Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

3300 prim günü olan babam vergi indirimi ile emekli olabilir mi?

gulayonur1

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar öncelikle biizm meselemiz çok karışık
babam 1979 ıtıbarıyle 1999 kadar yunan vatandaslıgı ıle sıgortalı calıstı
daha sonra turkıyeye gelerekten 2001 yılından berıde turkıyede turk vatandası olarak(yunan vatandaslıgından sılındı ) claısıyor
suanda 14 senedır sıgortalı
toplamda 3300 gunu var.
kendısı ınsaat ustası agır bır ısı var.
1960 dogumlu buarada.

gectımız yaz babam kalp krızı gecırerek 2 tane farklı zamanlarda damarlara stent takıldı damarların tıkanıklık oranı %70 ve %60 ıdı. suanda psıkolojısıde cok bozuk sureklı tedırgın agır ısler almıyor ama calısıyor. calısmak zorunda normal sartlarda emeklı olmalı ısın daha 11 sene gecmelı . dun alo 170 aradıgımda malulen emeklılık ıcın basvurmamızı soyledı bugun sabahtan berı forumu okuyorum vergı ındırırımdende emeklı olabılıyormus ama bununda tam ne demek oldugunu anlamıyorum bende turkıyeye daha sonradan geldım acıkcası okudugmuda algılayamıyorum.
yardımcı olurmusunuz babam ıcın ne yapabılırız?

not : torba yasasına gore babam yunanıstandakı 3000 gununu buraya aktaramıyor malesef

Maluliyet Başvuru Koşulları

Maluliyet Başvuru Koşulları

· En az %60 oranında iş göremezlik raporunuz olmalı.
· 1800 prim günü ve 10 yıllık sigortalılık süresiniz dolmalı.
(Bakıma muhtaç derecede malul olursanız 10 yıl şartı aranmaz.)

Malullüğe sebep olan rahatsızlığınızın çalışmaya başladıktan sonra ortaya çıkmış olması gerekiyor.
Kısaca; 1800 prim günü ve 10 yıl sigortalılık süresine sahip olmanız emeklilik için yeterli olacaktır.

Eğer bir başkasının bakımına muhtaç olacak durumda bir malullük var ise 10 yıl şartı gerekmemektedir.
Sadece 1800 prim günü yeterli olacaktır.

Son düzenleme:
Teşekkür ederim , yıl ve prim gün sayıları uyuyor geriye sadece bu oranda rapor almak kalıyor
peki bizi istediğimiz hastaneyemi yönlendiriyorlar rapor için yoksa onlar uygun olanamı sevk ediyorlar?
hangi birime gitmeliyiz?
dediğim gibi bilmiyoruz çok yasa sigorta işlerini bende çalışıyorum çok fazla izin alamam babamda tek başına halledemez .

bu arada babamın bıldıgımız bı rahatsızlıgı yok ıdı cokta zayıf bır adam ama ıste hersey bır anda gelişti,
yanı sıgortalı olduktan sonra ortaya cıktı bu rahatsızlıgı
ve malulen emeklılık ıcın %60 rapor cıkmazsa okudum kadarıyla %40 vergı ındırımı dedıklerı sey nedır acaba bu ne ısı yarıyor vergı ındırımden emeklılık dıyorlar ben anlayamıyorum ne ıfade edılıyor?
yardımcı oluyorsunuz cok tesekkur ederız

Gülay hanım babanızın rahatsızlığı nedir tam olarak Dr. ne diyor,
maluliyet cetveli'Ne göre rapor alabilecek düzeyde rahatsızlığı varmı?

acıkcası bu kalp uzerıne cok unlu bılındık bır unı hastanesıne gıttık 10 gundur gogus agrıları vardı ozel bır hastane endoskopı yapacaktı agrı kesıcı ıgne vurdular , agrısı gecmeyınce ben suphelendım ve unı hastanesıne goturduk orada yapılan testler sonucunda damarların tıkalıgı oldugu belırlendı ve hemen anjıyoya alındı. o anjıyoda 1 damara stent takıldı ve kalp krızı gecırmıs dedıler. tabı bız babamı hep ıyı ve saglıklı bıldıgımız ıcın bızde cok etkılendık babamda oyle yasam sartlarını degıstırdı ıse gıtmesını ıstemıyoruz ama gecımını saglamak ıcın gıtmek zorunda kalıyor ılacların yan etkılerı var ve zorlanıyor cabuk yoruluyor carpıntısı oluyor. ılk anjıyodan 1 ay sonra dıger tıkalı olan damar ıcın anjıyo yapıldı ve onada stent tkaıldı o damar y skelınde oldugu ıcın ılk anjıyoda onu orada yapabılecek doktor yoktu o sebeble beklemek zorunda kaldık. yanı 2 kere anjıyo olup stent takıldı. 5 ay oldu bunlar olalı. bakıyorum normal sartlarda emeklı olabılmesı cıdden zor napabılırız dıye ben acıkcası once yunanıstandakı calısmıs oldugu hakları almaya calısalım dıye dusundum ama 170 konsurken bu rahatsızlıgından bunun ıcın malulen emeklı olabılır dendı
buarada tansıyon rahatsızlıgıda var ılac kullanacak omur boyu gunde 6 tane hap ıcıyor. bende burada okuyunca %60 raporun cok zor oldugunu okudum zaten. pekı sadece %50 cıkarsa raporu sadece vergı ındırımınden yararlanırsa o zamandamı su yukarıd ayazdıgınız sıklardan yararlanacak uyanı buna gore %40 uzerı alması yeterlı yeterlı derken gunlerı cok eksık. napcamızı bılmıyoruz acıkcası onun bıze emegı var bız ona hıc bısey yapamıyoruz

babam bugun sıgortaya gıttı
askerı subeye yonlendırmısler
babam yunanıstanda askerlık yapmadı
acaba askerlıkten suanda muaf olacak cunku yunanıstandan buraya geldıklerınde uzun sure vatansız olarak yasadı bakalım muaf sayarlarsa borclanma yapacaklarmı

gulayonur

maluliyet cetveli'ni inceleyin lütfen. malulen emekli olabilmek için o cetvele göre malul sayılmak gerek. Eğer bu durum varsa, o zaman malulen emeklilik için sigorta mdüürlüğüne başvuracaksınız. Sizi hastaneye sevk edecekler. Hastane raporu yazıp sigorta müdürlüğüne gönderecek. Orası inceleyip maluliyete dair değerlendirme yapacak...

Eğer sgk maluliyeti gerektirecek düzeyde işgücü kaybı bulunmadığı gerekçesiyle malulen emekliliği onaylamazsa, o zaman sakatlık oranı cetveli'ne göre alınacak % 40 ve üzeri rapora istinaden erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanıabilir (bunun için çalışan statüsünde sigortalıyken sakatlık indiriminden yararlanmak için defterdarlığa başvuracaksınız. Onların sevki ile hastaneye gidip rapor alacaksınız. Rapordaki orana göre emeklilik kriterleri aşağıdaki tabloda yer aldığı gibi olacak)

2008_oncesi.PNG

Not: http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html

Arkadaşlar babam bugun raporunu aldı %30 cıkmış raporu
bu durumda sanırım yapabilecek hiçbirşeyimiz yok doğrumu?

babamın girişi 2001 ancak 2 sene calıstıgı yerden sıgortası yatırılmamıs gerıye yapabıleceğimiz tek sey sanırım o 2 sene ıcın mahkeme acmak ımıs sıgortaya babam yarın raporunu teslım edecek. ama sevk ıcın gıttıgınde eger olmazsa rapor ısı o 2 sene ıcın mahkeme acmanızı onerırız demısler

% 40 ve üzeri olmadan sakat statüsünde sayılmaz maalesef.

Prim açısından o 2 senenin peşine düşebilirsiniz tabii. Ama hesabı iyi yapın. Tek kazançlı çıkan avukatlar olmasın...

OturanBoğa

Babam kolesterol ve tansıyon sorunundan bahsetmemıs
soranda olmamıs
sadece kardıyolojı muayne etmıs sızce bu yontem dogrumu? sorulmasımı gerekıyordu?
rapora bende baktım kroner kalpten almıs %30 baska herhangı bısey yok
sureklı olan kutucuk ısaretlı
bırde engellı kımlık kartı alabılır yazıyor
tabı babam bunu almayacagını soyluyor gurur yapıyor

tam sigorta girişinizi gün ay olarak verirseniz. siz yaş itibarıyla şu zamanda emekli olmalısınız bence. 3600 gününüz var yaş ise 58 yapıyor. yaştan emekli olmalısınız

normalde sigorta girişi 1981de olan bir kadın 50 yaşında 3600 gün sigorta ile emekli olabiliyor. sizin şu an ki yaşınız itibarı ile olmalısınız

@yalnız insan

Babamın türkiyedeki sıgorta baslangıcı kayıtlarda cıkan 2001 3.ay mart yanı halbukı 2 sene sıgrotası odenmemıs 99 olmalıydı ama neyse 3300 günü var şuanda tam
1960 dogumlu babam

3000 günüde yunanıstandan vatandaslıgından var ama kesınlıkle bırlestırme yaptırmamıza ızın vermıyor hukumet :S

babam dun sıgortayau raporu goturmeye gıtmıs ama yanlıs bu rapor demısler bu vergı ındırımı ıcın malulen emeklılık ıcın olmammıs demısler
bır daha gıt demısler
bbabam bugun yenıden hastaneye gıdıcek

gülay onur hanım. vergi indirimi farklı malulluk farklıdır. bunu unutmayınız. vergi indirimi sizi sadece erken emekli eder. malulluk ise kişinin en az yüzde 60 işgünü kaybetmesi demektir. ayrıca her yüzde 60 rapor alanda malulen emekli olacak diyede bir kanun yok. çünkü bazen kabul etmiyorlar.

gulayonur evet, malulen emeklilik söz konusu olduğunda sgk sevki ile hastaneye gidip rapor almak şarttır. Eldeki raporla malulen emekilğe başvurulamaz.

Merhaba,abim 23.02.2015 de %40 engelli raporu aldı.1970 doğumlu ve 4537 gün ödenmiş primi var.Şuan çalışmıyor.Emekli olabilirmi?Olabilirse nasıl bir yol izlemeli.Cevap verirseniz memnun olurum.

gulayonur merhaba geçmiş olsun

Öncelikle babanız çalışmıyorsa vergi indirimi alamaz vergi indirimi alamazsa erken emekli olamaz.Dediğinize göre babanız kalpten dolayı sadece %30 alır.Babanızın eğer raporlu tansiyon ve kolestrol ilaçları varsa %10 tansiyondan %10 kolestrolden rapor alabilir.Gerçi kolestrol değişkenlik gösteriyor bazen kolestrolden oran vermiyorlar.

Genelde kalp hastalıklarına sürekli rapor veriyorlar.
Dediğim gibi tansiyon ve kolestrolden ilaç raporunuz yoksa %40 geçmeniz zor.Heyete girmeden önce siz tansiyon ve kolestrolden ilaç raporu almaya bakın kalpten ilaç raporunuz yoksa kalptende ilaç raporu alın sonra heyete girin.

@Polat34 ;
RAPORU varmı yokmu acıkcası bılmıyorum ama tansıyon ve kolestorol hapı kullanıyor fakat bunu arastırırım cok tesekkur ederım gercekten yol gosterıyorsunuz sagolun
buarada babam calısıyor calısmasına ama nasıl calısıyor bır kendı bılıyor bırde Allah :(
Raporun yanlıslıgı ıcın yarın hastaneye gıdecek ama gıtmeden evvel su haplardan raporu yoksa tekrar anjıyo olunan ahstaneye gıtsın sanırım daha ıyı.

@OturanBoğa ;
hastaneye eldekı sevk kagıdını almamıs babamda kalmıs ıste babamda anlamadıgı ıcın malesef sanırım yanlıs bır ıslem yapmıslar
bakalım ınsallah duzeltecekler
sevkı var elınde.

gulayonur;

Tamam heyete girmeden önce ilaç raporlarını(kalp,tansiyon,kolestrol) mutlaka alsın sonra heyete girsin.Tansiyon ve kolestrole oran verirlerse büyük ihtimal babanız %40 geçer inşallah

İlaç raporlarını aldıktan sonra heyete girince ağır bir psikolojik travma yoksa sakın psikiyatriye girmeyin.Babanızın durumu sağlık yönünden ağırsa ve rapora psikiyatri eklenirse raporunuz süreli olur oda babanızın pek işine yaramaz.

Polat34

tamam teşekkürler
sanırım öğlene kadar durum netleşmiş olcak . dün ben kontrol ettim 1 sene boyunca raporu var kalp ve tansıyon ve kolesterol için umaırm ıse yarar Allahım
babam ınsaat kalfası doktor bıle calısabılıyormusun kı demıs daha yenısın demıs :(

OturanBoğa

Aslında genel bir soru olacak
son durum şudur ki kolesterol yokmuş rapor yani ama ılacı kullanıyor
hiper tansıyondan anca 5 oran alır demısler sonuc ıtıbarıyel yanlıs raporu ıptal edıp ayın 3.de tekrar heyete gırecek babam
bize bir tavsiyeniz varmı acaba? @Polat34

gulayonur
Abla ilaç raporları bir seneliktir zaten bir sene sonra doktor yeniler . Babanız bu ilaçları ileride baypass olsada olmasada Ömrünün sonuna kadar kullanacak. Yüksek tansiyondan 10 kolesterolden 10 veriyorlar diye biliyorum ben

Tekrar geçmiş olsun gelişmeleri yazarsınız

Polat34

yarın bakalım ınsallah olur gecen sefer babam baska bı sorunum yok demıs dırek kalp dr gıtmıstı bu sefer uyardım yalnızda gıtmeyecek ay hayırlısı ıse olsun ne dıyelım artık
cok sagolun

gulayonur

geçmiş olsun gülay hnm...3-4 tane rahatsızlıktan baltzhard formülü ile % 40 ı bulursunuz diye tahmin ediyorum.

@gulayonur
tansiyon ,kolestrol ve kalp için ilaç raporlarını aldınız mı ? İlaç raporunu mutlaka belirtsin dahiliye doktoruna

@toprak 24 ilaç raporlarını almazsa sadece kalpten oran verirler %30 başka oran vermezler

evet arkadaslar yanlarına kolesterol tansıyon ve kalp raporlarınıda aldılar ben ayırdım onlara gosterecekler raporları
Allahım ınsallah hayırlısıyla olsun uc bes kurus maas baglansında calısmasın artık . babam ıkı kardesınıde ınsaat kazasında kaybettı bırını 1.5 sene evvel dıgerını 15 sene evvel hıc bı durumda ıcımız rahat degıl. Allah yardım etsın ınsallah

bugun doktorlardan egctı babam haftaya carsamba raporu alacaklar
da babamın kollarına vuran bır agrısı varmıs kalp doktoru kendı doktorunuza gıdın bırde demıs .
allah esırgesın emeklı olsun dıye yuksek oran ıstıyoruz ama :(
Hayırlısı allahtan

ve rapor 10 gün sonra

gulayonur Eğer babanız kalp sintigrafisi çektirmediyse kardiyoloji doktoru sintigrafi yaptırmasını istesin.Sintigrafiyle damar darlıkların ne kadar olduğu anlaşılıyor.Normalde bu çok pahalı bir uygulama en düşük 300 en fazla 1500 tl ama Avrupa şfak hastanesinde 15-20 tl ye yaptırılıyo bir hafta sonra sonuçları alıyorsunuz,sonrada kardiyoloji doktoruna sonuçları gösterirsiniz.Kollarındaki ağrı ciddi olabilir belki tıkanmaya yakın bir damar vardır

Polat34

o hastane bıze cok yakın zaten
cok tesekkur ederız bılgı ıcın
babam anjıyosunuda bezmıalemde olmustu
ben hemen hastane ıle goruseyım

Üst Alt