Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%90 altı özel tertibat gerekir ibareli raporum ÖTV muafiyeti için yeterli değil mi?

a.gurel

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar.
Sağ dizimde protez ve %47 ortopedik engelli raporum var. otomatik vites ehliyeti için gerekli sınavları zorlanarak da olsa geçtim. Araç kullanırken sağ ayağımda kasılmalar olduğundan sol gaz pedalı tertibatı için Sürücü Sağlık Raporu kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü'ne Özel Tertibat komisyonuna girdim.

Komisyon benim için
10.02 Otomatik vites
25.08 Soldaki hız pedalı
25.09 Hız pedalının tıkanmasını önlemeye ya da aktivasyonunu sağlamaya yönelik önlem
sınırlama kodlu raporu onayladı.

Bu raporla emniyetten de yeni ehliyet başvurusunu yaptım. Galeriye bu rapor ve 3 yıl önce aldığım sürekli %47 oranlı raporla (burda ÖTV ile ilgili bir madde yok) gidip ÖTV muafiyetindeki %90 altı engelliler için olan istisnai durumdan yararlanmak istediğimi söylediğimde, bana bu raporların yeterli olmadığını vergi dairesine dilekçeyle başvurmam gerektiğini söylediler.

Özel tertibat gerekir ibaresinin raporunun oranına bakılmaksızın ÖTV muafiyetinde yeterli olduğunu düşünüyordum. Gelir dairesindeki yetkililerle de görüştüm hiç birinin net bir bilgisi yok, dilekçe yazın biz ordaki posta adresine döneriz diyorlar. Dilekçe yazdım ben de, fakat konuyla ilgili kısa zamanda ve olumlu bir dönüş alabilir miyim emin değilim.

benim durumumda ne yapılabilir, ötv için ayrıca bir sağlık raporu mu almam gerekir? bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşlar varsa şimdiden teşekkür ederim.

il sağlık müdürlüğü komisyonundan aldığım özel tertibat kodlu otomatik vites kullanır raporuyla yeni b sınıfı ehliyet aldım. fakat galeri ötv muafiyetinden yararlanabilmem için engelli raporumda "özel tertibatlı araç" ya da "ötv siz araç alabilir" ibaresi olmalı dedi. %47 sağ dizden ortopedik engelli raporum var fakat böyle bir ibare yazmıyor.
vergi dairesine dilekçe yazdım konuyla ilgili fakat ne zaman sonuçlanır belirsiz. ben de yeniden ankara eğitim araştırma hastanesine "özel tertibatlı araç" için sağlık kurulu müracaatı yaptım. dahahızlı sonuçlanır diye ümit ediyorum.
sizin de engel dereceniz %90 altıysa benzeri bir rapor almanız faydalı olacaktır. maalesef sabitlenen konularda bu durumla ilgili açıklayıcı bir bilgi yok.

a.gürel kardeş bayi saçmalamış,benimde işlemler devam ediyor.maliyede,trafikte tse projede kodlara bakıyor.zaten aldığımız raporda özür oranımız ve engel bilgimiz yazıyor.arka sayfada ötv kısmı değerlendirilsin kutucuğu var.bayiyi boşver sen.iyi bir muameleci bul işi bilen...

karakas69

hocam toplamda 3 bayiye sordum, 1 iyle yüzyüze görüştüm hiç biri kabul etmedi raporlarımı. il sağlık müdürlüğünde komisyondaki adama da sonradan ulaştım, bizim verdiğimiz kodlar trafiği, ehliyetin nasıl çıkacağını bağlar ötv ile ilgili hastaneden rapor almam gerektiğini söyledi.
Mevcut engelli raporumda işaretlenecek özel tertibat ya da ötv ile ilgili bir ibare yok. Ehliyetimde otomatik vites ve sol gaz pedalı kodları var (10.02, 25.08).
GPE2Y6.jpg

r6j887.jpg

kardeş raporun çok eski, ötv için yeni rapor alman lazım.onda ötv için dediklerim var.

a.gurel

Sol alt ekstremitede kısıtlılık olduğu belirtilecek ve beraberinde "otomatik vitesli araç kullanır, ötv indiriminden yararlanır" gibi değerlendirmeler olacak. Ancak o zaman araç alımında vergi indiriminden yararlanabilirsin.

özel tertibatlı araç için yeni bir sağlık kurulu müracaatı yaptım ve "gaz fren tertibatı sola aktarılmış otomatik vitesli araç kullanmasında ortopedik yönden sakınca yoktur." ibareli bir sağlık kurulu raporu aldım. Yoğun uğraşlı, bol git-gelli çabalar sonunda aracımı da ötv den muaf şekilde aldım.
geçen gün internetten vergi borcu kontrolü yaptığımda aracın mtv borcu çıktı. ötv için bayinin kullandığı belgelerin (proje raporu, sağlık kurulu raporu vs.) bir kopyasını alarak vergi dairesine mtv muafiyeti için ayrıca başvurdum. ötv siz araç alacaklara tavsiyem her aşamada edinilen belgelerin birer kopyasını saklayın.

Üst Alt