Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Sağlık Bakanlığı'nın 2014 yılı bütçesi üzerine sunum yaptı.

muezzinoglundan bayramda beslenme onerileri13816598970 h1084638 - Sağlık Bakanı'ndan Türkiye'nin "kilo" analizi









Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına hizmet sunumu için ayrılan finansmanın, 2013 için 16 milyon 894 bin TL, 2014 yılı için ise 18 milyon 647 bin TL olduğunu dile getiren Müezzinoğlu, döner sermaye bütçesinin de 2013 için 19 milyon 869 bin TL, 2014 yılı için 21 milyon 443 bin TL olarak belirlendiğini bildirdi.
Aile hekimi sayısı 21 bin 200"e ulaştı
Müezzinoğlu, aile hekimi sayısının 2013 itibariyle 21 bin 200'e ulaştığını, aile hekimi başına düşen nüfusun 2017 yılına kadar 3 binin altına indirmeyi hedeflediklerini belirterek, aile hekimliğinde yaşa özel periyodik muayeneleri başlattıklarını söyledi.
Aile hekimliği hizmetlerinin aile hekimliği uzmanlarınca verilmesi için uzmanlık eğitimini teşvik ettiklerine işaret eden Müezzinoğlu, görüntüleme hizmetlerinin verilmesini yaygınlaştırdıklarını, aile hekimlerini diyetisyen, psikolog, sosyal çalışmacı, çocuk gelişimcisi gibi personel ile desteklemeyi planladıklarını bildirdi.
"Kilo" analizi
Müezzinoğlu sağlıklı yaşam programlarının da yürütüldüğünün altını çizerek, bu kapsamda obezite ile mücadele programı, diyabet önleme ve kontrol programı, tütünle mücadele programı, kalp ve damar hastalıklarını önleme ve Kontrol Programı, Solunum Yolu Hastalıklarına Karşı Küresel İttifak ile Ruh Sağlığı Kontrol Programı'nın yapıldığını kaydetti.
Mehmet Müezzinoğlu, 19 yaş ve üstü kişilerde vücut kitle endeksinin dağılımına bakıldığında, Türkiye'nin yüzde 30'u obez, yüzde 33'ü normal ve yüzde 35'i kilolu ve yüzde 2'sinin zayıf olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
"2017 yılına kadar obez nüfus oranını yüzde 25'e indirmeyi hedefliyoruz. 12 yaş ve üzerindeki kişilerde egzersiz yapmayanların oranı yüzde 72'dir. 2017 yılına kadar egzersiz yapmayan nüfus oranını yüzde 50'ye indirmeyi hedefliyoruz.
Ekmekte kepek oranının daha da artırılması ve tam buğday ekmeğin yaygınlaştırılması için çalışıyoruz. Hazır gıdalarda trans yağların kullanılmasını engellemeyi planlıyoruz. Toplu yemek tüketilen yerlerde sağlık menü uygulamalarını yaygınlaştırıyoruz. Çocuklarımıza okullarda sağlıklı beslenme bilinci oluşturuyoruz. Yüksek enerjili gıdaların tüketiminin azaltılması için çalışıyoruz."
Müezzinoğlu, Türkiye'de günlük tuz tüketiminin DSÖ tavsiyelerinin üç katı olduğuna dikkati çekerek, daha az tuz tüketimi sağlamak için programlar geliştirildiğini bildirdi.
Kaynak: AA