TEKSAN İnovatif Medikal Ürünler İstanbul, Bursa ve İzmir'de
Buraya tıklayarak yazıları büyültebilirsiniz Buraya tıklayarak yazıları küçültebilirsiniz
    Üye
    rolanddes Avatarı

Son Giriş
    28.02-2019
    Saat
    14:32
    Yaşadığı Yer
    İstanbul
    Alınan Beğeniler
    1
    Verilen Beğeniler
    0

Zaten Değerlendirdiniz! 0
    STAR, dünyanın en güvenli, en sağlıklı, en konforlu ve en dayanıklı tekerlekli sandalye minderi.
    Merhaba arkadaşlar,

Konu hakkında sabit başlık var ama kendi durumumda nasıl geçerli olur anlayamadığımdan başlık açayım dedim. Babam çok rahatsız. %98 engelli raporu aldı. 2 kardeşiz. Babamın üstüne hiç bir mal mülk yok. Araç alacağız. Sadece ben ödeyeceğim.

Eğer Allah gecinden versin 5 sene geçmeden babam bizden ayrılırsa,

- ne önceden noterden vasiyet belirlemek
    - ne fazladan mal mülk olmadığı için kardeşimin arabanın hakkında feragat etmesi
    - ne de aracı kardeşimin ve benim üstümüzde paylı olarak tutmak (vefat sonrası hemen vergi işliyormus)

işe yaramıyormuş. Acaba kardeşimin sadece arabadan değil de tüm kalanlardan reddi miras yapması yeter mi? (gerçi reddi miras da arabadan feragat etmekle aynı şey oluyor heralde) Bizim durumumuzda ÖTV ödemekten kaçınma olasılığı yok mudur?

Teşekkürler

Genel Yayın Yönetmeni
    OturanBoğa Avatarı

Gerçek Adı
    Bülent
    Son Giriş
    Bugün
    Saat
    08:03
    Yaşadığı Yer
    İstanbul
    Alınan Beğeniler
    3.866
    Verilen Beğeniler
    4.124

@rolanddes

Vefatın ardından 5 yıl süresince varislerin üzerine kayıtlı olması halinde zaten ÖTV ödenmez. Sadece vefat tarihi itibarı ile MTV ödemeye başlarsınız.
    Kardeşiniz reddi miras yapabilir

Üye
    rolanddes Avatarı

Son Giriş
    28.02-2019
    Saat
    Yaşadığı Yer
    İstanbul
    Alınan Beğeniler
    1
    Verilen Beğeniler
    0

Çok teşekkürler hocam. Ben ilgili sabit başlığı okuyunca kafam karıştı. Babamın üstüne araçtan başka kayıtlı olan bir varlığı olmasa da kardeşim reddi miras yaptığında ben ÖTV ödemek zorunda kalmam değil mi?

Genel Yayın Yönetmeni
    OturanBoğa Avatarı

Gerçek Adı
    Bülent
    Son Giriş
    Bugün
    Saat
    Yaşadığı Yer
    İstanbul
    Alınan Beğeniler
    3.866
    Verilen Beğeniler
    4.124

@rolanddes

Ben de bu hukuk dillerinden çok anlamıyorum doğrusu. Belki @UZAKLAR fikir verebilir?

"Söz konusu şartlar dahilinde, istisnadan yararlanılan taşıtın varislerden birine intikalinde ÖTV aranmadığı gibi, lehine taşıt üzerindeki mülkiyet hakkından vazgeçilen mirasçının buna karşılık taşıt haricinde terekede yer alan diğer mal ve/veya haklardaki miras hissesinden diğer mirasçılar lehine vazgeçmesi de aranmaz. Ayrıca, bu kapsamda işlem tesisi için muristen mirasçılara intikal etmiş olan söz konusu taşıtın dışındaki diğer mal ve/veya haklarla ilgili olarak da aynı mirasçı lehine feragat edilmiş olması aranmaz. Ancak, istisna kapsamında iktisap edilen taşıtın varislere kalan hisselerinin tek bir mirasçıya ivazlı olarak devredilmesi halinde, devralan mirasçının taşıt üzerindeki kendi mülkiyet hakkına (miras payına) karşılık gelen kısmı hariç olmak üzere bu satış işlemi "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmez. Bu kapsamda, söz konusu taşıtın malul veya engelli tarafından ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmeden istisnadan yararlanamayanlara devri halinde, taşıtın bu mirasçıya intikalinde vergilendirilmeyen kendi miras payına tekabül eden kısma ilişkin ÖTV’nin de beyan edilip ödeneceği açıktır."

Üye
    rolanddes Avatarı

Son Giriş
    28.02-2019
    Saat
    Yaşadığı Yer
    İstanbul
    Alınan Beğeniler
    1
    Verilen Beğeniler
    0

Tam burada takıldım ben de.
    Eğer allah gecinden versin, babam vefat ederse ben ve kardeşim aracı beraberce üstümüze alır 5 senenin geçmesini beklersek, yani ikimizden biri diğerine devir yapmazsa ötv ödemek zorunda kalmıyoruz gibi hissediyorum sanki?
    @UZAKLAR hocam yardım et

Cok uzattım ama. 5 yılın sonrasında satmak istersek?

Genel Yayın Yönetmeni
    OturanBoğa Avatarı

Gerçek Adı
    Bülent
    Son Giriş
    Bugün
    Saat
    Yaşadığı Yer
    İstanbul
    Alınan Beğeniler
    3.866
    Verilen Beğeniler
    4.124

Zaten Değerlendirdiniz! 1
    @rolanddes

Evet, araç ikinizin üzerinde 5 yıl dolana kadar kaldığı sürece ötv ödenmez. Bu kesin

Üye
    UZAKLAR Avatarı

Son Giriş
    20.03-2023
    Saat
    13:57
    Yaşadığı Yer
    Türkiye
    Alınan Beğeniler
    131
    Verilen Beğeniler
    60

5 yılın sonrasında istediğiniz kişiye ötv ödemeden satış yapabiliyorsunuz. Burada önemli olan , olur da vefat olursa varsın ruhsatta iki kardeşin ismi yazsın aranızda nasılsa anlaşırsınız, yok eğer olay sen ben işine düşerse devlet sizden ötv yi alır. :-)

Üye
    rolanddes Avatarı

Son Giriş
    28.02-2019
    Saat
    Yaşadığı Yer
    İstanbul
    Alınan Beğeniler
    1
    Verilen Beğeniler
    0

Zaten Değerlendirdiniz! 1
    Panthera: hafif, agresif ve zarif aktif tekerlekli sandalye...
    @UZAKLAR

Teşekkür ettim arkadaşlar. iyi aksamlar