Çok kıymetli bilgiler vevis, sağolun.
OturanBoğa;
rica ederim ne demek...
ercanaus;
kesinlikle yanlış bilgi...
bayhus;
doğrudur, 3 farklı yoldan biriside bu
ercanaus;
konuya yaşayarak tecrübe ettiğimi ifade ederek açıklık getirmeye çalışayım...
herhangibirinin ölümünden sonra yapılması gerekenler yapıldıktan sonra; nüfustaki işlemler veraset intikali ve ilamı vs. gibi...
Birincisi : Allah kayınpederinize uzun ömürler versin, ölümü durumunda yukarda bahsettiklerim yapıldıktan sonra trafik tescilde ruhsat değişerek araç sahibi kısmına 2 oğlu ve karısının ismi yazılır ayrıca ilk iktisabından itibaren 5 yıl süresince satılamaz ibaresi yazılır. herhangibir araçtan farksız bir şekilde aracı isteyen kişi kullanabilir. 5 yıllık süre dolana kadar satış, devir işlemi ötv ödenmeden yapılamaz.
İkincisi : ölen kişinin araba hariç bir mirası daha varsa; kaynananızın üzerine almak istediğini farz edelim. 2 oğlu noterden feragatname alarak yani araç üzerindeki tüm haklarını annelerine devettiklerini gösterir belgeyi alarak, ve aracın sigorta işlemini yaparak trafik tescile gidilir araç sadece kaynananızın üzerine tescil edilir ve kesinlikle ötv ödenmez. çünkü ben bu yolla arac tescil işlemini yaptım ve ötv ödemedim.
Üçüncü yol : ölen kişinin tek mirası araç ise; İkincisinden tek farkı mirasçılar feragatname değilde mirasçıdan kalan mirası ve tüm haklarını reddettiklerini gösterir belgeyi alacaklar. yani reddi miras dediğimiz olay. gerisi aynı tescilden bir kişi üzerine tescil edilecek ve ötv ödenmeyecek.
aracı üzerine devredeceğiniz kişinin mutlaka mirasçı olması gerekiyor bu arada.
arkadaşlar olmaz diyenler emin olun bilmedikleri için olmaz diyor. ben ötv kanununun 12 veya 13. sirküsüydü yanılmıyorsam, vergi dairesinden aldım okudum buraya yazılanları. Vergi dairesine bunu gösterince tamam doğrudur dediler. emniyetteki memurlarada bunu götürdüm ikna olmaları zor oldu ama mecburen oldu. hatta vergi dairesinden bu kanuna istinaden emniyete hitaben yazı aldım. ve sonuç olarak aracı bir kişi adına tescil ettirdim.
Çok kıymetli bilgiler vevis, sağolun.
- Arkadaşlar, lütfen sorularınızı özel mesajla iletmek yerine ilgili foruma yazarak cevap arayın. Böylece hem soru-cevaplardan herkes yararlanır hem de en doğru cevaba en hızlı şekilde erişmiş olursunuz.
- Lütfen sorunuza cevap aldıktan, bir sorununuza çözüm bulduktan sonra dönüp gitmeyin. Siz de başkalarına yararlı olmak için bilgilerinizi, tecrübelerinizi, duygularınızı paylaşabilirsiniz. Unutmayın, siz nasıl yana yakıla cevap arıyorduysanız, başkaları da içine düştüğü açmazdan çıkmak için aynı hararetle sorularına cevap arıyor...
vevis;
vevis benzer sorun bendede var,Allah kayınpedere uzun ömür versin.kayınpeder bir kızı ve oğlu var.kızı ile birlikte yaşıyor.oğlu yurtdışında aramaz sormaz nerde olduğu belli değil.bu yüzden olur vefat ederse kayınpedere aracı kızına bıraktığına dair noterden vasiyetname yaptırdık ama şimdi okuduklarımdan anlıyorumki vasiyetname bile olsa kızının üzerine araç geçirirken ötv ödeyeceğiz.peki 5 yıl bekleyip de geçirsek olmuyormu illaki ölümden sonra hemen veraset işlemlerini yaptırmak mı lazım acaba
Evet, vefaat sonrası kısa sürede işlemlerin yapılması lazım. Beklemek diye bir seçenek yok.
- Arkadaşlar, lütfen sorularınızı özel mesajla iletmek yerine ilgili foruma yazarak cevap arayın. Böylece hem soru-cevaplardan herkes yararlanır hem de en doğru cevaba en hızlı şekilde erişmiş olursunuz.
- Lütfen sorunuza cevap aldıktan, bir sorununuza çözüm bulduktan sonra dönüp gitmeyin. Siz de başkalarına yararlı olmak için bilgilerinizi, tecrübelerinizi, duygularınızı paylaşabilirsiniz. Unutmayın, siz nasıl yana yakıla cevap arıyorduysanız, başkaları da içine düştüğü açmazdan çıkmak için aynı hararetle sorularına cevap arıyor...
mamimami;
maalesef kayınpederinizin ölümü durumunda araç miras malı olacaktır. ve veraset ilamı çıkarmanız gerekecek. ölüm sonrası sanırım 1 aylık bir süre var. emin değilim ama 3 ay bile olsa sizin için yine problem olacaktır.
oğlu cenazeye gelmiyecek kadar ilişkiyi kesmişse sizin yerinizde olsam bir avukatla konuşur, vefat öncesi mirasçısı olan oğlunun mirasından mahrum etmesi yoluna giderdim tabi dediğiniz gibi yıllardır irtibat kesilmişse. tabi babasının kararı önemli olacaktır.
Arkadaşlar Merhabalar benimde bir sorunum var ben % 65 özürlü angilozon spondalit hastasıyım bir alet gerekmeden araç kullanaabiliyorum alet dediler emniyette iş takipçilerine gittim sahte işler yapacaklarını anladım vaz geçip % 96 özürlü annem üzerine bir araç aldım annem 21.01.2013 tarihinde vefaat etti aracın kaskosu. sigortası.hep yeni yaptırdım 1 kardeşim var annemin tarlası var kardeşim feragat edebilir ikimiiz adına ruhsata işletebiliriz bana bir yol gösterirmisiniz an az zarar ile bu işten nasıl çıkarım
vevis, acaba ben yanlışmı anlıyoru ötv kanununda 12 madde( f) Veraset Yoluyla Sadece İstisnadan Yararlanılan Aracın İntikal Etmesi
"Muristen mirasçılara sadece bir aracın intikal etmiş olması, bundan başka mirasçılara intikal etmiş başka bir mal bulunmaması halinde, aracın miras hisselerinin tek bir mirasçıya devredilmesinin, devralan mirasçı açısından (kendi miras hissesine karşılık gelen kısmı hariç olmak üzere) "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Bu işlemin, bir ivaz karşılığında yapılmasının satım, ivazsız olarak yapılmasının ise bağış olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde satım veya bağış olarak gerçekleşen devir işleminde Kanunun 15 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendi kapsamında ÖTV uygulanması gerekecektir. Ancak muristen mirasçılara intikal etmiş olan terekenin birden fazla mal veya haktan ibaret olması halinde, diğer mirasçıların lehine miras hakkından feragatini gösteren belgenin ibrazı şartıyla istisnadan yararlanılmış olan aracın lehine feragat edilen mirasçıya intikalinin, "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır. Bu durumda istisnadan yararlanılan aracın bu şekilde varise intikali ve murisin istisnadan yararlandığı tarihten itibaren 5 yıllık sürenin bitimine kadar varis adına kayıt ve tescilli kaldıktan sonra satışında da ÖTV uygulanmayacaktır."
yani ölenin başka malı var ise aracı alan arac değeri kadar maldan feragat edecek aracı siz aldınız diğerleri feragat etti araçtan? aynı durumda annem vefaat etti kardeşim araçtaki hakkından feragat edecek aracı üzerime gecirip 5 yıl dolunca satış yapabileceğim doğrumudur saygılar
Atila arkadaşımızın durumu için yorum yapabilecek kimse var mı?
Oturan boğa ilginize teşekkür ederim bu gün malıyeye gittim durumu sordum müdür sizlerinde dediği gibi başka malı varmı varsa diğer varisler araçtan sizin lehinize feragat eder sizin diğer mallarınızı nasıl paylaşacağınız bizi ilgilendirmez işlemleri bu şekilde yaparsınız dedi
Gelişmeleri burada paylaşırsanız çok yararlı olur Atila bey.
atiş;
Allah annenize rahmet eylesin. mekanı cennet olsun.
kusura bakmayın çok sık nete giremediğim için cevap yazamadım. zaten cevabıda en sağlam yerden almışsınız.
önceki mesajlarımda da belirttiğim gibi; araçtan başka miras kalmışsa mirasçıların, yine mirasçı olan bir kişiye, sadece araç üzerindeki haklarından feragat ettikleri ve yine bu kişiye bu araç üzerindeki haklarını devrettiklerini gösterir belgeyi noterden almaları yeterlidir. bu belgeyle tescile gidildiğinde sorunsuz devir işlemleri yapılacak, ötv ödenmesi sözkonusu olmayacaktır.
Allah Razı Olsun
işlemleri dün bitirdim yanlız iki not dikkat edilmesi gereken var annem ocak ayında öldüğü için ocak bandrolunü ödemedim yani hangi bandorol döneminde vefaat gerçeleşmisse onu ödemiyor sonrakinden başlıyor yani 31 aralıkta vefat etseydi ocakta ödeyecektim birde trafik te meymurlar hiç anlamak istemiyorlar çok dikkatli ve bilinçli gitmek gerekiyor yoksa habire gider gelirsiniz
benim aracın satılamaz kaydını işlemden sonra 5 sene dedi yazıyı iyi oku dedeim 5 kere okudu tamam işte ( murisin hak ediş tarihinden itibaren 5 yıl)ölenin demek istiyo diyince anladı iş maliyede bitiyor
yazııyı güzel yazmaları lazım
veraset işlemleri yapacaklar işlem sırası nüfus ölüm belgesi ile gidilecek nufustan düşünce noter.tapu.belediye rayiç bedel.maliye sırasıyla yapılıyor 35 tl ye iş bitiyor gözünüz kormasın
Arkadaşlar öncelikle S.A diyor Vefat edenlere Allah'tan Rahmet Kalanlara sağlıklı uzun ömürler diliyorum.
Asıl konuya gelmek gerekirse % 90 engelli oğlum adına 15.08.2008 tarihinde araç aldık 20.02.2013 tarihinde oğlum Hakkın Rahmetine kavuştu bizde araç ile ilgili işlemleri yapmak istiyoruz konuları okuduğum kadarıyla aşağıda sıralayacağım maddelerde yanlışlık olursa düzeltin lütfen.
1-Nüfustan vukatlı nüfus kayıt örneği
2-Veraset ilamı
3-Sigortadan aracın devir olacağı adına düzenlenmesi
4-Vergi dairesinden borcu yok yazısı
5 Trafik şubesinde yeni ruhsatın çıkarılması
Not Vergi dairesine sordum devir tek kişi adına olursa ötv ödenir anne ve baba adına olursa ödenmez diye bilgi verdiler önemli bilgilerinizi paylaşmanızı bekliyorum.
Allah rahmet eylesin.
hiçbir şekilde ötv ödemezsiniz. büyük ihtimal oğlunuzun adına kalan başka miras yoktur. bu durumda da tüm mirasçılar (üzerine alacak hariç) noterden reddi miras yoluyla bir kişinin adına aracı devredebilirler. evrakların içine bu belgeyi eklerseniz yeterli olacaktır. sadece eşiniz ve siz varsanız mirasçı olarak, ruhsatta ikinizin adı geçer bu işlemi yapmazsanız. her 2 durumdada ötv ödemezsiniz ve 5 yıla kadar aracı satamazsınız...
Allah Razı olsun
Bende aracın devri ile ilgili süreci maddeler halinde anlatmaya çalışayım öncellikle araç % 90 engelli adına alınan araçtır
1-Noterden Annene ve Baba adına veraset ilamı ( Ötv nin ödenmemesi için Anne ve baba adına devri şartı koştular )
2-Bir dilekçe ve verasetname ile ilgili vergi dairesine müracat ( Devrinde sakınca yoktur yazısı )
3- 2 Adet Ek-1 belegesi düzenlenecek
4-Veraset ve intikal vergi dairesinden ( Vergi intikal yazısı alınacak ) tabiki burada işler karıştı şöyleki evraklarımı verdim yaklaşık 266,50 tl vergi çıkartılar eşime 146,50 tl bana 120,00 tl bununla yetinmeyip aracın değeri takdir komisyonunda 1 hafta 10 gün sonra karar verilecek dendi ve gönderdiler neyin vergisi ve aracın fiyatını nediye tespit edecekler ihaleyemi çıkaracaklar araba bizim 100 binede alsak bizim 10 bine de alsak bizim anlamış değilim araç 2009 model honda jazz 24.000 fiyat belirttim
şimdi hocam daha önce sordum ama tam cevap alamadım bende şöyle sorayım
%96 engelli babam adına bir araç alacağız babamın bir dikili ağacı yok olursa sadece üzerinde bu araç gözükecek ve 5 yıl dolmadan ölürse(Allah uzun ömürler versin) durum ne olur biz iki kardeşiz zaten kardeşimden tarafa bi arıza çıkmaz bu durumda ben ötv ödermiyim ödemezmiyim veraset yoluyla geçecek bana
teşekkürler