Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%71 oranlı meme kanseri raporumla Ötv'siz araç alabilir miyim?

selimebg

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Merhaba benim 2014 yılında almış olduğum meme kanseri teşhisi ile %71 raporum var şuan beyne metastaz yaptı eşim beni Dr götürmek için ÖTV den muaf araç aalmak istiyor eşim kullanmak ben nasıl bir yol izlemeliyim ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim..

Geçmiş olsun %71 raporla alamazsınız en az %90 olmalı raporunuz.

Merhaba,

Bypass, defibrilatör kalp pili ve kalp yetmezliği nedeniyle 300 Tl fark vererek ÖTV den yararlanabilir ibareli %100 engelli raporunu birkaç ay önce aldım.
B sınıfı ehliyetimle 26 yıldır araba kullanmaktayım.
Forumda okuduğum şu yazı kafamı karıştırdı

"Nisan 2015 Güncel:
Vergi avantajından yararlanabilmek için şu durumlardan birine sahip olmak gerek:
.
.
4- Her ne sebeple olursa olsun %90 ve üzeri raporu bulunmak ve hiçbir şekilde sürücü belgesi alamayacak olmak"

Buradaki 4. madde arabayı kendi adıma değil bana bakmakla yükümlü biri adına mı( örneğin eşim) almam gerektiği sonucu çıkıyor. Eğer öyle ise o durumda arabayı ben kullanamıyor muyum? Ya da kullanabilmem için (H) sınıfı ehliyet mi almam gerekiyor ?

İkinci sorum ÖTV indiriminden yararlanarak alınmış olan aracı 5 yıl sonra engelli ya da engelsiz kişiye satıyor olmak bizim için bişey farkettririyor mu? Yani kimlere hangi koşulla satabiliyoruz?
Daha somut haliyle 106.000 tl lik arabayı ÖTV indirimi ile yaklaşık 70.000 Tl ye aldık. 5 yıl sonra o arabanın normal 2. el piyasası diyelim ki 60.000 tl olsun. Biz bu fiyattan mı yoksa indirimli aldığımız için indirimli mi satabileceğiz?

İyi günler...

Merhabalar .Sorularınızı bilgim dahilinde cevaplamaya çalışayım.
Cevap 1 ) Aracı kendi kullanacak ise ortopedik engelli ve H sınıfı ehliyet sahibi olması
Aracı yakınları kullanacak ise engellinin %90 ve üzeri raporunun olması lazım.
%90 rapor ile araç alınmış ise bu aracı engellinin kullanma şansı yok.
Cevap 2 ) Yurt içi sıfır km araç alınlarında 5 yıl şartı geçerli. Yani aracınızı 5 yıl süre ile satamazsınız. Eğer satarsanız daha önce ödemediğiniz ÖTV yi ödemek zorunda kalırsınız.5 yılın sonunda aracınızın normal değeri yani sağlıklı bir insanın aracı ne kadar ise sizin aracınız da o kadar olur. Dediğiniz gibi 2. el piyasası 50,000 TL ise sizde aynı tutara satabilirsiniz.Hatta 5 yılını dolduran ve ÖTV yükümlülüğü kalkmış bir aracın başka bir engelliye satılması durumu hem alıcı hem de satıcı için avantajlı değildir.Çünkü alıcı o aracı alacağına aynı parayla 0 sıfır km sini alabilir. Satıcıda fiyat ÖTV takıntısı olmadığından fiyat indirmek zorunluluğu da olmaz . Ve aracını muadilleri gibi satabilir.
Saygılarımla.

Aracı eşim kullanacak benim raporumun yükselme olasılığı varmıdır şuan beyin metastazı ve omur ilik metastazı var kurula başvursam %90 alırmıyım

Üst Alt