TEKSAN İnovatif Medikal Ürünler İstanbul, Bursa ve İzmir'de
Buraya tıklayarak yazıları büyültebilirsiniz Buraya tıklayarak yazıları küçültebilirsiniz
    Üye
    earthofdevil Avatarı

Son Giriş
    06.01-2023
    Saat
    13:22
    Alınan Beğeniler
    4
    Verilen Beğeniler
    0

Zaten Değerlendirdiniz! 0
    STAR, dünyanın en güvenli, en sağlıklı, en konforlu ve en dayanıklı tekerlekli sandalye minderi.
    arkadaşlat bir duyum aldım dogru olup olmadıgını sizede danışmak istedim. h sınıfı ehliyetim var be raparumda sadece otomatik vites araç kullanabilir ibaresi var... özürüm sok alt polio sekeliyurtdısı araç getirtebiliyormuyum

Üye
    AzMiCaN Avatarı

Gerçek Adı
    Ahmet
    Son Giriş
    12.03-2023
    Saat
    09:40
    Yaşadığı Yer
    Aydın
    Alınan Beğeniler
    3
    Verilen Beğeniler
    3

Sol alt engelli durumlarda otomatik vites özel donanıma kabul edildiği için Yurt dışından da alabilirsin yurt içindende ÖTV indirimli alabilmen gerekiyor.

Üye
    earthofdevil Avatarı

Son Giriş
    06.01-2023
    Saat
    13:22
    Alınan Beğeniler
    4
    Verilen Beğeniler
    0

teşekkür ederim arkadaşım bilgin içinfakat ben ankara gümrüğü aradıgımda sol alt engelli için sadece terorle mücadele ve gaziler alabilir dedilerkafam iyice karıştı

Üye
    gulbas27 Avatarı

Son Giriş
    06.10-2022
    Saat
    21:19
    Yaşadığı Yer
    HATAY / İSKENDERUN
    Alınan Beğeniler
    0
    Verilen Beğeniler
    0

Arkadaşım 2 yada 3 yıl önce bu konu hakkında Ankara ' daki gümrük müdürlüğü ile 1 hafta telefonda tartıştık.En sonunda gümrük müd. bağlı olduğu başmüdürlükteki muafiyetler dairesi bayan müdür ile tartıştık.Tartışmayı ben kazandım.Telefonda yasayı bana okumasını istedim.Okuduktan sonra
    Ben de sordum : Müdüre hanım okuduğunuz metinde sol ayaktan engelliler getiremez diye bir ifade geçtimi diye...
    Cevap verdi : Hayır ama O mana çıkıyor dedi.
    Ben sordum : Yasa size yasaları aynen uygulama görevi mi veriyor yoksa yorumlama hakkı da veriyor da bizim mi haberimiz yok dedim.
    Telefonda benim haklı olduğumu söyledi.Bayan müdür bana yazılı başvurmamı söyledi. Yasada ''sol ayaktan engelliler yurtdışından araç getiremez'' diye bir ibare yok.Ama gazilerde özel tertibat aranmaz gibi bir ifade var.Bende durumumu ve raporumu anlatan bir dilekçe yazarak posta yolu ile '' yurtdışından araç getirip getiremeyeceğimi'' sorduğum bir dilekçe başvuru yaptım.Yasa gereği cevap vermek zorunda olduklarından dolayı cevap geldi. Anlaşılan durum şöyle : Özel tertibatlı olduğu sürece yasadan faydalanabiliyorsun.
    Not: Dilekçeyi gümrükler genel müdürlüğünde ki muafiyetler dairesine göndermen gerekiyor.Sık sık siteye girmediğim için soru sormayın cevap yazamam.Kolay gelsin...

Eskiden bu konu hakkında gelen yazının ilgili kısmını paylaşmışım.Aşağıdaki gibi cevap geldi:
    GELEN CEVABIN İLGİLİ KISMINI AYNEN YAZIYORUM:

Özürlülerin ithal edecekleri özel tertibatlı araçlarda uygulanacak gümrük vergisi muafiyeti konusunda sağ bacak ya da sol bacak sakatlık ayrımı bulunmamaktadır.Yurt dışından ithalatla sorumlu olan Gümrük Müsteşarlığı,13 Mayıs 2000 tarihli ve 24048 sayılı Resmi Gazetede yayımladı tebliğ ile (EK-2) daha önce yayımlanan 12.02.2000 tarihli tebliğde bulunan ''sadece sol bacağından özürlü bulunan kişi bu Tebliğ hükümlerine sakat aracı ithal edemez'' hükmünü maddeden çıkarmıştır.Böylece ''sadece sol bacağı olmayan kişilerin'' de özel tertibatlı araç almasında sakınca olmadığı düşünülmektedir.
    Gümrük vergileri muafiyetinden yararlanabilmek için H sınıfı ehliyetinizin bulunması,özürlüler için verilen sağlık kurulu raporunda ''özel tertibatlı araç kullanılması uygundur / gerekmektedir '' ibaresinin olması ve aracın özel tertibata sahip olması gerekmektedir.
    Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiyi Gümrükler Genel Müdürlüğü'nden edinebilirsiniz.

Genel Yayın Yönetmeni
    OturanBoğa Avatarı

Gerçek Adı
    Bülent
    Son Giriş
    Bugün
    Saat
    18:39
    Yaşadığı Yer
    İstanbul
    Alınan Beğeniler
    3.875
    Verilen Beğeniler
    4.128

Yurt dışından alımlarda otomatik vites "özel donanım" olarak sayılmaz ve asla vergisiz ithale izin verilmez. Bunun tek istisnası gazilerdir.

Ama yurt içinden otomatik vitesli aracı ötv-mtv istisnası ile satın alabilirsiniz.

Üye
    sinerji Avatarı

Son Giriş
    30.12-2020
    Saat
    11:47
    Yaşadığı Yer
    İzmir
    Alınan Beğeniler
    0
    Verilen Beğeniler
    2

Alabilirsiniz aşağıdaki linkte ilgili karar yer alıyor.::Mevzuat Display::

Hatta orada engelliler arası ayrım yapılamayacağından denerek bu hak sol alt ekstremiteye verilirken aynı durumdaki sol üst ekstremiteye ötv hakkı verilmemektedir. ve kaç yıldır bu durum düzeltilmemiştir.

"Anılan yasa hükmünün engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından, sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir. Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçlarıilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır. Bu durumda sakatlık derecesi % 90'ın altında olup, sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engelliler için verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine, aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine aracın otomatik vitesli olduğuna dair "uygunluk belgesi" nin aslı veya noter onaylı örneği eklenecektir. """1

Üye
    offfli Avatarı

Son Giriş
    02.02-2015
    Saat
    22:54
    Alınan Beğeniler
    0
    Verilen Beğeniler
    0

Selamunaleykum oturanboğa toprağım, sakın yanlış anama beni ama Gülbaş denen arkadaş yukarda güzel bir yorum yapmış bana çok mantıklı geldi ve baktım biraz araştırdım aynen onun yazdığı gibi kanunda sol ayak engelli olan kişi yurtdışından otamadık araç alamaz diye bir ibare bir kanun yok benim gördüğüm kadar kaldıki varsa bile zaten çok saçma bişey olur zaten, zaten sağ ayak alır, sol ayak alamaz ,böyle saçma bir şey olmaması lazım.

Bu konuya vakıf olan Arkadaşlar bu konuyla ilgili çok sağlıklı bilgisi olan lütfen buraya yazsın ALLAH rızası için. Sol ayak engelli biri H-SINIFI EHLİYETE SAHİP OTAMATİK ARAÇ TÜRKİYEDEN MUAF ALABİLİYOR, YURTDIŞINDAN ALAMIYOR....

Arkadaşlar yokmu bu konu hakkında sağlık bilgisi olan varsa lütfen buraya bir iki cümle yazında konu hakkında bilgi sahibi olalım.

Genel Yayın Yönetmeni
    OturanBoğa Avatarı

Gerçek Adı
    Bülent
    Son Giriş
    Bugün
    Saat
    Yaşadığı Yer
    İstanbul
    Alınan Beğeniler
    3.875
    Verilen Beğeniler
    4.128

Ne kadar dolanırsanız dolanın kural belli arkadaşlar

Yurt dışından alımlarda otomatik vites özel donanımdan sa yıl maz. Bunun tek istisnası gazilerdir ve bu istisna ilgili maddede açıkça yazılmıştır (eğer tüm sol ayaktan engelliler otomatik vites getirebilseydi, gaziler için özel madde eklenmezdi):

4458 SAYILI GÜMRÜK KANUNUNUN BAZI MADDELERİNİN UYGULANMASI HAKKINDA KARAR
    Malul ve sakatların kullanımına mahsus eşya

MADDE 104- (1) Görme engelliler hariç olmak üzere, malul ve sakatların hayatlarını idame ettirmesi için kişisel kullanımlarına mahsus özel surette imal edilmiş olup,

a) Malul ve sakatların bizzat kendileri tarafından,

b) Malul ve sakatlara yardım sağlanması amacına yönelik olarak kamu yararına faaliyette bulunan vakıflar ve dernekler ile resmi kurumlara karşılıksız gönderilen ve ücretsiz dağıtılmak üzere belirtilen dernek, vakıf ve resmi kurumlar tarafından,

serbest dolaşıma sokulan motorlu veya motorsuz koltuk, bisiklet ve diğer eşyaya,

c) Kamu yararına faaliyette bulunan dernekler ile Sağlık Bakanlığınca yetki verilenler tarafından ithal edilen, malul ve sakat kişileri toplu olarak taşımaya yönelik, malul ve sakat kişinin araca binip inmesiyle taşınmasını kolaylaştırıcı tertibatı bulunan motorlu kara nakil vasıtalarına,

muafiyet tanınır.

(2) Gümrük idaresine sunulduğu tarih itibarıyla, kayıt ve model yılı dahil, üç yıldan eski olmamak kaydıyla;

a) Münhasıran malul ve sakatlar tarafından kullanılmak üzere özel surette imal edilmiş hareket ettirici tertibatı bulunan ve bu kişiler tarafından serbest dolaşıma sokulan, motosiklet ve motor silindir hacmi 1600 cc.’ye kadar olan otomobillere,

b) El ve ayak fonksiyonlarını tamamen yitirmiş olmaları nedeniyle bizzat malul ve sakat kişi tarafından kullanılamayan, kişinin araca binip inmesiyle taşınmasını kolaylaştırıcı tertibatı bulunan, malul ve sakat kişinin üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya kişi ile iş akdine bağlı olarak istihdam edilen sürücü tarafından kullanılan vasıtalardan motor silindir hacmi 2500 cc.ye kadar olan;

1) 8702.10.91.13.00 ve 8702.10.99.13.00 GTİP’lerinde yer alan minibüslere,

2) Portatif koltuklar hariç olmak üzere, sürücüsü dahil altı ila dokuz oturma yeri olan, malul ve sakat kişinin rahatça taşınabilmesine imkan verecek tavan yüksekliğine sahip olan motorlu kara nakil vasıtalarına,

muafiyet tanınır.

(3) İkinci fıkranın (a) bendinde yer alan muafiyet uygulamasında, 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren sol bacak engeli olan gaziler için vasıtaların özel tertibatlı olması gerekmez

(4) İkinci fıkranın (b) bendinde yer alan vasıtaların gümrük vergilerinden muaf olarak ithaline izin verilebilmesi için malul ve sakat kişinin bu tür bir araca ihtiyacı bulunduğuna ilgili gümrük idaresince kanaat getirilmesi gerekir.

(5) İkinci fıkranın (a) ve (b) bentlerinin uygulanmasında arazi taşıtları yararlandırılmaz.
    Ayrıca daha net ifade: http://www.engelliler.biz/forum/ozel...egisiklik.html

Araca ilişkin şartlar
    MADDE 31 –
    (1) Kararın 104 üncü maddesinin ikinci fıkrası kapsamı aracın serbest dolaşıma giriş işlemlerinin yapılacağı gümrük idaresine sunulduğu tarih itibarıyla, kayıt ve model yılı dahil, üç yıldan eski olmaması gerekmektedir.
    (2) Kararın 104 üncü maddesinin üçüncü fıkrası hükümleri saklı kalmak kaydıyla, sadece otomatik vitesli olan aracın, Kararın 104 üncü maddesi kapsamında serbest dolaşıma sokulması mümkün değildir.
    (3) Bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen araçların kayıt ve model yılının tespitinde, aracın gümrüğe sunulduğu tarihteki kayıt ve model yılının farklı olması durumunda, sonraki tarih esas alınır. Model yılının tespit edilemediği durumlarda üretim yılı esas alınır.

Üye
    offfli Avatarı

Son Giriş
    02.02-2015
    Saat
    Alınan Beğeniler
    0
    Verilen Beğeniler
    0

peki özel süretle iman edilmiş hareket ettirici tertibatı taktırsak otomatik araca yinede olmuyormu....

Genel Yayın Yönetmeni
    OturanBoğa Avatarı

Gerçek Adı
    Bülent
    Son Giriş
    Bugün
    Saat
    Yaşadığı Yer
    İstanbul
    Alınan Beğeniler
    3.875
    Verilen Beğeniler
    4.128

Özel donanım takılırsa olur tabii ki. Ama sol ayaktan engelliler araç kullanmak için özel donanıma ihtiyaç duymadıklarından, Naklihane ithalata izin ver mez.

Sol alt ekstremiteden sakatlığı olanlar sadece ve sadece yurt içinden otomatik vitesli araç alabilirler. Çünkü yurt içi mevzuatta sol alt ekstremite sakatlar için otomatik vites "özel donanım" olarak belirlenmiştir.

Üye
    offfli Avatarı

Son Giriş
    02.02-2015
    Saat
    Alınan Beğeniler
    0
    Verilen Beğeniler
    0

Panthera: hafif, agresif ve zarif aktif tekerlekli sandalye...
    eywallah toprağım sağolasın tşk edrim.toprağım senide meşkul ettim ALLAH razı olsun hknı helal et.ama ben böyle salakça bir konun görmedim yaaa madem TÜRKİYEDE sol ayağa müsaade ediyorsun e barii ÖTV. yurtdışındada yapman gerekir sağ ayağa veriyor sol ayağa vermiyor bence biraz aptalca bir durum adam gibi veriyorsan hem sağa hem sola ver.neyse ALLAH herşeyin hayırlısnı evrsin diyelim.hayırlı gecelr A.E.OLUN.