Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

10.02, 47, 78 ve 102 kodlarla ÖTV'siz araç alınabilir mi?

Ömersan

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Öncelikle herkese geçmiş olsun dilerim.
Sağlık kurulunun verdiği raporda Engelli B, kod: 10.02, 47, 78, 102 yazıyor, bu şekilde ÖTV siz araç alabilirmiyim ve MTV muafiyeti olurmu?
ÖTV siz araç alabiliyorsam nasıl bir yol izlemem gerekir?
Şimdiden teşekkür edere sağlıklı günler dilerim.

Benim de merak ettiğim konu ve bu kodlar ile tüm otomatik vites araçları kullanabiliyor mu?

Merhaba

Sizin kodlarınızda herhangi bir tertibat yok sadece otomatik vites yanlış bilmiyorsam sadece sol bacak engeli için ÖTV muafiyetli araç alınabiliniyor.Onun hariçinde tertibatsız sadece otomatik vites için bir indirim söz konusu olmuyor.

Fakat şöyle bir avantajınız var herhangi bir otomatik vitesli otomobili ister sizin üzerinize ister başkasına ait olsun hertürlü kullanabilirisiniz.

Hocam benim sol ayaktan dolayı Engelli B verildi ve belirttiğim kodlar mevcut, açıklamada tertibatlı araç yazıyor.

Bu kodlar ile ötv siz araç alamazsın. Bu kodlarda tertibat yok.

@Polmiks

10.02 ve 78 kodlarına sahip ehliyet sahibi, raporunda "sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" ibaresi de varsa ÖTV indiriminden faydalanır.

Otomatik vitesli araçlarda, otomatik vites özel tertibatlı olarak kabul edilir.

@Ömersan

Şayet raporunuzda "sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" ibaresi de varsa ÖTV indiriminden faydalanırsınız, kesin bilgi.

@ucuncubahar,

"sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" bu ifadenin kendisi zaten zorunlu, Kodlar ile alakası yok. Tertibat olsa bile bu ifade olmadan ÖTV muaf olunamaz.
Ben bunu geçen sene Vergi dairesi ile de görüştüm vermiyorlar. Bunlar tertibat kodları değil. Tertibat olmadan ÖTV muaf olunmuyor.

@Ömersan,

merhabalar sizelerede geçmiş olsun 2023 yılında
47. İki tekerlekli araç kullanamaz,102. Ambulans, ticari araç veya resmi araç kullanamaz,103.04 Üç
yılda bir sağlık kontrolü ,10.02 Otomatik vites ,78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir
kodlarıyla 3 yıl süreli raporla ötv muaf araç aldım.
Engell durumum ortopedik sağ kol dan %85
Engelli raporumda "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir S.K.İ.K" ibaresi mevcut.

@Polmiks

%100 haklısın, tertibat olmadan asla ÖTV den muaf olunmuyor.
%100 haksızsın, otomatik vitesli araçlar tertibatlı araç olarak kabul ediliyor.

Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği​

Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.

@Polmiks,

Hangi kodlarda tertibat var arkadaşım..
Ya da Senin ''Tertibat'' için icaat ettiğin kod nedir.. Bilelim..
"sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" ibaresi var ise raporunda , O kişi ÖTV muafiyetli araç a-la-bi-lir... Rapor oranı ne olursa olsun farketmez..

@saimakdeniz,
H ehliyeti kalkmadan önce, sol ayak engelliler hem kendine ait, hem de başkalarına ait tertibatsız otomatik vitesli araçları kullanabiliyordu. konu ile ilgili EMG Müdürlüğü talimatları ve yasal dayanağı vardı. B sınıfı 10.02 ve 78 kodlu sol ayak engelliler kendi otomatik vitesli araçlarını kullanabilmektedirler. Fakat başkalarına ait tertibatsız otomatik vitesli araçları kullanabileceklerine dair yasal dayanağı bulamadım. Böyle bir yasal dayanak var ise tarih sayısını yazar mısınız?

@59ahmet

bahsettiğin yasal dayanak zaten senin yazında mevcut.
10.02 ve 78 kodu aracın kime ait olursa olsun ehliyet sahibine otomatik vitesli araç sürme hakkı tanır.
burda kural basit aslında ehliyeti kurtaran herkes her aracı kullanabilir.

ötv muaf engelli aracının başkası tarafından kullanılmaması konusu başkaca bir konu.

Siz raporunuzla bir bayiye gidin. Mesela toyoto bayisine gidin onlar size detayli bilgi verir. Arac alabilirsiniz. Hayırlı olsun. Bende arac alabiliyorum ama ehliyetten kaldim surucu olamaz raporu verdiler, boyun donme kisitliligindan kaldim, bende. Onunla ugrasiyorum, fizyoterapistle acilimi yukseltirsem degerlendirmeden insallah gecerim.
Siz yine de bir bayiye gidip daha detayli bilgi alabilirsiniz arkadasim.

@59ahmet,
10.02 VE 78 kodu sadece otomatik vites ayrıca bir tertibat araçta herhangi bir değişiklik yok aracın otomatik vitesli ise kimin olduğu önemli değildir.

@ucuncubahar,
Dediğiniz tamamen doğrudur.

Üst Alt