Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5 yılı dolmamış aracın ÖTV'sini ödemek ve tertibatı söktürmek için hangi işlemler yapılmalıdır?

Namles

Yeni Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
0
Merhabalar, 2023 yılında özel tertibatlı olarak aldığım aracı şartlar gereğince satma karar kaldım. Vergi borcunu ödemek ve tertibatı söktürmem gerekiyor. Bunların nasıl yapıldığı ve sıralamasının nasıl olması gerektiği hakkında bilgi bulamadım. Yardımcı olursanız sevinirim.

tertibatı sökme kısmını bilmiyorum ama
2021 de aldığım araca geçen yıl satmak istersem 60 bin ÖTV çıkarmışlardı, satmamıştım. son 8 ayı kaldı herhalde 5 10 bin felan ÖTV çıkar sanıyordum.
2 gün önce 150 bin ÖTV + KDV çıkardılar. satmaktan yine vazgeçtim. 8 ay daha dayanabilirim.

ÖTV'yi ben ödeyeyim sonra aracı satarım şeklinde ödeyemiyorsunuz.
Alıcı ve satıcı olarak aynı anda vergi dairesinde olmak şartmış.
Formlar dolduruluyor ve işlemlerin tamamlanması yaklaşık 1 saat kadar sürüyormuş.

@ucuncubahar, ötv için verdikleri fiyatlar niye değişti. Benim bildiğim kadarıyla fatura alınmayan ÖTV ve KDV istiyorlar diye biliyorum onlarda sabit

bende senin gibi biliyordum. mesajımda da yazdım geçen yıl 60 bin ise bu yıl son 8 ay için herhalde 15 20 bin olur diye düşünüyordum.

Evdeki hesap çarşıya uymadı.

Hatta emin olmak için 2 defa sordum. Geçen seneyi hatırlattım. 2. defa hesapladı, sonuç bu dedi.

Soruyu direk "Aracı aldığımız zamandaki ödenmeyen ÖTV tutarı üzerinden hesaplanmıyor mu diye sormadım. (ÖTV sabit kalmıyor mu diye sormadım)"

Güncel ÖTV ne ise onu ödeyeceksiniz. Vergi Dairesine gitmeniz gerekiyor.
Tertibatlar için tertibatçıya gidip söküm projesi çizilecek, tertibatlar sökülüp Notere gidilecek 2-3 bin tl verilip araç en gelli statüsünden çıkartılacak. MTV muaf ise tekrar vergi dairesine gidilip MTV muaf tertibat söküldüğü için iptal edilecek.

Bence en önemli ayrıntı şu, aracın ÖTV'sini ödeyeyim engelli aracı olmaktan çıksın gibi bir mantık kabul edilmiyor.
Tek başınıza gidip ÖTV'yi ödemek istiyorum dediğinizde kabul edilmiyor.
İlla ki aracı satın alacak kişi ile gidilmesi şart.

2020 de aldığım tertibatlı aracı 2024 eylül ayında satarken , önce vergi dairesinde ödenmeyen vergileri ödedim ( yani sadece 2020 yılında ödenmesi gereken ) hatta giderken güncel ötv yada faiz işlemiştir diye düşünüyordum. Buna rağmen maddi ihtiyacım için satma kararı almıştım.
Faiz ve güncel ötv alınmayınca bayağı rahatlamıştım.

Bu arada alıcı ile birlikte vergi dairesine gitmeniz gerekli.Tek başına giderseniz işlem yapılmıyor

Daha sonra tertibat sökme projesi yapıldı. O projeyle birlikte tse muayenesi yapıldı.
Tse den gelen evrakla noterde önce engelli araçtan normal araca dönüşüm yapıldı sonrada normal araç satışı yapıldı.Yani noterde 2 ayrı işlem yapıldı.
Bu sene kanun vb. değişmediyse böyle yapmıştım
Hayırlısı olsun

Son düzenleme:
ben aracımı ailemden birisine devir edip sonra satmak istiyorum bu mümkün mü aparat işlemleri ve vergisi ödendikten sonra

@erydml,
valla epey vergi ödersin söyleyim bazı araçların vergisi 1 milyona yakın,

@erydml,
Devir etmekle satmak aynı şey vergisini vermek zorundasın
Aynı kapıya çıkıyor zaten

@arizona, Teşekkür ederim. Bende sizin anlattığınız gibi düşünüyordum. Ama bazıları ÖTV ve KDV tutarının satış tarihindeki değerden değil bugün güncel değerden yapıldığı bilgisi verdiğinden çok emin olamıyordum.

@Namles,
Aracın bu günkü ÖTV ve KDV hesaplanıp o şekilde olur yoksa öbür türlü sigara parası gibi oluyor :)

@Namles,
2025 itibariyle kanun vb değişmiş olabilir
En dogrusu vergi dairesine sorman.Hakkında hayırlısı olsun

Vergi Dairesiyle görüştüm. Aracın o vakit alınmayan ÖTV ve ÖTV'nin KDV'nin alınacağını ama aracı satacağım kişiyle gelip yapmam gerektiği söyledi. Aracımdaki aparat içinde TSE evrakın onaylanması bekliyorum. Eskiden aparatın çıkarıldığı ile ilgili evrakı aynı gün içinde verilirdi. Sisteme taşıdıklarından 2-6 gün içinde onaylanacağı söylendi. (Sistemden daha hızlı olması gerekirken daha yavaşlatmaları çok garip)

Yarın bir daha gidip tekrar sorayım bende.

Hangi yılın ÖTV sini ödeyeceğimi özellikle sorayım.
2021 ÖTV si hayatta 150 bin yapmaz benim aracın.

@Namles,

tam dediğim gibi olmuş.
Evet maalesef 2-3 gün beklemen gerekiyor.
Noterde o evrak ile önce engelli aracından normal araca dönüşecek ,sonrada satışı yapılacak.2 işlem peşpeşe olacak

hayırlı olsun

Üst Alt