@absfr
-anneniz adına feragat edilmesi diğer mallardan faydalanmayacağınız anlamına gelmiyor, diğer mallarda hakkınız var,
-mütenasiplik şartı hakkında ben de sorun yaşadım 01.05.2015 öncesi mütenasiplik şartı olmamasına rağmen , 01.05.2015 öncesi yapılan işlem için mütenasiplik muhabbetinden ceza kesildi, derdimi anlatana kadar 1 sene geçti en son dilekçeyle durumu çözdüm. sizin mütenasiplik şartı konusunda bende net bilgi alamadım, aracın değeri oranında malın olması grektiğini yazıyor kanun, vergi dairelerilerine bu konuyu sorduğumda bende net bilgi alamadım vergi daireleri ne bakarsanız aracın değeri oranında, diğer varislerede mal kalacak diyor(örnek araç 50 binse, anne haricinde 3 varis varsa 50*3=150binlik mal olması gerekiyor diyorlar), kimisi aracın değeri kadar mal olsa yeter diyor.
-emlak rayiç bedeli konusundada benim bildiğim en az belediye rayici kadar girmek zorundasınınz, ama esas olan beyanınız ki vergi dairesi benim işlemlerimde rayiç bedel girildiği için rayiçden işlem yaptı. siz veraset ve intikal beyanında yüksek değer yazarsanız ona göre işlem yapmaları gerek diye düşünüyorum.
--bana sorarsanız diğer varislerden sorun yaşamayacaksanız eğer 5 yıl bekleyin derim en temizi bu, eğer beklemek istemiyorum derseniz gelir idaresi başkanlığından ÖZELGE isteyebilirsiniz, derdinizi, kafanıza takılan en küçük ayrıntıya kadar Özelgeye yazın ve cevap bekleyin gerçi biraz uzun sürebilir, iyice araştırın sonra burnunuzdan getirmesinler, vergi dairesi ben cezayı yazarım git mahkemede uğraş diyor.