Sol üst ekstremiteden sakatlığı olanlar yurtiçinden araç alamazlar, yurtdışından alabilirsiniz.
Nisan 2015 Güncel: http://www.engelliler.biz/forum/ozel...lanabilir.html
sayın bülent abim ben 2006 h sınıfı ehliyet aldım.otamatik fitesli araç kullanmak şartıylan diye.engelim sol kol /40.bu şartlarda ötv den yararlanamıyorum.şimdi sorum herhangi bir hastaden özel donanımlı diye rapor alsam ötv indiriminden yararlanabilirmiyim.üst eksemlerden engeli olan yararlanamıyormuş duydugum kadarıylan?
Sol üst ekstremiteden sakatlığı olanlar yurtiçinden araç alamazlar, yurtdışından alabilirsiniz.
KKELEBEKK;
Bendede sol üst ekstremite sakatlığı mevcut. Yurtdışından alma olayını biraz açabilirseniz, mevzuat durumu tam olarak nedir? Şartlar nelerdir? Zira ben yurt dışından da alınamıyor diye biliyordum.
http://www.engelliler.biz/forum/ozel...abilir-mi.html
başlığındaki son mesajla
http://www.engelliler.biz/forum/ozel...er-burada.html başlığını inceleyebilirsiniz.
Sayın KKELEBEKK, verdiğiniz linki inceleyerek bilgi sahibi oldum. Sağolun. Burada sol kolda sakatlık olduğunda otomatik vites özel tertibat sayılıyor mu? Birde gümrükten getirilen arabaya kendinden başka kimse kullanamıyor diye anladım. Dediğiniz gibi sol kolu kabul ediyor ama anladığım kadarıyla özel tertibat istiyor. Yani yurtiçinden alınan ve sol alt eksremiteye verilen hakla aynı değil sanırım.
evet yurtdışından özel donanımsız araç getirilemez, sol kol için özel donanımı kabul ediyor yurtdışı. ama yurtiçi kabul etmiyor ve yurtiçinden alınamıyor araç. yurtiçi için otomatik vites sadece sol ayak için kabul ediliyor. yurtdışından özel donanımlı geleceği içinde aracı sahibinden başkası kullanamıyor.
Bu durum; aynı devletin farklı iki kurumunun aynı olaya farklı uygulaması. Bana göre bir çelişkidir. Gümrük Müşteşarlığı kabul ederken, Defterdarlık kabul etmiyor
Merhaba,
Sol elli engeli olanların Türkiye'den muafiyetli araç alma hakkılar yok malesef.Yanlız böyle olmasına rağmen tertibat'sız araç kullanma hakklarıda yok.
Ya vergisini ödeyip tertibat taktıracak yada yurt dışında alma hakkılar var.
Yurt dışında araç alabilmeniz için Ankara'dan onay olmanız gerekiyor.
Ankara Gümrük Muafiyetler Müdürlüğüne başvurmanız gereklidir.
Her ayın ilk salı günü kurul heyet toplantısı var o zaman raporunuzu ibraz edebilirsiniz.
Sabahtan gidip ibraz edin öğleden sonra sonuç veriyorlar.
İster akraba ile ister firma aracı ile getirtebilirsiniz.
Yanlız yurt dışından alınan muafiyetli araçlar 10 yıl satılamıyor.
Bununla ilgili sesimizi nasıl duyurabiliriz acaba? En azından sol üst ekstremiteyi neden kabul etmediklerine dair gerekçeleri nedir merak ettim. Bunlara kim karar veriyor, Sağlık Bakanlığımı yoksa Maliye Bakanlığı mı? Sesimizi buralara duyurmamız gerekir. Gerekirse hukuki olarakta ararız. Ben sol kolu sakat olan biriniz otomatik vites kullanırken çok avantajı var. Sağ eli ile direksiyonla uğraşmayacağı için, direksiyona daha iyi hakim olabilecek. Derdimizi anlatalım belki anlayan olur.
Sol engelli olanlara hep söylüyorum dava açarsanız %100 kazanırsınız.
Hukuki olarak hakkınızı aramak ve bu yönde herkes aynı duyarlılığı gösterse bu durum bir an önce
çözüme ulaşır.
Bir kaç örneği var ama uğraşmak istemedikleri için hep askıda kalıyor.
benimde sağ tarafımda hemiplaji var sağlamken almış olduğum ehliyet var otomotik vitesi düşünüyoruz çünkü hayat zor her yere gidemiyorsunuz birde ne yapılması gerekiyor gazı sola alsak nasıl olur bir fikir
Şuan arabam yok, evimim borcumun bitmesine az kaldı. 1 yıla kadar araba için niyetleniyorum. Bu süre zarfında hakkımız neyse aramaya razıyım. Birlikte olmak daha çabuk sonuç getirir. İşe en azından gerekli yerlere mail atarak, durumumuzu anlatarak başlayabiliriz. O da olmadı, Defterdarlığa sol üst ekstremiteden dolayı ÖTV muafiyeti istediğimize dair dilekçe yazarız. Onlar reddeceklerdir. Bizde bu ret yazısıyla hukuki olarak İdare Mahkemesine gideriz. Dava yaklaşık 1 yıl sürer, ama tahminim kazanırız yönünde, eğer öylede olursa, bu şekilde mağdur olanlar adına iyi bir kazanım elde etmiş oluruz. Daha önce çalıştığım kurumda haksızlığa uğradığımı düşünerek 2 dava açmıştım. 2 sinide kazandım. Bunuda Allah'ın izni ile kazanırız gibi geliyor.
Amicable..,
Sizin engeliniz hem sağ ayak ve hemde sağ eliniz engellidir.
İlk önce tam teşekküllü develet hastanesinden " H sınıfı belgesi alır ve özel tertibatlı araç kullanabilir. "
Sonra bu raporla bir H ehliyeti veren sürücü kursuna kayıt yaptırmanız lazım..
Bir kaç derse tabi tutarlar ve H ehliyetinizi alırsınız.
Sonra aracına özel tertibat olarak sağ ayağınız için gaz pedalı sol tarafa aktarılmış ve
sağ elinize göre silecek kolu sol tarafa aktarılmış bir de direksiyona topuz takılması gerekiyor.
Hangi ilde yaşıyorsunuz..?
Merhaba,bu konuda daha önce bir yazı yazdım, yazımın yer aldığı başlığı aşağıda iletiyorum. Herkesi destek olmaya davet ediyorum.
http://www.engelliler.biz/forum/ozel...onderelim.html