soda - Yeterince maden suyu içmiyoruz

Türkiye Maden Suyu Üreticileri Derneği (MASUDER) Genel Sekreteri Dr. Nizamettin Şentürk, maden suyu sektöründe son yıllarda önemli gelişmeler kaydedildiğini, kişi başına tüketimin periyodik olarak arttığını, ancak bunun yeterli olmadığını söyledi.


Yıllık kişi başı tüketim İtalya'da 158, Meksika'da 139, Fransa'da 116, Belçika'da 124, Almanya'da 100 iken Türkiye'de 2000 yılında 2,2 litre olan maden suyu tüketimi 2009'da 6,5 litre olarak gerçekleşti.

Maden sularında bulunan kalsiyumun, osteoporozun (kemik erimesi) önlenmesi ve tedavisinde, güçlü kemik yapısı oluşması, kan pıhtılaşması ve sinir uyarılarının iletilmesinde etkin rol oynadığını vurgulayan Şentürk, sodyumun sindirimde yardımcı olduğunu, potasyumun ise hücre metabolizmasında ve vücuttaki su dengesinin sağlanmasında rolü bulunduğunu belirtti. Şentürk, baharın gelmesi ve sıcaklıkların artacak olmasıyla birlikte sıcak günlerde vücudun terle kaybettiği minerallerin, maden suyu içilerek yerine konulabileceğini dile getirdi. Maden suyunun her yaşta rahatlıkla kullanılabileceğini belirten Şentürk, bebeklerde anne sütünün yanında ek beslenmeye geçildiğinde mamalara biraz mineralli su eklenirse bebeğe mineral desteği sağlanmış olacağını kaydetti.

Zaman