Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%45 raporla memur olup daha sonra %70 raporla emeklilik..?

drdogukan

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Ben 2012 yılında ÖMSS ile Memur olarak atandım 5510 sy Kanuna tabiyim. 5434 kanununa değil. ilk işe giriş tarihim 2008 Bağkurdur.

İlk Engelli Raporumu 2012 yılında çıkarttım ve oranım %45 idi. Fakat rahatsızlığım 2002 yılından beri devam etmektedir. 2017 yılında Hastaneye tekrar engelli Raporu için başvurduğumda bana %70 Engelli Raporu verdiler.

Ben geçen yıl Kamu Görevlileri Emeklilik Dairesine Raporlarımı (Emekli Sandığına) gönderdim ve bana geçen hafta Emekli Sandığından SGK Yüksek Sağlık Kurulunun %70 maluliyetimi onayladıklarını fakat 16 yıl sigortalılık ve 4320 gün (12 Yıl ) çalışma primine tabi olduğuma dair yazı geldi. Ben de %60 ve üzeri engellilerin 15 yıl sigortalılık ve 11 yıl çalışmaya tabi olduğumu sanıyordum ve bu sebepten dolayı Emekli Sandığına gidip sordum.

Emekli Sandığında ilgili müdür, tamam şimdi maluliyet oranın %70 fakat bana işe başlamadan önce %60 ve üzeri oranında raporumun olması gerektiğini, bende kendisine 5510 sy. Kanunun 28. Maddesinde %60 ve üzeri olanlar için işe girişe başlamadan önce ya hastalığı veya özrü bulunması gerektiğini yazdığı, ve benim 2002 den buyana rahatsız olduğum raporda yazmakta olduğunu fakat ilgili müdür bunun yeterli olmadığını, işe girişimden önce %60 ve üzeri engelli raporumun olmasını gerektiğini ısrar ediyor ve benim 16 yıl sigortalılık ve 12 yıl çalışmaya tabi olduğumu söylüyor ve banada resmi yazıda 16 yıl sigortalılık ve 12 yıl çalışma primi olarak yazdı. Doğrumu yapıyorlar?

Benim bu durumda ne yapmam gerekiyor? Bana yardımcı olursanız çok sevineceğim.

drdogukan

ilk işe giriş tarihini (gün/ay/2008 +) 15 yıl sigortalılık süresi ve (bağkur+ssk+kamu 4c toplamda) 3960 primle emekliliği hak edeceksiniz.
Bunun aksini söyleyen hatalı konuşuyor. 5510 28 bu konuda çok nettir. Günü geldiğinde emeklilik başvurusu yaparsınız ve emekli olursunuz.

bagkur.PNG

Not: Eğer durumunuz maluliyet cetveli'ne göre malul sayılmayı gerektirecek düzeydeyse ve siz malulen emeklilik isterseniz, 10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 prim şartınızı da tamamlamış olduğunuzdan, malulen emeklilik başvurusunda bulunabilirsiniz: "%45 ile başlayan hastalığım ilerledi ve malul düzeye geldi. Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği'nin Madde 9-2/b "b) Eski ve çalışmaya engel olmayan bir hastalığın, Ek-1 Hastalık Listesi’nde belirtilen seviyelere yükseldiği, [...] Kurum sağlık kurulunca tespit edilen sigortalı malul sayılır." gereğince malulen emeklilik işlemlerimin gerçekleştirilmesini arz ederim"

OturanBoğa

Bülent Bey Bu sene kabul edilen %70 Maluliyet oranı Yüksek Sağlık Kurulu kararını 15 yıl dolunca yani 4 yıl sonra emekli aylığı bağlanması için Emekli Sandığına başvurduğumda, Emekli Sandığı bu kararı kabul edecek mi? Yoksa benden tekrar rapor isteyip tekrar sağlık kuruluna mı gönderecekler? Aynı süreci tekrar mı yaşayacağım?

Bu konuda beni aydınlatırsanız çok sevinirim. Bu konu hep kafama takılıyor.

Teşekkürler.

drdogukan

Eğer süre kısıtlaması olmayan rapor kurum kayıtlarına geçmişse, emeklilik zamanı sizden yeni rapor istenmeyecektir.

2 yıl süreli rapor ile ömür boyu vergi indirimi alan kişi ömür boyu maaşımı hak ediyo

OturanBoğa

Merhabalar, amcamın oğlu 5 ay önce 2 yıl süreli raporu ile vergi dairesine başvurdu. Vergi indirimini ömür boyu verdiler. SSK ya emeklilik başvurusunda bulundu. 2 yıl sonrasına kontrol muayenesi koymuşlar. Bizde itiraz ettik cevap bekliyoruz. Ömür boyu vergi muafiyeti almasına rağmen 2 yıl sonra kontrol muayenesi doğrumudur? SSK girişi 1988 yılıdır.

Eğer SSK, kontrol muayenesini ömür boyu vergi muafiyeti belgesine istinaden kaldırırsa? Raporunu ileri tarihte sürekli ibareli aldığında tekrar vergi muafiyetine başvurması ve tekrar ssk'ya ibraz etmesi gerekecekmi?

Kontrol muayenesi kalktığı takdirde ömür boyu emekliliği hak ediyormu? Bu anlamamı geliyor?

Sorularımı cevapladığınız için çok teşekkürler. Kuzenimi bilgilendirmek istiyorum.

Son düzenleme:
drdogukan

Teorik olarak sgk'nın buna yetkisi var maalesef

Kontrol muayenesini sgk verdi, dolayısı ile kontrolün ardından bu sefer emekliliği sürekli onaması çok muhtemeldir.

drdogukan

emekli sandıgı dogru söylüyor 5510 da yazıyor okuyun isterseniz %60 ve üzeri raporu olanlar sigorta girişinden önce malul olup raporu olan 15 yıl ve 3960 la emekli olur der 15 yıl ve 3960 la emekli olmak isteyen sigorta girişinden önce malul olma şartı koşuyorlar demekki sigorta girişinden sonra %70 raporunuzla 16 yıla tabisiniz 12 yıl pirime tabi yapmışlar daha önce bu konuyu foruma yazdım demekki böyle oluyormuş sigorta girişinden sonra %60 ve üzeri rapor alanlar 5510 göre uygulama böyle oluyormuş

[FONT=Arial]Kamu Görevlilerinden İşe Başlamadan Önce Engelli Olanlara Yaşlılık Aylığı Bağlanmasının Koşulları Nelerdir?[/FONT]
[FONT=Arial]
5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra kamu görevlisi olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya engeli bulunan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamayan kamu görevlisinin;[/FONT]

[FONT=Arial]
en az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanabilmektedir.[/FONT]

[FONT=Arial]
Kamu Görevlilerinden Çalışma Gücündeki Kayıp Oranı % 60’dan Az Olanlara Yaşlılık Aylığı Bağlanmasının Koşulları Nelerdir?[/FONT]

[FONT=Arial]
5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra kamu görevlisi olarak ilk defa çalışmaya başlayanlara, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;[/FONT]

[FONT=Arial]
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,[/FONT]

[FONT=Arial]
malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla herhangi bir yaş şartı aranmaksızın yaşlılık aylığı bağlanabilmektedir.[/FONT]

[FONT=Arial][FONT=tahoma]11-İşe girmeden önce %60 oranında engeli olanlara malul aylığı bağlanır mı?[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial][FONT=tahoma] Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün %60’ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya özürleri sebebiyle malullük aylığından yararlanamaz. Bu sigortalılar, 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığına hak kazanırlar. [/FONT][/FONT]

AMA SİZ MALULEN EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ OLMAK İSTİYORSANIZ 10 YIL SİGORTALILIK SÜRESİ VE 1800 GÜNLE TEK HASTALIKTAN ALMANIZ GEREK %60 VE ÜZERİ SİZ %70 RAPORU TEK HASTALIKTANMI ALDINIZ

Vergi indirimi raporu süresiz olmasına rağmen emeklilikte 2 yıllık kontrol verildi!?

OturanBoğa

Merhabalar,

Size bu konu hakkında bahsetmiştim, bir gelişme oldu. Onu sormak istiyorum.

Amcamın oğluna ömür boyu rahatsızlığına rağmen 2 yıllık engelli raporu verdi Hastane. Vergi dairesi ömür boyu vergi muafiyeti verdi. Sgk'ya emeklilik başvurusunda bulundu, 2 yıl sonrasına kontrol muayenesi koydular. Bizde rahatsızlığı ve vergi muafiyeti ömür boyu olmasına istinaden kontrol muayenesi kaldırılması için itiraz dilekçesi verdik. Sgk Kontrol muayenesini kaldırdığına dair yazı gönderdi. İlgili memur emekliliğiniz ömür boyu dedi.

Aklımıza takılan ve Size sormak istediğim sorular;

1) Kontrol muayenesin kaldırılması ömür boyu emekliliğimi hak etmiş oluyor demek?
2) 2 yıl sonra engelli raporu süresi bitince raporu yenilemezse bir sıkıntı çıkarmı? 2 yıl sonra tekrar engelli raporu alması gerekiyormu?
3) Eğer 2 yıl sonra engelli raporunu yenilerse tekrar vergi muafiyetine başvurması ve sonrasında yeni vergi muafiyeti kararını sgk'ya tekrar ibraz etmesi gerekiyormu?

Sorularımızı cevapladığınız ve Bizi Aydınlattığınız için Teşekkürler.

drdogukan

1- Evet (ama başka bir zaman başka bir nedenle kontrol istenebilir de, bu her emekli için geçerli bir kuraldır)

2-3- Hayır, hiç bulaşmayın. Ama tavsiyem, bundan sonra ne amaçla olursa olsun yeni rapor da almayın. Zira artık kurumlar güncel raporlardaki oranları takip ediyor ve düşük oranlı rapor çıkarsa hemen emeklilik için kontrol isteniyor, maaş kesiliyor

Üst Alt