TEKSAN İnovatif Medikal Ürünler İstanbul, Bursa ve İzmir'de
Buraya tıklayarak yazıları büyültebilirsiniz Buraya tıklayarak yazıları küçültebilirsiniz
    Üye
    alpers Avatarı

Son Giriş
    11.01-2019
    Saat
    13:05
    Yaşadığı Yer
    Antalya
    Alınan Beğeniler
    2
    Verilen Beğeniler
    0

Zaten Değerlendirdiniz! 0
    STAR, dünyanın en güvenli, en sağlıklı, en konforlu ve en dayanıklı tekerlekli sandalye minderi.
    Arkadaşlar %40 engelli raporum var ve raporumda otomatik vitesli araç kullabilir ibaresi var. Ayrıca ehliyetimide değiştirdim ve onda da kod olarakta 78( sadece otomatik vitesli araç kullanabilir.) var. Ayrıca engelim sağ kolumda brekial pleksus vardır.
    Şimdi sorum şu bu belgelerle birlikte gidip araç alırsam ötv indirimden yararlanabilir miyim ?

Üye
    apoyont Avatarı

Gerçek Adı
    ONUR
    Son Giriş
    17.05-2019
    Saat
    22:20
    Yaşadığı Yer
    bursa
    Alınan Beğeniler
    2
    Verilen Beğeniler
    0

merhaba;

Bendede Brakial Pleksus lezyonu var 1 sene çetin uğraşlar sonucu bütün raporları aldım aracımı aldım,iş yerinden vergi indirimi alıyorum ücretsiz otopark kartı aldım,Aile ve sosyal politikalardan engelli kartı çıkarttım bunları internet ve bilen kişilere defalarca sorararak uzun bir sürede tamamlayabildim insanın hakları olupta bunlardan faydalamaması veya faydalanmak isteyip onune bir sürü müdredatı bilmeyen personeller çıkarıyorlar bu konularda sizlere istediğiniz konularda yardımcı olabilirim.

iyi günler

Genel Yayın Yönetmeni
    OturanBoğa Avatarı

Gerçek Adı
    Bülent
    Son Giriş
    Bugün
    Saat
    15:23
    Yaşadığı Yer
    İstanbul
    Alınan Beğeniler
    4.059
    Verilen Beğeniler
    4.330

@alpers

"otomatik vitesli araç kullanır" ibaresi yazılamaz engelli sağlık kurulu raporuna. Yanlış yapmışlar. Kendi yönetmeliklerine aykırı:

"Araç ve ehliyet için saglik raporlarina iliskin usul ve esaslar
    5.1.2.3.- ÖTV indirimli araç alımına yönelik Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında şu hususlara dikkate alınacaktır
    a) Ortopedik engellilerde sadece "özel tertibatlı araç kullanması gereklidir." veya "özel tertibatlı araç kullanmasına ihtiyaç yoktur" ibarelerinden biri ve engellilik oranı yazılacaktır. Kişinin sürücü belge sınıfı veya özel tertibat kodu kesinlikle yazılmayacaktır.
    b) Engelli raporlarına sürücü olunup olunamayacağına dair bir hüküm yazılmayacaktır."

Raporu aldığınız yere durumu bildirmeli ve düzeltilmesini talep etmelisiniz. Aksi halde sağlık bakanlığı'na şikayet edeceğinizi söyleyin. Raporu manuel vitesli aracı özel donanım olmadan kullanıp kullanamayacağınıza dair değerlendirme içerecek şekilde düzenlemeliler. "Özel donanım şart" raporu verirlerse, evet, eldeki ehliyetle ötv'siz araç alabilirsiniz.

Üye
    alpers Avatarı

Son Giriş
    11.01-2019
    Saat
    Yaşadığı Yer
    Antalya
    Alınan Beğeniler
    2
    Verilen Beğeniler
    0

@OturanBoğa

yani bu şekilde bu raporla araç alamaz mıyım ?

Sağlık kurulundaki kişilere bunu söyledim biz özel tertibatlı araç kullanabilir ibare olması gerekli dedim demek ki sana özel tertibat gerekmiyor dedi otomatik vites yeterli demek ki dedi

Ayrıca otomatik vitesli araç özel tertibatlı araç yerine geçebilir mi?

Genel Yayın Yönetmeni
    OturanBoğa Avatarı

Gerçek Adı
    Bülent
    Son Giriş
    Bugün
    Saat
    15:23
    Yaşadığı Yer
    İstanbul
    Alınan Beğeniler
    4.059
    Verilen Beğeniler
    4.330

@alpers

Olmaz. Yönetmeliklerine aykırı olduğunu söyleyin. Bu şekilde yazmaya yetkileri yok. Düzeltmeleri gerek. Aksi halde sağlık bakanlığı'na şikayet etmek zorunda kalacağınızı, çünkü bu rapora ihtiyacınız olduğunu belirtin. Yenilemek ve manuel vitesli aracı kullanıp kullanamayacağınızdan hareketle "özel donanımlı araç kullanmalıdır" ibaresi yazmak zorundalar.

Memur anlamıyorsa şefine çıkın derim

Üye
    dyt Avatarı

Son Giriş
    19.12-2018
    Saat
    15:06
    Yaşadığı Yer
    HER YER
    Alınan Beğeniler
    19
    Verilen Beğeniler
    9

@alpers Raporunuzu da mı yeni aldınız. çünkü eski ise eski raporlarda böyle ibareler vardı. Bu türlü bir raporsa elinizdeki bu rapor geçerlidir. Fakat sn. Oturanboğanın dediği gibi yeni aldıysanız raporu evet yanlış yapmışlar..

Üye
    alpers Avatarı

Son Giriş
    11.01-2019
    Saat
    Yaşadığı Yer
    Antalya
    Alınan Beğeniler
    2
    Verilen Beğeniler
    0

@OturanBoğa
    @dyt
    Benim raporum daha yazılmadı ama bugün hastaneye gittim bu yönde karar vermişler sağlık kurulundaki kişiyle beraber doktora gittik biz bu yönde karar verdik dedi bende böyle bir karar veremezsiniz dedim çünkü yönetmeliğe aykırı bir işlem yapıyorsunuz dedim sonra yönetmeliği gösterdim o zaman dedi bu kararı ben tek başıma değiştiremem dedi sonuçta kurul kararı dedi. Onun için tekrar kurula girin dediler Perşembe günü tekrar kurula gircem bakalım napacaklar.
    Ayrıca yine otomatik vitesli araç kullanabilir diye verillerse ne yapmam gerekli ?

Şimdi bana bu raporu bu şekilde verirlerse gidip araç alımına başvursam nolur acaba

Üye
    alpers Avatarı

Son Giriş
    11.01-2019
    Saat
    Yaşadığı Yer
    Antalya
    Alınan Beğeniler
    2
    Verilen Beğeniler
    0

Zaten Değerlendirdiniz! 1
    @OturanBoğa

Bugün heyette Benim ifadeyi düzeltilerek özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi yaptılar.

Şimdi bu engelli raporumla ve ehliyetindeki 78 koduyla araç alımı yapabilir miyim?

Üye
    cyl Avatarı

Son Giriş
    03.12-2021
    Saat
    16:27
    Yaşadığı Yer
    Eskişehir
    Alınan Beğeniler
    5
    Verilen Beğeniler
    0

Zaten Değerlendirdiniz! 2
    Genel Anlamda ÖTV indiriminden yararlanabilmek için;
    1- Raporunda özel tertibat gerektiği belirtilmeli.
    2- Aracında hareket ettirici bölmelerde (Gaz, firen, Vites kolu) özel tertibat bulunmalı veya otomatik vites özel tertibat olarak kabul edilmeli.

ÖTV uygulama tebliğinde "Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir." İfadesi bulunmaktadır. Araçların çalışma şekli düşünüldüğünde manuel vitesli bir araçta vitesi değiştirebilmek için sağ kol ve sol ayak gerekli olduğundan, bu maddenin "Sağ kol ve sol ayak engellilerin vites değiştirmelerine engel rahatsızlığı varsa, otomatik vites özel donanım kabul edilir." Demek istediği açıktır.

Yani, sağ kol engellilerin tertibatsız - ÖTV indirimli şekilde araç alabilmelerinin önü bu şekilde açıldı.

Raporunda "otomatik vitesli taşıt kullanabilir", "sadece otomatik vitesli taşıt kullanabilir", "Manuel vitesli taşıdı vites kolundan tertibat ile, otomatik vitesli taşıdı tertibatsız kullanabilir." Gibi ifadeler bulunanlar, Ankara, Samsun, İstanbul gibi yerlerden maliye memurlarına durumu izah ederek ve / veya özelge isteyerek uygun ehliyet ile tertibatsız araç aldılar.

Zaten maliyelere anlatmakta zorlandığımız durumu sağlık bakanlığının rapor düzenlemesi iyice zorlaştırdı.

Sağ kol engelli bir bireye sağlık kurulu özel tertibatı, ehliyet Kurulu da sadece otomatik vitesi şart koşuyorsa bu durunda;
    1- (Maalesef azınlıkta olan) okuduğunu anlayan iyi niyetli ve zeki insanların bulunduğu bir vergi dairesine denk gelirsen; "Rapor tertibat demiş, tebliğ otomatik vites özel tertibat kabul edilir demiş, ehliyet kurulu da otomatik vites yeterli demiş o zaman tamamdır" şeklinde düşünüp onay verebilir.
    2- Okuduğunu anlamayan ya da anlamak istemeyen, işi yokuşa sürmek isteyen bir maliyeye denk gelirseniz; "Rapor tertibat gerekli demiş, manuel ya da otomatik vitesli olup olmadığını belirtmemiş, ben bilmem, otomatik de olsa manuel de olsa illaki tertibat isterim." diyebilir.

Bence her durumda bir an önce özelge başvurusunda bulunun.

Üye
    alpers Avatarı

Son Giriş
    11.01-2019
    Saat
    Yaşadığı Yer
    Antalya
    Alınan Beğeniler
    2
    Verilen Beğeniler
    0

Özelde nasıl başvurusu nasıl yapılır
    Özelgeye neler yazmam gerekli

Üye
    alpers Avatarı

Son Giriş
    11.01-2019
    Saat
    Yaşadığı Yer
    Antalya
    Alınan Beğeniler
    2
    Verilen Beğeniler
    0

Ortopedik engelli raporum var.
    Engelli raporumda özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi vardır.
    Ehliyetimde de 78 kodu var(sadece otomatik vitesli araç kullanabilir)
    Bundan sonra araç alımı için ne yapmam gerekiyor?
    Araç galerisine gitmem yeterli mi?

Üye
    Bertoned Avatarı

Son Giriş
    12.12-2021
    Saat
    12:36
    Yaşadığı Yer
    Ankara
    Alınan Beğeniler
    36
    Verilen Beğeniler
    17

@alpers bayiye gidip aracı almak kalmış artık bundan sonra

Üye
    Gazi 74 Avatarı

Gerçek Adı
    Hayrettin
    Son Giriş
    02.06-2019
    Saat
    12:16
    Yaşadığı Yer
    Bartın
    Alınan Beğeniler
    0
    Verilen Beğeniler
    0

Onur bey merhaba, benim de sağ elde brakial plexus lezyonu var. H sınıfı ehliyetimi yenilemek için sağlık müdürlüğünde komisyona girdim. Aşağıda ki kodları yazdılar. Sadece otomatik vites olarak vermediler. Siz nasıl yaptınız acaba?

-Birinci grup sürücü olur.
    -10.02 (Otomatik Vites)
    -35.02 (Direksiyonu bırakmadan kullanılabilen kontrol cihazları)
    -35.03 (Direksiyondan sol eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları)
    -40.11 (Direksiyon simidin de yardımcı cihaz (Topuz,direksiyon çatalı vb))
    -40.14 (Tek elle/kolla işletilen alternatif uyarlanmış direksiyon sistemi)
    -47 (İki tekerlekli araç kullanamaz)
    -78 (Sadece otomatik vitesle araç kullanabilir)
    -102 (Ticari araç,Resmi araç, Ambulans kullanamaz)

Ayrıca bu kodlarla alacağım araçta hangi tertibatlar olmalı forumdaki arkadaşlardan deneyimlerini paylaşmalarını rica ediyorum.

Üye
    rilke Avatarı

Son Giriş
    26.09-2018
    Saat
    10:06
    Yaşadığı Yer
    Ankara
    Alınan Beğeniler
    0
    Verilen Beğeniler
    0

@apoyont

hocam yaşadığınız süreç ve karşılaştığınız sıkıntıları biraz paylaşabilir misiniz? benim de Brakial Pleksus hasarı var. 10.02 koldu ehliyet raporu ve özel tertibatlı araç kullanabilir engelli sağlık raporum var. Vergi dairesi ÖTV'den muaf tutmasına rağmen, Ankara-Samsun-İstanbul Emniyet Müdürlükleri tescil işlemin yapmıyor. Uğraşıyorum hala...

@alpers

hocam bu konuda ben de bir başlık açtım. yaşadığım problemleri yazdım. hala devam ediyor problemler. tescil işleminde sıkıntı yaşıyorum.

Üye
    Bertoned Avatarı

Son Giriş
    12.12-2021
    Saat
    12:36
    Yaşadığı Yer
    Ankara
    Alınan Beğeniler
    36
    Verilen Beğeniler
    17

Panthera: hafif, agresif ve zarif aktif tekerlekli sandalye...
    @rilke tescilde sıkıntı çıkmasının sebebi nedir acaba?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Sayfa 1 / 3 123 SonSon