hiç bir sorun olmaz. Kontrol muayenesi zamanınız gelmeden 45 gün önce sigorta müdürlüğüne gidip kontrol için hastaneye sevk alın...

Not: Raporunuz süreli de olsa emekliliğiniz SÜREKLİ olabilir. Yani, sgk süre koyup kontrol istememişse siz "raporum süreli" diyerek emeklilik açısından bir işlem yapmayın sakın.

Merhaba

Ben vergi indiriminden yararlanarak emekli oldum raporum süreli olduğundan ocak 2017 kontrolum var daha önce vermiş olduğunuz bilgiye istinaden biraz kafam karıştı
kontrol için sgk ya gitmemi söylediniz vergi indiriminden yararlanarak emekli oldugumdan dolayı kontrol için vergi dairesinden mi yoksa sgk dan mı müracat edeceğim sgk dan müracat edersen eski oranım % 63 oran %60 altına düşerse emekliligim iptal olurmu
çünkü sgk %60 oran istiyor ben tam sınırdayım vergi dairesi %40 istiyor bir sıkıntı olurmu bana yol gösterir misiniz

Serkan KAYA

Raporun süreli olup olmamasının hiç bir önemi yok. Önemli olan sgk'nın sizden kontrol isteyip istemediği. SGK kontrol şerhi koymuşsa, sgk'ya gidip sevk almalısınız. İki şey olabilir:
1- Vergi indiriminiz süreli idiyse, sgk defterdarlığa sevk eder ve oraya gidip vergi indirim hakkınızı yenilersiniz
2- Vergi indiriminizde süre kısıtlaması olmamasına rağmen sgk kontrol koymuşsa, yine sgk'ya gidip oradan hastaneye sevk alarak kontrol işlemlerini tamamlamanız gerekir.

Üst Alt