ötv yi ödersen satarsın ama 5 yıl indirimli araç alamıyorsun birdaha daha beş aylık arabayı neden istemiyorsun anlamadım..
ötv yi ödersen satarsın ama 5 yıl indirimli araç alamıyorsun birdaha daha beş aylık arabayı neden istemiyorsun anlamadım..
Henüz satmaya tam olarak karar vermiş değilim ama bazı sebeplerden dolayı böyle bir ihtimal var.Buna istinaden konu ile ilgili neler yapabileceğimi öğrenmek istedim.Bu 5 yıl içinde engelliden engelliye satarsak ta mı ötv ödemek zorundayım?
sata biliyorsun ama onunda illa bir süresi var mı tam bilmiyorum ama büyük ihtimalle bir sıkıntı olmaz ama satarken aracı kaç tl ye vericeğiniz çok önemli örnek siz muafiyetli 30.000 tl ye aldığınız aracı yine bu fiyatlarda başka bir engelliye satman çok zor sebebi sıfır araçla senin aracının arasında çok büyük bir fiyta farkı olmayacağı için herkez sfır araç almaktan yana tercihini kullanır bende dahil ama burada siz fiyatınızı biraz daha uyguna çekerseniz araç almayı düşünen narkadaşlar size teklifte buluna bilir.
Ötv sini ödeyerek aracı satabilirsin ama tekrar Ötv indirimli araç alabilmen için 5 yıl beklemek zorundasın yönetmelik çok açık bu konuda
Aslinda cok ilginc!! Maden otv sini odeyip arabayi satabiliyoruz.Neden 5 yil beklesin insanlar? Zaten otv odeniyo!! Deseki,otv yi odemeden satabilirsin"5 yil beklemeyi anlarim...
Şimdi Arkadasım aracını başka bir engellıye satabilirsin ama ancak şöyle ötv yı gerı ödememen ının şu şart gerekli satacagın engellının vergıden muaf aracı olmaması gerekli eger aracı var ise sen ötv sını cebınden ödeyip satabilirsin)
desenize arkadaşlar ilginç bir durum sanırım yine en mantıklısı paşa paşa 5 yıl geçmesini beklemek...ama sanki biraz da saçma bir durum arabayı satmak zorunda kalacağım,gerekirse ötv sini ödeyeceğim sonra tekrar araba almaya karar verirsem 5 yıl geçmesini bekleyeceğim ya da sıfır araba alamayacağım gerçekten mantıksız bence
![]()
Arkadaşım mantıksız olan birşey yok sen aracı almadan öncede durumu biliyordun devlet eğer araç ihtiyacın varsa engel oranı olan kişilere ötv muafiyet uygulaması yapmış. sende yararlanmışsın şimdi diyorsunki ben aracı aldım bindim ötv sini ödeyip satayım sonrada başka araç alayım aslında bu saçma 5-6 ay araca binip tekrar sıfırlayacak durumun varsa hıç ötv indirimi kullanma bence senin yaptığın saçma
bunda saçma olan niye aracı satanda olsunki ? Adam almış binmiş beğenmemiş ,5 yıl bekleyeceğine satar .bundan daha doğal ne olabilirki ? Burda aracı satanının bir menfaati yokki aksine zararı oluyor..sıfır araba alıyorsun sonra ÖTV ödeyerek satıyorsun ..ÖTV indirimli yeni bir araba alması gerekir ...burda saçma olan 5 yılı beklemek..
Geçmişte 5 yıl süre sınırı yoktu. Ancak engelliler için sağlanan bu muafiyetten haberi olan da yoktu..Engelli bireylerin çoğunluğu mobilize olamadıkları ve ellerinin altında "internet" gibi bir iletişim imkanları olmadığı için bu muafiyetlerden uzunca bir süre bihaber yaşadılar. Geçmişte bu muafiyetten haberi olup da kullananlar içerisinden al-sat yaparak (ve yasayı suistimal ederek) çok lüks araçlara sahip olanlar ve bu yasadan maddi çıkar sağlayanlar oldu. Maliye bu suistimalleri takibe alarak yasayı değiştirdi ve "5 yıl satamama" şartını yasaya ekledi. Bu arada yasaya düzenleyici bazı maddeler daha eklendi.
Şimdi. Günümüzde %40 tan başlayan ÖTV oranlarından muaf otomobil alabilmek; engelli bireyleri mobilize edebilmek adına güzel bir düzenleme. Ancak kötü niyetli ve bu muafiyetten maddi kazanç elde etmek isteyenleri de önlemek için bazı engelleyici koşulların da yasada olması gerekiyor. Yoksa bu ülkede haksızlıkların önünü alamazsınız.
Aracınızı ilk almaya karar verdiğinizde; aracın sizin ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılayamayacağına, maddi anlamda sizi zorlamayacağından tutunda bir çok kritere dikkat etmek gerekiyor. Aslında 5 sene sonunda sattığınızda da size kazanç sağlayabilecek; yıllar içerisinde sıfır fiyatından daha az değer kaybına uğrayacak aracın seçimi de önemli bir konu. Ki böyle araçlar piyasada var. Her aracın 5 yıl sonundaki değer kaybı aynı olmuyor maalesef.
Olaki 5 yıldan önce satmak zorunda kaldınız ki bu benim de başıma geldi. Olabilir insanlık hali acil bir durum ortaya çıktı ve satmak zorunda kaldınız. Ötv yi ödemek zorundasınız. Bu durumda da ilk alımda iyi bir araç seçilmişse; (iyiden kastım pahalı lüks bir araç değil. 2. elde piyasası olan ve satışa çıkarıldığında alıcısı bol olabilecek modeller) çok bir kaybınız olmuyor.
ÖTV adı üstünde özel tüketim vergisi Türkiye'de çok şeyde olduğu gibi sıfır araçta da Ötv vergisi ödeniyor. Devlet ortopedi engeli olan H sınıfı ehliyeti olması kaydıyla Araç alımında Ötv den muaf tutuyor yani bu araç bu şahıs için özel tüketim değil ihtiyaç diyor. Sen şimdi diyorsunki ben aldım beğenmedim satıp başka alayım yok onuda beğenmedim onuda satayım Ötv sini ödeyerek ..... Devlet gerçekten ihtiyacı olan ortopedik engelli kişilere diyor ki eğer araca ihtiyacın varsa ötv muafiyetli al diyor ama bunu da 5 yılda bir Ötv den faydalanabilirsin diyor. Bunun haricinde kişiler özgürdür istediği kadar sıfır araç alır beğenmezse satar sonra bidaha alır onuda satar bunda sınır koymamış gidip istediğiniz gibi alabilirsiniz amma bütün insanların yaptığı gibi engelli aracı olarak değil.
arkadaşlar yorumlarınız ve düşünceleriniz için teşekkürler.Minosetcan arkadaş,ben sadece basit bir soru sordum sen olayı dallandırdın.İnan bana kimse öyle senin dediğin gibi keyfe keder ben bunu beğenmedim satayım,başka alayım onu da beğenmedim başka araba alayım diye araba alıp satmaz.Herkesin kendine göre birtakım düşünceleri ve mecburiyetleri vardır.Yine de yorumların ve düşüncelerin için teşekkürler...
Arkadaşım bu yazdıklarım sizinle alakalı şeyler değil lütfen üzerinize alınmayın incittiysem özür dilerim. Mecburiyetiniz olmazsa zaten satmak istemezsiniz. benim tepkim aslında zamanında böyle bir kısıtlama yokken bunu suistimal eden bunu ticaret haline getiren ve bu sebeplerden dolayı şuan bizleri hem mahrum hemde tercih hakkımızı sınırlandıran kişilere. mesela 1,6 motor ve 5 yıl sınırlandırması ..... zamanında böyle sınırlandırmalar yoktu ama şimdi var neden bir düşünmek lazım
Özür dilemeyi gerektiren bir durum yok ortada.Aslında aynı şeyleri söylüyoruz ama bakış açılarımız biraz farklı galiba.Ben de aynı sıkıntıdan muzdarip olduğumu söylüyorum.Evet maalesef bizim milletimiz yasalarda bir boşluk buldu mu değerlendirmesini iyi bilirTamam o ticaretini yaptı belki de yüklü miktarda para da kazandı.Sonuç;enkaz da bize kaldı...