Yaz aylarında artan ishal vakalarının genç-yaşlı herkeste görülebildiğini söyleyen Dr. Tanzer Ölçer, "İshal olan kişiler, çikolata ve kuru yemişten uzak dursun" diyor


Yazın hava sıcaklığının artmasıyla birlikte, vücudun suya olan ihtiyacı da artırıyor. İçme ve kullanma sularının temiz olmaması nedeniyle mikroplu suların içilmesi veya bu sularla yıkanmış gıdaların tüketilmesi ile yaz ishalleri ortaya çıkıyor. İshalin en önemli belirtileri arasında dışkılama sayısının artması olduğunu belirten Acıbadem Ataşehir Cerrahi Tıp Merkezi'nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Tanzer Ölçer, ishalin tedavisi hakkında şu bilgileri veriyor:

YAĞSIZ YİYECEKLER
Sıvı ve tuz kaybının az olduğu, genel durumu çok bozulmayan ishal hastaları uygun bir diyetle ayakta da tedavi edilebiliyor.

İshali olan hastaya posasız ve yağsız gıdalar verilmeli. Kuru yemiş, çikolata ve kızartma gibi gıdalardan uzak durmalı.

Yağsız makarna, pirinç lapası, haşlanmış patates, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte hastalara tedavi sırasında önerilir.

Ayrıca bol miktarda sıvı tüketimi tavsiye edilir.

Aşırı su ve tuz kaybı, ağır dizanteri halleri ve kolera gibi durumlarda hasta mutlaka hastaneye yatırılmalıdır.

Vücutta kaybedilen su ve tuzu yerine koymak için hastaya serum verilir. Daha sonra durumuna uygun ilaçlarla tedavisine başlanır.

İshalden korunmada kaynağı bilinmeyen suları tüketmemek, elleri yemekten önce ve sonra sabunla yıkamak, kullanılan ve içilen suların klorlanması faydalı oluyor.