Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%90 raporlu özürlü adına alınan aracı kardeşi kullanamaz mı?

ZAFER1979

Üye
Konular
15
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar ben bişey sormak isterim benim bir tanıdığım ablasının üzerine araba almıştı geçende kaza yapmış trafik poliside arabanın içinde ablası olmadığı için arabayı 15 günlüğüne bağlamış ve birsürü ceza yazmış.
böyle birşey olabilir mi.

%90 ve üzeri engelliye sahip,engelliler adına alınan araçları kullnabilecek kişiler;
1)Ruhsatta yazılan 3 kişi
2)3.kan sıhri yakınları,ruhsata yazdırmak şartı ile.
Buradaki en önemli nokta,Ruhsatta yazılı olan kişilerin araç kullanabileceği,Eğer Abla ruhsatta yazılı ise ve aracı kullanmışsa,ister engelli araçta olsun, ister olmasın aracı kullanabilir ve herhangi bir cezai müeyyide ile karşılaşmaz,Ruhsatta Ablanın ismi yoksa,yetkisiz araç kullanmaktan ceza ile karşı karşıya kalır.

araç ablasının adına fakat ruhsatta kimsenin ismi ( kullanacak kişiler ) yazmıyor. ama kardeşiyle ablasının soyadları aynı. trafik polisi bi kitaptan kanunu göstermiş sakat kişininde arabada bulunması şart diye. oyüzden arabayı bağlamış ve çok büyük ceza kesmiş.

Engelli araçta olmadığı için ceza kesilmişse büyük bir hata yapılmıştır.Bir dilekçe ile cezaya itiraz etsin.Ceza yine kaldırılmazsa hukuki süreç başlatsın.

Kesinlikle yanlış bir uygulama. %90 ve üzerinde raporu olan sakat kişi adına alınan araçta sakat kişinin bulunma zorunluluğu söz konusu bile değil. Hemen Valiliğe bir dilekçe yazın ve cezanın iptalini ve ödemiş olduğunuz çekici parasının da geri ödenmesini talep edin.

Daha önce benzer bir vesileyle yazmıştım:

"Sakat kişi araçta olacak" demekle, "bir kasap, bir inek, 5 kg da elma araçta olacak" demek arasında hukuki açıdan hiç hiç hiç bir fark yok. Sonuçta ikisinde de yasal bir dayanak yok! Size birini zorunlu tutmak isteyen memur, bir diğerini de zorunlu tutabilir! Hepsi de kafasına göre iş yapmaktır! Hatta yarın bi gün, "Yalova kaymakamı da arabada olacak" diyebilir. Paşa gönlü biliyor ya!

O trafik memuru aşağıdaki yönetmelikle bağlıdır. Orada yazmayan veya başka bir yönetmelikte olmayan hiç bir madde ile kimseyi sınırlayamaz. Bu yönetmelik maddesinin çıktısını alıp ruhsatın arasında saklayın. Soran olursa da gösterin. Aksini iddia eden varsa, yasal dayanağını göstersin. Ve eğer ceza yazacaksa da, gerekçesini ve dayandığı yasa maddesini ceza makbuzuna ve tutanağa yazsın. Valiliklerde bulunan İnsan Hakları Kurluna, Başbakanlık'ta bulunan Kamu Görevlileri Etik Kurulu'na ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları Komisyonu'na şikayet ederiz. Bakalım kafasına göre ceza yazmanın sonucunda kim zararlı çıkıyormuş...
Karayolları Trafik Yönetmeliği

Resmi Gazete Tarihi : 18/07/1997
Resmi Gazete Sayısı : 23053 Mükerrer

Madde 53-
[...]
4) (Değişik: RG-31/12/2004-25687-3. Mükerrer)
İthaline izin verilen veya ülkemizde imal edilen malul, sakat ve engellilere ait özel tertibatlı araçlar ile sakatlık derecesi %90 ve üzerinde olan malul ve engelliler adına Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak tescil edilmiş özel tertibatı olmayan araçlara, örneği EK:12/Z’de gösterilen, üzerinde sakatlara mahsus işaret bulunan plakalardan verilir.
Bu tür araçların trafik kuruluşlarınca tescil işlemlerinin yapılması sırasında;
a) Bizzat kullanım amacıyla malul, sakat ve engelli tarafından ithal edilmiş özel tertibatlı otomobiller ile motosikletlerin tescil belgelerine, “araç sahibi tarafından kullanılması zorunlu olup, ilgili gümrük Müdürlüğü'nün izni olmadan devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır” şeklinde şerh konulur.
Malul, sakat ve engelli tarafından ithal edilen özel tertibatlı minibüslerin tescil belgelerine, araç sahibinin üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterlerce düzenlenmiş iş aktine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, ilgili gümrük Müdürlüğü'nün izni olmadan devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır” şeklinde şerh konulur.
Malul, sakat ve engelli tarafından bizzat kullanmak amacıyla ülkemizden satın alınarak ilk iktisap edilen özel tertibatlı araçların tescil belgelerine, “Araç sahibi tarafından kullanılması zorunlu olup, Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır” şeklinde, 2. el araç olarak satın alınmış ise, “Araç sahibinden başkasının kullanması yasaktır.” şeklinde şerh konulur.
b) Özel tertibatı olmayıp, sakatlık derecesi %90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak bizzat ithal edilen yada ülkemizden satın alınan araçların tescil belgelerine, “araç sahibi malul ve engelli kişinin kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterlerce düzenlenmiş iş aktine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde adken devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi yasaktır” şeklinde şerh konulur. Ayrıca, ithal araçların gümrük şahadetnamelerinde, yukarıda belirtilen şerh dışında varsa diğer şerhler de tescil belgesine işlenir.
Malul ve sakatlar tarafından ithal edilerek getirilen araçların, aynı durumdaki başka bir malul veya sakata devri veya bunların ölümü sonucunda varislerine intikali halinde, bu araçlar gümrük vergisinden muaf olup, devir ve tescil işlemi ilgili gümrük Müdürlüğü'nün iznine bağlıdır. Araç ülkemizden satın alınmış ise ilgili vergi dairesinin izninin alınması gereklidir.
Malul ve sakatlara ait özel tertibatlı araçların her ne sebeple olursa olsun, yönetmelikte izin verilen kişiler dışında başkaları tarafından kullanıldığının tespiti halinde; araç trafikten men edilerek bu hususta düzenlenecek bir tutanakla mer’i mevzuat çerçevesinde işlem yapılmak üzere ilgili gümrük ve maliye birimlerine intikal ettirilir.

mrb arkadaslar ben% 90 engelli olan kayınpederımın ustune sıfır arac alıcam ama bolge trafıkten bır polısle gorustum polıs bana aracı engellı kısı olmadan trafıge cıkaramıyacagımı ve kendı ıhtıyaclarım ıcın kullanamıyacagımı soyledı aracın vekılı ben oldugum halde bunun cevabını alabılırmıyım..??

Yıl 1997 bu yönetmelik yayınlanmış ve bu güne kadar geçerli. Yani tüm tepkilere rağmen geçerli. Hala Engelli insanların araçlarını 1.derecede yakınları kullanamıyor. Bu ne eşitlik ilkesine sığar nede insan haklarına. Son derece ayırımcı bir uygulama. Bunun iptali yolunda hiç bir hukukcu veya Sivil toplum örgütü girişimde bulundumu bilmiyorum. Engelli bir huhukcu arkadaşımızdan bu konuda bir girişim yapmasını bekliyoruz. Zira Sivil toplum örgütlerinden ses yok.

arkadaşlar birçok yerde tarfik polisleri bizimle ilgili yönetmelik ve kanunları gerçekten bilmiyor,onun için fazla dikkate almayın siz kanunlara göre aracınızı alın ve kullanmasını istediğiniz akrabalarınızı ruhsata yazdırın.
malesef bizde işler kralcılıkla işliyor.
daha önce anlatmıştım bir fıkra var;
boğanın birisi köyde canavar gibi çalışıyor,ordan oraya koşuyor ne görev verilirse yapıyor,önüne gelene atlıyor falan.bunu gören devlet yetkilileri biz bu boğayı alalım devlet üretme çiftliğine götürelim faydalanalım diyorlar ve boğayı devlet üretme çiftliğine götürüyorlar.ancak bizim boğa devlet üretme çiftliğinde durgun,hiç bir iş yapmıyor köydeki gibi önüne gelene atlamıyor.
soruyorlar tabii;ne oldu sana niye köydeki gibi çalışmıyorsun diyorlar;
bizim boğa cevabı yapıştırıyor hemen;ben artık devlet memuru oldum!.

arkadaskar ben tam ve net bır cvp ıstıyorum bu kısı olmak zorundamı bu araçta degılmı??trafıge cıkarken sehırler arası yolculuk yaparken

Yukarıdaki bilgi çok net: %90 ve üzeri raporuna karşılık sakat kişi adına satın alınan aracı 3. dereceye kadar yakınları kullanaibilir ve araçta sakat kişinin bulunması kesinlikle şart değil.

İnanın aylardır bu konuyu arastırıyorum bi çok sitede bi çok yorum okudum ve soruma net cevap alamadım.aralık 2013 te sıfır araç aldık kuzenim adına.

RUHRATTA "3. derece yakınları kullanabilir" yazıyo
dayımın kızı %90 engelli(görme-sürekli-evli) onun adına olan aracı ben kullanabiliyormuyum ? kullanabiliyosam herhangi bi belge belgeye ihtiyac var mı?

arkadaşlar ruhsata isim yazdırma ve özürlü kişinin araçta bulunması gibi bir durum yok.
kanun açık ve net

"3. derece yakınları kullanabilir" ibaresi başımıza dert olur mu ? çünkü trafik memurlarının bu konuda pek bilgili olmadığı açık...
ruhsattaki bu ibare bana pek mantıklı gelmiyo sizin bu söylediklerinizden sonra bi yerde bi yanlış var gibi?

çok teşekkür ederim OturanBoğa . Sitenin verimliliği çok iyi emeği geçen herkese teşekkürler,

Merhaba

Engelli Aracı kullanımına yönelik Emniyet Genel Müdürlüğünün vermiş olduğu cevap aşağıdadır.

Bilgilerinize Sunarım

Sayın Murat ÇAKAR

06.01.2015 tarihli başvurunuz incelenmiştir.

Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 53 üncü maddesinde yapılan değişiklik ile (09.09.2011 tarih ve 28049 sayılı Resmi Gazete53 üncü madde (e) bendi), yurt içinden satın alınan özel tertibatlı araçların (otomatik vitesli araçlar dahil) veya %90 üzeri engelliler adına tescil edilen özel tertibatı olmayan araçların sahibi dışında, aracı kullanmaya yeterli sürücü belgesine sahip herhangi bir kişi tarafından kullanılması mümkün hale gelmiştir. Yukarıda açıklanan durum, 81 İl Emniyet Müdürlüğüne gönderilen 12.09.2011 tarih ve 181166 sayılı talimatta detaylı olarak açıklanmıştır.

Trafik denetimleri sırasında özel tertibatlı bir araçla (otomatik vitesliler hariç) karşılaşılması durumunda, aracı kullanan kişinin özel tertibata uygun “H” sınıfı sürücü belgesi bulunup bulunmadığı kontrol edilmekte ve uygun sürücü belgesi olmadığı anlaşılan sürücüler hakkında Karayolları Trafik Kanunu’nun 39/1-a maddesi gereğince yasal işlem yapılmaktadır.

Yukarıda açıklandığı, üzere özel tertibatlı bir aracı, araç sahibi özürlü kişi dışında kullanacak olan kişinin, araçtaki özel tertibata uygun "H" sınıfı sürücü belgesi bulunması gerekmektedir. İyi günler dileriz.

Sayın Murat ÇAKAR 14/01/2015 tarihli ve 287 sayılı bilgi edinme başvurunuz incelenmiştir.

Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 53. maddesi kapsamında, engelli adına kayıtlı, sağlık raporunda otomatik vitesli araç ibaresi bulunan ve yurtiçinden alınan sadece otomatik vitesli araçları araç sınıfına uygun sürücü belgesi bulunan şahısların kullanmasında bir sakınca bulunmamaktadır.

Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanlığı

Bilgilerinize rica eder, iyi günler dileriz.

(22238)

sonuç nedir şuanda arkadaşlar %90 ve üzeri tertibatsız alınan bir engelli aracı nı herkes kullanabilirmi yoksa 3. dereceye kadar akrabalarmı kullanır ?

B sınıfı ve daha üzeri ehliyeti olan her kes kullanabilir kardeşim net.

Nahiras % 50 raporla ancak H belgeli kişi ötv den muaf araç alabilir. Kullanimini da tertbat olup olmadigi belirliyor. Trrtibat varsa sadece kendisi yoksa başkalri dackullanabiluyor

Üst Alt