Sağlık Bakanlığı Bimer aracılığıyla cevap vermiş arkadaşlar. Sosyal devlet olan devletimizin koskaca Bakanlığı benim yetkim yok diyor !!! Üstelik kanunda engelliğin önlenmesi için yapılacak giderlerin Sağlık Bakanlığı bütçesine konacağı hüküm altına alınmışken. Ben artık yorumsuz kaldım.Mahkemede ve gerekirse AİHM'de hesaplaşmaktan başka çare kalmadı. Ancak bu konuyu basına da aktaracağım. Tüm dünya devletin bizlere çektirdiği işkenceyi duysun , bilsin........ Bu ülkede SAKAT doğumlar çok fazla diye de kimse şikayet etmesin !!!!!
BİMER ARACILIĞIYLA GELEN BAKANLIK CEVABI :
Bilindiği üzere, hak sahipleri ile bunların kanunen bakmakla yükümlü bulunduğu aile fertlerinin muayene, tetkik, tahlil, tedavi, ilaç ve sarf malzemelerine ait giderlere ilişkin usul ve esaslar ile başvurabilecekleri sağlık kurum ve kuruluşlara ilişkin sözleşmeler tabi oldukları geri ödeme kurumları tarafından yapılmaktadır. Bu itibarla; Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından yayımlanan 2010 yılı Sağlık Uygulama Tebliğinin 4.5.4.K- Yardımcı üreme yöntemi tedavileri başlıklı bölümünün 4.5.4.K.2 Kök Hücre Vericisi Kardeş Doğmasına Yönelik IVF Tedavisi başlıklı maddesinin(1) inci fıkrasında;“(1) Hasta çocuk sahibi olup, tedavisinin başka tıbbî bir yöntemle mümkün olmaması ve tıbben zorunlu görülmesi halinde bu çocuğun tedavisi amaçlı preimplantasyon genetik tarama yapılarak uygun kök hücre vericisi kardeş doğmasına yönelik olarak, bünyesinde kemik iliği transplantasyon merkezi bulunan üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucuları sağlık kurulları tarafından hasta çocuk adına düzenlenen bu durumların belirtildiği genetik uzmanının yer aldığı sağlık kurulu raporuna dayanılarak yapılan IVF tedavilerine ilişkin giderler, SUT’un 4.5.4.K.1numaralı maddesinde yer alan hükümler uygulanmaksızın Kurumca karşılanır. Bu durum dışında preimplantasyon genetik tarama ve bu işlem ile birlikte yapılan IVF bedelleri Kurumca karşılanmaz.” hükmü yer almaktadır.
Bu bağlamda; Bakanlığımızca yapılacak bir işlem bulunmamakta olup, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına başvuruda bulunabileceğiniz hususunda; Bilgilerinizi rica ederim.