Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

% 47 engelli raporum ile b sınıfı ehliyet alabilir miyim?

skaradeniz

Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
0
Merhabalar. % 47 engelli raporum var. Raporumda hiç bir şekilde h sınıfı ehliyet alabilir veya özel donanımlı araç kullanabilir ibaresi yok. Sadece iş için alınmış bir rapor. Durum böyle iken b sınıfı ehliyet alabilir miyim? Veya h sınıfı ehliyet için nereye başvurmam gerek.

ENGELİM İSE; SAĞ ÖN KOL ÜST EKSTREMİTE KISITLILIĞI VAR.

Raporun ne amaçla alındığına bakarlar sonra da : iş için alınmış bir rapor olduğundan H sınıfı ehliyet değilde hiç bir ehliyet vermezler.

Bu nedenle ehliyet almak amaçlı rapor için yeniden heyete girmelisiniz.

Neden B sınıfı istiyorsunuz ki?
H sınıfı alırsanız sağ kol engelli olarak ötv muafiyetli araç alma hakkınız mevcut.
Ama B sınıfı alırsanız bu hakkınızı kullanamazsınız.

ufu bey peki var olan ehliyetin iptali söz onusu olabilirmi H sınıfına basvurmadan başvurmakta istemiyorum benim C SINIFI ehliyetim var ankilozon spondilit hastalıgımdan dolayı vrgi indirimim var

Rahatsızlığınızın ne durumda olduğunu,ayak,bacak eklemlerinde kısıt olup olmadığını bilmiyorum. Varsa ve kontrollerde trafik görevlisinin dikkatini çekerse hastaneye sevkinizi isteyebiliyorlar.Hataneden olumsuz görüş belirtildiğinde ise tabi ehliyetiniz iptal edilir.
Bir de alınan raporların emniyet sisteminde sorgulanarak tesbit edilebildiğine dair duyum var ama emin değilim.

Son düzenleme:
yeni çıkan kanuna göre ehliyetler 5 10 yılda bir yenilenecek karsimiza cıkarmı aile hekiminden saglık raporu geçerli olacak hastalıgmızı söylemesek te alsak bişeyin varmı dyolr hepsi bu hemen veriylr trafik subeye gittigimizde saglık raporuyla ehliyeti yenilemek için sorun olurmu daha sgk gidip emeklilik için basvurmadm

celik3454

Evet, ehliyetler artık belli aralıklarla denetime tabi olacak.

Emniyet'te görevli memur sürücü olamayacak bir durum tespit ederse, yeniden hastaneye sevk edebilir...

Teşekkür ederim bilgileriniz için. Zahmet olmazsa taa sıfırdan ne yapmam lazım h sınıfı ehliyet alabilmem için. Bu konud a malumatı olan abiler bizleri aydınlatırsa sevinirim. Sanırım ilk önce tekrar mı rapor almam gerek?

1- Bir yandan özel donanım şartı arıyor tebliğ:

"Sol el ve/veya kolda engelliliği bulunanların, taşıtta hareket ettirici aksam sayılan manuel vites kolunu engelliliğe uygun olarak direksiyona monte ettirmesi ve benzeri şekilde tadilat yaptırması veya taşıtın fabrika çıkışında vitesin direksiyonun sağ tarafına sabitlenmiş olması gibi haller hareket ettirici aksamda özel tertibat olarak kabul edilir."

2- Ama diğer yandan manuel vitesi özel donanımsız kullanamayacak ve/fakat otomatik vitesi de hiç bir donanıma ihtiyaç duymadan kullanabilecek kişiler için "otomatik vites özel donanımdan sayılır, vergi istisnalı araç alnabilir" diyor:

"Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir."​

Kısacası, sağ eldeki kısıtlılık manuel vitesli araç kullanmaya maniyse, 2 numaralı kriter işletilebilir.

NİSAN 2015 GÜNCEL: http://www.engelliler.biz/forum/oze...n-yararlanabilir-sorusunun-cevabi-burada.html

Şimdi, ben burada 2 numaralı kriterin zorlanabileceğini düşünüyorum. Eğer yapabilirseniz, sağ üst ekstremitede kısıtlılık olduğunu tanu kısmına yazdırın ve "manuel vitesli otomobil kullanamaaz, otomatik vitesli otomobil kullanır, H sınıfı sürücü belgesi alır" ibareli rapor almaya bakın. Böylesi bir raporla ehliyet de araç da mümkün gibi geliyor bana

2010 da aldığım raporla H sınıfı ehliyet alabilir miyim?

2010 yılında iş için almış olduğum %47 raporum var. Ortopedik engelliyim. Raporda yazan engel şu;
Sağ ön kol geçirilmiş kırık ve wolkmen iskemik kontraktur sekeli. Sağ dirsek, supinasyon- pronasyon kısıtlı. Flexion- extansiyon fizyolojik sınırlarda, el bileği ve parmak hareketleri kısıtlı, tablo 4.2A ya göre tek üst ekstremite bozukluğu, kişi etkilenmiş ekstremiteyi kendine bakım ve günlük aktivitelerde kullanıyor, tüm vucüt fonksiyon kaybı oranı %45

ve ayrıca sağ orta dercede mikst tip işitme kaybı oranı %3

tüm vucut fonksiyon kaybı oranı ; % 47

daha önce almış olduğum bu rapor dikkate alınıp, engel durumum göz önüne alınarak; bana (h sınıfı ehliyet alabilir ve manuel vitesli araç kullanamaz, otomatik vitesli araç kullanabilir) ibareli bir rapor verirler mi? Ve böyle bir raporla ötv indiriminden faydalanabilir miyim?

Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler

Merhaba,

Eğer parmaklarınızda vitesi hareket ettiremeyecek kadar hasar varsa evet ÖTV'den yararlanabilirsiniz.

2- Sol üst ekstremiteden veya sağ üst ekstremiteden kısıtlılığı olmak

Var olan kısıtlılık taşıtın hareket ettirici aksamında tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olmalıdır.
Örneğin, sağ veya sol el parmaklardan herhangi bir ya da birkaçının olmamasına rağmen vitesin değiştirilmesine engel, vites kolunda tadilat yaptırılmasını gerektirecek bir durumun bulunmaması halinde manuel veya otomatik vitesli taşıt alımında istisna uygulanmaz.

gül hanım, ilginiz için teşekkür ederim. ama otomatik vites özel tertibattan sayılmıyor mu? manuel vitesli araç kullanamıyorum zorlanıyorum. Ama otomatik vitesli araç kullanabiliyorum.

skaradeniz

Yukarıda yazdığım gibi, "manuel vitesli otomobil kullanamaz, otomatik vitesli otomobil kullanır, H sınıfı sürücü belgesi alır" ibareli rapor almaya bakın. Böylesi bir raporla ehliyet de vergi indirimli otomatik vitesli araç da mümkün gibi geliyor bana

sağ koldan engelliyim. kolumu kısıtlı kullanıyorum."manuel vitesli otomobil kullanamaz, otomatik vitesli otomobil kullanır, H sınıfı sürücü belgesi alır" ibareli rapor için istanbul gelir idaresi baskanlığını aradım. hareket ettirici aksanlı özel tertibat yaptırmak kaydıyla ötv den yararlanırsınız dedi.

otomatik vites özel tertibattan sayılmıyor mu? kafam karıstı.

skaradeniz

Selam Kardeş,

Benim de sağ el parmaklar apmute ben cok arastırdım tertibatsız malesef alamıyoruz sağ el için tertibat şart koşuyorlar otomatik vites de kullanabilirsin tabi ki ama mutluaka tertibat olacak olmazsa OTV ındırımı de yok :( sen aldın mı raporunu ?

merhaba kardeşim.
Henüz almadım, heyete gireceğim haftaya. Evet maalesef tertibatsız alamıyormuşuz.

sizin var mı raporunuz? nasıl bir tertibat gerekli acaba. aslında normal olarak otomatik araç kullanabiliyorum. çok sacma bencee.

Selam,

Bnede henuz cesaret edip alamıyorum cunku red olma sansımda var elbet gidicem de işte olumsuzua hazırlamam lazım kendımı vitesi soldan atabılcen bi duzenek hazırlamalı gerekıyor mercedes de cok daha az goze batan bi tertibat var aslında ama onunda fiyatı malum resmini kuyoyorum daha az kaba olan bişe varmı bılmıyorum aslında yapan yerde cok yok yada ben bilimiyorum.
(26.Aparat)Sağ eli engelliler için Mercedes araca takılan vites kolu | Halis Sayar | Engelli Aparatları
hangi hastanede gırıyorsun kardes ortopedi doktoru ne dedi alırsın felan dedi mi ?

evet alabilirsin dedi. Benim zaten daha önceden iş için almış oldugum %47 raporum var. Eski raporuma da baktı alabilirsin dedi.İnşallah sen de sorunsuz alabilirsin.

Malesef şu anki uygulamada sağ el engelinde mutlaka tertibat isteniyor. OturanBoğa'nın yukarıda yazdığı
[FONT=sans-serif]"Öte yandan, [/FONT]manuel[FONT=sans-serif] vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir."
[/FONT]
[FONT=sans-serif]ibaresine ithafen sıkça görüş istemek, başvuru yapmak, ısrarcı olmak şeklinde rahatsız edilmeli vergi dairesi.[/FONT]

Ufukalp

Selam Kardeşim evet haklısın ben bu konuyu BİMER e yazdım bşr ay oldu cevap yok vergi dairesiylede gorustum onların cevabı bu madde yine sol ayağından engeli olanlar için dedi toplu bı sekılde ne yapılabılır bılmıyorum ama burada bır haksızlık soz konusu.

Malesef memurlar ezberledikleri şeyleri tekrar etmekten başka birşey yapmıyorlar, yeniliklere açık değiller.
Maddede manuel bir aracı vites kolunda tertibat yaptırmadan kullanamayan diyor, sol ayağın vites koluyla ne alakası var desen yine tirene bakar gibi bakarlar eminim.

Ufukalp

Tirene bakmakdan ziyade az önce soyledıgı cumleyı yınelıyor yanı bu maddeyi nereyle gorusebiliriz baska bilmiyorum belkıde bizim hakkımız var ve irdelemediğimiz için bilemiyoruz BİMER den başka etkili olabilece bir yer varmıdır kardeşim biliyor musun ?

Bu konudan sorumlu en üst merci maliye bakanlığıdır kardeşim. Başka yerlere de yazsan oraya yönlendireceklerdir.

Selam arkadaşlar. İstanbul Arnavutköy Devlet hastanesinde 16 Eylül 2015 tarihinde sağlık kuruluna girdim. Benim engelim sağ ön kol kırığı woltmen iskemik kontraktür sekeli. Yani kolumu ve elimi kısıtlı kullanıyorum.Daha önce şişli etfalden almış oldugum % 47 raporum var. Bu sefer Hsınıfı ehliyet ve ötv indiriminden faydalanmak için sağlık kuruluna girmiştim.Raporu ne için almak istediğimi de söylemiştim zaten. Neyse kurula girdim ve 2 ekim 2015 tarihinde raporumu aldım.
Raporumdaki oran %41 ve açıklama kısmında (h sınıfı ehliyet + ötv/vergi indirimi) şeklinde yazıyor. Sizce böyle bir raporla ötv den yararlanabilir miyim? Bana eksik gibi geldi sanki...

engel durumuna uygun rapor çıkartırsan. h sınıfı ehliyet alabilir. otomatik vites araç kullanabilir. artı birde özel tertibatlı araç kullanır. bu ibareler olursa sıkıntı yok. bende sağ koldan engelliyim ve bu şekilde aldım

özel tertibattan korkma. bayii hepsini hallediyor.

Ben zaten engel durumuma göre rapor çıkartmak için başvurmuştum. Bunu sağlık kurulundaki doktorların hangi acıklamayı bilmesi gerekmez mi.

Üst Alt