Şimdi şöyle bir durum var. İşveren diyor ki; ben bu hastalık salgını nedeniyle çalışamıyorum veya işi yavaşlatmak zorunda kalıyorum. Bunun için şu kişileri evine gönderiyorum.
Şartlar uyuyorsa Kısa Çalışma ödeneğine başvuruyor. İşçinin onayına gerek yok. Bu zaten iş müfettişinin onayına gidiyor. Eğer kabul edilirse ilk 1 haftayı işveren ödüyor. Sonrası için brüt maaşın %60'ı kadarını İşkur ödüyor. Asgari ücret için bu rakam 1600-1700TL civarı. Eğer 3000TL civarı maaş alan biriyse 2400-2500TL civarı ama 3 haftalık kısmını veriyor. Sonraki aylarda tamamını veriyor. Ama sadece 3 ay için.
Eğer KÇÖ şartları uymuyorsa, işyeri o kişiyi ücretsiz izne çıkartabiliyor. Çünkü işten çıkarması yasak. Bu durumda günlük yaklaşık 40TL'yi işkur ödüyor. O da aylık 1200TL civarı ediyor. Maaşı 10 bin olan için de, 2000 olan kişi için de aynı. Bu sadece 3 ay için geçerli. Yani 17 Temmuz'a kadar. Sonrası ne olacak belli değil.
Şartlarınız uyuyorsa sizin için KÇÖ'ye başvurmaları lazımdı. O zaman maaşınızın yaklaşık %80'ini alırdınız.