Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2 senelik raporla vergi indirimi ve emeklilik başvurusu..?

cc68

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
2 senelik sağlık raporu alarak % 50 özür raporu aldım. Ankaradan süresiz onaylanarak geldi ve işyerimdeki vergi indirimi işlemlerimide tamaladım.
15 gün sonrada gün ve yaş kriterlerimide doldurduğumdan dolayı sgk ya emeklilik başvurusunda buluncam ve çalıştığım fabrikadan tazminatımı alıp çalışmaya devam etcem bir 5 sene daha çalışmayı düşünüyorum.

sorum şudur, Sgk beni emekli ederken emeklilik kağıdımada 2 sene sonra kontrol olacaksın rapor alacaksın diye bir şerh koymaz ise.. Ben sürekli muayene olmadan emekli olmaya hak kazanmış mı olacağım?
Öyle olacaksa eğer vergi indiriminden yararlanabilmek için iki sene sonra tekrar rapor almam gerekiyor mu?
ve iki sene sonra rapor almak için gitmezsem emekliliğim devam eder ve çalıştığım fabrikada artık vergi indiriminden mi yararlanamam sadece...

sürekli vergi indiriminden emekli olmakla emekli olduktan sonra hem maaş alıp hem de çalışırken vergi indiriminden faydalanmak farklı kulvarlarda mı düşünülmeli.?

günümü doldurduğumdan eminim. emekli olmamda sıkıntım yok benim. çekincem şu iki senelik rapor ile maliyenin verdiği süresiz vergi indirimi kafamı karıştırıyor işyerimden çıkışımı alıp emekli başvurusunu yaptıktan sonra giriş yapılıp fabrikada çalıştırmaya devam etcem. bir yandan süresiz vergi indirimi var bir yandada iki senelik rapor var. Rapor tarihi dolduğunda raporumu yenilemezsem sadece çalışırken vergi indiriminden mi faydalanamam yoksa emekliliğimdedemi sıkıntı yaşarım

cc68
Vergi indirimim süresiz diyorsunuz, emeklilik belgemde de herhangi bir kontrol tarihi olmadan sürekli emekli edilirsem diyorsunuz...
Böyle bir durumda vergi indiriminiz neden sonlansın ?
Eğer düşük rapor alma ihtimaliniz varsa bence bedava şehiriçi ulaşım gibi ufak avantajlar için raporu yenilemeye hiç kalkışmayın. %40 ın altında yeni bir rapor almadıkça vergi indirimi ve emekliliğiniz riske girmez.
Tabi kurumun herkes için geçerli her zaman kontrol muayenesi isteme hakkı saklıdır o ayrı konu.
İşe tekrar başlarken bilseler de siz yine hatırlatın; İşe giriş bildirgesinde emekli çalışan kodunu işaretlemeyi unutmasınlar.
Bazı ilgili personel, ya yetersiz bilgiden ya da dalgınlıktan normal giriş bildirerek, hatta primleri de sgdp yerine uzun vadeli sigorta kollarına bildirerek kişinin emekli maaşının kesilmesine sebep olabilmekteler. bu şekilde bir çok olayla karşılaştım.
Bir de normal sigorta priminde çalışan payı %14, sgdp çalışan payı %7,5 tur. aradaki %6,5 luk fark maaşınıza yansıtılmalıdır. Çalışan genelde bunu bilmediğinden kurumsal firmalar haricinde bu fark çalışana yansıtılmamaktadır.

Ufuk bey, ben sanırım bazı şeyleri yanlış bilip karıştırıyorum.daha temiz anlatayım. süresiz vergi indirimim var ve raporumda iki senelik. emekli olduğumu ve çalışmaya devam ettiğimi düşünelim sgdp ödeyerek. Hastaneden aldığım 2 senelik sağlık raporum tarihi dolduğunda ne olacak benim kafamı karıştırab budur.

cc68
İlk sigorta girişi 1 Ekim 2008 tarihinden önce olan 4A sigortalılarının erken emekliliği vergi indirimi şartına bağlanmıştır.
Yani emekliliğinize esas belge raporunuz değil, vergi indiriminizdir. O da sürekli olduğuna göre emekliliğinizde de bir sıkıntı olmayacak, sgdp kapsamında emekli olarak çaışmaya devam edebilecek ve işyerinizden aldığınız maaşa vergi indirimi uygulanması da devam edecek.
2 sene dolduğunda sadece raporunuz geçerliliğini yitirecek, vergi indirimi devam edecek.
Engellilere sağlanan ve faydalandığınız genel avantajlar varsa onlar sona erer sadece. Örneğin engelli kimlik kartınız varsa ve son geçerlilik tarihi yazıyorsa o tarihten sonra Eshot, İzban, metro, vapur gibi şehir içi ulaşım araçlarından ücretsiz faydalanamazsınız. İzmir'de görünüyorsunuz, biliyorsunuz İzmir'de ek bir karta gerek kalmadan ulaşım hizmetlerinden engelli kimlik kartı ile faydalanılıyor. Bu arada ben de İzmir'deyim.
Size tavsiyem; vergi inmdiriminizi zora sokabilecek düşük rapor ihtimaline karşı rapor yenileme işine kalkışmayın. Bırakın bitsin rapor. Böyle bir riske girmeyin.
Bu arada eğer ötv muafiyetinden faydalanabilecek şekilde ortopedik bir engele sahipseniz ve ötv siz araç almayı düşünüyorsanız, aracınızı rapor bitiş tarihine 6 ay kalasına kadar alabilirsiniz. Bu da aklınızda olsun. Bitiş tarihine 6 aydan daha kısa bir süre kaldığında artık ötv muafiyetiniz sona eriyor.

Çok teşekkür ederim aklımdaki tüm sorular netleşti. yani sağlık raporu yenilemenin tek faydası devletin veya kurumların sağladığı indirimlerden yararlanma konusunda yararı var. Yenilemesemde emekliliğimde devam edecek ve süresiz veergi indirimden dolayı çalıştığım kurumdan aldığım vergi indirimine esas ek gelirde devam edecek.
Bir arkadaşımda şu anda ankaradan karar bekleme aşamasında oda 2 senelik rapor aldı ve ankara onada süresiz vergi indirimi onaylarsa oda yukarıda çok net açıkladığınız şartlara tabi olacak. Ama ankara süreli vergi indirimi onaylarsa. arkadaşımda şartları sağlıyorsa emekli olablecek ve benden tek farkı süresi geldiğinde tekrar sağlık raporuna başvurup % 40 ve üzeri rapor almaya çalışacak. değilmi? Çok ama çok teşekkür ederim çok iyi ldu b bilginiz kafamı meşgule den herşey yok oldu.

cc68
Evet, arkadaşınızın vergi indirimi süreli onaylanırsa çok büyük ihtimalle emekliliği de süreli olacak ve süre sonunda emekliliğin devamı için rapor yenilemesi gerekecek.
Çok büyük ihtimalle diyorum, çünkü çok ender de olsa, kurumun süreli vergi indirimine rağmen emekliliği sürekli onayladığı örneklerle de karşılaşıyoruz.
İyi geceler.

@cc68 kardeş

benim daha önce benzer soruyu sordum. Oturan boğa dan gelen cevap aşağıdadır.İncelemeni tavsiye ederim

@Dagci96

Sürekli vergi indirimi %99 ihtimalle sürekli emeklilik demektir. Bundan 1 yıl öncesine kadar "hemen emekli" olun derdim. Ama son zamanlarda SGK'dan bir rapor kontrolü fantezisi oluştu ve bir bahaneyle durmadan kontrole çağırıyorlar. O nedenle kontrol ihtimali hiç yok da diyemem. Ama ben olsam emekli olur,maaş alırken sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam ederdim. 2 yıl sonra kontrol isterse, kontrol olur... Bu arada aldığım maaş yanıma kâr kalır.

Üst Alt