Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

6 sene önce yurtdışından araç getirdim. Satmadan 0 araç alabilir miyim?

aytac5555

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar 6 sene önce yurtdışından araç getirdim fakat şuan yurtiçinden ötv muafiyetli 0 araç almak istiyorum eski aracımın satışını yapmadan 0 araç yapabilirmiyim
Aklımda birkaç model var citroen picasso,skoda superb,volkswagen passat bu araçları kullananların görüş belirtirse sevinirim

Aytac Bey,
Yurtdisindan arac getirme proseduru nasil isliyor ve kaca mal oluyor rica etsem detayli bi bilgi vermeniz mumkun olurmu !? Yani bastan sona ne yaptiniz islem olarak ve nereye ne kadar odeme yaptiniz hangi kurumlarla gorusmek durumunda kaldiniz ,araci TR den almis olsaydiniz ne kadara mal etmis olacaktiniz,cektiginiz zahmete degdimi?
birde "engelli" olmaniz sebebiyle ne tur bir kolaylik saglandi arac ithalatinizda v.b ...

Cevabiniz icin simdiden COK tesekkurler...
Iyi gunler diliyorum
Serkan

Yurtdışından getirilen araç 3 sene sonra gümrük muafiyetli engelliye 10 sene sonrada engelli olmayana satılabilir.yurtdışında araç almanın hiçbir avantajı yok buradan 0 araç alın benim soruma cevap verebilcek yokmu arkadaşlar

Yurt dışından getirilen araç, yurt içinden araç almaya engel değil. Yalnız araçlardan sadece birini MTV'den muaf olarak kullanabilirsiniz. Kısacası yurt içinden ÖTV mafiyetli ikinci bir araç alabilirsiniz.

teşekkürler peki yazdığım araçlar hakkında yorum alabilirmiyim

Durumunuz musaitse Citroen DS5 i tek
gecerim ...Gerisi tederruat :))

Kucuk bi not:Aracin OTV li rakami 120.000
civari olmali !!

Yurt dışından araç getirildiğinde yeniden ÖTV'siz araç alabilmek için 10 yılın geçmesi gerek. 5 yıl geçtiğinde yurt içinden araç almak mümkün değil. Aslında bu uygulama kesinlikle yasal değil, haksızlık içeriyor. Ama Maliye'Nin uygulaması bu şekilde: http://www.engelliler.biz/forum/oze...c-5-yil-sonunda-satilirken-otv-odenir-mi.html

Yani, yurt dışından araç aldığınız için 5 yıl sonunda yurt içinden araç alamıyorsunuz. Ben olsam hem gümrük ve ticaret bakanlığı'na hem de Maliye (gelirler idaresi bağkanlığı)'na resmi yazı ile başvurur ve görüş isterim... Çünkü yukarıda yazdığım gibi, aslında bu uygulama yasal değil. Kanun ÖTV istisnası için 5 yıl sınırı koymuş, kurumlar kafalarına göre bunu 10 yıl olarak değiştiremez

kesinlikle alabilirsin.çünkü ben 2007 de aldığım ithal aracı satmadan 2013 ekimde araç aldım.şuan 2 side üzerime kayıtlı ama mtv de birini tercih etmeniz lazım.hatta bunla iligili gib başkanı mehmet kilci nin genelgesi var.daha önce araç almadan burda bu konu tartışılmıştı.geenelge orda vardı.

Cahit, bu konuda hangi genelgeyi (yazıyı) temel aldın?

http://www.engelliler.biz/forum/oze...nda-otv-istisnasi-uygulamasinin-sartlari.html

d) İstisnadan Yararlanılan Araçların Satışı
Kanunun 15 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendine göre ilk iktisabında ÖTV istisnası uygulanan araçların istisnadan yararlananlar dışındaki üçüncü şahıslar tarafından (bağış, hibe veya satış şeklinde) iktisabında, adına kayıt ve tescil işlemi yapılan alıcı tarafından, araçların istisnadan yararlandığı ilk iktisabındaki matrah esas alınmak suretiyle, söz konusu aracı iktisap edenin kayıt ve tescil ettireceği tarihteki oran üzerinden ÖTV beyan edilmesi gerekmektedir. İstisnadan yararlanılarak ilk iktisabı yapılan aracın ilk iktisap tarihinden itibaren 5 yıl geçmeden satılması sırasında Kanunun 15 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendi uyarınca ÖTV ödenmiş olması, bu süre içinde ilk iktisabı yapılacak diğer bir araç için istisnadan yararlanmayı sağlamamaktadır. Ayrıca, istisnadan yararlanılarak iktisap edilen aracın ilk iktisabından itibaren 5 yıl geçtikten sonra, istisnadan yararlanan kişinin, Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendi kapsamında iktisap edeceği bir başka araç için de ÖTV istisnası uygulanması mümkün olup, bu şekilde istisnadan yararlanılabilmesi için eldeki aracın satılmasına gerek bulunmamaktadır.

bülent abi d bendinde altı çizili yerde belirtilmiş.banada aynı sorunları çıkardılar.eldeki aracı satmadan 2.aracı alamazsın dediler.emniyet ve maliyeden kanun maddesini göstermelerini istedim.ayrıca bu genelgeyi gösterince kabul ettiler.şuan hala 2 araçta üzerime kayıtlı

Cahit, bu belirttiğin madde tam olarak aradığımız cevabı vermiyor. Bizim için önemli olan yurt dışından alınan araçlar... Evet, senin yaptığın işlemde böyle gerçekleşmiş ama gümrük mevzuatı açısından Maliy bunun tam tersini söylüyor! (ki bu mantıkla da hukukla da açıklanamaz. Ama böyle...)

İki üstteki mesajımda aktardığım konuyu incele bak.

Ama dediğim gibi, aslında ötv açısından yurt içinden de alınsa dışından da alınsa mevzuat tektir ve orada 5 yıl şartı vardır. Yani sen haklısın, Maliye hatalı.

selam 26 11 2006 yılında ithal 97 model opel astra ankara nakilhaneden araç aldım

10 yıl geçmeden türkiyeden sıfır araç alacak olursam da ithal ettiğim araçın vergilerini ödemek geriyormuş ankara nakil haneden böyle dediler ne yapmak gerekiyor

arkadaşım bende 2007'de aldım.banada alamazsın dediler.trafik ve maliyeden ama kanun maddesi isteyince bişey diyemediler.2013 kasımda ithal aracı satmadan sıfır aldım.mtvde ise birini tercih ediyorsun.ithal araçlarda 10 yıl geçmedikçe vergisiz satamazsın diyor.alamazsın demiyor.yinede maliyeye sor.resmi yazı al.çünkü ötv kanunu 5yılda bir bu hakkı veriyor.gümrüktekilerin tamamen keyfi tutumu kanunu iyice inceleseler sorun olmadığını görürler.

Bu, yurt dışından ithal edilen aracın 10 yıl satılamamasına rağmen, aracı satmadan da 5 yıl dolunca yurt içinden ötv siz araç alınabilir anlamına geliyor.
Yurt içinden ötv muafiyetiyle araç alabiliyorsunuz ancak ithal ettiğiniz aracı satmak için yine 10 yılın dolması şart sanırım.
İyi de araç zaten 2006 da ithal edilmiş ve 10 yılı dolmuş ya da ay bazında dolmak üzere ne gerek var yazışmalara?

Yurt dışından gelen araç sizin üzerinize tescilli iken yurt içinden ÖTV muaf araç alınması mümkün değildir. Yasal olarak suçtur ve hakkınız da vergi dairesi işlem yapar.diyenler.var da onun için sordum.

Süresi dolduktan sonra satma ya da satmama şartı olmaksızın yeni araç alınabilir. Ancak sadece biri için mtv muafiyeti uygulanır.

Üst Alt