Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%100 raporum, 7349 primim, 96 sigorta girişime rağmen emeklilik başvurum reddedildi!?

bayy

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
14
15 ay sonra BSK Çalışma gücü kaybı yok defi ve RED verdi.

4A Engelli Vergi İndirimi Nedeniyle Yaşlılık Aylığı Başvurusu yapmalı mıyım konuyla ilgili uzman bir arkadaş varmı ?

BİLGİ
Gelir İdaresi Başkanlığı kararında %100 çalışma gücü kaybı ile 1. derece vergi indirimi aldım.

Hastane engelli raporumda %100, süresiz, (kronik) kalp rahatsızlığım. Efor gerektiren işlerde çalışamaz.

Hizmet dökümüm toplam 7349 prim günüm var.

4A tescil başlangıcım 10.07.1996, bu nedenle 4A (SSK) kapsamında engelli vergi indirimiyle erken yaşlılık emekliliği hakkım oluşuyor.

@bayy, Siz 4B Bağ-Kur statüsünde çalışıyorsunuz sanırım.

Şu an 4A olarak çalışmanız ve tekrar başvuru yapmanız halinde hiçbir şey değişmeyecek.

15 Ocak 2025 tarihi itibariyle 4A olarak çalışan engelliler için vergi indirimi ile emeklilik zaten sonlandırıldı.

4A 4B 4C olarak çalışan bütün engelliler çalışma gücü kayıp tespiti ile emeklilik sistemine göre değerlendirilecek.

Tekrar başvuru yaparsanız SGK yine sizinle ilgili çalışma gücü kayıp tespiti işlemleri başlatacaktır.

Red kararı çıkmışsa gerekçelerini belirterek bir dilekçe yazın itirazınızı yapın ve dosyanızı YSK tekrar incelesin. Bir eksiklik görülürse tekrar hastaneye sevk eder belki olumlu sonuç alırsınız. Böyle bir itiraz hakkınız varken kullanmak gerekir diye düşünüyorum.

• Beğen
Reaksiyonlar: bayy
@BnymnYldz,

Verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim.
Evet Bağkur.
15 Ocak kanunu hiç aklıma gelmemişti.

SGK başvurumu 8. Ay 2024 yılında yapmış olmam birşey değiştirmemiş sanırım yeni yasaya göre değerlendirmişler demekki.

İtiraz hakkımı kullanacağım o halde itiraz için kalıp bir form mu var acaba

@bayy, Yeni çıkan yasa sadece 1 Ekim 2008 öncesi işe girişi olan 4A statüsünde çalışanları ilgilendiriyor. Onların vergi indirimi ile emekli olabilme durumunu ortadan kaldırdı.

Siz zaten 4B olarak çalıştığınız için zaten çalışma gücü kayıp tespiti ile değerlendirildiniz yasa sizi etkilemedi.

SGK'ya gittiğinizde itiraz dilekçesi için memurlar yardımcı olur sizde ekleyeceğiniz gerekçeler var ise eklersiniz.

• Beğen
@BnymnYldz,
Şunuda belirtmek isterim başvuru yaptığım tarihte SSK’lı 4A çalışıyordum aynı gün çıkış yapıp başvuru yaptım.

@bayy,
İsteğe bagli ek5 1260 günden sonrası 4b gecer. Yani bağkur 9000 prim günü istiyor.
4a çalıştıysan eyt emekli olman lazımdı. Senin 2023 yılında 5950 günden eyt emekli olman lazımdı. 4b olduğun icin galiba ama Erdoğan secim sözü bağkur 7200 indirecekti.

@bjk11,
Evet 2026 ilk çeyreğinde bir ihtimal var. Bağ-Kur'lular için prim şartı 9000 günden 7200'e inecek diyorlar.

Küçük esnaf (kasap, terzi, berber) kapsayacak diye biliyorum.

Bu durumda beni yine emekli etmiyorlar 😔😔😔

@BnymnYldz Yeni sistem geriye dönük uygulanıyor.

Kanunda “geriye yürür” diye açık hüküm yok. Ama SGK uygulamada geriye dönük uyguluyor.

Eski başvuruların yeni sisteme göre reddedilmesi hukuken çok tartışmalı ve idare mahkemesi dava açsak iptal edilemezmii ?

Benim durumumu yaşayan var mı diye merak ediyorum, çünkü SGK 2025’teki yeni sisteme geçince çok garip bir mağduriyet oluştu.

• 05.11.2024’te 4A Engelli Vergi İndirimi ile emeklilik başvurusu yaptım.

• Başvuruyu yaptığım tarihte vergi indirimi ile emeklilik yasaldı.

• Ama SGK, 15.01.2025’te yürürlüğe giren yeni “Çalışma Gücü Kaybı Tespiti” sistemini geriye dönük uyguladı.

• EK-1 Hastalık Listesine göre reddettiler.

Hastalığım HOCM (Hipertrofik Kardiyomyopati) ve ICD cihazım var, ama NYHA Evre 4 olmadığım için EK-1 listesine zaten girmiyorum.

Buna rağmen SGK bu listeyi uygulayıp ret kararı verdi.

Bu nedenle:

İdare Mahkemesi’ne “ret işleminin iptali” için dava açıyorum.

Dava dilekçesi + tıbbi rapor analizi + emsal karar özetlerini topladım.

2024’te yapılan bir başvurunun, 2025’te çıkan yeni sisteme göre reddedilmesinin hukuka aykırı olduğu yönünde güçlü görüşler var.

Benimle aynı durumda olup (2024 başvurusu → 2025 red → EK-1 liste) dava açan veya davayı kazanan var mı?
İdare Mahkemesi’nden olumlu sonuç alan arkadaşlar tecrübelerini paylaşabilir mi?

@OturanBoğa siz de yorumlar mısınız?

@bayy,

Durumunuz SGK Hastalık Listesi'ne göre Hafif, Orta ya da Ağır tanısı almayı gerektirecek düzeyde değil mi?

Başvurunuz reddedildikten sonra itiraz ettiniz ve yüksek sağlık kurulunca incelenmesini talep ettiniz mi?

Hastalık listesinde var, NYHA evre 3,4 değilim. 2. evre

YSK İtiraz etmedim henüz. Bölge idare mahkemesine başvurmak çok daha doğru geliyor bana.

ayrıca yaşadığım sorun 2024 başvuru yaptığımda %100 oranlı engelli sağlık kurulu raporum ve engelli vergi indirimi hakkım bulunmaktadır. Yani 2024 yılı itibarıyla, 4A engelli vergi indirimiyle emeklilik için aranan tüm şartları fiilen ve hukuken sağlamış durumdaydım.

Benim emeklilik başvurum 05.11.2024 tarihlidir ve bu tarihte 4A Engelli Vergi İndirimi ile Yaşlılık Aylığı sistemi yürürlüktedir. Buna rağmen SGK, kendi işlem sürecinin gecikmesi neticesinde, 15.01.2025’ten sonra yürürlüğe giren yeni çalışma gücü kaybı sistemini ve EK-1 Hastalık Listesi’ni esas alarak reddetmiştir.

@OturanBoğa

Bu karar aynı şekilde 2024 yılında emekliliğe başvuranlar içinde bir örnek değilmi ?

En temel idare hukuku ilkesi gereğince, idari başvurular, yapıldıkları tarihte yürürlükte olan mevzuata göre değerlendirilmek zorundadır. Sonradan yürürlüğe giren düzenlemeler, geriye dönük olarak hak kaybı yaratacak biçimde uygulanamaz.

——- Araçlar için mahkeme kararı ——

Danıştay 7. Dairesi: Tebliğ’in 10. maddesinde öngörülen “10 yıl bekleme şartı”nın — geçmişte aracını satan engelliler için — uygulanamayacağına karar verdi; yani yürütmeyi durdurdu. Böylece, 27 Aralık 2024 öncesi araç alıp, 5 yıl bekleyip satan engelliler için yeniden ÖTV muafiyetli araç alma hakkı korunmuş oldu.

Mahkeme, “g geriye yürütme yapılamaz / kazanılmış haklar korunsun” ilkesini vurguladı.

Yani: Eğer 2024’te (veya daha önce) ÖTV muafiyetli araç almış, 5 yılını doldurup aracı satmış isen ve yeniden ÖTV’siz araç almak istiyorsan — Danıştay’ın bu kararıyla o hakkın devam ettiği değerlendiriliyor.

@bayy,

Emin olamadım. Bence önce itiraz edin:
1- Başvuru tarihim olan 05.11.2024 tarihinde var olan vergi indirim hakkıma istinaden emekliliğimi onaylamanızı
2- 5510 sayılı yasanın 30. maddesi gereğince 1 Ocak 2025 tarihi itibarı ile emekli aylığımın başlatılmasını

yine red gelirse o zaman idare mahkemesine başvurursunuz.

• Beğen
Deve kuşu hikayesi var bilir misiniz ?

Devekuşuna “uç” demişler, “ben deveyim” demiş.
o zaman “koş” demişler, “ben kuşum” demiş.

Herkes işine geldiği gibi.
sevgili @bayy
öncelikle sen bir cevap ver deve misin? kuş musun ? deve kuşu musun?

1 Ocak 2025 yasası sadece bugün 4A sigortalıları ve 2008 öncesi 4a sigortası olanları ilgilendiriyor.
Senin yazdıklarından ben senin 05.11.2024 tarihinde son 7 yılda daha çok 4B sigortası olduğunu anladım.
Son 7 yılda 4B sigorta primin daha fazla ödendiyse yapılan işlem doğru.
İlk netleştirmen gereken konu bu.

Sigorta primlerini yıllara göre yazarsan sana kesin bilgiyi ben ya da diğer arkadaşlar verebilirler.

Bu arada @BnymnYldz arkadaşın verdiği her bilgi doğru. Sen 2024'te Bağ-kur lu olarak başvurduysan senin için yasa 1 Ocak 2025'te çıkmadı.
Tabi olduğun yönetmelik 28 Eylül 2021 SALI günü yayınlandı.

Uzun lafın kısası, önce sen sigorta primleri ve tarihleri ile ilgili bilgiyi ver ki kesin yorum yapılabilsin.

Bir konu daha var ilginç olan.
Vergi indirimi ile emeklilikte SGK'nın geç cevap vermesi gibi bir durum hiç yaşanmadı sanırım.

Ben tecrübe etmedim, süreci bilmiyorum ama burdan takip ettiğim kadarıyla vergi indirimi ile emeklilik;

Vergi indirimi belgesi ile Maliye/Vergi dairesine gidip emekli olur yazısı alıp, yazıyı SGK'ya vererek 1 günde emekli olunduğunu düşünüyorum.
Konuya tam hakim değilim ama 05.11.2024 tarihindeki başvuru şekli de yanlış olabilir gibi geldi bana.

@ucuncubahar,
@OturanBoğa

Üstat selamlar,
deve kuşu hikayesini ilk kez duydum.

4A TESCİL BAŞLANGIÇ 10.07.1996 - 4484 GÜN
4B TESCİL BAŞLANGIÇ 15.08.2014 - 2865 GÜN
PRİM ÖDEME GÜN SAYISI TOPLAM : 7349
SİGORTALILIK SÜRESİ 29 yıl, 4 ay, 10 gün

ŞİŞLİ SGK BAŞVURU YAPTIĞIMDA 05.11.2024 TARİHİNDE SSK KAPSAMINDAYDIM VE SSK'LI OLARAK YAPTIM BAŞVURUMU.
SON 1.5 YIL TAMAMI SSK

Son düzenleme:
4A TESCİL BAŞLANGIÇ 10.07.1996 - 4484 GÜN
4B TESCİL BAŞLANGIÇ 15.08.2014 - 2865 GÜN
PRİM ÖDEME GÜN SAYISI TOPLAM : 7349

Burda yazdığın gibi değil.

1996 -2005 : 300 gün 4A
2007- 2009 : 210 gün 4A
...
2014 - 2019 : 500 gün 4B
2021 - 2022 : 10 gün 4A

Bu şekilde yazarsan cevap verebilirim.

Senin haklı olabileceğin tek bir durum var, onu yakalamaya çalışıyorum gerçekten.

Durum 1: 05.11.2024 tarihinde son 7 yıl kuralına göre 4B'lisindir. SGK'nın Maluliyet tespit işleminde yanlışlık yok.

Durum 2: 05.11.2024 tarihinde 4A'lısındır ama başvuruyu direk SGK'ya emekli olmak için yapmışsındır.
Bu benim tahminim burda senin hatalı başvurun sonucu SGK'nın maluliyet tespiti işleminde yanlışlık yok.

Seni kurtarabilecek tek yol,
Durum 3: Sen vergi indirim belgenle Vergi dairesinden emekli olur yazısını alıp, emekliliğe başvurmuşsundur.
SGK'daki memur işlemi yanlış yapmıştır.

Durum 3'ü 15 Ocak 2025 yasası çıkarken yaşayan bir arkadaş oldu,
Vergi İndirimi ile emekliliğe başvurmasına rağmen hastaneye devk edildi, arkadaşı uyaranlar oldu.
Hemen SGK'ya gidip dilekçe ile durumu 15 Ocak sonrası olmasına rağmen düzeltirebilmişti.

Senin durumun hangisine giriyor şuan bilmediğim için hala kesin konuşamıyorum.

7200 günü bekle ve Erdoğan sözünü tutarsa hemencecik bir berber dükkanı ya da kasap veya terzi üzerine dükkan açıp yanında eleman çalıştırıp emekli ol.
Diger yol Erdoğan nanik yaparsa 9000 gun yani 5 yil daha 4b ödeyip 60 yasinda ölmezsen emekli olursun.
Valla ne hâle geldik ya 38 yasinda sağlıklı insanları eyt emekli ettiler. Süleyman Demirel seçimi kazandı.
43 yasinda sağlıklı insanları emekli ettiler ve Erdoğan seçimi kazandı. Gerekirse secimi kaybederim ama eyt çıkarmam demişti. Dünyanın hiçbir ülkesinde 38 ile 43 yaş arasi sağlıklı insanlar emekli edilmez.
Engelli ve sağlığını kaybeden kesime çöktüler. Bu daha başlangıç engeliler ses çıkarmadıkca tüm hakları tek tek gider.
Otv indirimi ve arac alım satımı gibi
Ekpss 80 puan alip atanamayanlar gibi
Özel sektör 30bintl ceza parasını sgk ödeyip Engelli çalıştırmamasi gibi
Engelli maaşları 4bintl olması gibi komik rakamlar. 40bintl ile 1 ay yaşam mücadelesi Türkiye 100 yılı yerseniz.

@ucuncubahar,

üstat telefondan yapabildiğim kadar yıllar günler toplamları bu şekilde
başvuru yaptığımda vergi indirim evrakınıda dilekçeye eklediğimi anımsıyorum.
İlgi alakana teşekkür ederim.

1996–2005 (4A) → 1.436 gün
2007–2009 (4A) → 909 gün
2014–2019 (4B) → 1.960 gün
2023–2024 (4A) → 665 gün

@bjk11,

Kesinlikle haklı olduğun noktalar var.
Türkiye’de emeklilik sistemi yanlış kurgulanmış gibi bugün faturası en kırılgan kesime; yani bizler gibi engellilere, kronik hastalara ve çalışma gücünü kaybedenlere kesiliyor.

Sağlıklı insanların 38–43 yaş arasında emekli edilmesi bir tercihti;
engellinin hakkının budanması ise bir zorunluluk değil, tam tersine ciddi bir adaletsizlik olarak görüyorum.

@bayy

Şimdi kesin konuşabiliriz.

1) 05.11.2024 tarihinde yaptığın başvuruyu 4B üzerinden yapmışlar. Son 7 yıl kuralına göre emeklilik işlemlerin 4B üzerinden olmalıydı.
Yasayı geriye doğru uygulama olmamış. Sen zaten 28 Eylül 2021'de çıkarılan yönetmeliğe tabisin.

2) Yasal olarak bir yanlışlık yok, ahlaken sizin yazdıklarınızın tamamına bende katılıyorum, ahlaken yanlışlık çok.

3) Nasıl emekli olabilirsiniz? EYT ile 20 ay sonra emekli olabilirsiniz.
Son 7 yıl kuralına göre 4a ile 665 gününüz var. 596 gün daha yani 20 ay daha 4A lı sigortalı olarak EYT'den şartsız şurtsuz emekliliğiniz mümkün.

4) SGK'ya itiraz edebilirsiniz, lakin ben itirazların sonuç vermeyeceğini düşünenlerdenim.

4A ile EYT emekliliğine dikkatlice bakın başkaca şart, şurt olduğunu sanmıyorum ama sizin için de EYT ile emeklilik daha iyi olabilir.

@bayy,

Verdiğin bilgilere de bakarsak 4B Bağ-Kur primin daha çok görünüyor. Bu yüzden 4A olarak vergi indirimi ile emekli olamazdın. Zaten SGK buna göre işlem yapmış ve seni 4B Bağ-Kur statüsünde emeklilik işlemlerin gerçekleşmiş ve çalışma gücü kayıp tespiti yapılmış buna istinaden red kararı çıkmış.

@ucuncubahar Bende tam arkadaşa son 7 yıl kuralının hesabını yazıyordum kısa kestim teşekkürler sen açıklamışsın.

Birde şu durumu yazmışsın,
Vergi indirimi ile emeklilikte SGK'nın geç cevap vermesi gibi bir durum hiç yaşanmadı sanırım.

Böyle bir duruma hiç denk gelmedim. Vergi indirimi ile emeklilik başvuru esnasında raporu bile istemiyorlardı genelde sadece vergi indirimi yazısı yeterli oluyordu.

Bir haftayı bile bulmadan hemen tahsis no oluşuyordu. Hatta fazla işi olmayan anlayışlı bir memura denk gelirsen hesaplamaları yapıp hemen yaşlılık ilk karar evrağını bile veriyordu ertesi ay ilk maaş alınabiliyordu.

Üst Alt