Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%60 rapor oranım var ve 11 yıldır sigortalıyım. Memur olarak hangi şartlarda emekli olabilirim?

İbrahim 83

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba. Emeklilik ile ilgili sorum olacak bilgi sahibi arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim.

04.10.1983 doğumluyum. İlk kez özel sektörde sigortalı olarak işe başlayarak 13.12.2005-27.12.2005 tarihleri arasında 15 gün, 26.06.2010-27.07.2010 tarihleri arasında da 24 gün olmak üzere toplamda 39 günlük sigortalılığım bulunmaktadır.

Lisans mezunu olarak % 46 oranındaki engelli sağlık kurulu raporumla (doğuştan ortopedik engelli) girmiş olduğum Ekpss sonucunda Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni unvanıyla “göreve girişte engelli” olarak 06.11.2014 tarihinde ilk kez devlet memuru olarak göreve başladım ve halihazırda görevime devam etmekteyim.

Memuriyete başladıktan bir süre sonra devlet memuriyetinden önceki sigortalı çalışmalarımı kurumuma dilekçe verip emekli sandığına aktararak hizmet birleştirmesini yaptım.

Başta bahsettiğim mevcut engellilik oranıyla (% 46) memuriyete başladıktan kısa bir süre sonra da gerekli başvuruları yaparak vergi indiriminden yararlandım.
04.09.2020 tarihli ÖTV indirimiyle araç almak amacıyla başvurduğum son sağlık kurulu raporumda engellilik oranım süresiz ibareli ve % 60 olarak belirlendi ve ayrıca bu oran ile tekrar vergi indirimine başvurarak bir üst dereceden vergi indiriminden yararlanmaya başladım.

E-devlet Hitap hizmet dökümümde “Emeklilikte 15 sigortalılık yılına tabidir. 15 yıl hizmeti doldurduğu taktirde emekliliğe hak kazanır. 65 yaş sınırına tâbi olup 04.10.2048 tarihine kadar çalışabilir.” ibaresi bulunmaktadır.

Ayrıca şu an itibariyle memuriyetteki fiili hizmet sürem 11 yıl 2 ay 17 gün, özelde çalıştığım sigortalılık hizmet günlerimle birlikte toplam hizmet sürem 11 yıl 3 ay 27 gündür.

En kısa sürede emekli olmak istediğim için yazmış olduğum tüm bu bilgiler ışığında;

1- Engellilik durumumdan dolayı devlet memuru olarak emekli olabilmem için hangi tarihe kadar çalışmam ve en erken hangi tarihte emeklilik başvurusunda bulunmam gerekmektedir?

2- Devlet memuriyetinden istifa edip dışardan isteğe bağlı sigorta ödeyerek emekli olma hakkım var mıdır?

Böyle bir hakkım var ise bugün tarihli istifa edip görevimden ayrılmış olduğumu baz alarak ne kadar süre dışardan sigorta primi ödemem gerekmektedir?

3- Tüm şartları sağladıktan sonra devlet memuriyetinden emeklilik işlemlerini başlatırken 04/09/2020 tarihli son raporumda süresiz ibaresi olmasına rağmen emeklilik için başvuru yaparken tekrar yeni bir rapor çıkarmam gerekecek midir?

Sakın ama sakın istifa etmeyi aklının ucundan bile geçirme.

2008 yılından sonra memur olanlar için geçerli bir kural var.
Kamu görevlilerinin emekliye sevk onayı

istifa edersen memur olmadığın için emekliye sevk onayı alamazsın, sevk onayın olmadığı içinde emekli olamazsın.

Emekliliğin onaylanmadan sakın memurluktan ayrılmayı düşünme.

-----

1. soruna cevap verebilmek için prim gün sayını da bilmek gerekir, ben hesaplamak istemedim. yazarsan ona göre cevap verilebilir.

2. sorunun cevabının daha önemlisini yukarıda yazdım sakın memuriyetten ayrılma.
- ayrılırsan ne olur? emekliliğin otomatikman 3.5 yıl uzar.
- nasıl uzar ? son 7 yıl kuralına göre sen memur emeklisi olmak durumundasın, memurlarda da yukarıda yazdığım emekliye sevk onayı sadece çalışan memurlara veriliyor.
yani memur olmadığın için sevk onayı alamazsın. son 7 yıl kuralına göre de memur emeklisi olmak zorundasın.
sonuç olarak 3.5 yıl 4a ya da 4b prim ödersen ancak bu sorunu çözebilirsin.

ha ben istifa edeyim 3.5 yıl 4a ya da 4b prim ödemek için beklerim dersen o da olur.

3. son 6 ay içinde alınmış raporun yok ise SGK seni hastaneye sevk edecek bu kesin.
ama sen elindeki sürekli raporun geçerliliğini kaybetmek istemiyorsan, SGK'nın seni hastaneye sevk etmesini sağlamalısın.
Böylece elindeki sürekli rapor geçerli olmaya devam edecektir.

işte burada da benim 4 yılda cevabını bulamadığım bir sorun ortaya çıkıyor. kamu çalışanlarının emeklilik işlemlerini SGK sadece Ankara'dan yapıyor.
bulunduğun şehirde seni hastaneye sevk edecek bir SGK birimi var mı ben bilmiyorum. Artık onu da sen öğreneceksin.

4. sormadığın sorunun cevabı 4a, 4b, 4c farketmiyor bütün emeklilik işlemleri artık SGK'nın çalışma gücü tespitine göre yapılıyor.
yani elindeki raporun bir önemi yok, o sadece yol gösterici. SGK'nın seni sevk ettiği hastaneden alacağın rapora göre SGK karar verecek.
HAFİF, ORTA, ya da AĞIR bu tanılardan birini alamadığın sürece emeklilik mümkün değil. Rapor oranının %99 olsa da mümkün değil.

@ucuncubahar,
Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.
1. sorumun cevabına istinaden ilk sigortalılık girişim özelde çalıştığım 2005 yılından 15 gün ve daha sonra 2010 yılında yine özelde çalışarak 24 gün olmak üzere toplamda 39 gün. 2014 yılında memur olana kadar da başka bir yerde çalışmadım. 2005 yılını ilk sigortalılık yılını baz alırsak o tarihten itibaren geçen süre 20 yıl. Özelde çalıştığım sigortalılık ve memuriyette geçen süre ile birlikte toplamda 4077 prim günüm var. Bunlara göre en erken emeklilik tarihim ne olur acaba? Hangi tarihte emeklilik için başvurmalıyım?

Emeklilik için alacağın en düşük HAFİF tanısı için gerekli şartlar;

- 18 yıl
- 4100 prim günü

dolayısıyla SGK'nın sevki ile alacağın raporda HAFİF tanısı bile alırsan rahatlıkla emekli olabilirsin.

Ocak_2025_sonrasi.jpg

SGK sevki mümkün olamazsa kurumunuzdan sevk alın. Artık emeklilikte oranın bir önemi yok. SGK Hastalık Listesi'ne göre yeterli tanı alabilmek gerek.

Üst Alt