Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2. El araca özel tertibat yaptırıldığında başkası kullanabilir mi?

_çalıkuşu_

Aktif Üye
Konular
40
Reaksiyonlar
4
aldığım 2.el araca vites kolunu yükseltmek kaydıyla tertibat yaptırdığımda b tiipi ehliyeti olan bir başkası aracımı kullanabilirmi?bilen biri yardımcı olursa sevinirim

Aracı ötv siz alsaydınız terdibatlı araç olduğundan sizden başkası kullanamazdı.İkinci el araç aldıyınız için herkes kullanabilir.

demekki sorun,aracın kişiye özel olması ve başkasının sürmesine engel teşkil etmesi değil,ötv yi devlete ödeyip ödememek...

Benim bildiğim,
Eğer tertibat taklırsa, önce tertibat takılan araç muayene girecek.
Tertibat takılan araca emniyetten yeni ruhsat çıkartılacak.
Ve yeni ruhsatta da sahibinden başkası kullanamaz ibaresi bulunacak.

Ama yeni kanunla bu olay değiştiyse bilemem, yani kullanırmı kullanamazmı bilemem :)

egitimci06;

ÖTV ile alakası yok ama muayene ile alakası var işte.

Muağneye tertibatını çıkarır öyle muağne ettirir.Önemli olan ÖTV siz araç

KÜREKÇİ;

Tertibatsız gidecekse niye muayeneye giriyoki o zaman :)
Kafasına göre tertibat taktıramaz, hadi tertibatı kendi taktırdı diyelim, bunuda yetkili yerlere bildirmedi(emniyet vs.) ve muayeneye de girmedi.
Polis bunu durdurup sorarsa, "ruhsatta tertibatlı yazmıyor ama sen tertibatlı kullanıyosun" derse ne olucak.?

Benim başıma gelen bir olay; ÖTV li araç aldım hemde sıfır, dedim ötv yi ödüyorum plakada amblem olmasın benimde ailemdeki herkes kullansın diye söyledim.
Bana denilen, tertibat takılırsa araç muayene girmesi lazım ve ruhsata işletilmesi lazım.
Böyle yapınca mtv den demuaf olacağımızı söyledi.

Bu işin başka yolu varmı bilmiyorum.
Deneyen birileri varsa yada başına buna benzer bi şey gelen varsa ona danışın.

Araca tertibat takılırsa araca tertibatı muayene esnasında işletmeniz lazım aracı kullanan kişinin ehliyetinde özel tertibatlı araç kullanır yazıyor olmalı...Aracı aynı engelli kişi yani ehliyetinde özel tertibatlı araç kullanır ibaresi varsa ruhsatın kime kayıtlı olduğu önemli değil...normal ehliyetli insanlar kullanamaz eğer normal bi kişinin kullanabilmesi için tertibatları çıkarıp sadece özürlü kişinin yakınları kullanabilir...

Bana göre ikinci el araçları herkes kullanır Anladıyım kadarıylada size yol göstermiş MTV muaf olmanız için zaten arkadaşımızın kırıterleri uysa ÖTV siz araç alır.İkici el aracada kimse karışamaz.:)

KÜREKÇİ;

İşte tertibat takılıyorsa, karışılıyor malasef. :D

2.el veya 0 farketmiyor arkadaşlar sadece motor sınırında 2 elde yok...

hayır başkası kullanmaz yasal olarak, çünkü ruhsatta hususi sakat aracı yazıyor...

Üzerinden özel donanım bulunan aracı araç sahibi ve araç sahibi ile benzer sakatlığı bulunan H sınıfı sürücü belgeli kişiler dışında hiç kimse kullanamaz.

arkadaşım benim de özel tertibatlı aracım var. ankaradan dönüyorduk gece gerede polisi kontrolunda arabayı halamın oğlu kullanıyordu. bana 319 tl ceza hala oğlunada yetersiz araç araç kullanmaktan 20 puan cezası yazdılar.

sol ayak engelliyim . h sınıfı ehliyetim var. düz vites özel tertibatlı aracım var. ehliyete "otomatik vites veya donanımlı araç" kullanabilir ibaresi işletirsem herhangi bir otomatik vitesli aracı kullanabilirmiyim. mevcut aracımı kullanmaya devam edebilirmiyim.

Harun bey, araçta özel donanım olduğu için, maalesef H sınıfı sürücü belgesi olmayanlar aracınızı kullanamaz. Kesilen ceza mevzuata uygundur.

Şimdi yapanız gereken şey, sol bacağınızda yeti yitimi olduğunu belirten ve "otomatik vitesli araç kullanır, H sınıfı sürücü belgesi alır" ibareli rapor almak ve bununla trafik müdürlüğüne giderek sürücü belgenizi değiştirmek. Sonra aracınızdaki özel donanımı usule uygun olarak çıkarttırmalı ve şuradaki yazının 3-c maddesine göre tescil ve vergi işlemlerini yenilemek: http://www.engelliler.biz/forum/oze...nda-otv-istisnasi-uygulamasinin-sartlari.html

Aslında basit, ama uygulamada zor bir süre. sizi bekliyor.

Evet bende yeni araç aldım ruhsatta **Aracı ruhsat sahibinden başkası kullanamz yazıyor**kırmızı yazıyla**polis aracı başkası kullanırken yakalarsa ceza yemeniz kaçınılmaz maalesef.

gene de yazıyorlar, bende 2ci el araç aldım, vergisinide ödüyorum.. tertibat yaptırdım, planı projesi, muayenesi.. ekstra 1000 lira masraf ve karşılığında da "BAŞKASI KULLANAMAZ"
bir daha araç alırsam ne tertibatı işletirim-ne fatura-ne proje-ne ruhsata işletme..
tornacıya 100 liraya tertibatı yapar geçerim..

Nova sen vergimi ödüyorsun,ben ödemiyorum benimkide 2 .el proje çizdirdim bende ben vergi ödemiyorum

selamın aleyküm arkadaşlar benim h gurub ehliyetim var özel donalımlı yaziyor şimdi ben 2 el araç alsam vergisin ödesem bu aracı özel tertibat taksam kulana bilirmiyim ve çocuklarımda kulan bilirmi slm ve dua ile

ÖZEL TERTİBATLI ARAÇLAR İster 2.el ister sıfır olsun. H ehliyeti haricinde kimse kullanamaz. kullanılması tesbitinde aracı kullanana , araç sahibine ceza ve mahkemeye sevkedilmektedir.

Sadece sol ayaktan engelliler ehliyetlerinde otomatik vites kullanır yazması durumunda aracına hiç bir tertibat taktırmadan hem kendisi hemde aile bireyleri kullanabılmektedir.

Üst Alt