arkadaşlar bu nasıl iştir böyle ortalıkta hiçbir şey yokken iki günde %37 lik ÖTV bir anda %18,5 a düşüyo bi yönetmelik değişecek kaç aydır nasılsa oluşamıyo
birileri bizi oyalıyor gibime geliyo
Reyhan Hanım Merhabalar,
Askerlikten muaf olan kişiler zaten özürlü kişilerdir. Askeri hastaneler gerekli incelemeleri muayeneleri tahlilleri ve kararlarında oldukça titiz davranmaktadırlar. Sürekli özrü olmayan kişilerin bu raporu alması zaten mümkün değildir.
Askerlikten muaf olan, Özellikle tek gözü görmeyenler, tek böbreği olanlar, tek bacak diz altı, tek el, parmaklar vs. özrü olanlar 3.dereceden özürlü sayılsın.
Ancak yeni özürlülük ölçütlerine göre, askerlikten çeşitli nedenlerle muaf olan özürlülerin ölçütleri %40 altında görünmekte, iş başvurularında askerlik gündeme gelince çürük sayılmakta ve işe alınmamaktadır.
Bir şekilde işe alınmış olsalar dahi dahi 10/10 sağlam insanlar gibi çalışmaları beklenmekte bu da çoğu zaman oldukça güç bazan imkansız olmakta ve işi bırakmak zorunda dahi kalınmaktadır.
Benzer birçok olayı bu forum sitesinden takip ediyorum .
Kısacası , Askerlik muafiyet raporları da özürlü raporu olarak kullanılabilsin...
Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
arkadaşlar bu nasıl iştir böyle ortalıkta hiçbir şey yokken iki günde %37 lik ÖTV bir anda %18,5 a düşüyo bi yönetmelik değişecek kaç aydır nasılsa oluşamıyo
birileri bizi oyalıyor gibime geliyo
1978 tarihinde Sağ ayağım diz altından aşağısı 5 cm hariç tamamı trafik kazası sonucu tamamen kesilmiştir. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinden, Ankara Numune Hastanesinden ve diğer hastanelerden aldığım Saglık Kurulu Raporları tümü % 40 ve üzerinde idi ancak 2008 yılında tekrar aldığım Saglık Kurulu Raporu oranı yeni çıkan yasa ile % 34 oranına düşmüştür. yeni yasa nedeni ile özürlü sayılmıyoruz Neyapacağız yardım ???????.....
Buraya o kadar görüşlerimizi yazdık halen olumlu bir yazı yazılmamış. Bizmi acale ediyooruz acaba? Bazı şeyler birgünde bile yürülüğe girerken (örnek:%37 lik ÖTV bir anda %18,5 düştü) biz halen burda görüşlerimiz bildirelim. Kaç senedir mağduruz kimiz emekli olabiyor kimimzi iş bulamıyor NE ÖZÜRLÜYÜZ NEDE DEĞİLİZZZ
Bakın arkadaşlar hergün bir paket açıklanıyo ama engellilerle ilgili bir gelişme nedense yok
sessiz kaldıgımız için aglamayana emzik yok devlet boyle dıyo galıba
slm arkadaşlar benimde bu rapor konusunda söyliceklerim var önceden almış olduğum bir rapor var çalışamaz kısmi bakıma muhtaçtır diye gata askeri hastanesinden almıştım askerlik zamanım geldiğinde ve askerliğimi yapmadım ama inanırmısınız bin pişman oldum iş konusunda okadar sorunla karşılaştımki hala da karşılaşıyorum ben de bu raporu yenileyim dedim tekrar hastaneye başvurdum orda bana madem böyle bir rapoun var özürlü raporu çıkar dediler
bende gerekli baş vuruları yaptım ama hastalığımın seyrini o hastanede izlemiyolar gibi abuk bir sebep öne sererek biz veremeyiz dediler elimde cerrah paşa tıp fakultesinden çiğdem özkara nın kontrolünde olduğuma dahil bir belge olmasına rağmen daha sonra istinye devlet hastanesi nöroloji bölümüyle görüştüm onlar bana %20 rapor verebileceklerini sölediler kendi doktorum sen özürlü değilsin diyo ve özürlü raporu vermeyi reddeyo ama iş verenleri ve hasta insanlara bakış açılarını ya anlamıyo yada anlamak istemiyo çok kötü bir durumda kaldım şu an özürlü raporu almak için uğraşıyorum sonuç ne olucak bilmiyorum ama hem özürlü değilsin diyolar hemde bir işe başladıktan sonra kriz geçirince acıyarak bakıp bizi kapı önüne koyuyolar bu çifte standarttan bıktım artık
Şu an için tedavisi mümkün olmayan hastalıklarda, özürlülük oranı verilebilmesi için vucutta herhangi bir özür olması gerekmektedir.
Ancak bu tür hastalıkların çoğunda, zamanla ilerleme eğilimi yaşanmakta ve hastalığın teşhisinden belli bir zaman sonra vücutta özürlülük oluşmaktadır.
Bu nedenle, örneğin MS vb. gibi hastalığı olanların, yorulmaması ve stresi artıcı ortamlarda olmaması önemli olduğuna göre ve özürlülük yüzdesi verilmesi için hastalığının, illaki özür bırakmasını beklemek bana insani gelmiyor.
Bu tür hastalılığı olanların, talepleri halinde erken emekli olabilmelerinin sağlanması gerektiğini düşünüyorum.
slm arkadaşlar rapor konusunda benimde sıkıntılarım var askere elverişli değildir deniliyor.yeniden işkur kanalıyla rapora yönlendirilip yüzde elli rapor alıp özürlü kadrosunda kamuda işçi olarak çalışıyorum ve yine rapor alıp özürlü kimlik kartı alıyorum yüzde elli süreklidir diye nedense 18 yıldan sonra emekli olayım diye vergi indiriminden faydalanayım ama yeni yönetmelikte sağlam oluyoruz.tek çarem bu engelliler engelleniyor gibime geliyor.bu konuda acil çözümler bekliyoruz devlet büyüklerimizden..saygılarımla
Arkadaslar hürrüyetteki habere bakın ben hiç ibşey anlamadım..sorun zaten yeni yönetmelikte.ankara değiğlki sorun.yönetmelik protezi olanı artık vergi indiriminden yada erken emeklilik hakkından alı koyuyor..sorunun adını insallah iyi koymuslardır..
İLK "ENGELİ" AŞTIK - Hürriyet
Maliye Bakanlığı'ndan gönderilen cevap ;
“193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 31 inci maddesinde sakatlık indiriminin mahiyeti ve tutarları belirtilmiş, son fıkrasında da sakatlık derecelerinin tespit şekli ile uygulamaya ilişkin esas ve usullerin bir yönetmelikle belirleneceği hüküm altına alınmıştır. Kanunun 89/3 madde hükmü ile de vergi indiriminin kapsamı genişletilmiştir.
Bu hüküm doğrultusunda Maliye, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarınca birlikte hazırlanan “Sakatlık İndiriminden Yararlanacak Hizmet Erbabının Sakatlık Derecelerinin Tespit Şekli İle Uygulanması Hakkında Yönetmelik” ile uygulama usul ve esasları belirlenmiştir
Bu konuda Maliye Bakanlığınca hazırlanıp 24/02/1999 tarihli ve 23621 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 222 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde ise konuyla ilgili açıklamalara yer verilmiştir.
Bu açıklamalar çerçevesinde; vergi indiriminden yararlanabilmek için engellilerin, bağlı bulundukları Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Defterdarlıklara istenilen belgelerle müracaat etmeleri ve başvuru sonucu kişinin en yakın sağlık kuruluşuna sevk edilmesine müteakip alınan raporlar Merkez Sağlık Kuruluna gönderilmekte ve bu rapor üzerine işlem tesis edilmektedir.
Başkanlığımıza intikal eden raporlar, “Merkez Sağlık Kurulunca Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” eki cetvellerde yer alan her bir özür unsuruna göre belirlenmiş özür puanı ya da derecesine göre incelenmektedir.
Yukarıda açıklanan düzenlemeler ile yetkili sağlık kuruluşlarından alınan raporlarda belirtilen çalışma gücü kayıp oranları, raporlarda yer alan tanı ve bulgulara göre doğru olup olmadığının üst kurul olarak görev yapan Merkez Sağlık Kurulunca incelenmekte, Türkiye çapında aynı bulgular için verilen çalışma gücü kayıp oranlarının farklı belirlenmemesi ve uygulamada bütünlük sağlanarak adaletli olması amaçlanmaktadır. Kurul kararını verirken engellileri muayene etmemekte, sadece raporda belirtilen bulgulardan hareket ederek özür oranını tespit etmektedir.
Öte yandan, engelli vatandaşlarımızla ilgili e-mail yoluyla Bakanlığımıza intikal eden konularla ilgili inceleme ve araştırma yapılmakta olup, gerekli açıklama ilgili kişilerin elektronik postalarına ya da yazışma adreslerine bildirilmektedir.
Ayrıca, engellilerin Maliye, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Özürlüler İdaresi uygulamaları yönünden durumlarının rapor veya başa belgelerle belirlenmesi hususundaki işlemleri tek’e indirmek ve kolaylaştırmak üzere, yeni bir ortak çalışma ilgili kuruluşlar arasında başlatılmış bulunmaktadır.
Fatih Çekirge iyi gaza gelmişNeyse, gelmesinin bir zararı yok (en azından şimdilik).
Sağlık Kurulu raporlarıyla ilgili yönetmelik değişikliklerine dair çalışmalar bu başlığı açtığımız günden beri devam ediyor. SGK Genel müdürü dahil konuyla ilgili üst düzey bürokratlar bu başlıkta yazılan her mesajı tek tek okudular ve sorunları tespit edip, gerekli düzenlemeleri yapmak için bürokratları görevlendirdiler.
Bu süreç Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından koordine ediliyor. Ortaya bir taslak çıkarıldığını ve şimdi onun üzerinde çalışmanın sürdüğünü biliyorum.
Yani, Sayın Çekirge iki yazı yazdı diye hoptadanak sorun çözülmüş değilBöylesi bir yaklaşım sakatların kendisine ve bu konuda çalışan sivil toplum örgütleri ile bürokratlara haksızlık etmek olur.
Bilmem kaç yıldır sakatlar mağduriyetlerini çeşitli platformlarda dile getirip çözüm için baskı oluşturmuşken, bu çabaların sonucunda ilgili kurumlar harekete geçmişken, bir süredir devam eden mevzuat çalışmaları malumken, kimse ortaya çıkıp "iki haber yaptık engelleri aştık" diye havaya girmesin. Ayıp oluyor...
- Arkadaşlar, lütfen sorularınızı özel mesajla iletmek yerine ilgili foruma yazarak cevap arayın. Böylece hem soru-cevaplardan herkes yararlanır hem de en doğru cevaba en hızlı şekilde erişmiş olursunuz.
- Lütfen sorunuza cevap aldıktan, bir sorununuza çözüm bulduktan sonra dönüp gitmeyin. Siz de başkalarına yararlı olmak için bilgilerinizi, tecrübelerinizi, duygularınızı paylaşabilirsiniz. Unutmayın, siz nasıl yana yakıla cevap arıyorduysanız, başkaları da içine düştüğü açmazdan çıkmak için aynı hararetle sorularına cevap arıyor...
merhaba bugünkü hürriyet.com fatih çekirge yazısını paylaşırsanı sevinirim.raporlarla ilgili ciddi bir gelişme var
ben ne olup bittiğinden bişey anlamıyorum...o yeni yönetmelik durdugu sürece tek bacakta protez olan kimse alamaz erken emekliliği..bence sorun tam olrak anlasılmıs değil...
İyi çalışmalar Reyhan hanım,
Devlet hastanelerinden, sağlık raporu alırken, muayanede yeteri kadar ilgi görmüyoruz, adeta gözle ,hastayı fotokopi cekiyorlar, hastanelerde oluşturan heyetlerler yeterli değil, işlemler yavaş yürüyor buda hastayı canından bezdiriyor.
Sonuç olarak ssk sistemi çökmüş, haksız yere bir sürü insan maaş alıyor, bir sürü ilaç yolsuzluğu, bunların detaylarına girmeye gerek yok, zaten ödediğimiz pirimler yurdışına göre cok az, sistem bir yerden sonra mecbur tıkanıyor, olan vatandaşa oluyor.Allah c.c. sonumuzu hayır etsin.