TEKSAN İnovatif Medikal Ürünler İstanbul, Bursa ve İzmir'de
  • Kentsel Dönüşüm Yalanı ile Başıbüyük Halkına Yapılan Zulüm!

Rant için Değil, Yaşam için Mücadele!

Neoliberalizmin gittikçe daha bir acımasız şekilde boy gösterdiği bugünlerde, Başıbüyük Mahallesi’nde yaşatılan zulüm unutulmasın istedik... Hepimiz her an benzer mağduriyetler yaşamıyor muyuz!? Sakatız diye okullardan, sokaklardan, işyerlerinden sürülen bizler, yoksulların kentsel dönüşüm zulmüyle mağdur edilmesini çok iyi anlıyoruz!

Göç belegeseli İstanbul’un Maltepe İlçesine bağlı Başıbüyük Mahallesi’ni konu alan, mahallenin 2004 yılında kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesiyle evlerinden çıkarılmak istenen mahalle halkının yaşadıklarından ve proje karşısında ki mücadelesinden bir kesiti anlatmaktadır. 1950’li yıllarda yaşanan iç göç sonucu kurdukları kendi yaşam alanlarından –bu kente verdikleri onca emeğe rağmen- koparılmak istenen mahalle halkının, güvenlik güçleri eşliğinde sürdürülmeye çalışılan şantiye, şiddete ve zorunlu göçe direnişinin öyküsüdür GÖÇ.

Göç, TMMOB Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi tarafından düzenlenen II. Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali’nde birincilik ödülüne layık görülmüştür.

Not: 23 Temmuz 2010 tarihinde www.engelliler.biz sitesi adına İMECE yetkililerinden izin alınarak Dailymotion'da paylaşıma sunulmuştur. Videonun orjinali www.toplumunsehircilikhareketi.org adresinden izlenebilir.
    Yorum 24 Yorum
    1. leventsaritas Avatarı
      leventsaritas -
      evlerimizi yıkanın villasını yıkarız
    1. Mesut. Avatarı
      Mesut. -
      Sırf hükümet karşıtlığı olsun hükümeti karalamak olsun tek derdınız bu. Hükümet o kadar iyi şeyler yapıyor toki gibi nıye bunları övecek bişey yayınladığınızı görmedık. binlerce konunun içinde işinize yarayacak bi konuyu cımbızla çeker gündeme alırsınız ama kımse yemez seçimler bunu gösteriyr zaten halk kime inanacağını çok iyi biliyor ssiz uğraşa durun
    1. leventsaritas Avatarı
      leventsaritas -
      gördü bu halk tokiyi tanıdı. romanların evelerini size ev vereceğiz diyerek yıktılar. ev verdilermi peki verdiler. aylık taksiti 400tl ye varan oranda, yoksul düzenli işi olmuyan geliri olmayan romanlar bu taksitleri ödeyebildilermi? ödeyemediler haciz geldi evlerini birkez daha ellerinden alıp sokağa attılar. birde ödeyemedikleri borçlarını taksitlendirip oturduğu günlere sayarak borçlandırdılar yoksul roman halkını.

bu yılda kensel dönüşüm projesi adı altında 1 milyon bina yıkacağız diyen bu sistem. yoksul halkı mahallelerden çıkarıp şehir dışına sürecek. yıktıkları arazileri yerli yabancı patronlara peşkeş çekecek. karaparalarını aklamak için büyük eylence merkezleri kumarhaneler alışveriş merkezleri yapacaklar. uyuşturucu fuhuş kaçak trafiklerini buralarda rahatlatacaklar.

dünyada günde ençok döviz getiren 3. kent istalbul. ençok tüketimin ençok sömürünün olduğu 3. kent. MEGA kent. yıllardır istanbulu mega kent yapacağız deyip duruyorlar, tekellerin ağzı sulanıyor.birçok araziyi çoktan yapımını tokiye vererek sattılar bile.

ve bunların sorumluları amerikan akp ve tayyipdir, devlet yöneticileridir. vatan toprağını halkın toprağını yerli yabancı tekellere satan vatan hayinleridir. 7 düvelle işbirliği yapıp natoyla mazlum halkların başına bomba yağdıran. vatanımızın göbeğine amerikan üssü nato üssü, 7 düveli korumak için füze kalkanı konduranlardır.
    1. remzi71 Avatarı
      remzi71 -
      Alıntı Alıntı Yapılan Kişi: leventsaritas Mesajı Gör
      evlerimizi yıkanın villasını yıkarız
      anca böyle boş boş konuşup edebiyat yapıosunuz kırk yaşımdayım her çalıştıgım işyerinde ne zaman bir olalım hakkımızı arayalım denildiginde kapitalist zengin patronun hemen yanıbaşında bir işaretiyle canhıraş çalışanlar bizi baltalayanlar senin adamlarındı hep levent. daha öncede yazmıştım ankaranın en pahalı en lüks semtinde oturanların % 90 ı yine senin yoldaşların malesef eminimki istanbulda aynıdır. bu seçimlerde özürlü raporlarındaki 2006 darbesinden ötürü kesinlikle oy vermeyi düşünmüyordum. ama bakıyorum muhalefete bu kadarmı insan basiretsiz dengesiz olur ya. insan iktidar olmak istemezmi , madem iktidara oynamayacaksın bırak git siyaseti. tabiki bırakamazlar iş bankasından gelen para onlara yetiyo levent sen bende üstümüzü başımızı yırtalım.
    1. leventsaritas Avatarı
      leventsaritas -
      kentsel dönüşüm üzerinden tartışıyorduk, yıkımlar yavaş yavaş yaklaşıyor, halkın konut barınma sorunu sözkonusu, sen bence halkın barınma hakkı varmı anayasada yokmu ? varsa devletin bu yasaya dayanarak yürütmeliği uygulaması oluyormu fiilen bir inceleme araştırma başlat kendince. bu yaptığın inceleme halkın için olacak halkın için birşey yapmış olursun. önyargılı bakma hemen kesin yargıya varıp kesip atma, korkma gururundan birşey kaybetmezsin.
    1. Mesut. Avatarı
      Mesut. -
      bu hükümet 2002 de bir enkazı devraldı marmara depremi ve imf olan borçlarımızdan dolayı herkes iktidardan kaçıyorken erdoğan iktidara geldi imf ye olan borçların büyük bi kısmını ödedi hükümet iktidara geldiğinden beri toki ile vatandaşlara konut yaptırmaya çalışıyor eğer bu konutlar senın dediğin gibi pahalıya olsadı yada kazık atılıyor olsaydı insanlar bu konutları almak için yüzbinlerce insanın oluştuırduğu kura çekimlerine girmezdi ev ona çıktığında sevinçten ağlamazdı. ee levent efendi bedava verecek değiller özel kişilere şirketlere nazaran daha iyi fiyata veriyorlar fark burda.
    1. OturanBoğa Avatarı
      OturanBoğa -
      İnsanlar evlerinden atılıyor, resmi görevliler tarafından şiddete maruz bırakılıyor, tutundukları yaşam alanı onlar için cehenneme dönüştürülüyor, belediye ve polis kadın erkek yaşlı genç demeden karşısına çıkıp "yaşamak istiyoruz" diyen herkesi eziyor, insanlara zulmediliyor, en temel hak olan barınma hakları göz göre göre ellerinden alınıyor...
      Bunlar apaçık ortadayken, üstüne bir de resmi görevliler ve siyasiler bu zulme karşı bırakın biraz utanmayı, bırakın o dillerinden düşürmedikleri "Allah korkusunu", bir gıdım iç sızlamasını, daha bir şiddetle insanları ezmek için her şeyi yapıyorken, her şey bu kadar açıkken yani, söyleyecek sözünüz "AKP karşıtlığı" mıdır?! Bu sözü söylemek bu zulme ortak olmaktan da beterdir. Orada bir mahallelinin başına jopla vurmaktır.
      Hiç mi içiniz sızlamıyor, hakları yenen insanlar için içinizde hiç mi isyan doğmuyor? Bu zulmü yapan yetkililere karşı utangaçça da olsa "keşke böyle yapmasalar" demek de mi zor geliyor? Particilik ya da ideoloji bu kadar mı köreltti gözlerinizi ve yüreğinizi? Evine sahip çıkan bir annenin, babanın, çocuğun isyanına dahi empati ile bakamıyor musunuz? Yarın resmi görevliler gelse ve kapınıza dayanıp "bu evi/mahalleyi 1 ay içinde boşaltacaksınız. Size İstanbul'un en uzak köşesinde bir dağ başında taksitle ev satacağız, burayı da zenginler için yeniden düzenleyeceğiz. Çıkmazsanız evleriniz başınıza yıkılacak. Direnirseniz hepinizi işkenceden geçiririz, yaşamlarınızı zehir ederiz" dese, ne düşünürsünüz?
      Ve sonra birileri "bu insanlara zulmediyorsunuz" diye sizin hakkınızı arasa, size yakınlık kursa, sonra onlara karşı başka bir sıradan vatandaş çıkıp "bıdı bıdı bıdı bıdı" diye devleti savunsa, canınız yanmaz mı?

Ben bir sakatın, hayatı benzer zulümlerle terörize edilmiş insanların bu kentsel dönüşüm zulmüne karşı biraz daha vicdanlı ve cesur olmalarını beklerim doğrusu... Bu sitede onbinlerce üyenin yüzbinlerce mesajında uğranılan haksızlıklara karşı isyan var. Neredeyse hepimiz bir "dönüşüm" mağduruyuz! Bu ortadayken, yıkılan ev bizim değil diye mi kolayca zalimin yanında yer alabiliyoruz? Bu mudur yani!?
    1. Mesut. Avatarı
      Mesut. -
      Kimse kimseye burayı terketmelisiniz yoksa burayı başınıza yıkarız işkenceden geçiririz diyemez burası mozambik yada muz cumhuriyeti değil. bu ülkenin kanunları var, kanun dışına ne hükümetler nede kurumlar çıkabilir. o insanlar o evleri yaparken kanunlara dikkat ettilermi çoğu kaçak yapılanmalar tapuları yok hazina arazilerı üstüne kurulurudur. Vatandaş kendı üstüne düşenı yapmıyorsa, kendini yasalara göre güvenceye almayı düşünmüyorsa devlet ne yapsın bunlara gözmü yumsun.
    1. OturanBoğa Avatarı
      OturanBoğa -
      Videoyu izlemediniz sanırım? Kimin kime ne dediği orada çok açık olarak belli oluyor...

Oralar o insanların tapulu malı! Siyasiler oralardan oy almak için onyıllardır bu sistemi besliyor. Bu sistemden en çok nemalananlar da bizatihi siyasiler. Kaldı ki insalar ne yapsın? Devletin makul bir konut politikası mı var ki insanlar gecekonduya yönemekten imtina etsin!?
      Ayrıca kentsel dönüşüm diye belirlenen alanlar "tapulu mu" diye bakılarak değil, en çok rant sağlayan yerler olduğu için belediye tarafından belirleniyor. Düne kadar güçlenmek için halkın isteklerini yerine getiren iktidar, artık güçlü kalmak için halka değil, başka yerlere yaslanıyor. Ve haklılar da! Haklılar, çünkü ne yaparlarsa yapsınlar doğrudan kafasını ezmedikleri seçmenleri onlara oy veremeye ve daha da önemlisi onları koşulsuz ve sorgusuz sualsiz savunmaya devam ediyor...

Oy verilip verilmemesi ayrı bir konu. Herkesin kendi tercihi. Ama bu kadar somut bir zulüm karşısında bile ezen tarafında olmak, o apayrı bir şey. Yukarıda yazdım ya, tutulan partiyi savunmak için böylesi cengaver kesilen insanlar, zulüm gören insanlar için de bi parça söz söylese, eminim sabahları aynaya bakmakta biraz daha rahat ederler ve eminim partileri de kendilerine çeki düzen vermek, bi parça utanmak için bir uyarı olarak algılarseçmenlerinin bu tutumunu!

Evet, devlet halkının barınma hakkını sağlamakla yükümlüdür. Ve barınma hakkı insanları onyıllardır yaşadıkları alanlardan rant için sürmekle verilmez! Bu hak insanlara yaşadıkları alanlarda daha bir güzel yaşasınlar, daha bir kök salsınlar diye konut/yaşam alanı projeleri üreterek verilir.
    1. Mesut. Avatarı
      Mesut. -
      Gerçekten milletin tapulu malı, birilerine rant sağlamak için yıkılıyorsa haklısınız.
    1. leventsaritas Avatarı
      leventsaritas -
      mülk allahındır ne tapusu
    1. remzi71 Avatarı
      remzi71 -
      Alıntı Alıntı Yapılan Kişi: leventsaritas Mesajı Gör

Elbette milk Allahındır levent ben buna sonsuz inanıyorum ama senin savundugun dünya görüşüne mensup insanlar en başta olmak üzere bu ülkede öyle bir düzen kurdularki çocuklarımın yaşamının devamı için, yalan olduguna inandıgım ve deger vermedigim dünyada canhıraş debelenip duruyorum. Sadece birkaç gün içinde bile dünyada ve çevremde olanları gözlemleyince mülkün Allahın oldugunu tekrardan kendime teyit ediyorum.
      Ayrıca kimsenin ve hiçbir görüşünde avukatı yada savunucusu degilim.
      Neden şucu bucu olayım onlar benden olsun. yukarıdaki tartıştıgımız konudada ; bende bir gecekonduda büyümüş biri olarak nasıl o insanlara yapılanları görmezden gelebilirim. ama bunlar kötüde gidenler dahamı iyiydi veya kemal efendi ya çıkıp birkaç cümleyi levent senin kadar toparlayamayan saçma sapan vaatlerde ve iddialarda bulunan adammı halkın umudu olacak. vallaha onun yerine aday ol oyumu sana veririm ve hiç gözüm arkada kalmaz onların yanında.
      neticeye gelince herhalde iktidar adamı bozuyo etrafında yalakası çogalınca hepsi böyleyse hepsinin allah belasını versin diyo insan. varmı başka çare levent ne diyosun bende eskiden memnun olmadıgım gibi bunlarda işin b..unu çıkardılar. binlece haksız yere zengin olan adam çıktı ama daha iyi bakıyorum göremiyorum
      Acaba gözümmü bozuk uzagımı göremiyorum.
      Sayglar herkese.

gülmeyin düzeltmeden gönderdim mülk oldu milk
    1. Mesut. Avatarı
      Mesut. -
      Doğruyu savunmaya gelmıyor akpci damgasını yedik hemen Sorarım iktidarı her fırsata karalamak isteyen arkadaşlara ergenekon partisimi gelsın istiyorsunuz bumu yani
    1. leventsaritas Avatarı
      leventsaritas -
      benim dünya görüşüm sosyalist, bu ülkede sosyalistler düzen kurmadılar, bu ülkede sömürü düzeni kapitalist düzeni kuranlar batıyı model alan türk ırkçısı kemalistler
    1. Mesut. Avatarı
      Mesut. -
      Senin o kemalistler dediğin kişilerde sosyalist insanlar(CHP) bu ne güzel tesadüf Dikkatimi çekti Irkçılık yapan insanlar sosyalist oluyor, ırkçı kürtlerde sosyalist, nedendir bilmiyorum, bende merak ediyorum.
    1. leventsaritas Avatarı
      leventsaritas -
      Mesut git sosyalizm i , kemalistliği oku gel öyle tartışalım.
    1. remzi71 Avatarı
      remzi71 -
      Alıntı Alıntı Yapılan Kişi: mesut Mesajı Gör
      senin o kemalistler dediğin kişilerde sosyalist insanlar(chp) bu ne güzel tesadüf dikkatimi çekti ırkçılık yapan insanlar sosyalist oluyor, ırkçı kürtlerde sosyalist, nedendir bilmiyorum, bende merak ediyorum.

mesut kardeşim bu tesbitine katılıyorum yıllarca her tartışmada ve sohbette bunu açıklayamadı arkadaşlar. Dedigin gibi sosyalist tanıdıklarımın hepsi statükodan yana ırkçı insanlar sadece dertleri iktidar olsunlar yeter onun dışında hak hukuk hak getire.
      Komediye bakarmısın düne kadar toz kondurmadıkları hakimler savcılar şimdi sanki afrikalı zenci. Buna nasıl gülecegimi şaşıyorum ya . Tam tutarsızlık tam komedi. Ve buna inançla sarılıyolarya pes valla pes
    1. aferits Avatarı
      aferits -
      Hitler döneminde tutuklanan bir din adamı şöyle demiş.

"
      Önce Yahudileri götürdüler, Yahudi olmadığım için ses çıkarmadım.

Sonra solcuları götürdüler, solcu olmadığım için ses çıkarmadım.

Sonra liberalleri götürdüler, liberal olmadığım için ses çıkarmadım.

Sonra beni götürdüler.

Ses çıkartacak kimse kalmamıştı."

Herkese örnek olmasını umarız
    1. Fuzulim Avatarı
      Fuzulim -
      Kentsel dönüşümde ki yanlış uygulamalar bir yana Bu konuya TMMOB nin tutumuna yönelik yaklaşmak istiyorum.
      TMMOB bütün bu olanlarda hiç bir payı yokmuşcasına sütten çıkmış ak kaşık gibi meseleye kenardan bakıp eleştiriyor ama kendilerinin de çarpık ve çirkin yapılaşma da ve dolayısıyla kentsel dönüşümün zaruri hale gelmesinde etkileri yok değildir.
      Mesela Gerek özel gerekse kamu yapılarında biz engellilerin çektiği sıkıntıların baş müsebbibi TMMOB dir. Hatalı projeleri para karşılığında vizeleyip (onaylayıp) hiç bir projede iyileştirme çabası göstermemiş olan bu kuruluş formalite bir kuruluş haline gelmiştir.
      Bu sebeple bütün meslek odaları gibi tek derdi maddi kazanç ve siyasi güç elde etmek olan mimarlar odasının benim gözümde hiç bir itibarı yoktur.
      Mimarlar odası halka gerçekten değer verseydi, halkın standartlarına uygun yapıların üretilmesi için çaba sarfederdi. Ama kesinlikle dertleri bu değil.
      İşte ispatı:
      Mimarlar odasına soruyorum:
      Siz madem bu kadar halkı düşünüyorsunuz ya;
      Mesela ben bir engelli olarak özel ve kamu yapılarından yeterince faydalanamıyorum.
      Hemen hemen bütün özel ve hatta kamu yapıları engelli mimarisine uygun olmayan bir şekilde projelendirilip yapılırken ve sizde bu projeleri aldığınız proje vize ücreti karşılığında pervasızca gözü kapalı vizeleyip onaylarken söylermisiniz ben sizlerin samimiyetinize nasıl inanayım? Bir engelli olarak projesi sizin odanızdan onaylanmış bir yapıdan faydalanamıyor, engelleniyorsam bunun suçlusu en başta siz değilmisiniz?

Çekilen bu videoda ki serzenişlerde en az siyasiler kadar sizin de ihmalleriniz bulunuyor.

Çünkü TMMOB zamanında siyasetin çirkefliğine bulaşmadan görevlerini teknik öngürülere uygun layıkıyla yapmış olsaydı kimbilir bugün kentsel dönüşüm problemi bu denli devasa hallere gelmemiş olurdu.
    1. leventsaritas Avatarı
      leventsaritas -
      tapulu tapusuz farketmiyor arkadaşlar, yıkıyorlar. gerekçeleri çok depreme dayanaksız, imara kapalı, tapusuz, torba yasada belediyelere tam yetki verildi. hesap vermeden belediye bir mahalleyi komple yıkabiliyor.