TEKSAN İnovatif Medikal Ürünler İstanbul, Bursa ve İzmir'de
Buraya tıklayarak yazıları büyültebilirsiniz Buraya tıklayarak yazıları küçültebilirsiniz
    Üye
    Nicomedian89 Avatarı

Gerçek Adı
    Erman
    Son Giriş
    17.03-2014
    Saat
    19:04
    Yaşadığı Yer
    Kocaeli
    Alınan Beğeniler
    0
    Verilen Beğeniler
    0

Zaten Değerlendirdiniz! 0
    STAR, dünyanın en güvenli, en sağlıklı, en konforlu ve en dayanıklı tekerlekli sandalye minderi.
    Öncelikle herkese iyi geceler dilerim.

Babam buradaki çoğu abim ve kardeşim gibi engelli. Babamın sol bacağı yok ve engelli aracımız var. Aracımızın ruhsatında araç sahibinden başkası süremez gibi bir yazı var. Yazıyı tam olarak hatırlamıyorum kusura bakmayın.
    Kuzenimin tanıdığı bir polise sorduğumuz da yasaların değiştiğini, ruhsatı yenilememiz halinde o yazının silineceğini ve bizimde aracı kullanabileceğimizi söyledi.
    Sizlerin bu konu hakkında bir bilginiz varsa yardımlarınızı rica ediyorum.

Şunu belirtmek isterim bende engelli araçlarının araç sahibi dışında kullanımına karşıyım. Fakat babam artık 57 yaşına geldi gerçekten onun içinde zor oluyor. Tüm abi, kardeşlerime ve babama Allahtan şifa diliyorum.

Genel Yayın Yönetmeni
    OturanBoğa Avatarı

Gerçek Adı
    Bülent
    Son Giriş
    Bugün
    Saat
    14:39
    Yaşadığı Yer
    İstanbul
    Alınan Beğeniler
    4.025
    Verilen Beğeniler
    4.297

Babanızın sürücü belgesinde ve raporunda "özel donanım" ibaresi var mı? Ve, araçta bir özel donanım bulunuyor mu?

Üye
    Nicomedian89 Avatarı

Gerçek Adı
    Erman
    Son Giriş
    17.03-2014
    Saat
    Yaşadığı Yer
    Kocaeli
    Alınan Beğeniler
    0
    Verilen Beğeniler
    0

Hayır abi aracımız otomatik vites herhangi bir ek donanım yok. Sadece ruhsatta araç sahibi harici kullanamaz gibi bir yazı ve plakata engelli işareti var.

Düzeltme: Babamın sakatlık derecesini tam olarak bilmiyorum. Ancak %90 ve üzeri değil o konuda bilgim var.

Genel Yayın Yönetmeni
    OturanBoğa Avatarı

Gerçek Adı
    Bülent
    Son Giriş
    Bugün
    Saat
    Yaşadığı Yer
    İstanbul
    Alınan Beğeniler
    4.025
    Verilen Beğeniler
    4.297

O halde emniyet'e gidiip o ibareyi kolayca kaldırtabilirsiniz. O zaman aracı sen dahil -istisnasız- herkes kullanabilir. Hiç bir sorun çıkmaz...

Üye
    Ufukalp Avatarı

Gerçek Adı
    Ufuk
    Son Giriş
    15.04-2023
    Saat
    17:17
    Yaşadığı Yer
    İzmir
    Alınan Beğeniler
    1.222
    Verilen Beğeniler
    543

Ek olarak plakadaki engelli işareti zorunluluğu da kalktı zaten, plakayı da değiştirebilirsiniz.

Üye
    Nicomedian89 Avatarı

Gerçek Adı
    Erman
    Son Giriş
    17.03-2014
    Saat
    Yaşadığı Yer
    Kocaeli
    Alınan Beğeniler
    0
    Verilen Beğeniler
    0

Bülent ve Ufukalp abi teşekkür ediyorum. Araç şuan il dışında gelsin dediğiniz gibi trafiğe gidip başvuru yapıcam. Ufukalp abi ben plakayı değiştirmicem, plaka öyle kalsın insanlar belki gördükçe bazı şeylerin değerini daha iyi anlar. Engel vücutta değil insanın kafasındadır. Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Hepinize saygılar ve sevgiler.

Üye
    Nicomedian89 Avatarı

Gerçek Adı
    Erman
    Son Giriş
    17.03-2014
    Saat
    Yaşadığı Yer
    Kocaeli
    Alınan Beğeniler
    0
    Verilen Beğeniler
    0

Affınıza sığınarak konuyu hortlatıyorum.

Bugün trafik şubeye gittim ve görevli memurdan bilgi aldım. Bu arada şunu belirteyim babamın ehliyeti H sınıfı ehliyetmiş ve ehliyetinde kullandığı protezler kısmında özel tertibatlı otomobil yazıyor.
    Aracımız normal otomatik vites fakat dosyada ne yazıyor onu bilmiyorum, haftaya il trafik şubeye gidip dosyayı sorgulatıcam.

Şimdi aklıma takılan şu ben ruhsattaki yazıyı kaldırdıktan sonra aracı yasal olarak sürebilecek miyim?

Özellikle Bülent abiden bilgisini aktarmasını rica ediyorum. Saygılar.

Üye
    fero Avatarı

Son Giriş
    21.04-2021
    Saat
    14:01
    Yaşadığı Yer
    istanbul
    Alınan Beğeniler
    0
    Verilen Beğeniler
    0

Özürlülere ait araçların trafik tescil kuruluşlarınca tescil işlemlerinin yapılması sırasında;
    a) Bizzat kullanım amacıyla özürlüler tarafından ithal edilen özel tertibatlı otomobiller ile motosikletlerin tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibi tarafından kullanılması zorunlu olup, ilgili gümrük müdürlüğünün izni olmadan devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.
    b) Özürlüler tarafından ithal edilen özel tertibatlı minibüslerin tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına "Araç sahibinin üçüncü dereceye kadar kan ve sihri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, ilgili gümrük müdürlüğünün izni olmadan devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.
    c) Özürlülük derecesi % 90’ın altında olan özürlüler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.
    Bulent Bey sizinde daha once yayınladıgınız bu maddeyi bende baska 1 yerde okudum. Ama bugun Halis Beyi aradım arac tertibatıyla ilgili ve konu gecınce; artık ruhsata aracı sahibinden başkası kullanamaz yazısı olmasına gerek yokmus dedim.Yok oyle birsey bana kanun maddesini yolla dedi.Bende bugun yukarda yayınladıgım maddeyi yollayacagım. Yakında arac alıcam ve ruhsatta (gaz pedalı solda) sahıbınden baskası kullanamaz ıbaresını yazmak ısterlerse ne yapabılırım?

Bulent Bey bu arada kdv ıle ılgılı kanunda sunu okudum ne dersınız? Kanunu buraya yapıstırıyorum ve yorumunuzu merak edıyorum!
    D- KATMA DEĞER VERGİSİ

3065Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda, sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin kendi adlarına kayıt ve tescil edilmiş olan taşıtlar yanında sakatlık dereceleri % 90 dan az olan malûl ve engellilerin adlarına kayıt ve tescilli olan ve engellilik haline uygun özel tertibatlı veya özel tertibatlı hale getirilmiş taşıtlar için, istisnai bir düzenleme bulunmamaktadır.

Malül veya engelliler tarafından iktisap edilen veya ithal edilen taşıtlar genel KDV oranına tabidir (%18). ÖTV gibi bir tüketim vergisinde yer alan bu anlayışın KDV’de yer almaması kolay izah edilemez. Bu tür taşıtlar, en azından genel KDV oranı yerine indirimli orana tabi mallar arasında yer alabilmelidir.[6]

01 Mart 2005
    Levent GençyürekMaliye Başmüfettişi9 Eylül Üniversitesi İşletme Fak.Öğretim Görevlisi gencyurek@yahoo.com Sanırım kdv konusunda okudugum kanun degıl malıye basmufettısının arzusu yorumu.
    Diğer taraftan, Anayasamızın 61 inci maddesinde ifade edildiği üzere, Devletin sakatların korunmalarını ve toplum hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirleri alması yolunda atacağı adımlardan birisinin de Katma Değer Vergisi Kanununda da benzer bir düzenleme yapılarak bu teslimlerin KDV’den istisna olması veya en azından, engelli veya malüller tarafından iktisap edilen veya ithal edilen taşıt araçlarına indirimli oranda KDV uygulanması olacağını düşünüyoruz.

Belkı ıse yarar dıye paylasayım dedım...

Genel Yayın Yönetmeni
    OturanBoğa Avatarı

Gerçek Adı
    Bülent
    Son Giriş
    Bugün
    Saat
    Yaşadığı Yer
    İstanbul
    Alınan Beğeniler
    4.025
    Verilen Beğeniler
    4.297

Panthera: hafif, agresif ve zarif aktif tekerlekli sandalye...
    Aracın ruhsatında özel donanım ibaresi olmamalı. O zaman aracı -istisnasız- herkes kullanabilir.

Babanızın ehliyetinde (ya da ehliyetine temel olan raporunda) "özel donanım" ibaresi varsa, yeni bir rapor alıp emniyet'e götürmeli ve o ibreyi kaldırtmalısınız. Böylece babanız da otomatik vitesli tüm araçları kullanır hale gelir

Not: KDV istisnası söz konusu değil.