İyi akşamlar.
"Sizinda bahsettiğiniz gibi 01.10.2008 tarihinden önce sigorta başlangıcı olan Engelli Vergi İndirimi belgesi olan (4A-İşçi statüsünde olan vatandaşlarımız )ve süresiz veya süresi hala devam ediyor ise bu yönetmelikle hiç bir ilgileri yoktur". burada süresiz veya süresi devam eden demişsiniz.Ben 23.09.2021 de vergi indirimimi 2 yıl 'süreli' aldım 4A ya tabiyim. Sigorta başlangıcım 2008 öncesi.Bende etkilenmiyorım değilmi? Raporumun süreli olması durumu değiştirirmi?Keza Pazartesi emeklilik işlemlerine başlayacağım.Çok teşekkürler.
Ben 1994 girişli 4 c saglik memuruyum. Mayis ayinda %61 engelli raporu aldim. Değişik hastaliklar ve Balthazar formülü ile. Saglik müdürlüğune muracaat ettim. Rapor Ankaraya gitti. Sgk kurul %51 dir raporu ve emekli olabilir dedi. Sonuc geldi müdürlüğe. Tabi bu 3 ayi buldu. Agustosta emekli olmak istiyorum dilekcemi müdürlüğe verdim. Cevabi 3 hafta sürdü. Emekli sandigindan tamamdir cevabi geldi. Ilisigimi 15 Eylulde kestim.
Bu yeni kanun, yonetmelik vs ne ise ben bu islemleri yapmadan ciksa idi. Benim en yüksek yüzdem%40 psikiyatri. Bu deger sgk kurulda düşürülebilir %38 yapıp beni emekli olmamaz la karsi karşıya birakabilirlerdi.
İŞTE konu bundan ibaret. Yanilmiyorsam.
@mahmut56
Merhaba, @zeynep ünal arkadaşımızın söylediklerini katılıyorum ve diyorum ki;
"İNSANIN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL KENDİSİDİR."
Bir konu hakkında hiç bir bilgiye sahip olmamamız ,bilmememiz veya deneyimleyemememiz gayet doğal bir durumdur.Ancak bu durumda olmak okumak veya bilgiye ulaşmakta bize engel teşkil etmemeli veya yıldırmamalıdır.
Yine size katılıyorum ve diyorum ki;
Herkes olayları bildiği gibi değil kanun,yönetmelik ve tebliğ de yazdığı gibi iletmesi yani doğru olarak iletmesi yeterlidir.
Bilemeyebiliriz,mutlaka herkesin idrak seviyesi,durumu veya koşulları farklı olacaktır ancak herşeye yorum ve anlam katmaktan vazgeçemiyoruz.
Sadece doğru bilgi iletebilmek başta kendimize olmak üzere karşımızdaki insana saygıdır.Kendimize saygı göstererek başkasına saygı göstermiş oluruz.
Kendimize olan saygı doğru bilgiye ulaşmaya çalışmaktır.Ne kadar öğrenebilirsek kazanan biz oluruz ve herkes olacaktır.
YARDIMLAŞMA işte tam olarak da budur.
Saygılar.
Not:
Kanun,yönetmelik veya tebliğ hakkında mesleki bir bilgiye,deneyime sahip değilim.Hayatımda sizlerle veya arkadaş çevremla paylaşabilmek dışında kullandığım hiç bir alan olmamıştır.
Bu bilgi eksikliğim fazla ile olmak üzere okuyarak ,araştırarak insanlara fayda ve yarar sağlamak için naçizane kendi çapımda çabalıyorum.Bu çaba bir insanı bile amaca ulaştırabilirse ne mutlu bizlere.
Saygılar.
Bu foruma ulaşamayan bir çok vatandaşımız vardır.Onlara ulaşacak ve yardımcı olabilecek yine bizleriz.Bizler doğru bilgiye ulaşır yani elimizden geleni yaparak gerçek bilgilere ulaşabilirsek o zaman toplum olarak kazanacağız.
Saygılar.
Günaydın herkese
Burada yardımcı olmaya çalışan arkadaşlari taktir ediyorum.
Bu genelge hukuki bir konu, bugün mahkemelik olsa , mahkeme bunu SGK uzmanı bilirkişi yada hukukçu bilirkişi rapor aldırabilir.
Lütfen yanlış anlamayın.
Bu form da avukat olan arkadaşlar konu başlığına yazdım. İnşallah biri çıkar soruları cevaplar
Bu arada bende hukukçu değilim; herkes gibi okudum. Anladığım kadarıyla,
Herkesi ilgilendirdiğini düşünüyorum. Ama hukukçu olmadığım için kesin konuşmak istemem... Kimseyi yanıltmak istemem. .
İleriki zaman da emeklilik başvurusu yapanlar, bu konuyla ilgili tecrübelerini paylaşırsa bu konu netleşir diye düşünüyorum
@mahmut56
Söylediklerinize yürekten katılıyorum.Yazmış olduğunuz metinleriniz, güzel dilekleriniz ve herkese olan desteğiniz için kendime adıma size çok teşekkür ederim.
İnşAllah sizin dile getirdiğiniz gibi Hukukçu ve SGK danışmanı olarak forum sitemize dahil olan veya okuyabilen kişilerin bilgilendirmeleri ile tüm arkadaşlarımıza büyük fayda ve katkı sağlanacaktır.
Saygılar.
Emekliyseniz sizi ilgilendiren bir durum yok.
Emekli değilseniz, 2012 ssk girişiniz varsa, o zaman bu düzenleme sizi de kapsıyor. Ben Günü geldiğinde 5510 28'e göre SGK'ya gidip hastaneye sevk alacaksınız ve emeklilik için süreci başlatacaklar
Artık sevk şart gibi görünüyor. Eskiden farklı uygulamalar olabiliyordu 4c'lilerde evet. Durumunuz ne olur inanın bilmek mümkün değil. Sanırım uygulamanın yönerge ve genel yazılarla rayına oturmasını beklemeliyiz.
Yeni yönetmelik:
"Kurum sevkine istinaden düzenlenen sağlık kurulu raporları yalnızca durum bildirir nitelikte olduğundan, raporların karar hanesinde çalışma gücü kayıp oranı/engellilik oranı belirtilmeden “Sosyal Güvenlik Kurumunca belirlenecektir.” ibaresi yazılır."
Önceden birkaç rahasızlıkla %40 barajını geçip vergi indirimi alabilenler bundan sonra engelli deil ,bu bilgi kesin bilgi![]()
@MESTAN
Bu bilgi yanlış sanki. Normal engelli raporlarında baltazard formülü devam ke değil mi? Bu muhabbet sadece emeklilik için olanda.
@MESTAN
Merhaba @Makiyato arkadaşımızında size yazdığı gibi ne yazık ki verdiğiniz bilgi doğru değildir.
Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik için kullanılan yönetmelik 20.02.2019 tarihli resmi gazetede yayınlanan ERİŞKİNLER İÇİN ENGELLİLİK DEĞERLENDİRMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK ile yapılmakta ve balthazar formuülü işlemleri engelli sağlık kurulu raporunda kullanılmaktadır.
Burada bahsettiğimiz 28.09.2021 tarihli resmi gazetede yayınlanan MALULİYET VE ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI TESPİTİ
İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ ise 01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olan vatandaşlarımızı ,4B-Bağkurlu vatandaşlarımızı ve 4C-Devlet memur olan vatandaşlarımız ile Malulen Emekli olacak vatandaşlarımızı kapsamaktadır.
Durumun genel özeti 2 farklı yönetmelik mevcuttur.Bahsettiğimi gibi Engelli Vergi indirimi ile Emeklilik için kullanılan yönetmelik 20.02.2019 tarihli resmi gazete yayınlanmıştır,yürürlülüktedir ve içerisinde hala balthazar formülü ile engelli sağlık kurulu raporu alınabileceği yazmaktadır.
Bu forum sayfasından yazılan yönetmelik 28.09.2021 tarihinde resmi gazetede yayınlanan 01.08.2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olan,4B-Bağkur statüsünde ve 4C-Devlet Memuru statüsünde SGK primleri ödenen ve de Malulen Emekli olabilecek vatandaşlarımızı kapsayan bir resmi metindir.
Sizden ricam bilgi ve dayanağını tam olarak açıklayamadığım konular burada hassasiyet ile herkesi okuyan arkadaşlarımızı kafasını karıştırmakta ve onları yanlış fikir ve düşüncelere sevk etmektedir.
Yazdığımız her kelime büyük sorumluluk demek olup ona göre hareket etmemiz gerektiğine inanıyorum.
Saygılar.
Not :
20.02.2019 tarihli Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik için kullanılan Yönetmelik Linki ;
https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...20190220-2.htm
28.09.2021 tarihli 01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olan,4B-Bağkur,4C-Devlet Memuru ve Malulen Emeklilik için kullanılan Yönetmelik Linki ;
https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...20210928-4.htm
Yeni değişiklikle ortaya çıkan durum şu: Eski sistemde %60'a kadar olan (hafif ve orta engellilik) engellilerde balthazard formülü uygulanırken artık bu uygulanmayacak. Ek engeller oranınızı artırmayacak.
Bunun çok fazla sayıda mağduriyet yaratacağı kuşkusuz. Eğer iki rahatsızlık dolayısıyla %40-50 gibi oranlar aldıysanız çok büyük ihtimalle yeni yönetmeliğe göre emekliliği hakkınız olmayacak demektir.
Daha önceden elde edilen emeklilik hakları ise müktesep hak teşkil ettiğinden Anayasal olarak dokunulamaz. Ancak SGK Anayasa falan dinlemeden herkesi takır takır kontrol muayenesine sevk ederek emeklilikleri iptal edebilir. Yapmadığı şey değil.
Benim tahminim bu yönetmelik çok büyük ihtimalle dava konusu edilecek ve Danıştay tarafından iptal edilecek. Aksini düşünmek bile istemiyorum.
@Hüseyin İlik
Öncelikle teşekkür ederim.
1998 sigorta girişim, 2009 memuriyete giriş hala memurum. 2017 yılında vergi indirimi ve engelli raporu aldım.(süresiz )
Benim sigorta girişim 1998 esasmi alınır yoksa memuriyete girişi 2009 mi ?
@mahmut56
Siz engelli memur olarak çalıştığınız için sizin durumunuzda bir değişiklik olma ihtimali pek yok. Yönetmelikte geçici madde var, bu hüküm yeni engellilik tespiti işlemlerine uygulanacak. Önceki talep ve raporlar geçerli. Ama SGK zaman zaman engelli olarak çalışanları da kontrol muayenesine sevk edip maaşlarını kesebiliyor. Sizde ihtimal düşük olsa da özellikle özelde çalışanlar için kontrol muayenesi büyük bir risk haline gelmiş oldu.
@Hüseyin İlik Merhaba Hüseyin Bey
İyi akşamlar.
"Ben 23.09.2021 de vergi indirimimi 2 yıl 'süreli' aldım 4A ya tabiyim. Sigorta başlangıcım 1997.Bu durum beni etkilerini ?Keza Pazartesi emeklilik işlemlerine başlayacağım.Çok teşekkürler.
@Hüseyin İlik
İyi akşamlar Hüseyin bey
İlk önce teşekkür ederim. Cevap verdiğiniz için.
Benim hakkımı koruyan geçici madde yönetmelikte bulunan;
" Geçiş hükmü
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce maluliyet, çalışma gücü kaybı veya erken yaşlanma durumlarının tespiti talebinde bulunan sigortalılar ile bunların hak sahibi veya bakmakla yükümlü olduğu çocukları için, yürürlükten kaldırılan ilgili sosyal güvenlik mevzuatının Kanuna aykırı olmayan hükümleri uygulanır."
Bu mu ?