TEKSAN İnovatif Medikal Ürünler İstanbul, Bursa ve İzmir'de
Sayfa 4 / 5 İlkİlk 12345 SonSon
Toplam 61 mesajın 46-60 arasındakiler
Buraya tıklayarak yazıları büyültebilirsiniz Buraya tıklayarak yazıları küçültebilirsiniz
    Üye
    mavikalem34 Avatarı

Son Giriş
    24.05-2012
    Saat
    09:48
    Yaşadığı Yer
    istanbul.
    Alınan Beğeniler
    0
    Verilen Beğeniler
    0

Zaten Değerlendirdiniz! 0
    STAR, dünyanın en güvenli, en sağlıklı, en konforlu ve en dayanıklı tekerlekli sandalye minderi.
    mac72;

Merhaba.Öncelikle birşey içmedim.Ama bir fırça yememiştik,Sayenizde fırçadan da payımızı aldık.Teşekkürler ediyorum.
    Ben bazen yaradana şükürler ediyorum.Aynı dili konuşan insanlarla sohbet etme fırsatına sahip olduğum için.Sözler bir silahın ağzından çıkan mermiye benzer.Sizin ağzınızdan söz çıktı.Ve beni vurdu.Hemde sizi,destekleyen,koruyan,müdafa eden,fikirlerinizi beğendiğini belirten bir dostunuzu, arkadaşınızı vurdunuz.Ben ne diyeyim size?.Nasıl bir cevap verebilirim?.Sizi nasıl memnun edebilirim?.Malesef bu soruların yanıtı bende
    yok.Cevabını kendiniz vereceksiniz.Başarabilirseniz.
    Yorumlara sadece bakmak bazen yeterli gelmiyor.Kaleciler gibi ters köşe durumları doğuyor.Bir tek dostumuzun,bir tek arkadaşımızın bile bu duruma gelmesi bizi çok üzüyor.Bütün arkadaşlarım yorumları okurken pozitif bir yaklaşımla okusunlar lütfen.Hoşlanmadığınız bir kişinin yorumunu bile iyi niyetli bir yaklaşımla okunmasında fayda vardır diyorum.Son olarak hepimiz koca insanlarız.Daha hoşgörülü olmalı,daha zarif cümleler kullanmalıyız.Aksi durum bilindiği gibi kul hakkını doğurur.Saygılar sunuyorum.

Üye
    mac72 Avatarı

Gerçek Adı
    Ercihan
    Son Giriş
    Saat
    Yaşadığı Yer
    Antalya
    Alınan Beğeniler
    1.517
    Verilen Beğeniler
    1.025
    Blog Mesajları
    9

Sayın mavikalem burda beni ya da x'si y yi memnun etmek szorunda değilsiniz ki!!! Ortada Oturanboğanın açmış olduğu bir konu var yorumun ona yapılması gerekirken siz her üyeye cevap vermek zorunluluğunda hissediyorsunuz kendinizi ama bunu yaparken de hep kendi kalıplarınıza göre!!!Kusura bakmayın ama sizin kalıpların doğruluğunun garantisi mi var? Herkes düşüncesini yorumunu yazacak ister beğenirsiniz ister beğenmezsiniz beğenmediğiniz yorumlarda öyle yapmayalım şöyle yapalım demek de ne oluyor?
    Üzgünüm konuya yorumumu yaptım ve siz gelip üzerineyorum yaptınız..Hemde iki ayrı üyeye çelişen cevaplar verecek şekilde..
    Kimseyi vurmak yaralamak gibi bi derdim yok ama ..Umarım cevabım yeterli olmuştur ve olay kişiselleşmez..!!

Genel Yayın Yönetmeni
    OturanBoğa Avatarı

Gerçek Adı
    Bülent
    Son Giriş
    Dün
    Saat
    22:24
    Yaşadığı Yer
    İstanbul
    Alınan Beğeniler
    4.029
    Verilen Beğeniler
    4.300

Alıntı Alıntı Yapılan Kişi: mavikalem34 Mesajı Gör
    .
    Teşekkür ediyorum cevabınız için.Öncelikle siz kendinize sakat demekten bir kere vaz geçin.ikincisi soru aslında bu değildi.Tekrar sorayım müsadenizle.Bakıyorum rahatsızlığı ve fziksel problemi olan arkadaşlarımız kendilerine engelli diyor ve o gözle bakıyorlar kendi kendilerine.Ama türk insanı yardım severdir.Sağlamda olsa otobüse binemiyeni bindirir,selde,afette karşıya geçemeyeni sırtına alır ve karşıya geçirir.vs..sizler içinde aynı şey söz konusu.Ama bir alınganlık bir önyargı bol miktarda var.Soru şu,size veya bu arkadaşlarımıza nasıl bir yaklaşımda bulunalım, bir desteğe ihtiyaç var olduğunu hissettiğimizde,ne diyelim,nasıl destek olalım?.Veya dediğiniz gibi kabahat uğraşanda mı?,Görmezden gelip geçip gidelim mi?.Siz gidebilirmisiniz?
    Bence yazımı bir daha okuyun. Hatta şunu da okuyun: http://www.engelliler.biz/forum/ayri...-tartisma.html

Birisi benden yardım isterse, tabii ki elimden gelen yardımı yaparım. Ben de birinden yardım istersem ve o kişi bana istediğim yardımı yaparsa, çok mutlu olurum ve teşekkür ederim... Ama benim bu konunun ilk mesajında yazdığım yazı bununla ilgili değil ki...
    - Arkadaşlar, lütfen sorularınızı özel mesajla iletmek yerine ilgili foruma yazarak cevap arayın. Böylece hem soru-cevaplardan herkes yararlanır hem de en doğru cevaba en hızlı şekilde erişmiş olursunuz.
    - Lütfen sorunuza cevap aldıktan, bir sorununuza çözüm bulduktan sonra dönüp gitmeyin. Siz de başkalarına yararlı olmak için bilgilerinizi, tecrübelerinizi, duygularınızı paylaşabilirsiniz. Unutmayın, siz nasıl yana yakıla cevap arıyorduysanız, başkaları da içine düştüğü açmazdan çıkmak için aynı hararetle sorularına cevap arıyor...

Üye
    mavikalem34 Avatarı

Son Giriş
    24.05-2012
    Saat
    Yaşadığı Yer
    istanbul.
    Alınan Beğeniler
    0
    Verilen Beğeniler
    0

Sevgili mac72 kardeşim
    Bende yazdım evet.Ama sizin cevabınız ise, fatih terimin dediği gibi şık olmadı.Yeşili mavi,beyazı ise siyah görüyorsunuz.Burası ise herkese açık bir platform.İstediğimi alkışlar,istediğimi kırmayacak bir uslupla eleştiririm.Buna kimse mani olamaz.Fakat sizin, Ne içtiniz diyerek karsınızdakini bir alkolik, bir madde bağımlısı gibi gösterme lüksünüzünde olmadığını zannediyorum.Moderetör olmanız bile size bu hakkı vermez.Beğendiğiniz,beğenmediğiniz hiç kimseye bu uslupla hitap edemezsiniz.
    hadi hiçbir şeyden anlamıyorsunuz?. anladık.İnsan biraz karşısındakinin kurduğu cümlelere bakar ve hicap eder.
    Ama siz zaten elifi mertek zannetiğinizden bunlarında bir önemi kalmıyor.Kul hakkı dedik ama malesef yine birşey değişmedi.İnsan nezaketende olsa bir özür diler gibi yapar.Sorulan sorulara cevap verebilmek ise görüldüğü gibi biraz zor gelebiliyor insana.
    Kendi fikrinizi bile savunamayacak durumda olmanız bizi sadece üzer.Siz bizlere hakarette etseniz,küfür etseniz de biz sizi seviyoruz.Size en ufak bir zarar gelmesine izin vermeyiz.Siz farketmeseniz de,anlayamasanız da biz sizin dostunuzuz.Sizin bakıpta göremediklerinizi gören pek çok arkadaşımız var.Yine de size acil şifalar diliyorum.İnşallah sağlığınıza tez zamanda kavuşursunuz.Gönlünüzde güzellikler olduğunu düşünerek Allah gönlünüze göre versin diyorum.Bütün forum sakinlerinden özür diliyorum.İşte sizler görüyorsunuz.Yorumu yine sizlerin engin görüşlerinize bırakıyorum.Saygılar arkadaşlar.

Alıntı Alıntı Yapılan Kişi: OturanBoğa Mesajı Gör
    Bence yazımı bir daha okuyun. Hatta şunu da okuyun: http://www.engelliler.biz/forum/ayri...-tartisma.html

Birisi benden yardım isterse, tabii ki elimden gelen yardımı yaparım. Ben de birinden yardım istersem ve o kişi bana istediğim yardımı yaparsa, çok mutlu olurum ve teşekkür ederim... Ama benim bu konunun ilk mesajında yazdığım yazı bununla ilgili değil ki...
    .
    Teşekkürler bülent bey.Anlaşılan o ki,siz başka bir şeyi,biz başka bir şeyi kastediyoruz.Siz dedikleriniz de haklısınız ok.Ama ben de dediklerim de yanlış olmadığımı zannediyorum.Başka şeyleri işaret etsekte aslında fikrimiz ve demek istediklerimiz aynı.Teşekkür ediyorum cevabınız için.Saygılar.

Üye
    mac72 Avatarı

Gerçek Adı
    Ercihan
    Son Giriş
    Saat
    Yaşadığı Yer
    Antalya
    Alınan Beğeniler
    1.517
    Verilen Beğeniler
    1.025
    Blog Mesajları
    9

Fatih terimide katmışsınız işin içine tam olmuş tribüne oynamak deyimi Aynı sorulara aynı cevapları verip kendimi tekrarlamak istemem açıkçası ..
    Kendi fikrinizi bile savunamayacak durumda olmanız bizi sadece üzer.Siz bizlere hakarette etseniz,küfür etseniz de biz sizi seviyoruz.Size en ufak bir zarar gelmesine izin vermeyiz.Siz farketmeseniz de,anlayamasanız da biz sizin dostunuzuz.
    bunları jem' e de tekrarladınız gibi geldi.. neyse siz çok bilin biz bişey bilmeyelim.. iyi forumlar sayın mavikalem..

Üye
    hayalet73 Avatarı

Gerçek Adı
    Atakan
    Son Giriş
    10.08-2013
    Saat
    01:19
    Yaşadığı Yer
    İstanbul/Beylikdüzü
    Alınan Beğeniler
    1
    Verilen Beğeniler
    0

Alıntı Alıntı Yapılan Kişi: mavikalem34 Mesajı Gör
    .
    Merhaba,atakan bey.Öncelikle kendi şahsınıza saygı gösterin ve kendi kendinizi sakat diye nitelemekten vazgeçin.Yazılanları iyi niyetle yorumlamayı tercih edin.Öküzün altında buzağı aramayın.Ararsanız zaten bulamazsınız.Sadece kendi kendinize işkence yapmış olursunuz.Bir arkadaşımıza cevap yazmazdan önce onun daha önce yazdıklarını okursanız,onun gönlünü kırma tehlikesinden kurtulursunuz.Ve karşınızdaki kim olursa olsun nazik ve iyi niyetli yorumda bulunun.Kaleminizden de,Gönlünüzden de allah güzellikleri eksik etmesin. Biz allah gönlünüze göre versin dediğimizde size dua etmiş olalım.Bunun için gönlünüzdeki bütün pislikleri ve kırgınlıkları atın.Sadece iyi niyet ve prıl pırıl temiz bir kalp kalsın.Buna hepimizin ihtiyacı çok fazla.Lütfen pozitif bir insan olun.Ben gönlünüzün tertemiz olduğunu düşünüyorum ve Yaradan gönlünüze göre versin diyorum.Saygılar.
    Sayın mavikalem34,
    Şahsıma ve diğer şahıslara saygım sonsuzdur. Ne demem gerek bilmiyorum zira ben sakatım. Türk Dil Kurumu’na başvurur ve ‘sakat’ kelimesinin anlamını yanlış veriyorsunuz ey kurum, doğrusu budur der ve yerine önerdiğiniz kelime kabul görürse onu kullanırım, sorun olmaz. Siz masaya asam deseniz, ben de masa demeye devam etsem ne fark edecek ki siz de üzerine tabak koyup yemek yiyeceksiniz ben de. Haliyle siz bana sağlam deseniz veya ben kendime sağlam desem yine de benim kalbimdeki ölü hücreler canlanmayacak, Bülent ayağa kalkıp yürümeyecek, X’ in kesik bacağı yerine gelmeyecek, Y aman allahım görüyorum demeyecek.
    Ben sağlam birine ‘sakat’ dediğimde bu hakaret kabul ediliyorsa sizin bana ‘sağlam’ demeniz de bana hakarettir.
    Ben yazıları niyetle (iyi niyet veya kötü niyet) okumam. Niyet okumayı da kendime yakıştıramam. Yazılanı okur ve yorumlamaya çalışırım. Bir şahsiyet hatalı bir yazı yazdığında, onu tanımak adına bütün postlarını okuyup şahsiyete ait kanaatime göre yorum yapmamı bekliyorsanız şunu söylerim; ben hiç kimsenin takipçisi falan değilim ve olmaya da niyetim yok, gördüğümü yazarım. İyi niyetli olmakla ahmak olmak arasında ince bir çizgi vardır ve ben o çizgiyi aşmamaya çalışırım hep. Yani bana ‘benden sağlamsın yahu’ diyen birine minnetle bakmam, inanmış GİBİ de yapmam, tavrımı koyarım. Gönlümde pislik falan da olduğunu zannetmiyorum zira hala belli bir üslubu korumaya çalışıyorum. Sizin de her şey gönlünüze göre olsun…

Üye
    mavikalem34 Avatarı

Son Giriş
    24.05-2012
    Saat
    Yaşadığı Yer
    istanbul.
    Alınan Beğeniler
    0
    Verilen Beğeniler
    0

Merhaba atakan kardeşim.Önce teşekkür ediyorum.
    Öncelikle neden size engelli demiyoruz.Sizde kendinizi engelli olarak görmeyin diyoruz.Bunu biraz düşünün lütfen.
    her insanın bir veya birkaç rahatsızlığı mutlaka vardır.Araştırırsanız göreceksiniz zaten.Ama asıl amaç önce sizin kendi kendinize öz güven kazanmanızdır.Örnek derseniz işte canlı canlı
    (allah uzun ömür versin) bülent bey.siz hiç bülent beyin sikayetlendiğini duydunuzmu?.Ben duymadım.Peki sıkıntılarını biliyormusunuz?.Elbette biliyorsunuz.İşte biz bunu söylüyoruz.Kendinizi aciz görmeyin,herşeyin bir çıkarı vardır.Sorun ne olursa olsun,çözümü,alternatifi zorda olsa bulunabilir.Amma velelakin karakutu hasarlı ise işte ozaman yandı gülüm keten helva.Şimdilik bu konuda tıp çaresiz.İşte bunu söylüyoruz.Bu insanlar özürlü kabul edilebilir toplum tarafından.Ama sizler için böyle bir şey yok.Misaller çoğaltılabilir.Üzülmekle birşey değişmiyor.Herkesin yetenekleri farklıdır.Siz de harika işler yapabilirsiniz,başkaları da.Zorluk ise buna kendinizin inanmasında yatıyor.Bismillah der ve bir şeye başlarsanız,yaptıklarınıza siz bile inanamazsınız.İşte bu nedenle kimse özürlü değildir diyorum.Allah beyin ve fikir eksikliği vermesin. O bizlere yeter.Bardağın dolu tarafını görmenizi istiyoruz.Bu arada herkes bizim nefsimizden daha aladır.Saygılar atakan bey.

Alıntı Alıntı Yapılan Kişi: mac72 Mesajı Gör
    bunları jem' e de tekrarladınız gibi geldi.. neyse siz çok bilin biz bişey bilmeyelim.. iyi forumlar sayın mavikalem..
    .
    Evet ben düşündüm ama belirtmeyi doğru bulmadım.Görülüyor ki siz de dersinizi iyi çalışmışsınız.İlgi çekmek için iyi bir yöntem.Yöntemlerinizi takdir ediyorum.Ve tebrik ediyorum tüm sizin gibi düşünen modertörleri..Sözümüz yarası olana.Yarası olmayan kimse üstüne alınmasın.Saygılar değerli moderatörlerimiz.Bu günde işinizi layıki ile yaptınız.Rahatça uyuyabilirsiniz.İyi uykular efendim.

Üye
    Sehribanu Avatarı

Son Giriş
    26.09-2023
    Saat
    12:51
    Yaşadığı Yer
    izmir
    Alınan Beğeniler
    143
    Verilen Beğeniler
    12
    Blog Mesajları
    1

Havva Bacım mümkünlüde herşey mümkündür.İnsanız bazen dokunmayan bir şey başka zaman batabiliyor.Sakat olduğumuzu biliyoruz,onunla birlikte yaşıyoruz,yaşarken de insanlardan biraz nezaket istemek hakkımız değil mi?Otobüste gel bacım otur diyene teşekkür ediyorum.Gel otur demekle, sen sakatsın gel otur demeleri arasında fark yok mu ben onu diyorum,bu konuda anlaşamadık.Sakatız diye kaba sözlere maruz kalabileceğimiz mi anlamına geliyor.Burada iletişim dili önemli benim sakat olduğumu dünya alem biliyor ama benim sakatlığımı yüzüme tokat gibi vurulması mı gerekir.
    Sağlam olup da takıntılı,kompleksli,paranoyak insanlar var,bir engellide de bunların olması gayet normal,anormal bir durum değil

*Konu dışı bir mevzuya girdik,özür dileyerek konuyu kapatıyorum...

Üye
    hayalet73 Avatarı

Gerçek Adı
    Atakan
    Son Giriş
    10.08-2013
    Saat
    01:19
    Yaşadığı Yer
    İstanbul/Beylikdüzü
    Alınan Beğeniler
    1
    Verilen Beğeniler
    0

Değerli kardeşim,
    Bu lafları çoğu kimseden duyuyorum 'her insanın bir veya birkaç rahatsızlığı vardır'. Biz grip olana, sırtı ağrıyana, başı ağrıyıp iki ağrı kesici alınca geçene sakat demedik bunu nereden çıkardınız. Bunun özgüvenle de alakası yok, benim kendime karşı özgüvenim tam hadi maraton koşayım diyemem, ama ayakları olmayıp kalbi sağlam bir adam bunu başarabiliyor protezleriyle. Ben sadece neyi yapıp neyi yapamayacağımı çok iyi biliyor ve buna göre yaşıyorum. Siz benim şikayet ettiğimi nereden çıkardınız? Madem örnek verdiniz hadi şöyle düşünelim; Bülent X üniversitesini dereceyle bitirmiş ben de 4 yıllığı 6 yılda bitirmiş olayım. 100 şirkete iş başvurusu yapalım, ilk görüşmeler mükemmel geçer zaten ama ikinci görüşmeye muhtemelen 90 şirket beni çağırırken belki 10 şirket Bülent'i çağırır. Niye? Çünkü adamın sakatlığı gözle görünüyor, benimki ileri tetkikle ancak anlaşılıyor. E ikimiz de sakatız ama özgüvenimiz tam, kendimizle barışığız, aciz de değiliz. Ne yapacağız bu durumda? Gece yatmadan önce 'ben sakat değilim' diye yüz kere tekrar edeceğiz kendi kendimize ve sabah kalkınca her şey düzelecek mi? Siz buna inanmayı tercih ediyorsanız bence sorun yok ama buna benim de inanmamı istiyorsanız, ben yokum...

Üye
    mavikalem34 Avatarı

Son Giriş
    24.05-2012
    Saat
    Yaşadığı Yer
    istanbul.
    Alınan Beğeniler
    0
    Verilen Beğeniler
    0

Atakan bey söylediklerimiz açık ve net.Eklenecek bir şey yok malesef.Ya problemlerle yaşarsınız,ya da problemleri idare edersiniz.Yani benim yüksek tansiyon isimli bir arkadaşım var.Ben ne yapayım kavga etsem gücüm yetmez,o beni alt eder.Ama arkadaşımla iyi geçinirsem,onu kızdırıp öfkelendirmezsem,hem o mutlu, hemde ben mutlu olurum.Ben kol-kola iyi bir arkadaş olarak birlikte yaşamayı seçtim.Siz ise tabii özgürsünüz.Kendi özel şıklarınızdan, hangisini isterseniz onu seçin.Tatlı dil biliyorsunuz her şeyi başarır.Biz ikinciyi seçin diyoruz.yani hem siz memnun olun hem arkadaşınız.Yoksa bizim ne haddimize.Akıl vermek yol göstermek.Sadece önümüzde yarısı suyla dolu bir bardak var diyoruz.Ama gönül sizin.İsterseniz yarısı boş bir bardak diyerek te yaşayabilirsiniz.Biz hiç kimse üzülmesin diye çabalıyoruz.Yoksa bizi ilgilendirmez dediğiniz gibi.İyi akşamlar kıymetli arkadaşım.Saygılar

Yasaklı Üye
    saww Avatarı

Son Giriş
    17.09-2012
    Saat
    14:38
    Alınan Beğeniler
    3
    Verilen Beğeniler
    0

Gayet güzel bir makale yazılmış. Tespitler, ifade 4*4 lük.
    Yazıda anlaşılmaycak bişeyde yok!
    Neyin tiyatrosunu yapıyorsunuz?

Üye
    mavikalem34 Avatarı

Son Giriş
    24.05-2012
    Saat
    Yaşadığı Yer
    istanbul.
    Alınan Beğeniler
    0
    Verilen Beğeniler
    0

.
    evet yazınızı okudum.Her harfine imzamı atarım.Ben sizin sahsi fikirleriniz kendinizde değerlendirdiğinizde ok.Sizin gibi güzel düşünen bir çok arkadaşında var olduğunu biliyorum.Ama herkes sizin gibi özüne,bileğine,yüreğine güvenemiyor.Şekillerde görüldüğü gibi.

Ben birde konuların taşınması konusunda çok üzülüyorum.Konu açıldığı yerde, neden açıldığı hakkında bir fikir sahibi olunmadan taşınıyor.Bu yanlış bir uygulama.Konuyu ve açılış amacını düşünmeden taşınmasını; açan kişinin özgür iradesini ve düşüncesini engeleme olarak görüyorum.Ben konuyu bilerek açtım buraya.Moderetörlerin hatalarını ve iyi niyetli olmadıklarını konuyu okuyan insanlar görebilsin diye.Ama siz alın konuyu saklayın ve insanlar hatanızı farketmesin.Bu kadar kolay mı oluyor bu işler?.

Üye
    AsilUye Avatarı

Son Giriş
    08.07-2015
    Saat
    15:56
    Yaşadığı Yer
    Trabzon
    Alınan Beğeniler
    0
    Verilen Beğeniler
    0

Çok güzel bir yazı. Tebrik ederim.
    Bana işitme engelimle ilgili sorular sorulunca hiç rahatsız olmuyorum. Anlatıp karşımdakini aydınlatmak hoşuma bile gidiyor. Rahatsız olduğum şey bunu "üzülme ama, kusura bakma ama" gibi ön sözlerle yapmaları. O zaman üzülmem için bir sebep olmadığını, buna alıştığımı, bunun benim gerçeğim olduğunu söylüyorum. İnsanların güler yüzüme, neşeme bakıp hayat dolu, kendiyle barışık diye övmesi belki bu bağlamda can sıkıcı. Yine de unutmamak gerekiyor: Biz sağlıklı olmanın ne anlama geldiğini biliyoruz (hepimiz değil elbette) onlarsa engelli olmanın ne olduğunun farkında değil.
    Ben işitme engelli halimle bir de görme engelli olmaktan çok korkuyorum (riskim de var) Bu benim kabusum. Bu yüzden beni hangi görme engelli yargılayabilir?
    Sözün kısası iyi niyet önemlidir. Bilmiyorlar, bilmediklerini de bilmiyorlarsa zahmet edip yardımcı olalım. Merhamete değil desteğe ihtiyaç duyduğumuzu, desteğin de lütuf değil sorumluluklarını olduğunu anlatalım uygun bir dille.

Üye
    <<ömür>> Avatarı

Gerçek Adı
    Ömür
    Son Giriş
    15.09-2023
    Saat
    12:51
    Yaşadığı Yer
    Kahramanmaraş
    Alınan Beğeniler
    164
    Verilen Beğeniler
    4

"Normal" bir adam/kadın, tekerlekli sandalyede!?

Bülent Küçükaslan

Sakat olmanın kâbus, sakatların da bu kâbusla baş edebilen fantastik kahramanlar olmadığını anlamalısınız. Sakatlar kaderin darbesini yemiş meczuplar değiller. Sakatlar çok aptal ya da çok zeki de değiller; sevgi pıtırcığı hiç değiller. Hele sevgi-kelebeği-sağlamların durmaksızın etrafta dolanıp üzerlerine konmasından gocunmayacak gurursuz yaratıklar hiç hiç değiller. Sakatlar her daim mutlu ya da mutsuz da değil. Sıradan bir gülümseme, sıradan bir merhaba, sıradan bir nezaket, sıradan bir yarenlik nasıl sağlamların beklentisi ise, sakatların da beklentisidir, o kadar.
    Evet bu parağraf benim içimde biriktirdiklerime bir nevi tercüme olmuş durumda... Evet sevgi pıtırcıkları hiç değiliz... Yaşanması gereken tüm duyguları en içten yaşabiliyoruz... Yeri ve zamanı geldiğinde elbette... Sadece içten olun davranırken yeterlidir bence... Empati kurmanıza gerek yok...

Üye
    Pegasus Avatarı

Son Giriş
    10.12-2018
    Saat
    01:14
    Yaşadığı Yer
    İstanbul
    Alınan Beğeniler
    54
    Verilen Beğeniler
    20

Panthera: hafif, agresif ve zarif aktif tekerlekli sandalye...
    Engellilik dediğimiz olgunun toplumsal boyutu inkar edilemez. Toplumsal yaşamın sağlam bedenlilere göre düzenlenmesinin yanında kültürel yapıdaki dışlayıcı kodlar da bu ayrımcılığı besliyor ve nefes almasını sağlıyor. Dolayısıyla bedenimizdeki sakatlığın yanında bu sakatlığın toplumca ele alınış şekli bizi engelli kılıyor.

Öte yandan sorunumuza toplumsal anlayışın yaptığı katkılar, sorunumuzun, yani sakatlığın, tamamen toplumsal bir üretim olduğu yanılsamasına da taşımamalıdır bizleri. Sakatlık bedensel planda son derece acı verici olabilmektedir. Hiçbir toplumsal müdahale olmadan salt bedende duyumsanan sürekli ve yoğun bir acıdır söz konusu olan. Eğer acı, çekilen sıkıntılardan biri değilse, sakat bedenin yapamadıkları ya da hissedemedikleri üzerinden meseleye bakınca yine kaybedilen ve yokluğu hissedilen melekeler basit şeyler değildir.

Tekerlekli sandalyede yaşayan OF lilerin yoğun olarak yaşadıkları enfeksiyon sorunu, kandaki enfeksiyonun beynin serotonin dengesi gibi kimyasal yapısına etkisi, sakat kişiye sadece acı vermez aynı zamanda psikolojisini de doğrudan etkiler. Enfeksiyonun tedavisiyle sakat bireyin psikolojisinde belirgin bir düzelme görülür. Bütün bu süreçte yaşanan acıların sakatlığın toplumsal inşasıyla hiçbir alakası yoktur.

Öte yandan boyundan aşağı felç olan ya da ağır kas hastası kişilerin bedenlerinin temizliği, kendi bedenlerinin mahrem alanının birilerince ihlalini zorunlu kılar. Sakatlığın öznesi haline getirilen toplum (diğerleri) burada yardımcı bir özne, yaşamın devamının zorunlu bir koşuludur. Aynı kişiler hem yaşamanızı sağlar hem de sizin varoluşunuzun en temel unsurlarından birini yani mahreminizi ihlal eder. Dolayısıyla sakatlık toplumsal üretimin yanında kendi doğası gereği de sancılı ve ihlalcidir.

Bu nedenlerle sakatlığın ne sadece bedensel ne de ötekileştirme mekanizmalarının yarattığı kültürel bir sancı olduğu iddiası eksiksiz bir tanımdır. Ötekileştiren kodların payı olduğu yadsınamaz, ancak sakatlık bu toplumsal kültürel kodlara da indirgenemez. Sakatlık bedenle toplumun kesiştiği noktada her ikisinin eksiklerinin bir tezahürü olarak ortaya çıkar.

Sayfa 4 / 5 İlkİlk 12345 SonSon