TEKSAN İnovatif Medikal Ürünler İstanbul, Antalya, Bursa ve Antalya'da
Sayfa 25 / 25 İlkİlk ... 152122232425
Toplam 374 mesajın 361-374 arasındakiler
Buraya tıklayarak yazıları büyültebilirsiniz Buraya tıklayarak yazıları küçültebilirsiniz
  1. #361
    Üye
    mineuy10 Avatarı

    Gerçek Adı
    Mine
    Üyelik Tarihi
    10.10-2010
    Son Giriş
    Saat
    Yaşadığı Yer
    Bursa
    Mesaj
    5.123
    Alınan Beğeniler
    167
    Verilen Beğeniler
    145
    Blog Mesajları
    3

    Zaten Değerlendirdiniz! 0
    STAR, dünyanın en güvenli, en sağlıklı, en konforlu ve en dayanıklı tekerlekli sandalye minderi.
    Alıntı Alıntı Yapılan Kişi: MeTePe Mesajı Gör
    Ekşi Maya hazırlamak düşündüğünüzden daha kolay...

    Nohut, üzüm, meyve kabuğu, kaynamış patates suyu vs. gibi çok çeşitli unsurlar kullanılsa da oldukça detaylı araştımalarım sonunda aslında hiç farketmediğini öğrendim.

    Siz hangi ara ürünü kullanırsanız kullanın, ekşi mayayı oluşturan mantarlar evinizde bulunan doğal maya mantarlarıdır. Yani, nohut, fasülye, üzüm vs. kullanmanız hiç farketmez.

    Öncelikle bilinmesi gereken temel bilgi;
    - Ekşi maya, hazırlandığı ortama özgüdür. 2 ayrı evde hazırlanan maya aynı olmaz. Hatta her hazırladığınız maya da farklıdır. Yani her ekşi mayanın kendi kişiliği vardır. O yüzden, mayanıza mutlaka isim verin.
    - Ekşi mayayı 1 kez hazırladıktan sonra sürekli eksilen kısmı tamamlayarak kullanmaya devam edebilirsiniz.
    - Ekşi maya normal mayadan daha yavaş çoğalır. O yüzden kullanırken sabırlı olmalısınız.

    Gerekli malzemeler:
    1. Çavdar unu (Elinizde yoksa tam buğday unu da olur)
    2. Sert buğday unu (bildiğimiz börek, baklavalık un)
    3. Bal veya şeker

    Tarif:
    1. GÜN

    1. Cam veya plastik bir kase içerisine 1 bardak çavdar unu, beyaz un karışımı koyun. (yarıyarıya)
    2. 1 bardak ılık su ekleyin
    3. 1-2 tatlı kaşığı kadar toz şeker veya bal ekleyin
    4. Yarım çay kaşığı kadar tuz ekleyin.
    5. Güzelce karıştırın, üstünü ekmek sepeti gibi hasır veya gözenekli bir (elek vs. olabilir) kapak ile örtün. Kabınızın üstü toz toprak girmemesi için kapalı olmalı, ancak mayanın girebileceği gözenekler olmalıdır. Hiç bir şey bulamazsanız üstüne koyduğunuz kapağı aralık bırakmanız yeterli olur.
    6. Mutfağınızda sakin bir köşeye bırakın. Kendisiyle tatlı tatlı konuşun.
    7. Bir etikete ismini yazıp üstüne yapıştırın.

    2. GÜN

    1. Mayanız hafiften köpüklenmiştir. Bir kaşıkla şöyle bir karıştırın. İçine 1 çay bardağı su, 1 çay bardağı çavdar unu, normal un karışımı ekleyin. (Not: ilk günden sonra sadece beyaz un da kullanabilirsiniz.)
    2. Güzelce karıştırın. Tatlı tatlı konuşun.

    3. GÜN

    Aynı işlemi tekrar edin.

    Ortamın sıcaklığına bağlı olarak mayanız 3-4 gün içerisinde hazır olacaktır. Hazır olduğunu anlamak için kokusuna bakın. Bira gibi ekşi kokmalıdır. Üstünde bir köpük tabakası oluşacaktır. Bir çay kaşığıyla aldığınız numuneyi su içine attığınızda doğrudan çökmek yerine su yüzünde duracaktır. Bu hale gelen mayayı kullanabilirsiniz.

    EKŞİ MAYA NASIL KULLANILIR.
    Hazırladığınız mayayı bir kavanoza koyup dolapta saklayabilirsiniz. Kullanacağınız zaman ihtiyacınız kadarını bir su bardağına dökün. Kalan kısmına 1 ölçek un, 1 ölçek su eklemek suretiyle yeniden çoğaltabilirsiniz. Bu şekilde hazırladığınız mayayı aylarca tekrar tekrar kullanabilirsiniz.

    - Bir su bardağı ekşi maya yaklaşık yarım paket yaş maya veya 1 paket kuru mayaya eş değer iş görür.
    - Kullanacağınız mayayı dolaptan çıkartınca ihtiyacınız olan miktarı bir kaba boşaltın. Üstüne biraz ılık su, 1-2 tatlı kaşığı şeker ekleyip karıştırın. 10-15 dakika sonra kullanabilirsiniz.
    - Ekşi mayanın mayalanma süresi uzundur. Hamurunuzu yoğurduktan sonra 2 katına çıkması için en az 5-6 saat beklemelisiniz. (Normal mayada 1 saat yeterlidir.)
    - Mayalanan hamur yarım saat aralarla yassıltılıp zarf şeklinde katlanır ve yeniden mayalanmaya bırakılır. Bu işlem 3-5 kez tekrar edilir. Ne kadar çok yapılırsa hamur pişerken o kadar güzel kabarır.

    Şurada nasıl ekşi maya hazırlanacağı var:



    Hamuru katlama tekniğini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz. Başka teknikler de mevcuttur. Kendiniz araştırıp bulabilirsiniz.

    Ekşi mayam epey bi zaman önce yazliga giderken buzdolaptan çıkardığım yerde unuttuğum için malesef ölmüştü..Şimdi annemin isteği üzerine tekrar maya yapmak gerekiyor sayfayi dolaştım tarif için not etmemişim.

    Burada yakın yerde dursun..

  2. #362
    Üye
    mineuy10 Avatarı

    Gerçek Adı
    Mine
    Üyelik Tarihi
    10.10-2010
    Son Giriş
    Saat
    Yaşadığı Yer
    Bursa
    Mesaj
    5.123
    Alınan Beğeniler
    167
    Verilen Beğeniler
    145
    Blog Mesajları
    3

    Zaten Değerlendirdiniz! 0
    Mayamı yaptım adı Asil, bu sefer siyez unu kullandım bugün ikinci besleme günüydü siyez ununu daha önce hiç kullanmamıştım iyi olur inşallah yalnız bugün ikinci günü maya haraketlendi kabarcıklar var ve mayalanmış gibi bir hal aldı bakalım nasıl olacak.

  3. #363
    Üye
    Sema Avatarı

    Gerçek Adı
    Sema
    Üyelik Tarihi
    28.07-2004
    Son Giriş
    Dün
    Saat
    15:07
    Yaşadığı Yer
    A.
    Mesaj
    4.465
    Alınan Beğeniler
    102
    Verilen Beğeniler
    76
    Blog Mesajları
    28

    Zaten Değerlendirdiniz! 0
    Dün siyez unundan ekşi mayalı ekmek aldım. 25 TL
    Kendi ekmeğimi yapsam iyi olacak.

  4. #364
    Üye
    Mavidenizim Avatarı

    Üyelik Tarihi
    03.10-2018
    Son Giriş
    Saat
    Yaşadığı Yer
    Ankara
    Mesaj
    479
    Alınan Beğeniler
    136
    Verilen Beğeniler
    176

    Zaten Değerlendirdiniz! 0
    Fy32U9 - Pasta ve yemek tarifleri
    Bugün yaptım. Çok güzel oldu. Ağızda dağılıyor. Küğür küğür.

  5. #365
    Üye
    mineuy10 Avatarı

    Gerçek Adı
    Mine
    Üyelik Tarihi
    10.10-2010
    Son Giriş
    Saat
    Yaşadığı Yer
    Bursa
    Mesaj
    5.123
    Alınan Beğeniler
    167
    Verilen Beğeniler
    145
    Blog Mesajları
    3

    Zaten Değerlendirdiniz! 1
    Alıntı Alıntı Yapılan Kişi: Mavidenizim Mesajı Gör
    Fy32U9 - Pasta ve yemek tarifleri
    Bugün yaptım. Çok güzel oldu. Ağızda dağılıyor. Küğür küğür.
    Çok güzel olmuş..👍👌👏👏👏

  6. #366
    Üye
    MeTePe Avatarı

    Gerçek Adı
    Hastalık Sormayın
    Üyelik Tarihi
    24.02-2010
    Son Giriş
    Saat
    Yaşadığı Yer
    Ankara
    Mesaj
    8.863
    Alınan Beğeniler
    2.428
    Verilen Beğeniler
    871
    Blog Mesajları
    1

    Zaten Değerlendirdiniz! 1
    Alıntı Alıntı Yapılan Kişi: mineuy10 Mesajı Gör
    Mayamı yaptım adı Asil,
    Mayanız nasıl oldu bilmiyorum ama ben size başka bir mükemmel ekmek tarifi daha vereyim...

    **************************

    5 DAKİKADA HAZIRLANAN YOĞURMASIZ EKMEK TARİFİ

    Bu tarif ile elinizi kirletmeden, yorulmadan 5 dakikada ekmek hazırlayabilirsiniz. Tek gereken biraz sabır.

    Malzemeler:
    - 3 bardak kadar beyaz un
    - 1,5-2 bardak kadar SICAK SU (Ilık veya kaynar değil.. Elimizi ancak yakacak kadar sıcak 50-60 derece)
    - 1 paket kuru maya (1,5 tatlı kaşığı kadar)
    - 1-1,5 tatlı kaşığı kadar tuz
    - 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ veya ceviz kadar tereyağı
    - Büyükçe bir kapaklı yuvarlak borcam kap

    1. Unu, mayayı, tuzu bir kap içinde karıştırın.
    2. Bir kaşık yardımıyla karıştırarak suyu ve yağı ekleyin.
    3. Normalden daha cıvık bir hamur elde edene kadar su ekleyin. Hamurun kıvamı alışık olduğumuzdan daha yumuşak ve ele yapışacak şekilde olmalıdır.
    4. Güzelce karıştığından emin olunca (yoğurmanıza gerek yok) kabın üstünü streç veya bezle örtüp dinlenmeye bırakın.
    5. Mayalanma için en az 3 saat beklemeniz gerekecek. 4-5-6 saat bekleseniz de bir şey olmaz. Ben 12 saat bıraktım yine oldu. Ne kadar beklerse o kadar güzel olur.
    6. Hamur kabardığında üstü kabarcıklanacak ve iyice yumuşayacaktır.
    7. Tezgahınızı unlayın ve hamuru kaptan gazını almadan, söndürmeden nazikçe tezgaha aktarın.
    8. Hamurun üstünü de yapışmaması için unlayıp spatula ve elinizin yardımıyla kenarlarını içe katlayıp yuvarlayarak büyükçe bir beze yapın. Hamur oldukça yapışkan olacağı için sürekli elinizi ve hamuru unlamanız gerekebilir.
    9. Yuvarlak bir kap içine pişirme kağıdı yerleştirip yaptığınız bezeyi koyun ve üstünü yine örtün. Bu şekilde 45 dakika-1 saat civarı yine mayalanmaya bırakın.

    PİŞİRME:
    1. Borcamı fırına koyun ve 230 derecede ısıtın. Isınmış borcamı çıkarıp pişirme kağıdı ile mayalanmış bekleyen hamurunuzu öylece alıp borcam içine aktarın.
    2. Hamurun üstüne ARTI şeklinde 2 çizik atın.
    3. Hamurun üstüne elinizle bir miktar su sıçratın.
    4. Borcam'ın kapağını kapatın. Fırına sürün.

    Bu şekilde yaklaşık 30-35 dakika kadar pişirdikten sonra ekmeğiniz güzelce kabaracak ve kabuk oluşacaktır. Bu aşamada borcamın kapağını açıp yapabiliyorsanız pişirme kağıdını altından alın ve kapak açık olarak 185-190 derecede 30 dakika daha pişirin.

    Nar gibi kızarmış, içi gözenekli ve yumuşacık, kıtır kabuklu ekmeğiniz hazır.

    Ekmeğin hazırlanışı 5-10 dakika sürmektedir. Geri kalan bekleme ve pişirme süresidir.

    Şuradan izleyip fikir edinebilirsiniz.


  7. #367
    Üye
    mineuy10 Avatarı

    Gerçek Adı
    Mine
    Üyelik Tarihi
    10.10-2010
    Son Giriş
    Saat
    Yaşadığı Yer
    Bursa
    Mesaj
    5.123
    Alınan Beğeniler
    167
    Verilen Beğeniler
    145
    Blog Mesajları
    3

    Zaten Değerlendirdiniz! 0
    @MeTePe Güzelmiş engüzelide spatula veya kaşıkla elimizi batırmadan yapılacak olması. Normalde bir buçuk bardak su aynı bardak ile 5 bardak unu yiyor bu epey yumuşak hamur olacak belliki.
    Denerim mutlaka. Ne kadar aza indirsekte ekmek sofraların vaz geçilmezi evde yapilanlari tercih ederim.. Mayam iyi oldu hatta ilk Ekmekler süperdi noluyor napıyorum yanlış mı besliyorum buzdolaba koyunca hergün beslemiyorum ondanmı mayanın enerjisi düşük zaman geçince ekmekler ilk ekmekler gibi kabarmıyor çözemedim.
    Tekrar maya yapmayı düşünüyorum evdekileride alıştirdım arz talep çok.

  8. #368
    Üye
    MeTePe Avatarı

    Gerçek Adı
    Hastalık Sormayın
    Üyelik Tarihi
    24.02-2010
    Son Giriş
    Saat
    Yaşadığı Yer
    Ankara
    Mesaj
    8.863
    Alınan Beğeniler
    2.428
    Verilen Beğeniler
    871
    Blog Mesajları
    1

    Zaten Değerlendirdiniz! 3
    Bu yöntemle kendi yaptığım ekmek...

    omptXY - Pasta ve yemek tarifleri

    ompOWo - Pasta ve yemek tarifleri

    Alıntı Alıntı Yapılan Kişi: mineuy10 Mesajı Gör
    buzdolaba koyunca hergün beslemiyorum ondanmı mayanın enerjisi düşük zaman geçince ekmekler ilk ekmekler gibi kabarmıyor çözemedim.
    Buzdolabında beslemeye gerek yok. Ancak çıkardığınız mayada cimri davranmayın. 1 bardak dolusu mayayı yarım bardak ılık su ve yarım bardak un ile karıştırın, hafif şeker atın ve 2-3 saat dinlenmeye bırakın.

  9. #369
    Üye
    mineuy10 Avatarı

    Gerçek Adı
    Mine
    Üyelik Tarihi
    10.10-2010
    Son Giriş
    Saat
    Yaşadığı Yer
    Bursa
    Mesaj
    5.123
    Alınan Beğeniler
    167
    Verilen Beğeniler
    145
    Blog Mesajları
    3

    Zaten Değerlendirdiniz! 1
    @MeTePe Süper olmuş videodaki ekmek bu kadar kabarık değil elinize sağlık. Ekşi mayayı bu tarifede kullanabiliriz en azından denemeli.

  10. #370
    Üye
    yelpaze Avatarı

    Üyelik Tarihi
    24.11-2007
    Son Giriş
    Saat
    Yaşadığı Yer
    halikarnassos
    Mesaj
    2.292
    Alınan Beğeniler
    363
    Verilen Beğeniler
    66

    Zaten Değerlendirdiniz! 0
    @MeTePe
    lütfen bir fikir ver.
    bahceyi istila eden, çiçekleri yiyen bu canlıları nasıl yok edebilirim ?
    bildiğin kolay bir tarif varsa yardımcı ol.
    bağırsakları nasıl boşalır, sürekli dışkılıyorlar.
    binlercesi etrafımızı sardı.
    İnternete baktım ama hepsi faydalarından bahsediyor.
    nasıl pişer, temizlenir diye yer bulamadım.
    [IMG]lWcll6 - Pasta ve yemek tarifleri[/IMG]

  11. #371
    Üye
    MeTePe Avatarı

    Gerçek Adı
    Hastalık Sormayın
    Üyelik Tarihi
    24.02-2010
    Son Giriş
    Saat
    Yaşadığı Yer
    Ankara
    Mesaj
    8.863
    Alınan Beğeniler
    2.428
    Verilen Beğeniler
    871
    Blog Mesajları
    1

    Zaten Değerlendirdiniz! 1
    Alıntı Alıntı Yapılan Kişi: yelpaze Mesajı Gör
    bildiğin kolay bir tarif varsa yardımcı ol.
    nasıl pişer, temizlenir diye yer bulamadım.
    Pişirme tarifi istiyorsan bir kaç yolu var. Haşlama veya ızgara yapılabiliyor.

    Bunlardan nasıl kurtulurum diyorsan granül helmintisid alıp bahçenin çeşitli yerlerine koyacaksın. Kokusuna gelip yerler ve yaklaşık 1 hafta içinde 1 tane bile kalmaz.

    En kolay yöntemlerden biri bu. İstersen mangal versiyonunu da bulabilirim. O da güzel.



    Bu da mangal çeşidi... Adam öyle iştahlı yiyorki izlerken benim bile canım çekti.


  12. #372
    Üye
    yelpaze Avatarı

    Üyelik Tarihi
    24.11-2007
    Son Giriş
    Saat
    Yaşadığı Yer
    halikarnassos
    Mesaj
    2.292
    Alınan Beğeniler
    363
    Verilen Beğeniler
    66

    Zaten Değerlendirdiniz! 0
    Alıntı Alıntı Yapılan Kişi: MeTePe Mesajı Gör
    Pişirme tarifi istiyorsan bir kaç yolu var. Haşlama veya ızgara yapılabiliyor.
    bunları yapmama imkan yok
    kısa sürede yapılması lazım. mesela midye tava gibi
    veya sote gibi. video da sote var ama içindeki çeşnileri bilemiyorum.
    mangal asla olamaz. ön hazırlığını yaptıktan sonra pişirmek için sadece 1 veya 1.5 saat zamanım olacak.

    bir tadına baktıktan sonra imha etme seçeneğinide kullanacağım.
    teşekkürler.

  13. #373
    Üye
    MeTePe Avatarı

    Gerçek Adı
    Hastalık Sormayın
    Üyelik Tarihi
    24.02-2010
    Son Giriş
    Saat
    Yaşadığı Yer
    Ankara
    Mesaj
    8.863
    Alınan Beğeniler
    2.428
    Verilen Beğeniler
    871
    Blog Mesajları
    1

    Zaten Değerlendirdiniz! 1
    Alıntı Alıntı Yapılan Kişi: yelpaze Mesajı Gör
    veya sote gibi. video da sote var ama içindeki çeşnileri bilemiyorum.
    mangal asla olamaz. ön hazırlığını yaptıktan sonra pişirmek için sadece 1 veya 1.5 saat zamanım olacak.
    Çeşnilerin önemi yok.

    Temel olarak içine parmağını sokarak suda çalkalaman ve bir kaç kez sudan geçirerek temizlemen yetiyor. Sonrasında herhangi bir ateş yakıp saç veya ızgara üstünde pişirebilirsin. Veya fırın tepsisine dizip fırına sürebilirsin.

    Pişerken mantar pişirir gibi ağızlarına tereyağı, tuz, acı toz biber, ince kıyılmış taze soğan, kıyılmış sarımsak, köri, ince kıyılmış yeşil biber ve sevdiğin herhangi bir baharatlı karışımı koyabilirsin.

    Bunları hazırlamak ve pişirmek 1 saat sürmez.

    Midye gibi de pişirebilirsin. Sonuçta aynı familyanın hayvanı ama çiğ halde kabuğundan çıkarmak gördüğüm kadarıyla zor. Genellikle biraz haşlayıp büyük kürdan saplayarak çıkartıyorlar.

    Japonlar daha büyük deniz kabuklularını çiğ olarak çıkartıp ayıklıyor ama o da ayrı bir mesele...

    Bak adam en ilkel koşullarda pişirmiş...


  14. #374
    Üye
    yelpaze Avatarı

    Üyelik Tarihi
    24.11-2007
    Son Giriş
    Saat
    Yaşadığı Yer
    halikarnassos
    Mesaj
    2.292
    Alınan Beğeniler
    363
    Verilen Beğeniler
    66

    Zaten Değerlendirdiniz! 0
    Panthera: hafif, agresif ve zarif aktif tekerlekli sandalye...
    Alıntı Alıntı Yapılan Kişi: MeTePe Mesajı Gör
    Çeşnilerin önemi yok.

    Pişerken mantar pişirir gibi ağızlarına tereyağı, tuz, acı toz biber, ince kıyılmış taze soğan, kıyılmış sarımsak, köri, ince kıyılmış yeşil biber ve sevdiğin herhangi bir baharatlı karışımı koyabilirsin.

    Bunları hazırlamak ve pişirmek 1 saat sürmez.
    bunu fırında deneyeceğim.
    2 duble rakı alınca yemeyeceğim hiç bir yemek yok




Sayfa 25 / 25 İlkİlk ... 152122232425