Soruyu tam anlamadım? Ne yapmak istiyorsun?
Soruyu tam anlamadım? Ne yapmak istiyorsun?
- Arkadaşlar, lütfen sorularınızı özel mesajla iletmek yerine ilgili foruma yazarak cevap arayın. Böylece hem soru-cevaplardan herkes yararlanır hem de en doğru cevaba en hızlı şekilde erişmiş olursunuz.
- Lütfen sorunuza cevap aldıktan, bir sorununuza çözüm bulduktan sonra dönüp gitmeyin. Siz de başkalarına yararlı olmak için bilgilerinizi, tecrübelerinizi, duygularınızı paylaşabilirsiniz. Unutmayın, siz nasıl yana yakıla cevap arıyorduysanız, başkaları da içine düştüğü açmazdan çıkmak için aynı hararetle sorularına cevap arıyor...
Geçmişte engelli olduğunuzu isbat etme gibi bir yükümlülüğünüz yok.
İlk işe girişte sağlam olduğunuzu isbattan bahsetseniz anlardım malulen emeklilik istediğinizi,ama engelinizi geriye dönük neden isbat edesiniz ki?
Ayrıca vergi indirimi prim ya da maaşı olumsuz etkilemez.
ssk primlerim vergi indirimi olmadan yüksek primlerden yattı.yani engelli olduğum skk tarafından görülmüyor.malulen emekliliğe başvursam bu durum sorun teşkil edermi.birde vergi indirimden faydalanan engelli ile faydalanmayan engellinin maaş bağlanma miktarı ufukalp'inde dediği gibi aynı mı hesaplanıyor? e o zaman ben neden yükse prim yatırdım ssk'ya.
SSK primlerinin vergi indirimi ile ilgili hiçbir ilişkisi bulunmamaktadır.Vergi indiriminiz olsa bile,işveren bağlı bulunduğu işyeri matrahı üzerinden primleriniz yatacaktı.Malulen emeklilik ile vergi indirimi ile emeklilik arasında fark vardır.Malulen emekli olabilmek için;
1)%60 işgücü kaybı
2)10 yıl hizmet ve 1800 prim günü,bakıma muhtaçsanız hizmet yılına bakılmadan 1800 prim günü
3)Daha önce maluliyet derecesinde engelli olmamak
Vergi indiriminden emekli olmak için
1)%40 ve üzeri işgücü kaybına sahip olup,Maliye onaylı rapor
2)engellilik derecesine göre emeklilik şartları değişiklik arz eder.
Malulen emekli olmak isteyen kişi;
1- ilk sigortalı olduğunda maluliyet oranında işgücü kaybı olmadığını (raporla, askerlik belgesi ile, epikriz vs. ile)
2- malulen emeklilik talebinde bulunduğu anda maluliyet cetvelinde öngörülen hastalıklardan/sakatlıklardan biri ile malulul olduğunu sağlık raporuyla ıspat etmekle yükümlüdür.
Aksi halde (prim/gün şartları tutsa dahi) malulen emekli olamaz.
- Arkadaşlar, lütfen sorularınızı özel mesajla iletmek yerine ilgili foruma yazarak cevap arayın. Böylece hem soru-cevaplardan herkes yararlanır hem de en doğru cevaba en hızlı şekilde erişmiş olursunuz.
- Lütfen sorunuza cevap aldıktan, bir sorununuza çözüm bulduktan sonra dönüp gitmeyin. Siz de başkalarına yararlı olmak için bilgilerinizi, tecrübelerinizi, duygularınızı paylaşabilirsiniz. Unutmayın, siz nasıl yana yakıla cevap arıyorduysanız, başkaları da içine düştüğü açmazdan çıkmak için aynı hararetle sorularına cevap arıyor...