Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%51 Rapor ile SGK Engelli olarak emekli etmemekte ısrar ediyor!?

theredcloud

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
2
Arkadaşlar herkese merhabalar. Aranızda yeniyim.
Forum kurallarına uymaya çalışıyorum, umarım yanlış bir şekilde konu açmıyorumdur.

Ben doğuştan tek böbrekliyim (sağ böbrek yok). Askerlikten 2003 yılında muaf raporu aldım. 2010 yılında devlet hastanesi sağlık kurulu %10 rapor verdi.
2014 yılında ani işitme kaybı ile önce sol kulak zamanla sağ kulakta işitme kaybı başladı. Bu oran önce %30'larda başladı. Geçtiğimiz yıl sol kulakta aniden işitme neredeyse tamamen gitti.
Yapılan tedavi ve kontollerde iyileşme yerine ilerleme olduğu söylendi. Zaten hali hazırda her iki kulakta işitme cihazı vardı. Bu arada gözlük numaramda 6.25.

Geçtiğimiz yaz Haziran ayında ehliyet yenilerken, Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi sağlık kuruluna engelli raporu için başvurdum. Oran %37 olarak geldi. İtiraz ettim ve beni Antalya Şehir Hastanesine sevk ettiler ve tekrar aynı işlemleri yaptım. Bu sefer rapor 2 yıl geçici bağımsız %51 olarak verildi. (Geçici raporuda pek anlamdaım. Yani doğuştan olmayan böbrek 2 yıl içinde filizlenecek mi? Ya da 11 senedir işitmeyen kulaklar onca tedaviye rağmen birden işitmeye mi başlayacak).

Önce engelli kartımı aldım akabinde vergi indirimi için başvuruda bulundum. Bunlarda sorun olmadı, her ikisini de aldım. Geçtiğimiz Aralık ayı başında Antalya SGK il müdürlüğüne gidip Engelli emeklilik için başvuruda bulundum. Çalışma yılım, primlerim hepsi uygun. Aradan 3 hafta geçti, bugün kuruma çağırdılar ve Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji bölümüne çok detaylı bir süreç içn sevk ettiler. Neredeyse 6 ay sürecek bir inceleme talebinde bulunmuşlar. Şimdi zaten 2 yıl olan bu raporun 1 yılını bu şekilde harcamış olacağım.

Bu konulara çok hakim değilim. Bu süreç normal mi? Benim yapabileceğim alternatif bir yol var mı?

Şimdiden teşekkürler. Raporlarım ektedir.

Resim ekleyemedim ama bağlantılar burada:

@theredcloud, Geçmiş olsun yaşadığın süreç normal. Genelde SGK'nın karar veremediği durumlarda herkes için uyguladığı süreç bu şekilde.

İlk başvuru aşamasında verdiğin engelli raporuna göre karar verilememiş ve ara karar verilip nefroloji bölümünden hastalığın ile ilgili detaylı bilgiler istenmiş. Sevk edildiğin hastanenin düzenleyeceği raporda engel oranı olmayacak sadece istedikleri bilgileri içeren Durum Bildirir Raporu düzenlenecek.

Eklediğin raporda iki farklı hastalık mevcut KBB ve Nefroloji olarak. SGK yeni yasaya göre çoklu hastalıkları değerlendirmeye almadığı için sadece tek hastalıktan kararını verecek senin için.

Sevk kağıdında SGK'nın istediği bilgiler yeni düzenlenecek raporda eksik olursa SGK yine karar veremez buna dikkat etmeniz gerekiyor. Bu hususu Nefroloji doktoruna anlatın ve eksik olmasın raporunuzda.

HT , KBY ÜRE 46 , KREATİNİN 1,38 (04.07.2011) ÜRE 66 KREATİNİN 1,42 MG /DL GFRCKD EPİ 57,99 ML /DK EVRE 3 KBY MD % 50
HT-LVH %20 GEÇ. MI, STENT, EF:40 %50 SVT NEDENİYLE ABLASYONOLMUŞ %10

2019 yılında bu oranlaral malüliyet verilmedi engelli olmak için 3900 tamamlayınca muracat ettim ağir düzey alamadım engel oranım %82 idi evre 3 KBY şuan malesef evre 5 oldu mayıs ayında muracat ettim, ağustosta ara karar çıktı tek nefrolejiden rapor istendi oldum ve bekliyorum, bu değerlerle olabileceğini düşünmüyorum

Hafif düzey almak için bile GFR 50 altına inmeli ki sende 78

@BnymnYldz,

Cevabınız için teşekkür ederim. Benim 2 engellim var. Biri doğuştan tek böbrek diğeri iki kulakta işitme kaybı. SGK hangi hastalığa göre karar vermesi lazım. Orana göre mi bakıyorlar acaba. 2003 yılında Askeri hastane böbrek engeline göre askerlik yapamaz raporu verdi.

@Beylikduzu,

Bilgi için teşekkür ederim. SGK neden nefroloji rahatsızlığı üzerinde gidiyor? Benim işime engel olan kısım işitme kaybı. Nefroloji kısmında yeterli gelmese bile işitme kaybından gelmesi gerekmez mi?

@theredcloud, Bildiğim kadarı ile tek hastalıktan %40 almanız lazım ki buda çalışma gücüne göre hesaplanmalı
Malesef dediğiniz gibi ama seçim için yapılan olaylar 15 yıldır emekli sayısını şişirdi kaldıki kamuya isthtam edilen işçilerin ödenekleri çalışma bakanlığını hortumluyor resmen, öğretmenler sözlşemeliye döndürdüler imam öğretmenden fazla almaya başladı şimide her camiye müezzin kadrosu oda askeri ücret üstü, aile ve çalışma bakanlığının 2. en büyük harcaması aile destek kısmı şuan 5 milyon aile toplamda 19 milyon kişi destek alıyor oy torbası

Malesef şartlar dahada değişeceek gibi yakında orta ve hafif düzeyide kaldırırlarsa şaşmamalı.
Değerleriniz %40 altında

@theredcloud, Raporunuzdaki oranların emeklilik değerlendirmesi aşamasında hiçbir önemi yok. Raporunda tek hastalıktan %40 yoksa emekli olamazsınız diye bir kuralda yok. Çünkü SGK Sağlık Kurulu' nun rapordaki oranlara baktığı yok. Öyle olsa %60-70 oranlı raporla başvuran herkesin emekliliği onaylanırdı ama çoğu kişiye red geldi.

Raporunuzda tek hastalıktan %40 yazmalı diye bilgi verilmiş dikkate almayın o yazıyı. SGK emeklilik kararını Durum Bildirir Raporu üzerinden verir genelde. Durum bildirir raporlarında ise engel oranı olmaz. Hastalık ile ilgili detaylı bilgiler olsa yeterlidir.

Bu yeni düzenlemede mevcut raporunuzdaki oranı unutun dikkate almayın. O sizin engelli raporunuz istediğiniz kurumda engelli haklarından faydalanmak için kullanabilirsiniz o yönden sıkıntı yok.

İki hastalığınız var ve işitme kayıp değerleriniz emeklilik açısından yeterli görünmediği için SGK sizdeki böbrekle ilgili hastalıktan dolayı Nefroloji bölümünden ek bilgi istemiş.

@BnymnYldz,

Teşekkür ederim. Yani çok ilginç kurallara yasalar var. Ortada engelli olduğu sabit insanlar var ama kurumlar birbirlerinin verdikleri raporlara itimat etmiyor. Bundan 20 sene önce askeri hastane askerlik yapamazsın demiş. Devlet hastanesi sen engellisin diyor kart veriyor. Bu süre zarfında ekstra engel de oluşmuş. Oluşan engel tek böbrek oranından da fazla ama SGK böbreği baz alıyor. Bana çok saçma geliyor. Vücud bütünlüğü tam olan insan sağlıklıdır ama bunun haricinde bir insanda bir uzuv eksik ise bu insana sen tamsın diyemeyiz. Yanlış anlamayın siz güzel bilgiler veriyorsunuz sözüm size değil.

Bu süreçle uğraşmalı mıyım ona karar veremiyorum. Aylardır hastane hasten gitgel yapıyorum süreç sonunda elimizde birşey olmayacaksa en azında kendimizi yormayalım.

Üst Alt