Haklısın Baben. Bir vucudu tümden ele almak lazım. Ayakları kangren haldeki bir hastanın kollarının sağlıklı olması onu sağlıklı yapmaz. Bu nedenle sözkonusu taleplerin sağlıklı olması kolektif bilincin gelişmesine bağlı.
İşte kollektif bilincin gelişmesi içinde hepimize rol düşüyor. Bu site bu yolda ciddi mesafeler katedebilecek bir potansiyele sahiptir. Dediğim gibi mesele engelli kitlelerin bilinçlenmesi sorunudur ve bunun çözümü için mutlaka konvansiyonel kurumlara gerek yok. Günümüzde internetteki iletişime dair söylenen "sanal" kelimeside artık anlamını yitirdi bence. Nasılki telefonda konuşmak sanal değilse artık burda yaptıklarımızda sanal falan değil aksine düpedüz realitedir. Bu gerçeklik üzerinden kollektif bilinçlenmenin ciddi avantajları olduğu muhakkaktır ve elde edinilen kazanımlar ortadadır. Yapılması gereken daha ciddi çalışmalara hazır olmak ve elde edebileceklerimizi görebilme vizyonuna sahip olabilmektir.
Avrupada engellilere yönelik otomobil satışlarında indirim olduğunu biliyordum ancak bu indirimin devlet mi yoksa otomobil markası kaynaklı mı olduğunu bilmiyordum. Ben doğrusunu istersen taleplerimizi her iki yönede çevirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Ancak özel firmalardan bu talepte bulunurken onların bunu sadece ticari bağlamda değerlendirme olasılıkları olduğunu düşünmemiz lazım. Oysa devletten istediğimiz indirim bizim hakkımızdır. Devlet engellilere örneğin Almanyadaki sosyal hakları sağladığında ben şahsen yapacağı özel indirimden gönüllü olarak feragat edebilirim. Almanyada yaşayan engelli arkadaşlarım var. Adamlar kelimenin tam anlamıyla sefahat içinde yaşıyorlar. Hiçbir ekonomik sorunları yok. Engelli arkadaşımın eşi bile devletten maaş alıyor. Bizim ülkemizde engelli olan bireyin ailesi "kaderimdir" deyip o kişinin bütün sorunlarıyla ilgilenirken kendi hayatını tamemen engelliye endekslemesinin bedeli olarak devletten tek kuruş alamamaktadır.
Yani Almanya daki koşullar ekonomik olarak bir engellinin indirim olmasa dahi kendine iyi bir araba alabilmesi için yeterlidir. Ülkemizde bu koşullar sağlanamadığına göre devlet engelliye sağlamadığı olumlu koşulların yanında birde onu alacağı haksız vergilerle süründürme hakkına sahip değildir. Ülkemizde benzinden, sudan, eelektrikten, doğalgazdan alınan vergiler(Yani ortalama insanın yaşayabilmek için ihtiyaç duydugu olgulardan) genel vergilerin neredeyse tamamını oluşturuyor. Benzine bir hafta arayla ikinci zamda yapıldı. Hükümet iktidara geldiğinde 1$ olan benzin bugün tam 2$ oldu. Bu kadar vergi dünyanın hiçbir yerinde yok. Zenginden alamdıkları vergiyi garibandan alıyorlar. . Bugün bir kuyumcunun aylık gelirini düşünün. Kendisi neredeyse sadece benim kadar vergi veriyor. Vergi konusu dünyada adaletin özünü oluşturur. Adil bir vergilendirme sistemi olmayan devletlerin dünyada bir yere varabilmesi mümküğn değildir. Evet bizde vergilendirmenin adaleti sıradan insanı iliklerine kadar sömürmek şeklinde gerçekleşiyor. Buna karşın uluslararası büyük firmalardan alınan tek kuruş vergi yok. Sırf yabancı sermaye gelsin diye adamlara sağlanan teşvikler nedeniyle ülkemizdeki büyük firmalar neredeyser hiç vergi vermeden zenginliklerine zenginlik katıyorlar. Cefayı çeken bizler oluyoruz.
Bakın bunun daha yeni bir örneği borsa gelirlerşinin vergilendirilmesi konusunda yapıldı. Maliye bakanlığı yabancı sermayenin borsa gelirlerinden aldığı vergileri kaldırdı. Ama yerli yatırımcıya yüklenmeye devam dedi. Gerekçe "onlar yabancı, vergi alırsak kaçarlar". İşte ülkemizde büyük sermaye hemen her yerde bu şekilde hareket ediyor. Kendisi aman küsmesin diye ne vergi talep ediliyor nede devletin en hassas arazileri kendşilerine peşkeş çekilirken tereddüt ediliyor. Ama iş engelli insanlara gelince sayın bakanımızın 'tersine köroğlu' tavırları devreye giriyor ve hiç hakları olmayan vergiler söke söke alınıyor.
Bu ülkede bırakın ÖTV yi, devletin bizden KDV almaya bile hakkı yoktur. Çünkü anayasanın onuncu maddesindeki eşitlik ilkesine aykırı olarak çevreyi, istihdamı ve ulaşımı engellileri düşünerek şekillendirmemiştir. Bu koşullar değişene kadar, yani engellilerin önündeki engeller kaldırılıp engelli bireyler toplumsal hayatın içinde tıpkı diğer insanar gibi bulunabildiği anda engellilerden alınmayan vergiler de artık alınabilir. İşte o güne kadar bizden alınan bu vergiler inanmayanlar için ' haksız' inananlar içinse 'haram' bir uygulamadır.