TEKSAN İnovatif Medikal Ürünler İstanbul, Bursa ve İzmir'de
Sayfa 1 / 4 1234 SonSon
Toplam 54 mesajın 1-15 arasındakiler
Buraya tıklayarak yazıları büyültebilirsiniz Buraya tıklayarak yazıları küçültebilirsiniz
    Sakatlık Çalışmaları
    Süleyman Akbulut Avatarı

Gerçek Adı
    Süleyman
    Son Giriş
    01.04-2014
    Saat
    00:22
    Yaşadığı Yer
    İstanbul
    Alınan Beğeniler
    1
    Verilen Beğeniler
    0

Zaten Değerlendirdiniz! 0
    STAR, dünyanın en güvenli, en sağlıklı, en konforlu ve en dayanıklı tekerlekli sandalye minderi.
    Hiç dikkat ettiniz mi? Özellikle son 2 yıldır, engellilerin maruz kaldığı cinsel istismar ve saldırı haberleri giderek artıyor.Gün geçmiyor ki, (özellikle) zihinsel engelliler başta olmak üzere, işitme engelliler, görme engelliler ve diğer gruplardan engellilere yönelik bir cinsel istismar haberi gazete ya da tv'lerde yer almasın. Koskoca bir ülkenin gözü önünde, tıpkı kadına yönelik şiddet olaylarında olduğu gibi sessiz ve derinden bir canavar, acı, dehşet ve korku salarak engellilerin yaşamlarına nüfus ediyor. Toplum ve sistem ne yazık ki, bu konuda umursamaz, kör, sağır ve dilsiz. En azından yeterince duyarlı değil… duyarlı olsaydı engellilerin yaşadığı ı bu korkunç olaylar giderek artmazdı.

Devlet, engellilerini koruyamıyor!

Sakatlık ve korunma kavramı sorgulanması gereken bir kavram. Zira eğitimde, ulaşımda, toplum yaşamına intibakta korunma kavramı, kişisel olarak kabul etmediğim bir anlayış. Devletin burada yapması gereken sadece eşitlik ilkesinin sağlanması için erişim, fırsat eşitliği vb uygulamalara gitmesidir. Ama eğer, engellilerin “korunması” denen bir kavram varsa, işte bu kavramın en çok tecavüz, saldırı ve istismar olaylarını ilgilendiren alanlarda, yani yaşama hakkı, özel hayatın korunması ve sağlık alanında uygulamaya geçmesi gerekiyor. Ve ne ilginçtir ki, sistemin en kayıtsız olduğu alanlar da; bu cinsel istismar ve saldırı alanı oluyor!

Yani sistem, engelliyi asıl koruması gereken alanlarda kormuyor, etkili tedbir almıyor.
    Daha da acısı,sistem, korumak bir yana, akıl almaz uygulamalara imza atıyor kimi zaman. Koordinatörlüğünü yürüttüğüm Engelli Hakları izleme Grubu projesi kapsamında medya haberlerini tarayarak yaptığımız hak ihlalleri tespitlerinde karşılaştığımız akıl almaz haberler, bunu gösteriyor. Örneğin özellikle zihinsel engelli bireylerin uğradıkları tecavüz vakalarında kimi savcılar, tecavüzün zihinsel engellinin rızasıyla (!) gerçekleştiği iddiasıyla takipsizlik kararı veriyor ya da mahkemede düşük ceza talep ediyor. Yani devlet, etkin tedbir almaması bir tarafa, korumuyor, hatta engelliye cinsel saldırıda bulunana, dolaylı yoldan da olsa müsamaha gösteriyor!

Diğer taraftan engellinin yakın çevresi tarafından uğradığı cinsel istismar olayları da bu çirkin, vahşi ve insanlık dışı fiillerin bir başka boyutunu ortaya koyuyor. Haber taramalarında, engellinin enseste maruz kalması yani aile için cinsel saldırıya uğranması ya da ailesi tarafından para karşılığı istismara maruz bırakılması gibi olaylara da sıkça raslıyoruz ne yazık ki!

Bu olaylar da gösteriyor ki, ngelli bireyin korunması kavramı, sadece onun okulda, iş yerinde ya da sokakta korunmasını içermiyor… Koruma, engellinin (özellikle de zihinsel engellilerin) aile içinde izlenmesini de kapsıyor. Ama olaylar gösteriyor ki, engelli bireyler, korumasız bir şekilde her türlü istismara açık bir biçimde yaşamını sürdürüyor..

Üstelik, gazetelerde rastladığımız bu haberler, buzdağının görünen yüzü.. Zira bu konuda devletin istatistiksel bir veri kaynağı ne yazık ki yok. Ama biz, yargıya intikal ettirilmeyen tecavüz vakalarının, ya da engelliin uğradığı tecavüz sonucu hamile kaldığı için merdiven altı muayenehanelerinde kürtaj yapılması gibi olaylarının olduğunu duyuyoruz…

Bu olumsuz tablo içinde şu soru akla geliyor. Sorular şu:
    1-Devletin, özellikle zihinsel engel gibi, özel tedbirlerle koruması gereken engelli bireyleri izleyip, esenlik ve güvenliğini takip ettiği bir sistem var mıdır? Eğer yoksa bunun için bir hazırlığı var mıdır?
    2-Nasıl olur da, tecavüze uğrayan bir zihinsel engelli için bir savcı “rızasıyla ilişkiye girmiş” diyerek takipsizlik kararı verebiliyor? Adalet sisteminin ya da daha geniş bir çerçevede bakarsak yasama ve yürütmenin bu konuya ilişkin almakta olduğu, almayı düşündüğü bir özel yasal düzenleme var mıdır?

Ortaya koyulan bu soruların ve bağlı oldukları sorunların çözümü için sistemin bu konuda harekete geçmesini sağlamak şu an için en acil ihtiyaç.

Üye
    şem_i Avatarı

Son Giriş
    Saat
    Yaşadığı Yer
    türkiye
    Alınan Beğeniler
    250
    Verilen Beğeniler
    670
    Blog Mesajları
    2

Bu çok acı bir konu ama malesef hayatın bir gerçegi
    benim bi arkadaşımın kızı var engelli engeli zihinsel 18 yaşlarında çok güzel boylu oldukcada kilolu bi çocuk annesi ise minyon yapıda ,annesine saldırıyor annesi zapt etmekde zorlanıyordu ,bakım evine götürdü hem egitim hem bakım için kendisi izmirde arada bi gidip kızını görüyodu bi gün gittiginde ise vucudunun çeşitli yerlerinde izler oldugunu görmüş ,anlatırken şokdaydı tepki bile veremeden anlattı ben ise bunu duyunca mahvoldum.onunla ilgilenen erkek ögremeninden şüpeleniyor...

şimdi güvenip evladını bıraktıgı kurumda bunlar olursa kime güvenecez ,her şey için devletimizi mesul tutmak bence yanlış ...

Sakatlık Çalışmaları
    Süleyman Akbulut Avatarı

Gerçek Adı
    Süleyman
    Son Giriş
    01.04-2014
    Saat
    Yaşadığı Yer
    İstanbul
    Alınan Beğeniler
    1
    Verilen Beğeniler
    0

Sn. Şem-i,
    Ailelerin bu konuda çok dikkatli olması gerekiyor. Şüphenin olduğu yerde takip ve şikayet mekanizmalarını kullanmak gerekiyor. Tabi bu noktada STK'ların konuyu kamuoyunun gündemine de getirmesi gerekiyor. Bu noktada, vak'aların en azından istatistiksel olarak toplanıp, ilgili makamlara konu hakkında raporlamalar yapılması, bu büyüyen soruna medyada yer verilmesinin sağlanması gerekiyor. Yani kamusal farkındalık yaratmak da önemli. Hatta biz bu konuda bir hak ihlal bildirim sayfası açmış durumdayız. www.engellihaklariizleme.org. Mağduriyet yaşamış kişileirn bu sayfaya girip, bildirimde bulunmaları faydalı olacaktır. Zira topladığımız istatistikleri ulusal ve uluslararası kurumlara sunarak tedbir alınmasını isteyeceğiz. (not: kişisel bilgiler verilmeyecektir. Gizlilik ilkesi çerçevesinde olay tipleri ve sayıları bildirilecektir.)
    Bu vesile ile bu duyuruyu da yapmış olayım.
    İlginize teşekkürler

Üye
    şem_i Avatarı

Son Giriş
    Saat
    Yaşadığı Yer
    türkiye
    Alınan Beğeniler
    250
    Verilen Beğeniler
    670
    Blog Mesajları
    2

Süleyman Akbulut;
    bilmiyorum nasıl desem arkadaşıma KONUYU KENDİ AÇARSA DİYEBİLİRİM YOKSA KONUYU BEN AÇAMAM TEKRAR ÜZÜLMESİNİ İSTEMİYORUM.

Üye
    serdaruz Avatarı

Gerçek Adı
    serdar uz
    Son Giriş
    14.09-2019
    Saat
    16:24
    Yaşadığı Yer
    Bilecik
    Alınan Beğeniler
    6
    Verilen Beğeniler
    2

Süleyman bey bu da algı konusuyla birebir konu bana sorarsanız aciz kalmayla alakalı aciz kalırsanız hertürlü şeyi yaşıyorsunuz yazıklar olsun ama bu böyle

Üye
    şem_i Avatarı

Son Giriş
    Saat
    Yaşadığı Yer
    türkiye
    Alınan Beğeniler
    250
    Verilen Beğeniler
    670
    Blog Mesajları
    2

mesele hem aciz kalmak hemde insanlarda ALLAH korkusunun olmayışı ALLAH dan korkan beni her yerde görüyor diyen bi kişi bunları yapabilirmi?

Üye
    Sehribanu Avatarı

Son Giriş
    21.03-2023
    Saat
    13:03
    Yaşadığı Yer
    izmir
    Alınan Beğeniler
    143
    Verilen Beğeniler
    12
    Blog Mesajları
    1

İnsanın sapkınlığına Allah korkusu bile çare değil..Taciz edip tövbe ederek günahlarından arındığını düşünen nice insanlar var.. Din de bir anlamda körüklüyor günah işle tövbe et mantığıyla insanların hata yapmalarını devam ettiriyor..
    Ailelerin bu konuda uyanık olması şart,özellikle annelerin...

Sakatlık Çalışmaları
    Süleyman Akbulut Avatarı

Gerçek Adı
    Süleyman
    Son Giriş
    01.04-2014
    Saat
    Yaşadığı Yer
    İstanbul
    Alınan Beğeniler
    1
    Verilen Beğeniler
    0

Sanırım, tartışmanın geldiği noktada şu soruyu sormak gerek:
    Tecavüz, zeten bir sapkınlık... Bu yüzden Allah korkusu gibi, imana ve kişinin iman-ahlak ilişkisine bağlı bir durdurucu güç bu kişiler için işlemiyor/işlemesi de mümkün değil gibi.. Burada özellikle üzerinde durmamız gereken bir konu var bence.. O da şu: Bu tecavüzler, sapkınlığın bir uç boyutu olarak mı değerlendirilmeli, yoksa, engelli, hele de zihinsel engelli, kolay bir hedef olduğu için mi böyle oluyor? Bazı arkadaşlarımızın toplumsal algı vurgusu önemli.. bu algı, yani engelliyi aciz olarak görmek, tecevüze yeltenmeyi daha da mı kolaylaştırıyor acaba?
    Bir de şu konuyu gündeminize sunmak istiyorum.. bütün bu olaylar olurken devlet nerede? ve forum katılımcısı arkadaşlarımızın devletin bu konuda neler yapması gerektiğine yönelik düşünceleri ve önerileri nelerdir?

Yasaklı Üye
    Samet_ Avatarı

Gerçek Adı
    samet
    Son Giriş
    10.09-2013
    Saat
    18:46
    Yaşadığı Yer
    Türkiye
    Alınan Beğeniler
    0
    Verilen Beğeniler
    0

Sehribanu;

Yanılıyorsunuz İslamda kul hakkı söz konusu oldu mu kul affetmeden Allah affetmez. Yani birine taciz edildikten sonra töbe edilince tacize uğrayanın uğradığı haksızlık affolmaz.

Üye
    Sehribanu Avatarı

Son Giriş
    21.03-2023
    Saat
    Yaşadığı Yer
    izmir
    Alınan Beğeniler
    143
    Verilen Beğeniler
    12
    Blog Mesajları
    1

Alakası yok,kul hakkını kimsenin önemsediği yok, ben ne örnekler gördüm...Boyuna kadar günaha batıp tövbe edip dindar hayatına devam edenleri gördüm,vijdanları da sızlamıyor ayrıca ne hikmetse..
    Zihinsel engellinin cinsel istismarda kullanım oranı çok yüksek,bu hem kendini savunamayacağından hem de yaşadığı şeyi idrak edemeyeceği ve kimseye söylemeyeceği düşünüldüğünde oran artmakta...Pedofili ve devotelik gibi faktörlerin de etkili olduğunu düşünüyorum...

Yasaklı Üye
    Samet_ Avatarı

Gerçek Adı
    samet
    Son Giriş
    10.09-2013
    Saat
    Yaşadığı Yer
    Türkiye
    Alınan Beğeniler
    0
    Verilen Beğeniler
    0

Şehribanu "Din de bir anlamda körüklüyor günah işle tövbe et mantığıyla insanların hata yapmalarını devam ettiriyor.." Bu söz size ait ve ben bundan dolayı size cevap yazdım çünkü yanılıyorsunuz.
    Kişi töbe ettiğinde sadece Allaha karşı işlemiş olduğu suçlardan affolur. Yani iddia ettiğiniz gibi dindeki töbe inancı bunları körüklemiyor, aksine insanlara günahtan indirim sağlayarak ( SAdece Allaha karşı işlemiş olduğu suçlardan ) kötü durumdan iyi duruma gelmelerini teşfik ediyor. Bir müslümanın kul hakkını önemsememesi veya dini yanlış bilmesi dinin suçu değildir sanırım buna itiraz etmezsiniz.

Üye
    Sehribanu Avatarı

Son Giriş
    21.03-2023
    Saat
    Yaşadığı Yer
    izmir
    Alınan Beğeniler
    143
    Verilen Beğeniler
    12
    Blog Mesajları
    1

İşte bu söylediğiniz şeylerin engellinin istismar edilmesini engellemiyor .Siz de bunu anlamadınız sanırım

Yasaklı Üye
    Samet_ Avatarı

Gerçek Adı
    samet
    Son Giriş
    10.09-2013
    Saat
    Yaşadığı Yer
    Türkiye
    Alınan Beğeniler
    0
    Verilen Beğeniler
    0

Ben engellediğini iddia etmediğim gibi "dindar" insanların bunu yaptığına da inanmıyorum.

Siz İslam dinini insanları sapkınlığa teşfik etmekle suçladınız. İslamın bunu engelleyip engelleyememesini tartışmak başkadır, İslamın insanları o sapık duruma getirdiğini söylemek başkadır.

Ben töbe inancının sapkınlığa yol açmadığını kul hakkının buna engel olduğunu belirttim. Töbe etmek sadece ibadetleri, zekatları vs affeder, bir kulla yapılmış en küçük bir haksızlığın bile affolma durumu söz konudu değildir. Bir kişinin inancında sorun varsa İslamı olduğu gibi bilmiyorsa bu İslamın suçu değildir.

İslam inancı gereği cezalar öbür dünyada verildiğinden engellemek zorunda olma durumu da yoktur. Kişi inanmaz veya imanı kuvvetli olmaz veya yanlış yorumlar sonucunda kötü ola bile İslam inancı gereği cezası öbür dünyada verileceğinden engelleme zorunda olamaz.

Tabi aynı durum bir devletin yasaları için söz konusu değildir, devletin yasaları dünyevi olduğundan ağır cezalarla bu tür suçları en aza indirebilir veya tümüyle engelleyebilir. Yani engellemek zorunda olması gereken inançlar değildir devletlerdir, yasalardır.

Türkiyeden bu konuda umutsuzum çünkü engelli veya engelsiz bu tür vakaların yapanların yanında kar kaldığını görüyoruz. Ama şüpheniz olmasın öbür dünyada yanlarında kalmayacak.

Üye
    Sehribanu Avatarı

Son Giriş
    21.03-2023
    Saat
    Yaşadığı Yer
    izmir
    Alınan Beğeniler
    143
    Verilen Beğeniler
    12
    Blog Mesajları
    1

Bu konuda söylenecek çok şey var ancak hem Süleyman Bey'e saygısızlık etmemek hem de konuyu dağıtmamak için uzatmıyorum...

Üye
    şem_i Avatarı

Son Giriş
    Saat
    Yaşadığı Yer
    türkiye
    Alınan Beğeniler
    250
    Verilen Beğeniler
    670
    Blog Mesajları
    2

Panthera: hafif, agresif ve zarif aktif tekerlekli sandalye...
    ALLAH her günahı af eder fakat ,BANA KUL HAKKIYLE GELMEYİN diyor mutlak surette hakkı ihlal edilen kişiden helallık alması gerekir yoksa ALLAH dan af dilemesi onu kurtarmaz...

sehribanu;
    sizin kimliginizde din kısmında ne yazıyor eger müslüman yazıyorsa ,neden dindar insanlarla ve dinle ugraşıyorsunuz ,yok yazmıyorsa zaten bişey demeye gerek yok...

Bir insan yaradılanı yaradandan ötürü sevmiyorsa ister anne olsun ister baba bişey deyişmez ,önce ALLAH korkusu olmalı ALLAHI sevmeli bi insanALLAH hın sevgisini kaybetmekden korkmalı ,yoksa istediginiz kadar inşanların peşine bekci polis takın yine yapacaklarını yaparlar ...

Sayfa 1 / 4 1234 SonSon