Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

4 ay önce engelli statüsünde aldığım aracımı satmam gerek. Prosedür nasıldır?

s3mp4t1c

Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
0
4 aY once buforumda arastırarak engelli bir Toyota Verso marka arac aldım.Ama bazı nedenlerden dolayı aracı satmak zorundayım , 4 ay oldu aracı alalı ne işlemler yapmak gerek yardımcı olursanı sevinirim.

ödemediğin ötv yi ödersen istediğin kişiye satarsın(tertibat varsa sökmen gerek)
yada şartlara uygun engelli arkadaşlardan birine sata bilirsin ötv ödemeden
not: sattıgın taktirde 5 yıl tekrar ötv muafiyetinden yararlanamazsın.

toyoto verso almayı düşündüğüm bir araç. Kullanım , konfor nasıl , tecrübenizi paylaşırsanız memnun olurum .
c maxs mı, verso mu karar veremedim.
c maxs kullandığım için memnuniyetten dolayı düşüncemde ağır basmakta.
verso hakkında forum da hiç görüş bildiren olmadı

aracınız hakkında bilgi verebilirmisiniz? ben araç almayı düşünüyorum, vergi ödemeden bana satabilirsiniz, tabi anlaşırsak.

versoların otomatıgı yok galıba sız nasıl aldınız otvsız anlamadım 1800lerde var oto.

sonertuna;
44 . 000 tl ye Bırakarım Hocam Hatasız Araç TERTİBATSIZ %90 üzeri engelli araç

basays;
Bana göre cok Vasat geldi Verso 40 - 45 arası verılıp alınacak arac
Ama C max verso dan hem yakıt hemde teknoloji olarak cok iyi

arabam.com - 2013 model 1500 km bu ilanda mevcut aracımız hocam

musty35;
hocam ben pek anlamam ama %90 özürlü kişi aracı suremedıgı 3 dereceye kadar yakınları kullanıyor yanı manuel arac alınıbılıyor

Bana bir arkadaş detay bilgi verir mi ?
ÖTV yatırmak icin Maliye gidiyoruz ÖTv yatırıyoruz
Emnıyete gidip kagıt falan mı imzalatıyoruz ?

cabbarehlinamus;
Hocam bi 60 70 bın tl pesin paran olursa ötv den cok iyi kar edip arac alabilirsin
olmadıgı için bir daha ötv siz arac alacagımı pek sanmıyorum

Vergi dairesine gidip vergisini öde
noterden satışını yap
araçta donanım varsa proje çizdirip donanımı çıkarttır
ruhsat ve tescil işlemlerini hallet.

bu kadar :)

Merhaba hocam engelsize 64 bin demişsiniz. vergisi 20 bin liramı çıktı aracın.

Bende aracımı satmak istiyorum otomatik fites kendim paraplejiyim elle aparat var kullanıyorum renault grand scenık netten bilgilerine ulaşabilirsiniz 2012 model istanbul içinde düşünen olursa engelli arkadaşlarla yüz yüze gürüşebiliriz.

arkadaslar 6 ay once aldıgımız %90 üstü engelli aracını ÖTV borcunu harcını ödediğim halde halen satamıyorum , mahkeme arac satısındakı paranın kısıtlı adına yatırılmasına karar verdi , noter satıs yapmam dıyor elımde satıs ıcın alınan ek karara ragmen katip hakimin satıs iznini nasıl kabul etmez dıyor noter benı ılgılendırmez ben kabul etmem dıyor ortada kaldım satamıyorum bakalım ne olacak ...

Lütfen bir yardımcı olun

4.haftayagirmiş bulunmaktayım.
Engelli aracı aldık kuzenımın adına vasisi teyzem ÖTV borcunu harcını ödedik hiç bi sıkıntı kalmadı diye dusunurkene sıkıntılar patlak vermeye başladı
Herşeyden önce emnıyete herhangı bır sıkıntı cıkıp cıkmayacagını sordum cıkmaz dedıler.
Emnıyetten aldıgım kagıt ıle notere satıs ıcın gıttım , noter ek karar cıkartman lazım dedı , mahkmeye dilekcce verdım ek kararı cıkarttım
Kararda aracın satılmasını ızın verilmesine satısında elde edilecek paranın kısıtlı adına yatırılmasına karar verildi.
Notere aracsatısı ıcın gıttım ve yıne bır sorun ile karsılastım.Noter kısıtlıya para yatırmamı o makbuzla buruya gelıp aracın satıs ıslemlerını yapacagımı soyledı.
bunun üzerine yenıden adlıyeye gıttım hakımın katip ile gorustum
Katip kardeşim önce sen arabanı satıcaksın sonra parasını getirip kısıtlı adına yatıracaksın bu karar böyle dedi, ama noter kararı kabul etmıyor satıs yapamıyorum suanda
Aracın ne kadar a satılacagına dair soru sordugumda buna hakim karısmaz ne kadar satarsan sat dedi
Şimdi sorum su olacak ?
63 bın tl arac 50 e anca satılıyor
Satıs ıcın borc para bulup kısıtlı adına 20 bın tl yatırıp o dekont iile notere gııdp satısını versem , Hakim nıye kısıtlı adına 20 bın tl yatırdın dıye sıkıntı cıkarır mı ?

ben oglum adına aldıgım aracı satmak istediğimde mahkeme tarafında tayin edilen bilir kişi araca deger tespiti yaptı ve bu işlem için 186 tl ücret yatırdım. Sonrasında ihale ilanı cıkarıldı ve bunun içinde 185 tl yatırdım ve enaz 3 kişinin katılabileceği ihale acıldı. aracımı almak isteyen kişi ile birlikte 2 tanıdık daha göstermelik olarak ihaleye katıldı ve ihalede bilirkkişinin tespit ettiği degerin altında fiyat veremeyeceğimiz söylendi ve neticede 17500 tl deger biçilen arabayı 18000 tl satabildik ve para mahkeme tarafından belirlenen vakıfbanktaki hesaba yıllık % 4,5 faizle yatırıldı . Adalet bakanlıgının anlasması geregi cok düşük bir faizde para bekliyor ve bankayı degiştirme vs sansı hiç yok. ancak hakim izin verirse parayı engelli adına yeni arac alımında kullanabileceğiz ve 20 gün önce verdiğimiz dilekceye hakim henüz izi için karar vermedi. Bu arada arac satısında noterle hiç bir baglantı olmadı vesatıs mahkeme aracılıgıyla gerceklesti ve para engelli adına yatırıldıktan sonra hesap cüzdanı da hakimliğe teslim edildi. hesap üzerinde hakimin tedbir kararı var ve hakim izni olmadan hiç bir işlem yapılmıyor.
Benim önerim eger para ihtiyacı nedeniyle arabayı satmayı düşünüyorsanız hemen vaz gecin cünkü parayı baska amaclarla kullanmanıza hakim izin vermeyecek ve alıs ile satıs arasındaki farklar ve ek masraflar vs sonrası elinize gececek olan parayı sadece engelli adına yeni arac alımında kullanabileceksiniz ve bu durumda su andakinden cok daha düşük seviyede bir araba almak zorunda kalacaksınız.

20000 tl noter için yatırdıgınız para (???), 45-50000 tl arac satıldıktan sonra mahkeme tarfından acılacak hesaba yatan para, 15-20 bin tl ÖTV için ödediğiniz para yani toplamda 80000-90000 tl civarında bir para harcamıs olacaksınız ve araba da gitmiş olacak.

bende araç almayı düşünüyordum ama bu maşakketi görünce vazgeçtim devlet almaya izin veriyor satmaya niye izin vermiyor yani 1 araç alınca çürüyene kadar elimizde mi kalacak bence bu soruna 1 çözüm getirilmesi gerekiyor

ugurci;

E hakim benden böyle bişi istemediki yanına gittik niye satıyorsunuz dedı borc ıle aldık satmak zorunda kalkdık dedım , o da satıs izni verdi , para yı da engelli adına yatırmamza karar verdi
yazdıklarıniz ile alakalı hiç bişi anlamadım

Mevzuat tam bilinmediği için her ilde, hatta aynı ildeki farklı adliyelerde bile uygulama farklılıkları var. Benim yasadıgım olay İstanbul silivri adliyesinde ,% 90 üstü engelli oğlum adına aldıgım ve 5 senesini doldurduğu için satıp yenisini almak istediğim aracın satısı esnasında yasadıklarım ve bunlar duyum ,tahmin ya da temenni degil birebir yasadıgım bir olay. Hatta sulh hukuk mahkemesi satısa izin verdikten sonra aynı adliye binasında satısı gerceklestirmeye yetkili olan asliye hukuk mahkemesinin yazı işleri müdürü daha önce bakırköy adliyesinde görev yaptıgını ve orda satıs işleminin daha farklı oldugunu, ilk defa böyle bir işlem gerceklestirdiğini söylemişti. Hatta binde 16 plan damga vergisini yanlıs olarak yüzde 16 olarak tahakkuk ettirdive sonrasında hatasını anlayarak vergi dairesine yazı yazdı ve zorlukla sehven yanlıs yatırılmıs fazla parayı vergi dairesinden alabildim (Belki biliyorsunuzdur vergi daireleri bu tarz yanlıslıkla fazla yatan paraları geri ödemeyip mahsuplasmayı tercih ederler ve 50 yıllık hayatımda ilk defa vergi dairesinden bir parayı geri alabildim). Benimle aynı durumda olan bir baska engelli babası aynı sartlarda baska bir ilde hiç adliye ile muhatap olmadan aracını direkt noterden satıp akabinde aynı parayla 2. ötv indirimli aracını alabilmişti (Galiba Adanada).
yani aynı ilçenin aynı adliyesinde aynı katta sadece koridorları farklı 2 mahkemede bile farklı işlem uygulanabiliyor. Yine satısa izin veren sulh hukuk mahkemesi % 1 kdv ödeyeceğimi belirtmişken satısı gerceklestiren asliye hukuk mahkemesi kdv den muaf olacagımıza ancak %0,16 damga vergisi vereceğimize hükmetti .
her halukarda satıs ister noter isterse mahkeme kararıyla gerceklessin gelen para mahkeme tarafından belirlenen hesaba yatıyor ve bu hesabı kullanım hakkı vaside olmasına ragmen hakim kullanıma izin vermeyebiliyor.
2 hafta önce satıstan gelen paranın araba alımına (Engelli adına) kullanımına izin dilekcesi verdim. bugün verilen cevapta alacagınız arabanın sahibi ile birlikte tekrar müracaat edeceksiniz ve hakim uygun görürse, paranın arabayı aldıgınız kişinin hesabına aktarılmasına izin verecek denildi (Silivri Sulh Hukuk Mahkemesi Yazxı işleri Müdürlüğü). Yani noter satısı gerceklesecek sonra noter satıs belgesiyle birlikte sulh hukuk mahkemesi hakimliğine müracaat edecegiz ve hakim eger uygun görürse parayı aktarmaya izin verecek. Bu sartlarda hiç kimsenin arabasını para vs almadan hakimin keyfine göre ödeyip ödemeyebilecegi bir sekilde satacagını zannetmiyorum. yani önceki aracın satısından gelen para yıllık % 4.5 faizle bankaya bagıslanmıs ve durduk yerde eimeye devam edecek

bugun yıne sorun cıktı hakim aracın ne kadara satılacagını belırmedıgı ıcın noter satısını gerceklestırmıyor sadece fıyat eklemedıgı karara sıkıntı cıktı ama satıs ıznını verdı , karmakarısık bır durumdayım bakalım nasıl kurtullacagım bu durumdan , aracı borc para bularak aldı vasısı odeyemedıgı ıcın satmak zorunda kaldı sattıgı parayıda el borclarını gerı yatıracak
Aracı alalı 6 ay oldu ben ÖTV sini vs odedım herhangi borcu harcı yok vergı daıresı bıze dıyorkı ocak ayı vergısını odeyeceksın ee araba halen engellı aracı gorunuyor nasıl oalcak bu ıs ne kadar sacma ya .s

s3mpdt1c ve ugurci,

her ikinizin de yazdıklarından inanın bir şey anlamadım. Ne mahkemesi, ne noteri, ne ihalesi bunlara neden gerek duydunuz. Sizi kim böyle yönlendirdi. Aracın satış işleminde yapılacak tek şey şayet 5 yıl dolmadıysa ÖTV'nin ödenmesi yeterli. Bunu da aracı alan öder. Tabi sen de satarken normal piyasa değerinden ÖTV tutarını düşersin ve öyle satarsın. Örneğin aracın değeri 50.000 tl civarındaysa bunun ÖTV tutarı yaklaşık 15.000 civarında tutar. Demek ki sen aracı 35.000' satacaksın. Ben daha 3 gün önce noterle görüştüm. Dediği aynen şu. "Biz satış işlemini yaparken alıcı satıcı tüm bilgileri giriyoruz, işlemin sonuna geldiğimizde proğram otomatik olarak linkler vasıtasıyla vergi dairesine, trafik tescile, araç muayeneye bağlanıyor, aracın eksiği yoksa işlem onaylanıyor, eksiği varsa ve hangi kurumla eksik varsa o kurumdan hata geliyor ve bir kod görünüyor. Örneğin bu aşamada vergi dairesinden gelen linkte ötv problemi ortaya çıkacaktır. Bunun üzerine ilgili kişileri vergi dairesine yönlendiriyoruz. ÖTV ödendikten sonra da problem giderileceği için araç satışını yapıyoruz" Bu kadar basit. Bu arada ÖTV'yi alıcının ödeyeceğine dair ilgili maddeyi de aşağıya kopyalıyorum. Gün olur lazım olur.............................................................................

08 Temmuz 2008 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 26930

Maliye Bakanlığından:

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
SERİNO: 14

15.2. İlk İktisabında İstisna Uygulanan Taşıtlarda Vergileme

ÖTV Kanununun 15 inci maddesinin 2 numaralı fıkrasının (a) bendi hükmü gereğince, (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabında ÖTV istisnasından yararlananların, bu taşıtı istisnadan yararlanmayan bir kişi veya kuruma devretmesi halinde, bu devir dolayısıyla istisnadan yararlanmayan ve adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, ilk iktisaptaki matrah üzerinden, kayıt ve tescil tarihindeki orana göre, bu tarihte tarh ve tahakkuku yapılacak olan ÖTV tahsil edilecektir.

Anılan maddenin 3 numaralı fıkrasının Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden, bu işlemde vergileme, alıcının beyanname vermesi suretiyle yapılacaktır. Buna göre ilk iktisabında istisna uygulanan motorlu taşıtların, istisnadan yararlanmayan kişi veya kurumlarca iktisabından önce, alıcılar tarafından (2A) numaralı ÖTV beyannamesi düzenlenerek, bu işlemin yapıldığı yerde tek vergi dairesi varsa bu vergi dairesine, birden fazla vergi dairesi varsa motorlu taşıtlar vergisi ile görevli vergi dairesine verilecek ve vergi ödenecektir. Beyannamede matrah olarak, aracın istisnadan yararlanılarak ilk iktisabındaki matrah; oran olarak ise istisnadan yararlanmayan alıcının iktisabı tarihinde geçerli olan oran yazılarak vergi hesaplanacaktır.

Ancak ilk iktisabında istisna uygulanan söz konusu taşıt araçlarının, veraset yoluyla intikallerinde ve 5766 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinin (f) bendi ile eklenen hüküm uyarınca Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendi çerçevesinde istisnadan yararlananlar adına kayıt ve tescil edildiği tarihten itibaren 5 yıl tescilli kaldıktan sonra elden çıkarılmasında bu hüküm uygulanmayacaktır. Aynı şekilde Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı fıkrası kapsamında istisnadan yararlanılarak iktisap edilen araçların veraset yoluyla ÖTV uygulanmaksızın varislere intikal etmesi ve murisin istisnadan yararlandığı tarihten itibaren 5 yıllık sürenin bitimine kadar varisler adına kayıt ve tescilli kalmak koşuluyla üçüncü kişilere satışında da ÖTV uygulanmayacağı tabiidir."

"s3mpdt1c ve ugurci, her ikinizin de yazdıklarından inanın bir şey anlamadım. Ne mahkemesi, ne noteri, ne ihalesi bunlara neden gerek duydunuz. Sizi kim böyle yönlendirdi"

ilk iktisap eden kişi zihinsel engelli oldugu için mahkeme tarafından kısıtlılık altına alınıp vasi tayin ediliyor ve kişi hakkındaki her türlü maddi manevi tasarruf vs ancak hakimin izni ile oluyor vasi sadece bu tasarrufların amelelik kısmını yerne getirmekle yükümlu. hakimler cogu zaman mevzuatdan bihaber ve yazı işlerindeki alaylı memurların önerilerini mevzuat geregi zannederek ona göre uygulama kararı veriyorlar . hal böyle olunca o gün evden cıkarkan esine sinirlenen, mınıbuste oturacak yer bulamayan ya da karsısındaki kişiyi bilincaltındaki bir hasmına benzeten ya da yaratılısı geregi ezik olan memur dosyayı hakimin önüne sunarken haleti ruhiyesine göre verecegi öneri biranda o günün içtihatı haline gelebiliyor. arabayı satmaya karar verdikten sonra 2,5 yılı askın sürede yasadıklarımız önceki mesajlarımda yazıyor , dikkatle okunursa bazen bir sonraki mesajım ile bir önceki mesaj tamamen mantıksız hale gelebiliyor bu da benim yanlıs yazmam degil ,noterler, vergi daireleri ve özellikle adliye personelinin nevzuat hakkındaki bilgsizliklerinin ve gelgit kararlarının sonucudur.

Dediklerinize katılıyorum emnıyet , sonra vergi dairesi , sonra katip çünkü bunların hiç biri sıkıntı cıkmaz vs. gibi bilgiler verdiler.
Herşeyden once emnıyette b u işlemeleri gerceklestırırkene emnıyet mensubu arkadas sıkıntı cıkmaz gıt vergısını ytır kagıtı getır hemen satısını gerceklestırırsın dedi onun ıcın de gıttım yatırdım vergıyı ve bu surecten sonra patlak verdi

amma uğraşıyorsunuz vasi yoluyla araç sahibi olanlar vasisi olduğunuz kişinin sizin adınıza noterden kapsamlı bir vekalet vermesini sağlayın alım satım gyrımenkül bilumum detaylı bir vekalet ile böyle uğraşmazsınız. aracıda gayrimülk menkul vs. satışınıda yaparsanız alışınıda yaparsınız. mahkeme kapılarında süründürüyorlar insanları yazıklar olsun

ewet olmuyor öyle vasiliği üstüne alman lazım vekalet alma olmuyor ...

sputnik;

yemin olsun vaside böbrek hasta kadıncagız 1.5 aydır mahkeme kapılardan cıkamıyoruz bende yardım etmeye calısıyorum hakimde dinlemiyor anlatmaya calısyor derdını vala yok ya bu ulkede ınsaflık kalmamıs ben bunu gördüm
Aklı olan hiç bulasmaz bole işlere elini kaptırdın mı krutaramıyorsun

Vasi yolu ile araç alanlar ve alacaklar Lütfen bunu okusun !

Arkadaşlar yaşamış olduğum olaylardan ötürü bilgilendirme gereği duydum.
Öncelik %90 üstü engelli aracı alacaksınız , artık devlete bağlı olmus oluyorsunuz ve arabayı satmak için 5 yıl dolsa bile hakim karar olmadan araç satısı gerçeklesmiyor.
Kimseyi dinlemeyin bana herkes yanlıs bılgı verdi.
Emnıyet mudurlugu , vergi daire hiç biri kanunları tam anlammıyla bılmedıgı ıcın maduriyet yasanmaktadır.
Alacagınız engelli aracını ömür boyu kullanmayı dusunuyorsanız onu düşünerekten alın ve 5 yıl dolmadan ÖTv yatırsanız bıle arac satısı yıne hakım engelı cıkıyor ve satıs sonrasında el edile npara kısıtlının oluyor ve kesınlıkle fatura vs. gostermeden parayı kullanamıyorsunuz.
5 yıl dolan araçlarınızıda gerekli bilgileri öğrenmeden satısa cıkarmayın.Satmak içim mahkeme kararı gerekıyor.Hakim araç için bilir kişi çağrıyor ıncelenıyor vs. sonra hakim satabilirsen derse satılıyorsunuz ( hiç belli olmuyor sattırmayada bılıyor ).
Bunlar yaşamış olduğum olaylardan ötürü yazıyorum.Belki benim gibi magdur olmazsanız.
+Vasisiden araç satısı ıcın vekalet alamıyorsunuz , almak ıcın engelli kişinin vasisi siz olmanız gerekmektedir.
Saygılar ....

s3mp4t1c;

Araç satışlarında notere gerek yok e-imza çıkar kendine internet üzerinden notere para vermeden rahatça satabilirsin.

Üst Alt