Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

15 Ocak'tan önce SGK'ya emeklilik için başvurmuş olmak şart mı?

Jungle

Üye
Konular
17
Reaksiyonlar
4
14/01/2025 tarihine kadar emeklilik için yazılı müracaatları yok ise vergi indirim belgeleri hiçbir işe yaramayacak.

İfade etmiş benim 14.01.2025 tarihinden önce SGK ya bu yasa çıkmadan önce emekli vergi indirimi ile emekli olur yazısı aldım ama emekli olmadım yetişmedi önemli olan bu yasa çıkmadan SGK ya başvurumun olması mı? acaba anlayamadım,

@Jungle,

Başvurunuz yok ise aldığınız yazının bir anlami yok. Yasada açıkça başvurmak diye geçiyor. Yazıyı aldınız madem niye başvuru yapmadiniz

Maalesef evet. Vergi indirim hakkının olması hiç bir şey ifade etmiyor. SGK'ya emeklilik talebiyle başvurmuş olmak şarttı

14/01/2025 itibariyle vergi indirim belgesi ile emeklilik hakkı olmayacak. 14/01/2025 tarihine kadar vergi indirim belgesini almış olsalar dahi 14/01/2025 tarihine kadar emeklilik için yazılı müracaatları yok ise vergi indirim belgeleri hiçbir işe yaramayacak.

Burada 14.01.2025 tarihinden önce sgk bana emekli olabilir yazısı vermişti yani bu yazı işe yarar mı?

@Jungle, emekli olur yazısı kidem hak kazanırsın işveren iscikisini yapar ama yeni düzenlemeye göre emeklilik icin yeni rapor sevk veya son 6 aylık raporu ister SGK değerlendirme yapmak isteyecektir emekli olur yazın sadece işverene verirken işine yarar şimdiki düzenlemeye göre emekli olamazsan o kagit emekli olmanda ise yaramaz is çıkışında ise yarar eger işten çıktın hastalıkların işgücü kaybinda tanı olmaz ise işten çıktığın ile kalırsın emekli olmadan kıdemini alırsın sadece

@OturanBoğa, Bülent abi bu arkadaş bu sene icinde almış olduğu emekli olur yazısı (15.01.2025 sen önce) ancak onun iscikisinda lazım olur işveren olup olmayacağına bakmaz kıdemini veril iscikisini yapar ama SGK geri geldiğinde o yazı geçersiz der yeni basvuru talep eder bu arkadaşın kıdeminden baska ise yaramaz o yazı dogru degilmi ?
Yeni duzenleme ile zaten verilmiyor ama bu sürecin içinde yeni oldug icin işveren yazıya bakarak iscikisi yapmaktan başka birsey olmaz yapmak zorunda resmî yazı duzenleme işvereni bağlamaz konu ile onların alakası yok

Ama arkadaş kıdemi aldı çıktı SGK geldi emekli olamadı işlemlerden sonra ortada kalır işgücü kaybı yeterli değilse sadece kıdemden baska ise yaramaz bu yazı cunku başvurusunu 15 ocaktan önce yapmis yakın dönemde oldugu için işveren nerden bilecek emekli olabileceğini olamayacağını yeni duzenlemeyi işverenlerin bildiği birsey var oda emekli olur yazısı arkadaşın eline düzenlemeden önce geçmiş bunun zamanına bakarak iscikisini vermeme durumu oluşamaz cunku onlar icin kriter emekli olur yazısı

Yanlışım varsa düzeltebilirsiniz

Son düzenleme:
@Jungle,

Sgk yazıyı verdiği gun yasa ve genelgeye göre verdi yazıyı. 1 gün sonra şartlar değişti o yazı o an geçerliydi. 1 gün 5 gün 10 gün bir baglayiciligi yok. Bu mantikla bakarsanız vergi indirimi alanlarında emeklilik hakkı var zaten yasanın yarattığı magduriyet buradan doğuyor.

@santomarine,

İşverenler yeni genelgeye göre iscikisi yapmazlar bunu biliyorsunuz degilmi onlar icin kriter emekli olabilir yazısı

@İsitmemuhammed,

Şimdi iş gücü tesbiti yapılan işçi eğer iç gücü kaybı yeterli onayi alırsa zaten emeklilik için çıkışı yapılmadan SGK dan yazisini alabilecek.

@santomarine,
Bu şimdiki durum arkadaş diyorki ben 15 ocaktan önce emekli olabilir yazısını aldım artık bunun geçerlilik süresi yasal olarak ne ise o süreç içerisinde iscikisini işverene götürdüğü sürece yapabilir bu sadece onun en az 1 sene çalıştı ise kidem tazminati hakkını alır sonrasında SGK geri gidecek iscikisini yaptım diyecek onlar simdi bizim emeklilik düzenlememiz değişmiştir diyerek artık yeni çalışma gücü kaybı isteyip sevk eder yada yeni raporu ister SGKnin kuruluna gelince emekli sartlari uyuyor ise emekli maaşı bağlar iscikisi zaten yapılmış diye yapılmadı ise yazınız ile iscikisini yapın der

bu arkadaşın durumu nadir olacak bir durum arada kalsada emeklilikte geçerli olmayan işverenin iscikisinda geçerli olan bir belge cunku işvereni yeni duzenleme bağlamaz son aylarda aldigi belge ve geçerlilik süresine bakılır belgenin SGK Türkiye’nin butun işverenlerine durun ben 15 Ocak öncesi verdiğim emekli olabilir yazısını kabul etmeyin diyemez yüzbinlerce işveren var bu yazı ancak işvereni yanıltsa da geçerlidir isverene hak kaybı olmuyor cunku yasal yöntem eger emekli olamaz ise emekli olacak kişi mağdur olabilir sebebi iscikisi alır SGK gider eger SGK kurulu yeni düzenlemeye göre emeklilik kriterini taşıyamaz ise emekli etmez ise arkadaşta işten çıktığı ile kalır

Bu durum duzenleme arasında olup cok az kişinin karşılaşabileceği ama süreç geçtikçe ortadan kalkacak bir durum

Boyle bir duruma düşen kişide söyle bir sıkıntı olabilir adam gitti emekli olur yazısını isverene teslim etti oda kidem hakkını verdi çıkışını yaptı sonra bu arkadaş emeklilik şartları yeni düzenlemeden olmadı o zaman işveren bu durumu öğrenip itiraz ederse burada yine bu belge ile kidem alan kişinin bası agrir bu işçiyi mağdur eder bu riskleri göze alarak bu belgeyi vermeden önce düşünmesi gerekir arkadaşın isverene bildirilmesi gerekir yoksa mağdur yine işçi olur SGK ya göre hava hoş sorumluluk düşmez cunku ben yazıyi 15 ocaktan önce verdim der savunma yapar işverende bu belgenin geçerliliği bir kac aydır der haklı çıkar olan işçiye olur dikkatli olmasını öneririm en iyisi yeni duzenleme ile SGK sağlık kurulu sonrası verilen emeklilik yazısı ile başvurulması

Son düzenleme:
Emekli olur yazısı alınıp o gün iş çıkışı yapılıp yine 14unde emekli başvurusu yapılsaydı anlamlı olurdu. Ancak yasa 15inde yayınlanınca o yazının geçerliliği kalmamıştır diyeceklerdir SGK'dan. Verilen emekli olabilir yazısının altında tâbi olunan yasa yazıyor, şimdi yürürlükte olan yasa farklı diyecekler.

@santomarine, emekli olamayacağını söylüyorum işveren Kıdemi verip çıkarmaktan başka ise yaramaz kağıdın geçerlilik sürecinde olduğu surece

@ozghcttpli, emekli olmak icin Kagit bir ise yaramaz sadece işveren kıdemi verir çıkarır üstte yazdığım şeylerde bunun risklerini ve bu durumun zamanla ortadan kalkacağını duzenleme arasında nadir kişiler icinde olduğunu söyledim bir kac ay sonra bu durum tamamen ortadan kalkar belgenin geçerlilik süresi varsa o süreden sonra geçerliliğini yitirir

Vergi indirimi şu anda ve 15 Ocak'dan sonra yeni yasayaya göre artık tamamen engelli vergi indirimiyle alakalı birşey oldu. Vergi dairesinin engelli emeklilik onayıyla ilgisi tamamen kesildi.

@Jungle,
Engelli olarak çalışmaya devam edebilirsiniz ancak vergi indiriminden emeklilik kalktı emeklilik için yeni yasaya tabisiniz.

2022 sayılı engelli aylığı eski alınan süresiz engelli raporları için devam edecek mi benim raporum süresiz %50. Engelli aylığı için raporlarımızın yenilenmesi gibi bir saçmalıkta getirmezler umarım? Bir de engelli çalışan olduğumuzda vergi indirim belgesi sunuyorduk şimdi durum nasıl olacak engelli çalışanlar için?

Üst Alt