Sağol Göksel. Çok yararlı olacak bu yazı...
Kim bilir kaç kişi yersiz yere ÖTV ödemiştir! Oysa yazıdan da anlaşılacağı üzere kanun o kadar açık ki...
Sağol Göksel. Çok yararlı olacak bu yazı...
Kim bilir kaç kişi yersiz yere ÖTV ödemiştir! Oysa yazıdan da anlaşılacağı üzere kanun o kadar açık ki...
- Arkadaşlar, lütfen sorularınızı özel mesajla iletmek yerine ilgili foruma yazarak cevap arayın. Böylece hem soru-cevaplardan herkes yararlanır hem de en doğru cevaba en hızlı şekilde erişmiş olursunuz.
- Lütfen sorunuza cevap aldıktan, bir sorununuza çözüm bulduktan sonra dönüp gitmeyin. Siz de başkalarına yararlı olmak için bilgilerinizi, tecrübelerinizi, duygularınızı paylaşabilirsiniz. Unutmayın, siz nasıl yana yakıla cevap arıyorduysanız, başkaları da içine düştüğü açmazdan çıkmak için aynı hararetle sorularına cevap arıyor...
İyide Bülent abi halen nakilhane bu yazıyı takmıyor...
Yazının altında imzası bulunan Filiz Karademir'e ulaşıp, "memurunuz sizi ve talimatlarınızı umuuursamıyor" demek lazım. Yazının atındaki 0312 3068965 numaralı telefondan kendisine ulaşmaya çalışın bence.
Sonra da Ankara Valiliği'ne idari soruşturma için dilekçe verin ve yasayı tanımayan personel hakkında gereğinin yapılmasını isteyin.
- Arkadaşlar, lütfen sorularınızı özel mesajla iletmek yerine ilgili foruma yazarak cevap arayın. Böylece hem soru-cevaplardan herkes yararlanır hem de en doğru cevaba en hızlı şekilde erişmiş olursunuz.
- Lütfen sorunuza cevap aldıktan, bir sorununuza çözüm bulduktan sonra dönüp gitmeyin. Siz de başkalarına yararlı olmak için bilgilerinizi, tecrübelerinizi, duygularınızı paylaşabilirsiniz. Unutmayın, siz nasıl yana yakıla cevap arıyorduysanız, başkaları da içine düştüğü açmazdan çıkmak için aynı hararetle sorularına cevap arıyor...
Bülent Abi,
Bugün Gümrük Müdürlüğü ile görüştüm, Ankara kanunu farklı yorumluyormuş onun için Maliye Bakanlığı ile görüşüyorlarmış en kısa süre içinde resmi bir kanun yayınlanacakmış, %99 lehimize olacağını söylediler, geçmişe dönük olarakta bu vergiyi ödeyenler için şuan net bir şey söyleyemiyorlar, konu takibim altında![]()
İşimiz yeni çıkacak kanuna kaldıysa eyvah. Kaldı ki kendileri ile alakalı bir durum olsa, rüyalar aleminde toplantı yapıp kanun çıkarıyorlar. Yeniden kanun çıkarırlarsa bu sene işimiz zor bence.
Gelişmeleri aktarmayı sürdür lütfen Göksel
Konuyle alakalı bir gelişme varmı acaba ?
Maalesef Halen bir düzenleme söz konusu değil...
ben takipci ile görüşdüm o konuşup bana dönecek istersen telefon numarasını yazabilirim .gelen mail i kendisine de gönderdim
Ergin bey takipçinin ismini ve numarasını yollayabilirseniz sevinirim.
sonucu merakla bekliyorum araçtaki aparatlar ne oldu acaba söktürdünmü..
aslında düzelemeye gerek yok. tebliğde gayet açık ben de bakanlığın muafiyetler daire baş. direk yazdım. bana 100 metre mesafedeler takip ediyorum ve kendiminde mensubu olduğum GİB ile de irtibattayım. verilen mukteza net değil. zaten muktezalar yapabilirsin demez. gümrükteki arkadaşlar 'gümrük vergileri ödenmeden' cümlesine takılıyorlar ve cesaret edemiyorlar. dilekçemi sizlerle paylaşıyorum:
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞIGÜMRÜKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE…./… 2007 tarihinde ………. Motor ve ……… Şase numaralı …… özel tertibatlı aracı 18/2/2000 tarih ve 23968 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Muafiyetler başlıklı 2 nolu tebliğ hükümleri gereğince ithal ettim. Aracın, vergilerini ödeyerek şerhini kaldırtmak istemekteyim ancak 5 yıllık sürenin dolmasından dolayı özel tüketim vergisinden muaf olmam gerekmektedir. Şöyle ki; Özel Tüketim Vergisi Kanunun 1 maddesinin ‘b’ bendinde (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanların ilk iktisabı verginin konusunu oluşturur. Kanunun 2. maddesinin ‘b’ bendinde ‘İlk iktisap: (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye’de kayıt ve tescil edilmemiş olanların kullanılmak üzere ithalini, müzayede yoluyla veya kayıt ve tescil edilmiş olsa dahi 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre iade edilenler de dahil motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabını, motorlu araç ticareti yapanlar tarafından kullanılmaya başlanmasını, aktife alınmasını veya adlarına kayıt ve tescil ettirilmesini,’ ifade eder hükümlerine yer verilmiştir. Anılan kanunun 7. maddesinin 2 numaralı bendinde ise ‘ (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tâbi mallardan, münhasıran aracı sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibatı bulunanların malûl ve sakatlar tarafından beş yılda bir defaya mahsus olarak bizzat kullanılmak üzere ilk iktisabı, vergiden istisnadır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının1 Sıra No Gümrük Muafiyeti Tebliğinin ‘Yasaklama, kısıtlama ve yaptırımlar’ başlıklı 39. maddesinin (d) bendinde ‘Özel tertibatlı aracın Kararın 107 nci maddesinin beşinci fıkrasına istinaden üç yıllık süreyi doldurup, beş yıllık süreyi doldurmadan satılması halinde,araca ilişkin özel tüketim vergisi, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu gereğince tahsil edilir.’ Hükmü ile Ö.T.V. Kanunu’na atıfta bulunulmuştur. Bilindiği üzere hukukun uygulanmasında özel kanunlarında hükümler varsa özel kanunlar öncelikli olarak uygulanır, bu nedenle aracımın fiili ithal tarihinden 5 yıllık süre dolmuş olup, gümrükten alınan özel tüketim vergisinden muaf olması gerekmektedir. Ankara Naklihane ve Bedelsiz İthalat Gümrük Müdürlüğüyle yapılan görüşmeler sonucunda, yukarıda bahsedilen kanun ve tebliğ hükümlerine rağmen tereddüt hasıl olmuştur. Bu nedenle Ankara Naklihane ve Bedelsiz İthalat Gümrük Müdürlüğü'ne verilmek üzere aracımdan özel tüketim vergisinin alınmayacağına ilişkin yazının tarafıma verilmesini arz ederim.(Muafiyetler Daire Başkanlığı)